VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ÄNTLIGEN!!!!!

27df780b-b1bd-45f4-91dd-114ac25345ee

Jag kan knappt tro det är sant när jag vid 11 idag nås av nyheten att Dr Denis Mukwege äntligen, äntligen har vunnit Nobels fredspris. En man som jobbat så hårt för de mänskliga rättigheterna men framför allt kvinnor och barns rättigheter i Kongo  vars underliv han opererat i många år. Ofötrutet, utan att någonsin få den uppmärksamhet han förtjänar.

”De drog in mig i skogen”

Och  som han själv uttrycker det,  att situationen blivit värre de senaste åren. Numera kommer det barn som är söndertrasade av de våldtäkter som man använder som vapen. Kroppar som blivit männens slagfält.

IMG_3769-600x450

 

Jag hade äran att äta middag i hans hus inne på Panziområdet för några år sedan. Mukwege var inte där. Det är numera sällan han reser. Hans livvakt blev dödad då man tog fel på person i hopp om att det var Mukwege och sedan dess har han levt under beskydd. Under jorden. Haft livvakter när han rör sig. Och ingen är mer värd detta pris än just han,

Och när vi såg på restaurang i Stockholm  för flera år sedan fick jag inte skriva på bloggen var vi skulle ses. Så hotat är hans liv för att han berättar dessa kvinnors historier. Och jag har ju stått där i oerationsalen, känt lukten av blod, stål och rädsla.

”Jag jobbade ute på fältet då soldaterna  kom. De var två stycken och hade vapen. De drog mig in i skogen och våldtog mig. Mina barn var hemma i byn. Jag var  ensam”

För trots den djupaste ondska han möter varje dag i operationsalen på Panzi, slutar han aldrig ofötrutet att kämpa för det goda. Numera lagar han även de döttrar vars mammor han opererat flera år tidigare.

Våldet tar aldrig slut och men nu kommer äntligen problematiken att få mer fokus. Och det var just hans godhet som har slagit mig mest de gånger vi träffats. Vilken man!

Ikväll har jag köpt bubbel. Och jag läste att Mukwege stod och opererade när beskedet kom idag. Årets fredspris. Så vi har en del att fira. Lennox fyller 13 på söndag och  att världen har fått en erkänd hjälte.


Kommentarer


 1. Birgitta 5 oktober, 2018 on 17:52 Svara

  Kära Lotta! Jag blev lika glad som du, när jag hörde att Dr Mukwege fick Nobels fredspris. Kommer så väl ihåg att du skrev en del om dina möten med honom. Han är så väl värd det. Vilken fin människa han är -och med ett stort hjärta.

 2. Carina 5 oktober, 2018 on 18:13 Svara

  Det är fantastiskt!! Tänk ifall Trump hade fått priset… Äntligen är det en människa som verkligen, verkligen förtjänar det. :)

 3. Anna 5 oktober, 2018 on 18:14 Svara

  JA!!! ÄNTLIGEN!!! Så otroligt rätt på alla sätt!! Hatten av för det ovärderliga arbete han gör!

 4. Carina S 5 oktober, 2018 on 19:04 Svara

  Tänkte faktiskt direkt på dig då jag läste vilka som fått fredspriset. Första gången jag läste om honom och hans enastående osjälviska arbete, var i din blogg. Ja,. så välförtjänt till dem båda! Läste även Nadias bok, för ett tag sedan, och tycker priset hamnat så rätt i år :)

 5. Hope 5 oktober, 2018 on 19:46 Svara

  Fantastiskt, jag är så oerhört glad!

 6. Helena 5 oktober, 2018 on 19:59 Svara

  Fantastiskt ♥️

 7. Jenny 5 oktober, 2018 on 20:59 Svara

  Underbara nyheter och vilket fantastiskt arbete han gör. Tack Lotta för att du sprider det arbete han gör för de våldtagna kvinnorna.

 8. lenah 5 oktober, 2018 on 21:12 Svara

  Ja! håller med dig Lotta, dr Denis Mukweges insatser är verkligen något att uppmärksamma och fira. Fantastiskt bra val.

 9. Elsa 6 oktober, 2018 on 09:19 Svara

  Verkligen välförtjänt pris! Jag höll tummarna för honom av alla tänkbara kandidater.
  Då jag hörde nyheten igår så tänkte jag på dig, att månne om du hört det.
  Och det är ju klart att du visste det.

 10. Victoria 6 oktober, 2018 on 14:23 Svara

  Jag ryser när jag läser om personer som Mukwege. Det ger mig hopp om mänskligheten! En sådan eldsjäl borde lyftas mer, bättre och oftare! Tack gode gud för människor som honom!

 11. Anna 6 oktober, 2018 on 21:51 Svara

  Åh, det är ju fantastiskt! Jag blev så glad när jag läste det. Raderna du skrivit om honom och hans arbete sitter där är. Stackars kvinnor. Och barn ? Så viktigt att detta ämne lyfts och uppmärksammas.
  Tack för allt du delar med dig, Lotta. Glädje såväl som sorg ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *