VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DEN ONÄMBARA KÅTHETEN

Igår låg WordPress nere så jag kunde inte blogga. Någon krasch. Det här är min kollega Stina. Härlig tjej, alltid glad och pigg och en jävel på att dansa och dejta killar. Men det kan man kanske förstå med den där looken.

Det finns något väldigt befriande över dagens ungdom. Över tjejerna. De tar för sig. Vill de ha sex så har de. Risken att stämplas som slampa eller hora innebär dock fortfarande en risk.

Om en kille ligger runt kallas han för superlativ som ”Hingsten”, ”Häradsbetäckare” eller  ”Kungen” medan en tjej har många fler och alltid nedsättande namn  som ”Orre”, ”Slampa”, ”Fnask”, ”Slyna”, Luder”, Gatflicka”, ”Madrass” eller ”Subba”.

Men. När jag var ung fanns inte en möjlighet att prata om sin kåthet, eller sin sexualitet. Den stod alltid i paritet till männen. Den levde inte sitt eget liv och framför allt inte i det kvinnliga rummet med mina systrar. Idag är det inte ett dugg konstigt för tjejer att man  pratar om sin dildo, eller att man säger att man är kåt.

Inte bland mina vänner, tyvärr. Vi är en förlorad generation som snällt sitter kokett med benen ihop och väntar på att bli uppraggade. För inte kan man väl ta för sig? Då är man väl billig.

Dagens tjejer väntar inte. De tar det de vill ha. Det är en stor skillnad och jag älskar det.

Skammen hör inte hemma hos oss och sakta hoppas jag på en förflyttning av den. Skammen över att som kvinna inte kunna bejaka sin sexualitet, äga den och använda den. Kanske inte på männens villkor. Vem vill snegla på dem och ha som mall? Utan på våra helt egna regler.

Vi tar oss dit. Sakta.

Heja Stina.


Kommentarer


 1. Ingrid 4 september, 2018 on 22:07 Svara

  Hej
  Absolut ska alla kvinnor bejaka sin sexualitet. Men om jag förstår dig rätt så ska man ha en viss ”look” som Stina för att det ska vara helt OK. Eller vad menar du?

  Du är verkligen dubbel i ditt budskap!

  Ingrid

  • Katrkr 9 september, 2018 on 14:09 Svara

   Ingrid, man kan ju välja hur man vill tolka en text. Jag tänkte att Lotta menade att Stina är en snygg tjej med utstrålning.

 2. Cath 4 september, 2018 on 22:33 Svara

  Ojdå då är jag nog född i fel generation 😂😂😂. Har alltid tagit för mig och gått vidare då det inte passat. Kan tro att det är skillnad i en småstad där alla känner varandra men så är det nog fortfarande idag. Jag har alltid bott i Sthlm och ingen risk för att få nån stämpel då jaktmarkerna varierat 😉. Född -65 och levde väldigt promiskuöst på 80/90-talet och inte blev det bättre efter separationen på 00-talet. Hade jag varit singel idag så hade det varit same same.

 3. emilia 4 september, 2018 on 22:36 Svara

  Precis så! Underbart att se hur mönster ändå sakta förändras! Bara lite irriterande att det går så långsamt.

 4. Johanna 5 september, 2018 on 08:14 Svara

  Hej,
  Jag är nästan jämngammal med dig, några år yngre, men är mer som Stina. Kanske handlar lite om hur man är som person också.
  Kram

 5. Mila 5 september, 2018 on 10:27 Svara

  Hej Lotta!
  Har följt din blogg i flera år nu och kikar in ganska ofta fortfarande . Gillar hur du uttrycker dig och tycker att du är en klok kvinna!
  Du och jag är i samma ålder ungefär (fyller 50 om ett par månader ) men jag måste säga att jag har aldrig suttit och väntat på att bli uppraggad varken då eller nu fast jag är så pass gammal 😀 , det jag ville har jag tagit och det jag vill det tar jag för jag har lärt mig väldigt tidigt att oavsett hur man än lever sitt liv har folk alltid nåt att säga och det bryr jag mig inte om ett dugg utan lever mitt liv på mitt sätt och hur det passar mig bäst!
  Har varit singel nu i flera år av eget val för jag trivs inte i en fast relation , behöver vara själv långa perioder och känna mig fri. Har precis varit i Portugal i 3 månader(kommer därifrån ) och kan säga att jag har tatt för mig utan rädsla av stämplar eller skam för det finns ingenting att skämmas eller vara rädd för! Jag har ett liv och jag äger det så jag har rätt att leva det på ett sätt som får mig att må bra, är skyldig mig själv det!
  Tycker att det är så vi alla ska leva!
  Må gott Lotta!

 6. Helene 5 september, 2018 on 17:11 Svara

  Vad tyckte Stina om din presentation av henne?
  Jag skulle verkligen inte uppskattat den.

  • vimmelmamman 5 september, 2018 on 21:28 Svara

   Stina var helt cool med den. Som jag visste. Hon har inte så mycket issues med saker. Inga hang ups eller ängslan. Så det var fint. Gulligt av dig att bry dig.

   • Siv 6 september, 2018 on 12:58 Svara

    ”Issues” ”hang ups”… Antar att du tycker du är ”cool” med det språket. Varför inte skriva på svenska Lotta? ( Jag är väl en gammal stofil förstås).

    • Per 10 september, 2018 on 23:01 Svara

     Jag måste erkänna att jag inte heller vet vad ”Issues” och ”hang ups” betyder trots att jag kan engelska flytande.

 7. M 6 september, 2018 on 16:07 Svara

  Jag reagerade också på språket i Lottas kommentar. I synnerhet som du Lotta, med jämna mellanrum och på olika ställen framhåller att du älskar att skriva. Då borde du kunna få fram det du vill på vettig svenska.

 8. Annanina 6 september, 2018 on 20:49 Svara

  Ja men verkligen – heja Stina! ( å heja dig Lotta som lyfter detta )

 9. Katrkr 9 september, 2018 on 14:15 Svara

  Viktigt ämne! Bra du tar upp det :)
  Jag håller med en av kommentarerna ovan, är säkert också född i fel generation haha. Tillsammans med mina barns pappa från 16år – 41år, är 49 nu, vuxna utflugna barn. Singel några år efter skilsmässa, ett kortare samboförhållande, och nu singel sen två år igen. Jag ber inte om ursäkt för att jag vill träffa män, och ha sex, även om jag inte har en relation!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *