VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

# Me too

Me-Too-660x371

Jag antar att ingen har undgått den vägg av kvinnor som nu avgrundsvrålar ut sin ilska mot att ha blivit tafsade, klämda, tagna på, utsatta för sexuella trakasserier där det handlar om allt från viskningar till regelrätta övergrepp. Det måste få ett slut och att vara flicka och växa upp ska inte innebära att någon tar sig rätten att på något sätt förminska dig.

Magnituden av vittnesmålen som nu strömmar in under hastaggen me too är sorgligt och smärtsamt många. Man inser vidden av alla de som berättar på mitt facebookflöde eller på mitt instakonto. Tusentals. Kända och okända kvinnor. Och det verkar vara få av oss som aldrig känt sig sexuellt ofredad på något sätt:

Jag vet inte vilken av gångerna jag ska berätta om, vilken av de hundratals gånger jag under mina år som kvinna känt mig utsatt men tänkt att ”ja, det är väl såhär det är. Bara att gilla läget liksom”

När jag var 17: Han som körde mig till en stuga i skogen och övertalade mig efter flera timmars tjat att ha sex med honom, han var 30. Och nej. Jag sa tydligt nej men tänkte att jag fick väl skylla mig själv.

När jag var 22: Natten på nattklubben Lorry i Örebro där en känd pingisspelare försökte få med mig upp på hotellrummet mot betalning.

När jag var 35: Inklämd på T-banan av någon som försökte ta mig mellan benen.

Kvinnors rätt till sina kroppar borde vara en självklarhet. Men nu räcker det. Desto fler som delar sina vittnesbörder, desto viktigare. För varje övergrepp finns en förövare men jag ser inte #i did. Jag ser bara männens konton som fortfarande, det senaste dyngnet visar sport, matbilder och en suddig arbetsplats i motljus.

Och jag är helt övertygad om att det måste börja hos männen. De måste förändra sin attityd, sin inställning, sitt sätt att ”hö hö:a” med grabbarna, att förbruka porr där bilden av den alltid villiga och kåta kvinnan fortfarande finns.

Hon som älskar att bli förnedrad och som man kan kalla och göra vad man vill med.  Jag kommer säkert få skit för det. men jag tror, på ett förenklat sätt att porren är EN av orsakerna till att män, på riktigt inte verkar kunna separera verkliga, riktiga kvinnor från porrens värld.

Med förstås är det ett sjukt normbeteende, patrialkala strukturer, högt uppsatta män som håller varandra om ryggen, medan vi kvinnor står där med mössan i hand och bär på skammen som inte ska ligga hos oss utan återföras till de som bär ansvaret.

 

 


Kommentarer


 1. Malin 18 oktober, 2017 on 19:38 Svara

  Har svinen några namn?

 2. Carina 18 oktober, 2017 on 21:55 Svara

  Bra skrivet, var är männen som tar avstånd från allt detta undrar man.

 3. Marianne M 18 oktober, 2017 on 22:39 Svara

  Så bra skrivet! Precis sånt som jag själv upplevt många gånger. Ibland känns det skönt att bli gammal och inte så utsatt längre!

 4. Lena 19 oktober, 2017 on 07:45 Svara

  Det är helt skrämmande..Tänker på när jag som flicka gick i typ 3an och man började få bröst..Detta vara alltså på 70-talet! Då flertalet killar i klassen höll fast oss tjejer för att få klämma….Vi tänkte då att killar är så, och fröken sa bara sluta nu pojkar..Tänker idag att oj vad övergrepp jag växt upp med som man alltid bara fick höra…killar vet ni är sådär……

 5. Pilla 19 oktober, 2017 on 09:07 Svara

  Kommer ihåg när jag gick i 7:an i början av 90-talet.
  En kille ville prata med mig enskilt så vi gick undan medans de andra var på rast. Korridoren till teknologin var tom just då så vi gick in från skolgården för att prata.

  Han berättade att han var intresserad av mig och närmade sig snabbt från 2 m avstånd till att ha läpparna mot min hals.
  Jag puttade försiktigt undan honom och bad honom sluta. Han var en vän till mig så jag tog det lite skämtsamt först.

  Direkt så flyger han tillbaka mot mig och börjar ta hårt på brösten samtidigt som han hade tryckt upp mig mot väggen. Jag försökte komma undan och upprepade mer desperat att han skulle sluta!
  Då han var större och tyngre än mig så hade jag ingen chans att komma undan och han pressar sin kropp så hårt mot min så jag är fast mellan väggen och hans tunga kropp samtidigt som han verkligen pressar ner handen innanför mina trosor.. Jag kämpar gör att komma i från och han slutar aldrig.. det gör ont och en tår börjar falla..

  En lärare kom förbi och han tappade fokuset så jag kunde sticka… Det pratades aldrig om det mer. Det var bara så killar var.

  Mentaliteten hos killar verkar vara att kvinnan föddes för dem. Killar är inte sena med att ge vidrigt skamliga förslag på olika nätsajter medans tjejer mer tänker om hon ser något snyggt.. killar agerar. Tyvärr. (Nu menar jag självklart inte alla killar.

 6. Alice Wallhoff 20 oktober, 2017 on 02:23 Svara

  #notme, har aldrig under mitt liv råkat ut för något och nu är jag över 60!

  • Sofia 20 oktober, 2017 on 08:11 Svara

   Men om du tänker efter Alice…Har du aldrig känt dig hotad? Har du helt obekymrat varit ute på kvällen utan att tänka på att du måste akta dig, vara vaksam, för att du är kvinna och du kan råka illa ut?

   Har du aldrig blivit särbehandlad i yrkeslivet? Har dina önskemål aldrig blivit bortprioriterade? Har inte någon gubbe någonsin fällt en sexistisk kommentar?

   Jag har inte levt ett speciellt utsvävande liv, är mycket yngre än du och jag kan ta fram fler situationer där män tagit sig friheter som jag som kvinna aldrig skulle ta och som jag inte heller på något sätt ”provocerat” fram, om man nu ens kan använda det ordet…Ändå har jag varit väldigt skonad.

   Jag har blivit förföljd på gatan och jag är alltid försiktigt när jag är ute när det är mörkt. Är inte det absurt?

   Så ja, jag skulle säga ”metoo alla gånger. För att våra röster måste höras. Det är en regel och inte ett undantag.

 7. Sofia 20 oktober, 2017 on 07:59 Svara

  Dags för männen att rannsaka sig själv och bekänna. Hur många män skulle inte kunna säga #metoo som i ”jag har också missbrukat min maktposition”? Det är inte en slump att alla kvinnor är utsatta för någon form av övervåld när vi lever i patriarkala strukturer i en värld där 50% av befolkningen är av det motsatta könet. Att vi kvinnor växer upp med en ständigt överhängande hotbild är absurt. Inte att glömma att hotet för det mesta kommer från någon man har en relation till, inte en ”pervers” utomstående person, utan mannen, pojkvännen, kollegan, osv.

 8. MammaOchPappablogg 20 oktober, 2017 on 10:13 Svara

  Jag tror stenhårt på att alla kvinnor har varit med om någon form av sexuella trakasserier omedvetet eller medvetet och att män har gjort det antingen medvetet eller omedvetet!

 9. Per 23 oktober, 2017 on 06:19 Svara

  Jag läste om en kvinna som blev trakasserad av att en man kröp ned i hennes säng.
  När jag gjorde det en gång så blev hon jätteglad.

  På en tonårsdans var det en tjej som tog mig på grejen. Jag borde ha fått skadestånd. Jodå, jag var skadad för den var svullen hela kvällen.

  Och alla de som ni kallar svin, hade de inte en mor när de växte upp? Vad gjorde hon?

  Jag försvarar givetvis inte övergrepp. Men det saknas balans i MeToo-rörelsen.

  Ni kräver likhet mellan könen tror jag. Men när det kommer till sexförhållanden så finns inte den biologiska likheten.

 10. Nina 23 oktober, 2017 on 13:37 Svara

  Håller SÅ med dig om porren. Vill gå ännu längre där och kalla det pedofilistiskt, tjejer ska vara släta som små bäbisar överallt tilloch med på snippan!
  Det är faktiskt bara barn som är det på riktigt….
  VÅGA vägra raka för att nån’ idiot till man tycker att man ska vara slät som en bäbis för hans höga nöjes skull! Jag skulle vilja se att han skulle ta en hårsäcksinflammation för sin tjejs skull…

  Det finns RIKTIGA män! Dumpa resten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *