VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

EN KÄNSLOMÄSSIG HELG

6e1a089d-3bac-4655-b07a-a1d1e49c22ed.jpg

Denna regniga söndag tar jag mig till Humlegården för att möta upp Kristin som är en av våra rosa ambassadörer i årets kampanj. Det vankas hundpromenad med vår partner Eukaneuba. Kristin hade dessvärre lånat ut sin Minoo till Järvsö så hon kom utan hund. Vi tog en kaffe och pratade med övriga deltagare som kom för att gå tipspromenad.

img_9499.jpg

Sedan tar jag mig vidare till SÖS för att hälsa på min vän som drabbats av tjocktarmscancer. Och som vanligt så är det väldigt många minnen som kommer när jag kliver in i SÖS stora foajé. Doften av kanelbullar från den stora Pressbyrån. Samma nu som för 11 år sedan och när jag tittar i mitt SMS ser jag att hon ligger inlagd på avd 67!!! Jag kan vägen dit, behöver inte titta på skyltarna och när jag kliver in i på avdelningen minns jag precis.

Jag passerar platsen där jag spydde rakt ut i korridoren från sängen jag låg, det stora kala duschrummet där det tog en timme och duscha.

img_9522.jpg

Väntrummet med utsikt över den vackra Årstaviken, nu klädd i höstskrud, då i full blom med vajande spirande, gröna träd. Väntrummet där Lennox sprang med sina blöjor och jag satt med Landstingens tjocka fula vit&gröna filt runt benen. Nu är jag tillbaka 11 år senare på exakt samma plats.

img_9523.jpg

Och så rum 4. Min fyrbäddssal i fyra långa veckor. Det är inte helt lätt med en tvååring hemma och ett cancerbesked att bearbeta i ett rum fullt med andra människor. Och jag bara spydde i min platspåse efter den sex timmar långa operationen.

img_9552.jpg

Min vän ligger i ett rum mittemot. Ett enbäddsrum. Man har gjort en titthålsoperation. Tagit bor den fem c stora tumören. Ingen spridning. Men precis som får mig mår hon skit, tarmarna står stilla och hon vet inte när hon får komma hem. Nu tar patologerna över, cancerläkarna efter att kirurgi har gjort sitt.

Hon är optimistisk och jag är lyrisk trots den förstås helt vidriga omständigheterna. MEN HON HAR INGEN SPRIDNING. Det är det viktiga i dagsläget. Hon har en slang i näsan, en sond ner till magen och vill ha isglass, precis som jag ville då.

facetune_20-10-2019-16-13-47.jpg

Och när jag går därifrån är så jag så vansinnigt glad att kunna gå därifrån. Och jag minns så tydligt när jag låg där, att jag tänkte på de som besökte mig, att de bara kunde gå ut därifrån, ut i det vanliga livet och slippa vara jag. Nu är det jag som kan gå. En väldigt märklig känsla. Tacksamhet bandad med skuld och sorg.

Överhuvudtaget har det varit en känslomässig helg. Loppans aska som kom hem. Och så detta besök som slungade mig tillbaka i tiden. Jag har gråtit mycket i helgen. Överhuvudtaget gråter jag mycket för allt och inget. Det är förstås mest Loppan som spökar men rent generellt har jag nästan aldrig känt mig så hudlös som nu.

 


Annons

Kommentarer


  1. Helena 22 oktober, 2019 on 12:33 Svara

    Du fina människa♥ Jag skickar dig en varm kram♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *