VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ANNAS NYA LÄGENHET

 

img_7171.jpg

Det här är Anna Gladh. En ganska ny bekantskap i mitt liv. Förra veckan flyttade hon in i sin nyköpta tvåa på Nynäsvägen efter att varit gift och boende i villa på Enskedefältet i många år. Och herregud så snabb hon var. På mindre än fyra dagar var allt uppe, gardiner, blommor, möbler, kläder i garderoberna, mattor, tavlor.

Jag köpte med mig lite färska blommor på vägen. Anna har köpt en så mysig lägenhet, nu ska hon flytta köket till vardagsrummet så att dottern ska få ett eget rum. Så väldigt supermysigt att komma på middag. Lasagne och rödvin. Sedan, vid 01 tog jag en promenad genom Gamla Enskede hem till Svedmyra på 15 minuter.

Grannar kom förbi. Nu minns jag inte namnet på henne till vänster men det andra flickebarnet är Christina som bor på andra sidan Nynäsvägen.

Superhärlig kväll. Anna älskar sin lägenhet. Hon har bott på söder hela sommaren i lånad lägenhet men var på visning och föll pladask för den här, och vann budgivningen. Men kan ändå inte låta bli att tänka på de rader jag skrev i min bok.

Jag har hört talas om kvinnor som drar det kortaste strået vid en bodelning medan männen sitter kvar i villan med pool, studsmatta och alla utlandsresor och barn som bara vill vara hos sin pappa medan mammorna kämpar med räkningarna i sin hyreslägenhet i förorten”

Jag vet inte hur många kvinnor jag träffat där det är samma sak, Mannen bor kvar, kvinnan flyttar, gör det största jobbet, den största förändringen. Jag undrar om det är en slump eller varför det ofta blir så ?

 

 


Kommentarer


  1. Siv 23 augusti, 2019 on 08:18 Svara

    Det är nog den vanliga trista sanningen. Mannen tjänar oftast mer än kvinnan i familjen och är den som har råd att ”köpa loss” huset och därmed ta över skulderna. Inte alltid, men många gånger.

  2. Malin 23 augusti, 2019 on 10:23 Svara

    Förstår inte alls dina resonemang.
    Ditt ex tjänade tydligen bättre och kunde köpa ut dig. Hade du tjänat bättre hade du kunnat köpa ut honom.
    Så funkar det i vuxenvärlden.
    Barn vill vara kvar i sin trygga, invanda miljö och nära sina kompisar. De gillar inte att flytta sina grejer varje vecka.
    Så funkar det i barnvärlden.

  3. Mamman 23 augusti, 2019 on 11:56 Svara

    Det upplägget är förödande för ett jämlikt föräldraskap. Man får plötsligt svårt att hävda sig, speciellt när barnen blir tonåringar och superegoister. Då väljer de det största egna rummet, boendet med bäst ekonomiska förutsättningar. Kvinnan (för precis som du skriver är det 99% kvinnor som går förlorade ur en skilsmässa ekonomiskt) kämpar med att försöka få vardagen att gå runt och har kanske inte ens egna rum att erbjuda om man har flera barn. Svårt att inte bli bitter. Jag är en stor förespråkare för att det ska betalas underhåll i Sverige, alltså att mannen ska betala kvinnan så hennes levnadsstandard harmoniserar med hans. För barnens skull!

    Själv gick jag förlorande ur en bodelning för att jag var snäll och inte ville ställa till osämja, för det skulle drabba barnen. Jag var alldeles för naiv.

  4. Anna 23 augusti, 2019 on 12:29 Svara

    Är det inte så att i de flesta fall är det kvinnan som tar initiativ till separationen ? Och därmed har skuldkänslor ? ( så var det för mig o andra jag känner ) och en bitter/ ledsen exman är inte kul att ha och göra med så man försöker väl göra det bästa av förändringen ….

  5. Agneta 23 augusti, 2019 on 13:10 Svara

    Jag är säker på varför – mannen har muskelkraften i form av en välfylld plånbok eftersom han oftast inte varit barnledig eller gått på deltid. Plus att de generellt tjänar mer. Nu generaliserar jag förstås. Å andra sidan är det oftast tjejerna som faktiskt bryter upp. Från dubbelarbete med hem o jobb. Det BORDE vara lag på att man delar lika på pensionspoäng bla a. För det mesta så drar tjejerna det kortaste strået. Inget att hymla med tycker jag. Vi tjejer måste bli bättre på att pensionsspara, ta konflikten med vem som ska gå ner i tid, kanske båda kan göra det litegrann så inte kvinnan tappar så mycket? Ta snacket om vem som sköter markarbetet och hur det absolut inte ska tas för givet. Många män idag har levt med en mamma som varit hemma… Andra förutsättningar då.Det tillhörde inte vår generation så de har väldigt lite förståelse för hur mycket jobb d e med att rodda allt. Återigen jag generaliserar…Det vore härligt att se att alla förhållanden är överens om hur det här ska skötas men jag tror tyvärr att vi är långt ifrån det. Därför är det också så många par som separerar. För att det är ganska ojämlikt fortfarande…

  6. Katta 23 augusti, 2019 on 18:26 Svara

    I vårt fall skulle det också bli så, min man kan bo kvar men jag flytta. Skulle aldrig med min lön kunna dra runt huset själv men det kan han. Märkligt men sant…..Tror ändå jag känner mig nöjd med all tid jag spenderat med våra barn när han har jobbat.

  7. L 24 augusti, 2019 on 09:37 Svara

    Generellt tror jag kvinnor i allmänt är mer omhändertagande och fokuserar på mer på att hjälpa och involvera där partnern inte är lika stark. Om det då också är så att kvinnan är mindre intresserade av ekonomi och prylar då tappar hon mark här. Kvinnan stöttar mannen i att ha koll på de områden han brister i intresse för genom att upplysa och involvera. Många män gör inte så utan sköter själv det kvinnan inte visar intresse för. I de fall där mannen skött ekonomi, hus, bil och kvinnan skola, relationer, mjuka värden etc blir steget enormt för kvinnan vid en separation. Mannen har ett kunskaps- och erfarenhetsmässigt stort försprång gällande tex huset. Många kvinnor orkar nog inte och har inte självförtroende i fråga hus/ekonomi att stå på sig i att behålla huset samtidigt som man brottas med alla känslor som en skilsmässa innebär. Någonstans handlar det om ett egenansvar. Vill du ha pension får du ta tag i det när du är 30år annars står du där. Vill du ha ett hus får du lägga kraft och intresse på det och vara insatt annars blir det svårt att komma ikapp mannens försprång.

    Kan du fixa pannan när den strular, klipper gräset, sköter räkningarna, bokar sotning, förhandlar elpriser och byter packning i köket i vardagen blir det nog inte lika självklart att mannen ska bo kvar vid en separation, tror jag. Sedan är ju såklart inkomst en stor aspekt i frågan också naturligtvis. Men grovt gissat tror jag de vardagliga sysslornas fördelning är en stor bakomliggande faktor i att just mannen bor kvar.

  8. Sofia 24 augusti, 2019 on 15:11 Svara

    För att kvinnor är martyrer. Fortfarande är det oftast kvinnan som tar helhetsansvar för familj och hem. Sedan sitter mannen kvar i huset som kvinnan (oftast) inrett och skött, gärna med något 20 år yngre våp som flyttar in. Kvinnor måste bli bättre på att stå upp för dig själva. Är det inte i Sverige vi är så jämställda och delar på allt? Uppenbarligen inte när det kommer till kritan.

  9. Sofie 27 augusti, 2019 on 07:45 Svara

    För att orka ha ett hus liksom? Högst medvetet val från min sida. Kan inte alls säga att jag drog det kortaste strået för fick ut mycket pengar vid utköpet och bor nu i city och lägger tid o
    Pengar på resor istället för trädgårdsarbete och renoveringar . Studsmatta och pool är kul när barnen är små men när de är äldre kommer de till den som bor närmast city. Men förstår att det är skillnad på tex Stockholm där man måste ut i förorterna för rimliga priser.

  10. Carin 31 augusti, 2019 on 18:50 Svara

    Han ville skiljas. Jag tjänar mest. Men han köpte ut mig från våra gemensamma möbler osv. Det var viktigt för mig med en nystart. För honom var det skönt att slippa rodda med val av möbler osv. Så jag känner inte igen mig i generaliseringarna kring vem som gör slut och hur inkomsterna måste vara fördelade. Men jag är uppvuxen med en ensamstående mamma så jag var alltid noga med att se till att jag inte var beroende av honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *