VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

EN MÄNSKLIG KATASTROF

bd13c9b0-fe8a-43ce-b6e5-c82c0fb292cd

BBC har helt nyligen, med dold kamera filmat en slavauktion utanför Tripoli, Libyen. En slavauktion av människor, afrikanska migranter från länder som Guinea, Senegal, Mali, Nigeria och Gambia som gör den farliga resan genom Saharaöknen till Libyen med hoppet om att kunna korsa Medelhavet och ta sig till Italien och Europa.

Enligt den internationella migrationsorganisationen IOM har hundratals unga män från länderna söder om Sahara fastnat i slavhandeln i Libyen, skriver TT.

244da907-9e2d-474f-9592-35905d62ea7d

På en suddig film  från BBC auktionernas den här unge mannen ut med löfte om att passa för ”hårt jobb på en gård”

Och naturligtvis  finns det rasistiska undertonerna när svarta afrikaner behandlas som kreatur i Nordafrika. Var finns de antikoloniala  rösterna? På både facebook och instagram är det tyst. Varför är det ingen som uppmärksammar detta?

Slavhandel är ett av de värsta brotten man kan begå. Det är brott som aldrig kan tillåtas av något land . Det finns en överordnad rättsprincip om det och jag har sällan känt en sådan avsky som de senaste dagarna.

unnamed-2

För cirka 5 000 svenska kronor säljs unga män, de klubbas ut som djur och enligt rykten sker dessa auktioner ett flertal gånger i veckan i Libyen och har gjort under rätt lång tid. Ett fåtal medier har berättat. Men det är inte hot news. Och engagerar inte. Trots att det åtminstone hos mig, väcker en bottenlös avsky.

Orkar du ens läsa ner hit? För vi har en tendens att värja oss mot allt jobbigt. Scrolla förbi i flödet bara.

På lördag hålls demonstrationer i både Malmö, Göteborg och Jönköping klockan 13.  Här i Stockholm ses vi, numera över 3 000 personer på Sergels torg. 13:00 Jag är där.

Är du?


Kommentarer


  1. FAKTAKOLLf 22 november, 2017 on 02:45 Svara

    Ja nu får vi nog börja dela upp det hela lite kära Lotta! Alla kan inte komma till Sverige och det har ju faktiskt sossarna förstått nu till slut. Du har inte men sitter väl relativt säkert i din självhatade Brommalägenhet så länge (ja lr var den nu är).

    Fakta: På grund av påtryckningar från EU så har nu den libyska kustbevakningen skärpt gränskontrollerna mot Europa, och patrullerar frekvent för att förhindra smugglare från att föra in migranter till Europa. Detta har lett till att de kriminella gängen som tidigare agerat människosmugglare fått stora mängder migranter på sina händer som de inte kan få in i Europa.
    Nu tycks de dock ha löst problemet. Människosmugglarna har nämligen börjat sälja migranterna som slavar, vissa för så lite som 800 amerikanska dollar, vilket motsvarar cirka 6 700 svenska kronor. När CNN var i den libyska huvudstaden Tripoli med dolda kameror så bevittnade de dussintals människor som höll på att säljas på en slavmarknad. De marknadsfördes bland annat som ”stora starka pojkar för lantbruksarbete”.
    Libyens myndigheter håller på att repatriera de cirka 43 000 migranterna som befinner sig i landet tillbaka till sina hemländer, men det går långsamt. Den största anledningen sägs att de flesta afrikanska länderna stängde sina ambassader i Libyen 2014 när landet attackerades av Nato, efter att ha vägrat ansluta sig till det glob.

    Ska vi inte bara sluta med detta trams. Bort med skräpet!

    • Agneta 22 november, 2017 on 11:20 Svara

      Jag tror alla förstår att alla inte kan bo här – men det är väl inte riktigt det saken gäller?Hur kan det 2017 vara lagligt NÅGONSTANS I VÄRLDEN att sälja någon annan som slav?
      Jag har då förrän nu inte hört ett endaste smack om det!
      Det borde stå höst upp på dagordningen överallt :WHO, EU you name it!
      Vad är det för trams vi ska sluta med?Vad är det för skräp som ska bort?
      Tacka du din lyckliga stjärna att du bara RÅKADE födas i Sverige!I nästa liv kan det va du som är slaven! KARMA

    • Helena 22 november, 2017 on 18:31 Svara

      Vad menar du med det du skriver?!?

  2. Monica 22 november, 2017 on 08:35 Svara

    Inget, inget rättfärdigar slavhandel…..

  3. Nina 22 november, 2017 on 11:08 Svara

    Klart man läser och förfasas, tyvärr så känner jag att det är så mycket elände överallt i världen just nu så man känner lätt lite apati:(
    Var ska man börja lixom och varför gör inte dom som KAN påverka något???
    Jag tycker att vi ”folket” reagerar och demonstrerar och ställer upp på manifestationer osv, men dom med makten, var är dom?
    Det är för bedrövligt såklart, både här o där….

  4. Monica 22 november, 2017 on 16:22 Svara

    Så fruktansvärt,Orden räcker inte till.Varför hörs det inget om detta? Personligen trodde jag inte att slaveri fanns idag. Men att protestera i Stockholm och övriga städer i Sverige hjälper inget. Vad kan man göra för att det ska ge resultat? Media?

  5. Helena 22 november, 2017 on 18:33 Svara

    Måste bara förtydliga att jag undrar vad ”faktakoll” menar!

  6. Babsan 22 november, 2017 on 18:48 Svara

    Hemskt!!!! För jävligt!!!!
    Vad mer kan man säga??? Såg att demonstrationer mot detta pågått i Paris. Självklart måste vi också reagera!

  7. Yvonne 22 november, 2017 on 22:19 Svara

    Vi måste höja våra röster!
    Så fruktansvärt och upprörande att vi inte har kommit längre med mänskliga rättigheter 2017.
    Hoppas riktigt många sluter upp på lördag på de olika demonstrationerna.

  8. ullis 23 november, 2017 on 11:18 Svara

    Så fruktansvärt. Man blir nästan lite uppgiven över all onska i världen.

  9. Marie 25 november, 2017 on 20:04 Svara

    Läste det nu… blir så djupt äcklad och upprörd ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *