VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

EN GRÅTANDE RIKSDAG

Bjuden till riksdagsseminarium. Andra kammarsalen. Vi går igenom säkerhetskontroller. Idag ska vi titta på filmen om Dr Denis Mukweges arbete. Han opererar de kvinnor i krigets Kongo som får sina underliv söndertrasade av machetes och gevär. Åttamånadersbebisar som aldrig går att laga. En systematisk krigsföring av de rebellgrupper som härjar i området runt östa Kivuprovinsen.

I mars var jag där, träffade de de här offren som i 20 år all helvetetes kval medan världssamfundet vänder dem ryggen. Vi grät, det var en vidrig film, men oförtrutet måste vi  fortsätta delge världen om det medialt sett tystaste krig som pågår fortfarande varje dag.

I mars åt jag lunch i hans hus i Bukavi. Denis var i Frankrike, Han lever under dödshot. Har vakter med sig överallt. Men han fortsätter att operera och resa runt i världen för att tala om de här övergreppen på kvinnor och barn.

När han började opererade de små flickorna vars mammor han tidigare lagat, slog det honom att han nu är inne på andra generationen. Detta måste få ett stopp.

Han själv var på plats men jag var tvungen att gå tillbaka till jobbet och kunde inte hälsa på honom men i morgon är han på Läkarmissionens kontor hela dagen. Tyvärr kan jag inte gå dit heller.

Såhär kan man stödja Dr Mukweges fortsatta arbete. Ge 100 kr genom att sms:a MUKWEGE till 729 72. Ge valfri gåva via Swish till 90 00 217


Kommentarer


  1. Marie 20 oktober, 2016 on 19:42 Svara

    Hej Lotta,
    vet du om filmen finns att se på Youtube på något sätt? Tror att det kan öka chansen för bidrag, att man får se med egna ögon vilken enormt viktig insats han gör. Bilder stannar kvar längre på näthinnan… :) Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *