VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

MIN PAPPA ÄR DÖD

img_6875

Samtalet kom.

”Din pappa är död”.

På ett sjukhus i Dakkar.

Far vi skulle ju hänga, lära känna varandra på ålderns höst

Det tar några sekunder innan jag fattar. Han mailade ju mig för två veckor sedan. Skällde på mig för jag missat hans födelsedag med en dag.  Men nu säger hans bror att Alos är död. På ett sjukhus i Dakkar.

Och de inre bilderna rullar som en film på en svart/vit skärm där alla rör sig lite för snabbt. Alos i Fjugesta i sin bruna, trånga kostym. Alos i huset, Alos med sitt radband och sina kaftaner. Alos med den enda  länken till det lilla afrikanska jag har. Mitt wolof. Mitt landmärke. Min gen.

bild3

”Vi måste låta ceremonin  på 45 dagar vara, sedan måste vi åka dit”, säger rösten i telefonen medan jag blinkar som en fågelunge. Och såklart förbannar jag mig själv att jag inte redan åkt som jag tänkt de senaste månaderna. Som jag funderat på, kollat resebyråer , semesterdagar.

Och nu plötsligt förstår jag varför jag inte kände igen mig i när jag skulle sova för någon dag sedan. Att jag höll på att få en panikattack fast jag aldrig haft någon. Att jag fick lite svårt att andas, blev extremt orolig men att jag lyckades lugna mig  genom att prata till mig själv, resonera tills pulsen gick ner.

Var det då du dog?

Säg alltid det där du vill säga till de du älskar. Innan det är försent.


Kommentarer


 1. Maria 2 april, 2017 on 10:54 Svara

 2. Kia,ängeln Simons mamma 2 april, 2017 on 11:09 Svara

  Beklagar Lotta,det är alltid tungt när en nära anhörig går bort.Att få veta per telefon eller sms är ju inte det vi önskar.Är idag glad att min bror och jag satt hos vår pappa dom sista dygnen han hade i livet.Klart att det var lättare då vi bor i samma stad.Många kramar Kia

 3. Helen 2 april, 2017 on 11:13 Svara

  Beklagar ❤

 4. Maja S 2 april, 2017 on 11:21 Svara

  Beklagar ❤

 5. Ann-Britt 2 april, 2017 on 11:38 Svara

  Tänker på dig! Styrkekram!!!

 6. Carina W 2 april, 2017 on 12:45 Svara

  Beklagar sorgen ❤ Jag tror att du fanns i hans tankar även om du inte var närvarande fysiskt.
  Har sett bilderna på bloggen du tagit på er tillsammans och de enbart på honom och han såg alltid så lugn och glad ut.
  Hoppas du kan få tröst och lite extra kärlek från din familj och vänner, det kan behövas nu. Kram

 7. Camilla 36 år och 10 barnsmamma 2 april, 2017 on 13:02 Svara

  Beklagar ❤

 8. Malin 2 april, 2017 on 14:08 Svara

  Beklagar förlusten av din pappa❤️

 9. Helena 2 april, 2017 on 14:19 Svara

  Beklagar sorgen♥️

 10. Margareta 2 april, 2017 on 14:38 Svara

  Livets mysterium….en dag är det försent, vi tror att livet varar för evigt och skjuter upp saker. Kram till dig Lotta o din pappa vilar i frid, nu… Vet lite hur det känns

 11. Carina 2 april, 2017 on 15:02 Svara

  Beklagar sorger, Lotta.
  kram Carina

 12. Sofia 2 april, 2017 on 15:10 Svara

  Beklagar sorgen ❤Du är väldigt lik din pappa, höga kindben och den raka näsan. Så när du tittar dig i spegeln kan du se en del av honom i dig. Styrkekramar till dig fina Lotta.

 13. Nina 2 april, 2017 on 15:11 Svara

  Jag är ledsen för din skull. Jag träffade min pappa första gången som 30 åring, sen hade vi några fina år tills han träffade en kvinna och försvann igen! Vi hade en komplicerad relation men vi hann göra upp innan han dog, även om det oxå blev en helt absurd historia.
  Hoppas att du får ett fint avsked, oavsett relation så är det just den där länken som brister❤

 14. Inger 2 april, 2017 on 16:05 Svara

  Kraam….Andas!

 15. Benita 2 april, 2017 on 16:23 Svara

  Kram, det känns mycket konstigt då ens förälder går bort. Alltid blir det också någonting osagt, hur nära relation man än har. Du och din pappa är så lika till utseendet. Sköt om dej! <3

 16. anne nordberg 2 april, 2017 on 16:48 Svara

  Beklagar verkligen sorgen, Lotta!
  Jag tror att ditt undermedvetna kände när han dog. Absolut var det så, när du kände panikattacken och oron. När min pappa dog kände jag också något konstigt, hade precis beställt förlovningsringar o bodde i Spanien med med min man, kunde inte känna glädje efter att vi beställt ringarna utan satt på ett café och kände oro, obehag o kände mig ledsen, just då hade min pappa dött, fick ett samtal från Sverige då min son ringde o sa i telefon: ”morfar är död”, han dog nyss…..så jag kunde känna det, utan att veta om det.

 17. Annukka 2 april, 2017 on 16:49 Svara

  Åh så sorgligt.. jag är ledsen Lotta. Sorgen och förlusten av en älskad smärtar och skaver.. oavsett hur nära eller långt borta man är/var. Det är ju bara geografi. Varma kramar och kärlek till dig och Lennox ❤

 18. lasueca 2 april, 2017 on 18:07 Svara

  En stor Kram i din sorg ❤

 19. Lena Harrsen 2 april, 2017 on 18:45 Svara

  Jag beklagar sorgen Lotta.
  All kärlek till dig och Lennox.
  Vet hur det känns när det kommer plötsligt men minnena kan ingen ta ifrån en. Din pappa finns kvar inom dig för evigt.
  Kram

 20. Heléne 2 april, 2017 on 21:24 Svara

  Jag tänker på ringen…
  Ringen du fick av din pappa.
  Fantastisk ändå med så starka band att man kan förmedla till de sina att man flyttar till en annan plats.
  För visst var det precis det du kände…
  ”Heaven is a place nearby.
  Actually just around the corner.”
  Kram på dig!

 21. Maria 2 april, 2017 on 21:47 Svara

  Så tungt och sorgligt! Många gånger vill man backa tiden- men det är ju inte möjligt….

 22. Hope 2 april, 2017 on 22:18 Svara

  Jag tänker på dig Lotta.
  Varma kramar❤

 23. Anita 2 april, 2017 on 23:29 Svara

  💜

 24. Helena 3 april, 2017 on 06:45 Svara

  Beklagar sorgen

 25. Sandra 3 april, 2017 on 09:24 Svara

  Beklagar sorgen, kärlek och styrka!

 26. Sofia 3 april, 2017 on 14:59 Svara

  fan, vad ledsen man blir!! Jag beklagar verkligen sorgen…

 27. Susanne 3 april, 2017 on 17:18 Svara

  Varma varma kramar till dig <3

 28. Annika 3 april, 2017 on 17:49 Svara

  Beklagar din förlust.

 29. Moan 3 april, 2017 on 17:49 Svara

  Kram.
  Tänker på dig.

 30. Robyn 3 april, 2017 on 18:09 Svara

  💙💙💙

 31. Louise 3 april, 2017 on 18:50 Svara

  Beklagar! ❤️❤️❤️

 32. Hösten är vacker 3 april, 2017 on 20:23 Svara

  Kärlek! <3

 33. aa 3 april, 2017 on 21:43 Svara

  ❤❤❤

 34. Josefin 3 april, 2017 on 21:44 Svara

  Fina finaste Lotta beklagar verkligen från djupet av mitt hjärta din stora förlust..

  Vad du än gör, anklaga inte dej själv över att ni inte hann ses en sista gång, herregud du kunde ju inte veta att han skulle tvingas över tröskelrackar’n just precis nu..

  När min älskade sååå saknade mamma plötsligt lämnade jordelivet en påskafton för ett par år sedan just då jag blivit mamma då så snubblade jag strax därefter på några ord som verkligen sög sig fast i min och fastnade sig kvar.

  Dessa var:

  Sorg är kärlek som ändrat form.

  Sug på dom en liten stund…

  Va nu rädd om dig och glöm för allt i världen inte bort att äta. Mat brukar bli helt smaklös under en period då man precis fått ta emot dödsbud men för att orka sig igenom känslokaoset som blir så behövs energi. Svälter man sig blir processen onödigt utdragen och flerfaldigt förlängd läste jag i nån forskningsrapport någonstans.

  Kärleksfull varm tröstekram till fina fina dej

  P.s Även om pappa din kanske inte sa det rakt ut så ofta som han borde så bara VET jag att han var ofantligt jättestolt över dej!

 35. Ingela 3 april, 2017 on 22:16 Svara

  ”Att förlora en förälder är som att mista ett av väderstrecken”.
  All kraft & styrka till Dig!
  Gud välsigne Dig!
  Kram

 36. Stina 4 april, 2017 on 14:57 Svara

  Beklagar verkligen Lotta. Styrka nu och härda ut i det jobbiga som kommer nu. Du är en tuff dam och du reder ut detta. Antar att du hatar att man tolkar in vad man själv vill bara för att man läser din blogg men i alla fall jag tolkar dig som tuff. Jag tycker att du har haft lite väl mycket nu dom sista åren och hoppas att det vänder för dig.

 37. tiptip 5 april, 2017 on 10:27 Svara

  Beklagar verkligen sorgen.
  Jag vet också vad det innebär att förlora en pappa man inte känner särskilt väl.
  Det var bra att ni fick kontakt på slutet. Det är det viktigaste.

 38. Kristina 6 april, 2017 on 10:43 Svara

  Så ledsamt & sorgligt att läsa – jag beklagar verkligen din sorg Lotta!
  Jag bor sedan länge i Bryssel och då min svärmor gick bort härom året så har jag genomgått den praktiska och administrativa processen här och som med allt i Belgien är det lite extra krångligt och långdraget- i Sverige ligger vi ljusår före….
  Viktigast till att börja med är att den person som ska anmäla detta till kommunen där man är registrerad och andra myndigheter måste ha dödsattesten i original (och ev översatt till FR eller NL). Du får gärna höra av dig om du vill och om inte annat så rekommenderar jag dig att kontakta konsulatet om du har frågor: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Bryssel/Service-till-svenska-medborgare/Arv-i-internationella-situationer/
  Kram!

  • vimmelmamman 6 april, 2017 on 22:21 Svara

   Åh, tusen tack snälla Kristina!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *