VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

HEM FRÅN ÖREBRO OCH LITE PODD MED BATHINA

Lennox sover i soffan hemma hos mormor. Jag på extrasängen. Satfläsk så varmt trots att vi har dörren till altanen öppen. Mamma väcker oss vid 10 för Kicki och Lukas kommer och ska fika. Sedan åker vi till Myrorna där min syster jobbar.

Mamma trivs bra i sitt radhus. Liten uteplats, veranda, två rum och kök. Perfekt. Nu är det åtta månader sedan pappa hastig gick bort. Jag är förbluffad över hur snabbt hon rest sig. Köpt nytt boende. målat om, bytt golv, möblerat upp. Sedan vet jag att hon känner sig ensam förstås.

En helt ny epok tar sin början när man blir änka. Precis som vid en skilsmässa måste man börja om från början. Konfronteras med sig själv, skaffa egna traditioner, boka egen semester och äga sitt liv. Asläskigt. Jag gillar det inte alls men måste. Har inget val. Kan inte bli passivt sittande.

Hon kör nattlinne min mamma.

Det var verkligen en fantastisk kväll hemma hos min bror igår. Här är han, syrran och Lennox i fint motljus.

Och så tar vi bilen hem vid 14 till Stockholm. Lennox somnar vid Arboga. Jag lyssnar på Markolioos sommarprat. I morgon jobbar jag igen. Och Lennox går till Threst. Usch. Känns jättejobbigt faktiskt. Vi har varit tillsammans nu två veckor och det kommer kännas så tomt i ett stekhett Stockholm där alla är bortresta.

För er som vill kan ni lyssna på Bathinas pod, Hon bjöd in mig i juni och vi pratade en massa om ålderskillnader, att växa upp i ett litet samhälle och att se annorlunda ut. Klicka här

Kommentera

Annons

LA FAMILIA

Vi tar bilen till Örebro. Till lillebror i Dyltabruk och hans blivande fru Jennie. De gifter sig 18 augusti. Det ska bli så fantastisk kul att få vara med på.

Mamma och min syster är här. Och Jennies föräldrar och syster. Det är helt obeskrivligt varmt. Älskar varenda sekund. Lennox badar. Såklart.

Vi grillar, Thomas grillar och njuter av rabarberpaj med utsikt över öppna fält och ängar.

Stannar länge. Inte förrän vid 21:30 åker vi in till stan, Lennox och jag, för att sova hos mamma.

Kommentera

Annons

NACKAS PÄRLA

Sista anhalten på Lennox och min tvåveckorssemester är Yasuragi Hasseludden. De har Kids veckor under sommaren vilket betyder just det. Barn är välkomna och det är lite mer plask och stoj än vad som annars är här.

Dessutom har de renoverat hela stället under minst ett år. En otrolig lyftning av såväl allmänna utrymmen som hela badet! Jag  försöker ta bilder men icke sa nicke. Det fick jag inte inne i badet fast jag förstår bara tänkte ta detalj bilder.

Istället för den stora poolen som inte var så vidare värst japansk förut utan mer lik tråkbadet i Högdalen så är det nu alltså flera olika pooler med diverse vatten. Varm kolsyrebad, Iskall isvak, och så de vanliga varma källorna utomhus som är heliga Åtminstone för mig.

Vi checkar in vid 15:30 och börjar med sushiskola för Lennox. Det är bara han och en tjej till och föräldrarna får snällt hålla sig i bakgrunden. Han tycker det är jättekul, skär lax och rullar nigiri som aldrig förr. En timme håller det på.

Fiskspa som kittlar härligt under fötterna och så middag, sushibuffé vid 19:30. Och så badar vi så skinnet krullar sig förstås. Lite godis köper vi med oss också.

Jag har aldrig sett så många höggravida kvinnor i mitt liv här. De verkar dras som flugor hit. Lätt att förstå. Lugnt, rogivande och avslappnat.

 

Ny matsalsdel och så finns det ju lekrum för barn och sumobrottning. Lennox är en fisk i vattnet. Har med all säkerhet varit en säl i sitt förra liv så det är bara att haka på.  Går inte att finsimma med honom. Han är inte stilla en sekund.

 

Och så bär alla den Djukatan, morgonrocken som du har under hela vistelsen. Älskar, älskar det. Alla hasar runt i den här till middag och frukost. Vi vaknar 8.30 för att hinna äta frukost och bada innan utcheck 12. Det är väl det jag kan tycka är lite synd. Att det är sen incheck. Men annars är det som att kliva in i en egen värld för 24 timmar.

 

Sedan åker vi till Lenita som bor väldigt nära och tar en fika. Hon har precis kommit hem från Spanien, där hon hälsat på Hannah i 10 dagar med alla barnen  men de är uppe och äter en en sen frukost när vi kommer.

 

I dag, söndag, åker vi till min mamma i Örebro och stannar hos brorsan och badar i poolen. Det är skönt att köra tryggt och säkert på vägarna i den här SEAT Aronan. Funderar fram och tillbaka på om jag ska leasa en sådan här till hösten. På företaget eller privat. Den här är lite onödigt stor för oss två men kanske de har mindre modeller. Ska ta tag i det där.

På tisdag kliver jag på jobbet igen. Två veckor i ett semestertomt Stockholm. Lennox till sin pappa. De ska köra downhills cykel i Åre och sedan till Spanien. Jag krigar på , på jobbet. Det är inte et dugg synd om mig. Har haft två fantastiska veckor och sedan väntar ytterligare två till med Lennox.

Kommentera (2)

Annons

GROTTHISTORIEN SÄGER OSS NÅGOT MER

 

Vi är många som följt dramat i Thailand med fotbollslaget och vi var många som jublade när de blev funna och nu, förda i säkerhet. För min del handlade det mer om bara en olycksalig händelse. Jag, vi, behövde det där.

Historien om glädje, hjältedåd och heroiska insatser från människor från hela världen.  Men också berättelsen om ett ljus i det här evinnerliga mörkret som lägrar sig rent allmänt i valtider. För hur soligt det än må vara ute så står världen i brand.

Därför var det extra fint med ett lyckligt slut där människor utan några som helst krav på  motprestationer gick man ur huse för att hjälpa till.  Och de som inte direkt var involverade i fritagningen, såg till att hjälpa de andra att hjälpa.

img_3173.jpg

Stängda gränser. Separerade barn i totalt inhumana flyktingsituationer. En clown vid rodret i USA, unga män som dödas i gängkrig här på vår egen bakgård och den växande segregeringen  och utanförskapet i förorterna där det är nästan omöjligt för ickesvenskar att få känna en tillhörighet och en gemenskap för att kunna ta till sig en ny kultur.

img_3179.jpg

Som en amerikansk film där allt har ett lyckligt slut. Så var det där dramat. Men åh så vi behövde det just nu.

 

Kommentera (4)

Annons

TILLBAKA PÅ BIRKA

Det är något med de här resorna med Birka Cruisers som Lennox älskar. Jag vet inte hur många vi varit på. När jag frågar honom för någon månad sedan vad han själv skulle vilja göra var svaret tydligt. Resa med Birka.

I tisdags eftermiddag checkar vi in och det är alltid härligt med fönster förstås. En litet rum men men är ju aldrig på rummet. Båten avgår 16 och vi är på stan innan, jag har lovat Lennox en liten axelväska där på Hötorget och så äter vi på Sushirullen innan. Lagom, eller i god tid, är vi på Birka terminalen och kan checka in själva. Det är så supervarmt och jag älskar varenda minut av den här värmen.

Här står han i medtagen morgonrock hemifrån och beställer en cola. Jag är väl inte så hundra förtjust i att han sörplar läsk random men det hör lite till.

Han hittar vänner att spela pingis med och så kör vi lite bilspel. Sedan är det dags för buffé som jag glömt boka innan förstås. Men går lika bra att göra på plats så 20  är det vår tur. Jag går mest loss på omelett och torskrygg, och Lennox på pizza. Och ännu mera läsk.

Vid 12-13 idag har vi bad. Det är  perfekt när de drar undan det stora glastaket och till och med jag glider ner i poolen i sann Esther Williams-anda. Däremot somnar Lennox om när kommer tillbaka från vår frukost, en premium sådan med färska jordgubbar och champagne, för den som vill.

 

unnamed-1

Man glömmer lätt att han bara är 12 år faktisk. Han är 168 cm lång och tas lätt för en 15-åring. Man tilltalar honom på ett annat sätt och han förväntas vara på ett annat sätt också.

 

Vi har supermysigt, hänger på övre där det är liveband  vid 17. Jag tar en öl, Lennox sin evinnerliga läsk och så tycker han föstås att jag är fruktansvärd pinsam när jag sjunger med i låtarna men jag säger att man får faktisk skämmas för sig själv. ”Jag skäms för mig och du för dig, du behöver inte ansvara över mig”. Brukar jag resonera.

 

Frukosten med färsk frukt, bacon och kallt kaffe.

Vi lyssnar på karaoke och handlar godis i taxfreen och lägger oss vid 01. Jag läser ”Den vite massajen” och Lennox lyssnar på musik och han sprattlar så på nätterna, drömmer och skrattar så man blir själv full i skratt.

unnamed-2

När vi kommer hem vid 15 kommer Sofie och äter pizza på min balkong och dricker ett glas rosé. Hon jobbar och kommer från jobbet vid Slussen. Lennox försvinner iväg med en kompis och vi blir sittandes på balkongen i flera timmar.

Jag är glad att jag bestämt mig för att ta tag i mina slumrande vänskaprelationer. Jag har dem men vi ses för sällan men jag har bara bestämt mig för att det inte behöver vara så uppstyrt jämt. Det går lika bra bra en onsdag med lite pizza. Bara det blir av. Så tänker jag.

Kommentera (2)