Kom ihåg mig

Förlossningsberättelse med Ebba!

Saras förlossnings berättelse med Ebba!

Det började egentligen den 15maj då vi hade tid till att träffa läkaren, lilja hette han. Prata lite med honom om igångsättning, fick även en tid 22maj för det. 
Men han skulle kolla om jag hade mognat något så han visste vilken metod jag skulle få. Och jag hade mognat och öppnat mig 2-3cm. Så då gjorde han en hinnsvepning på mig. 
Fick lite kraftigare sammandragningar till och från, tänkte flera gånger att nu så nu har det kommit igång. Men icke. Det var ingen bebis i sikte minsann. 
Så den 17maj hade jag gett upp allt hopp, bjöd hem två kompisar, viste ju att hon skulle komma efter helgen i alla fall. Så vi satt här och fika, prata lekte med hennes bebis, och pratade massa bebisar så klart. Dom gissade när jag skulle föda och den ena sa i natt då jag hade en del sammandragningar som inte kändes, men syntes.
 Vid 19:30 så gick dom hem, och jag och tobias åt mat framför tv:n och skrev en lista med saker vi skulle göra i helgen för vi inte viste när vi kunde göra det nästa gång. Sen började Tobbe baka en kaka. 
Runt 20:30 skulle jag gå och kissa, och fick som ett slag i magen, och det bara forsade varmt vatten. Så här mycket kan man inte kissa tänkte jag. Tog ett trosskydd och tänkte vila lite. Sa till tobbe att vattnet kanske har gått. Men antagligen inte, för sådan tur har inte jag. Säkert bara mycket flytningar. La mig, han knappt lägga mig fören nästa värk kom och jag trodde jag skulle dö
Sa till Tobbe att ringa förlossningen för nu skall vi in. Vilken han tyckte, är du säker? Jo denna gång var jag så säker, en värk till kom och ännu mer vatten forsade. Lyckades ta mig till toan igen och fick på mig en binda. Skrek på Tobbe och frågade om han hade ringt än. Nää det hade han inte, han visste inte vad han skulle säga. Vilket jag sen RING!   Jag la mig i sängen igen, tobbe ringde och gav mig telefonen sedan för han visste inte vad han skulle säga. Värk igen. ”har du en värk nu?” ”JAAA!!” ”vill du komma in på koll?” ”Jaa och jag åker inte hem igen.” ”vänta lite så ska jag se om vi har plats.” Väntar, 30sikunder värk igen kastar telefonen till Tobbe. Dom har plats kvar så vi kan komma in på en kontroll. 
Tobbe försöker packa lite grejer, får med tandborste, kamera och plånbok bebiskläder och det rosa kortet med blodgrupp. Sedan får Tobbe hjälpa mig på med byxor, han hämtar bilen och vi är på väg. 


Resan tar ca 5minuter, men känns som evigheter, får 3 värkar under tiden och det rinner en massa vatten varje gång, jag fick med mig en handduk i alla fall att sitta på. Vi hade ju ny bil och ibland verkar bilen viktigare än mig så…
Vi är inne strax efter 21 och jag ramlar typ in och möter någon vilket jag säger hej till och att jag vill ha EDA och det är nu. Hon säger att jag måste ligga med en CTG kurva först mins 30minuter innan jag kan få det. 
Hon spänner fast den och går ut. Jag trycker på knappen och säger att jag inte står ut mer och måste ha något. Vilket hon säger nej, du skall ha denna först. Och förklarar att det är skiftbyte och en ny kommer snart. Vid 21:45 kommer en som heter Shabnam Ronaghi. Hon säger att jag kan få lustgas, men vill inte för jag är rädd att spy. Men sen prövar jag ändå med bara luft. Känns äckligt och slänger bort den och säger att jag vill ha EDA nu. Vilket förberedds. Runt 21:50 känns det som jag måste krysta får av mig alla mina kläder. Är öppen 9cm och bara att krysta. Försöker andas lustgas, har den på det lägsta kan suga i mig lite men tycker det är svårt att andas ut i den, så hinner andas in en till två gånger vilket inte hjälper något alls. Så då åter står det bara att köra utan. 
 Jag ligger i gyn ställning hela tiden så jag har stöd för benen, barnmorskan tycker jag skall försöka stå på knä så huvudet kommer ner, men det var de värsta jag varit med om! Har ingen kraft i benen och bara gråter när jag står så. 
Mellan värkarna är jag mest hungrig och irriterad över att det inte finns någon klocka att titta på så jag frågar hela tiden vad klockan är. 
Shabnam säger hela tiden att nu stannar nog huvudet, nu stannar det, nu stannar det, men åker in varje gång och jag ger upp och säger till henne att hämta sugklocka eller kejsarsnitt för jag orkar inte mer. Jag krystade i över två timmar!
Och fortsätter det tills det att klockan är 00:04 då Ebba äntligen förstod att hon skulle ut.

Själva krystvärkarna gjorde inte jätte ont, men innan det gick att krysta var en pina och precis i slutet när värken var kvar lite, men krysta gick inte. Det gick väldigt snabbt vilket jag är glad över, och fick bara sy 2 stygn. Jag tycker inte det gjorde ont att sy alls och hade Xylocain som bedövning. 
Kissa kunde jag göra direkt efter förlossning, och bajsa gjorde jag på morgonen när man fortfarande var lite bedövad! Jag spydde inget som jag hade varit så rädd för att göra, och bajsade inte på mig heller som jag trodde att man skulle göra.
Och det var verkligen häftigt att min kropp klarade av det. Att den viste vad den skulle göra och visade mig. Skulle nog inte vilja ändra på något. 

Ebba var 46cm lång, vägde 3225gram och hennes huvudomfång var 33 cm.. Hennes apgar minuter är 10-10-10 och  född 3 veckor innan BF.

5 Responses to “Förlossningsberättelse med Ebba!”

 1. Caisa skriver:

  Usch usch! Själv har jag gått omkring med huggande ägglossningsont hela dagen på IKEA. USCHA!Vilken liten pluttefia du fick, bara 46 lång. :) Grattis i efterskott.

 2. :*¨¨*:♥ Camilla ♥:*¨¨*: skriver:

  Du… jag hade Shabanam på min förlossning, hon vägde och mätte vår lillaKRAMEN

 3. Veronica - mamma till Theo och Tim skriver:

  Åh, fick en lite tår i ögat. Så olika förlossningar är… men kroppen är fantastisk!

 4. Marie - Från en prematurmammas hjärta - skriver:

  Spännande att läsa 😀

 5. LoneLo skriver:

  Häftigt att läsa! Jag sitter som klistrad när det är förlossningsprogram på tv, tycker det är så häftigt! Jag hade också en snabb första förlossning och var inte alls beredd på att det kunde gå så fort, alla säger ju att det tar sån tiiiid med första. Hur upplevde du det när det gick så fort?

Leave a Reply