VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

TOBIASREGISTRET

img_9052.jpg

 

Hej Lotta

Det här är en väl värd chansning, att du har tid att läsa just mitt e-mail.

Jag har en vän, Sara, som är en ung 3-barnsmamma. Hon är svårt sjuk i akut lymfatisk leukemi i T-cellerna (T-ALL). Hon kommer att behöva en stamcellstransplantation för att överleva, men då måste man hitta en matchande donator.

Just nu finns det ingen. Hennes enda hopp är att någon person där ute i världen med matchande stamceller inom en mycket snar framtid anmäler sig till ett stamcellsregister.

Du har ju säkert redan koll på det här, att det svenska stamcellsregistret heter Tobiasregistret. För att anmäla sig till Tobiasregistret måste man vara mellan 18-35 år gammal. Det tar bara några minuter och blir man godkänd får man hem ett topskit i brevlådan där man topsar sig själv och sedan skickar tillbaka det. Busenkelt!

Sen är det bara att vänta. Blir man matchad med någon kan man bokstavligt talat rädda ett liv. Det kanske inte är just Saras liv man räddar, men kanske en annan småbarnsmamma/pappa, mor/far, syster/bror, dotter/son, kollega eller vän. Det finns så många där ute som går och väntar och behöver vår hjälp.

Så det jag egentligen undrar är om du skulle kunna informera om och länka till Tobiasregistret på din blogg eller Instagram? Du når ut till så många människor och jag tror att många kan tänka sig att gå med i registret bara de får reda på vad det är och att det finns!

Till registret

 


Annons

Kommentarer


 1. Agneta 10 september, 2017 on 13:22 Svara

  Vet någon varför man bara får vara mellan 18-35 år?Med tanke på de relativt avancerade gentester man gör idag och ibland faktiskt även kan beställas på nätet,så gäller det väl att få fram någon som är så lik en själv som det bara går antar jag, och då måste ju chansen att hitta denna person vara mest sannolik i närmaste släkten.
  Tänker ju att man egentligen har väldigt lite koll på kusinbarnen t ex. Jag skulle väl ärligen inte ens veta om de drabbats och ändå kanske vi skulle dela gener som teoretiskt skulle kunna hjälpa….Jag svamlar kanske nu, men- men…
  Många gånger är man relativt nära släkt utan att veta om det…
  Ska gå in o kolla vad de skriver på Tobias-registret för jag e nyfiken. Kan man hjälpa så är det ju den finaste gåvan man överhuvudtaget kan ge.

  • Lena Andersson 12 september, 2017 on 15:52 Svara

   Så här står det på tobiasregistret.se:

   Varför bara givare upp till 35 år?

   Tobiasregistret är en icke vinstdrivande organisation och varje ny givare kostar pengar. I dagsläget är medelåldern på våra givare hög och vi saknar åldersgruppen 18-35 år nästan helt. Vi behöver därför använda de pengar vi har till att prioritera den åldersgruppen så att registret inte blir föråldrat och på sikt dör ut. Vårt mål är att finnas kvar länge och att även i framtiden kunna hjälpa personer som är i behov av denna livsavgörande behandling. Medicinsk forskning visar även att yngre givare är bäst även för patienternas del eftersom det ökar chansen för en framgångsrik transplantation.

 2. Åsa 10 september, 2017 on 13:51 Svara

  Fantastiskt att du vill använda din blogg till något så viktigt!
  Kanske gör så att någon faktiskt går med i registret, och visar sig vara Sara¨s eller någon annans perfekta match!

 3. Yvonne 11 september, 2017 on 07:34 Svara

  Anmälde mig när jag började lämna blod för ca 30 år sedan. Har blivit kontaktad en gång, men det blev inget av.

 4. Terez 11 september, 2017 on 15:14 Svara

  Anmälde mig direkt när jag såg detta inlägg !

 5. LN 11 september, 2017 on 16:56 Svara

  Hade ingen aning om detta register, superbt det tas upp här, konstigt att det inte ”promotas” mer i allmänhet när det ju kan vara avgörande för att rädda liv. Min anmälan fallerar tyvärr på åldern, lite märkligt med såpass låg åldersgräns här kan jag tycka, benmärgen borde väl hålla sig bra upp i åldernl?

 6. Tindra 11 september, 2017 on 17:52 Svara

  Har en vän som väntat ETT ÅR på transplantation p g a leukemi. Hans ena sons är ”halvbra”, den andres inte passande alls men tiden börjar rinna iväg…Han har fått höra att hinns det inte med en transplantation mycket snart kommer han inte överleva denna jul… :( :(
  Pst! Jag anmälde mig när jag var ung men jag dög inte p g a mina egna ”sjukdomar”.

 7. Emma 11 september, 2017 on 21:07 Svara

  Tack för informationen. Nu är jag anmäld och väntar på provkit. Hoppas att man kan hjälpa till de som verkligen behöver det 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *