VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DET SOM KOMMA SKALL

Jag har en semester framför mig. Den behövs. Jag är helt slutkörd efter den här vintern och kan fortfarande inte sluta frysa. Jag tror aldrig jag längtat så efter ledighet, brukar sällan känna mig sliten men nu går jag på knäna. Ett tempo som var varit för högt, för länge. Ofta tänker jag att det inte kan vara meningen.

 

Det här ekorrhjulet. Äta, sova, jobba, stressa, och så börjar det om igen nästa dag. Sen är det klart att det är lite härligt där emellan. Men ofta under en viss ansträngning kan jag ibland tycka. Jag blev väldigt klok när jag blev äldre. Jag tycker att jag har rätt kloka tankar om saker. Men sedan kan jag sällan omsätta dem i praktiken. Göra de där förändringarna som behövs. Det är så mycket jag vill förändra men inte gör. Bara lufsar på liksom. Och så tänker jag på hur isolerat vi lever. Tänker på vad de två ebolaläkarna från Liberia sa:

”Ni verkar så ensamma här”

 

 


Kommentarer


 1. Catarina 20 juni, 2015 on 10:55 Svara

  Men du, det låter ju inte alls bra att du är så trött
  !
  Ägna semestern till reflektion. ”Hur kan jag förändra så att jag mår bättre?”

  Många gånger finns svaren i det lilla…

 2. Carina 20 juni, 2015 on 12:13 Svara

  Jag tror förändringarna kommer när man är redo. Man kommer till en punkt när det inte finns några andra alternativ, och då agerar man.
  Carina

  • Carina 20 juni, 2015 on 13:15 Svara

   Dessutom har jag tyckt min märka att man blir mycket tröttare av att leva ”fel”, alltså inte i enlighet med sin längtan eller sitt högre syfte. Det tar mycket mer energi…

   • Millan 20 juni, 2015 on 21:38 Svara

    Jag håller med dig. Jag tror att många lever helt fel – hela västvärlden har ju byggt upp sitt samhälle på värderingar som går helt mot människans sanna väsen.

    Min 9-åring sa igår – med en sådan längtan – att han vill bo i en indianby eller liknande. Aldrig en tråkig stund med allt som ska jagas, tillverkas och stora grupper som umgås. Han har reagerat på hur konstigt vi lever med stress, tomma områden utan barn att leka med och alla vuxna som säger nej till allt. Båda mina barn tänker så. De har dock en pappa som jagar konsumtion (vi är skilda) och jag är väldigt stolt över att de ifrågasätter lyckan i det.

    Igår avslutades diskussionen med att vi i västvärlden är underutvecklade och som en tredje värld när det gäller en massa saker. I vår jakt över att bli/vara ett samhälle som har mat, hem, skola, sjukvård och jämlikhet till alla (vilket är helt fantastiskt) så har vi tappat mycket annat på vägen. Det måste finnas en mellanväg där man både bidrar till samhället och ändå lever ett liv utan stress och press. Jag försöker ändra mitt liv från ekorrehjulet till en helt fri människa, och jag får försvara mig och förklara mig hela tiden.

    Jag tycker Lotta gör helt rätt i att fundera. Man måste kunna leva sitt liv i olika episoder och inte vara rädd för att förändring betyder att man valde fel tidigare. Förändring är utveckling, och man lär sig nya saker om sig själv hela tiden. Inte konstigt att man måste omförhandla sina livsvillkor och livsval då och då. Och det är ofta en jobbig process. Såpass jobbig så att många värjer sig och väljer att stanna i det som trots allt fungerar och som går av sig självt.

    Jag skulle kunna diskutera detta i dagar känns det som. Någon gång, när mina bitar har fallit på plats, så skulle jag vilja forska kring frågor som dessa!

    • Carina 21 juni, 2015 on 12:35 Svara

     Väldigt kloka ord. Jag lånar gärna några av formuleringarna till min blogg, om det är ok (med källhänvisning, förstås). Precis i de banorna tänker jag också.
     Carina

     • Millan 21 juni, 2015 on 16:44

      Klart du får – det gör mig bara glad! Det är nog många som tänker och känner på detta sätt. Åhh, det finns så många aspekter på hur vi lever i den moderna värld, och vi ifrågasätter alldeles för lite. Det finns så många privata intressen som vill hålla igång vår konsumtion så vi matas hela tiden med hur självklart och normalt det är att gå i lämmeltåget. Jag ska besöka din blogg!

      Millan – en snart före detta lämmeltågsmedlem med en fot i varje värld.

 3. Malin 20 juni, 2015 on 13:13 Svara

  Jag jobbar inte så mycket och kommer typ att få noll i pension. Men man vet ju inte ens om man lever till pensionsåldern. Jag ser alla mina grannar gå till jobbet kl 7 och komma hem kl 17 och barnen är på diverse barnomsorg hela den tiden och så rullar det på år efter år.

  Jag har mer tid med mina barn och jag stressar mindre, men ändå är det jag som framstår som världsfrånvänd i alla diskussioner, ”men pensionssparar du inte?!?” Det är inte accepterat i vårt land att leva i nuet och kanske har alla andra rätt och jag har fel, men jag föredrar att leva idag när jag är ganska ung och frisk. Om morgondagen vet vi ingenting.

  • Carina 20 juni, 2015 on 13:15 Svara

   Det låter klokt och bra, tycker jag, att du gör det som känns bäst för dig.
   Carina

  • Cath. 20 juni, 2015 on 16:35 Svara

   Helt ok att ställa sig utanför om man sen inte förväntar sig bli försörd utav vad andra har tjänat in, då får man stå sitt kast som fattigpensionär.
   Sen är det skillnad på att få livspusslet eller lyxpusslet att gå ihop.

   • Cath. 20 juni, 2015 on 16:36 Svara

    Försörjd!!

    • Millan 20 juni, 2015 on 21:10 Svara

     Hur menar du? Fattigpensionärer ska alltså inte förvänta sig att bli försörjda mer än de blir med sin pension? Brukar de förvänta sig det menar du? Skulle vara intressant att veta var de som har en sådan förväntan ska vända sig. ”Hej myndighet! Jag är fattigpensionär. Jag har en förväntan att bli ytterligare försörjd med vad andra har tjänat in och undrar vart jag kan bli kopplad?”

     I vanlig ordning är de flesta som kommenterar väldigt nödiga.

     • Cath. 21 juni, 2015 on 11:43

      Fattigpensionärer i dagens samhälle har gjort sitt för allas vår välfärd och förtjänar vartenda öre och bebehållen välfärd.
      Väljer man att jobba mindre så är det ett eget val men allt ska betalas i form av skatter. Jag är inte det minsta upprörd över det, bara ett konstaterande. Har man råd att vara hemma så självklart, man kan avsätta pengar till privata pensionsförsäkringar t ex. Allt har sitt pris, sjukvård, skolor etc och dit bidrar vi alla med våra skatter vilket är rättvist.

   • Malin 20 juni, 2015 on 20:14 Svara

    Mkt bra skrivet. Om man väljer att inte jobba så får man stå sitt kast. Vet inte om det är värt det, all oro för hur ekonomin ska gå ihop vid tex arbetslöshet el sjukdom. Sjukpenningen grundar sig ju på lönen.

    • Catarina 20 juni, 2015 on 22:56 Svara

     Att jobba lite mindre än andra och kanske därmed också välja att leva ett enklare liv är väl helt OK, men inte att strunta i livet efter pensionen anser jag.

     Detta är lika självklart för mig som det är självklart att ha ett sparande för oförutsedda utgifter.

     • Malin 20 juni, 2015 on 23:22

      Ja som sagt, när jag säger att jag väljer att jobba mindre (inte noll såklart, ingen klarar sig ju utan pengar) så blir andra upprörda och så blev det även här. Och nej, självklart kommer jag inte att få del av er andras injobbade pension utan bara min lilla egna, så funkar det.

      Att det ska vara så provocerande att man inte väljer ekorrhjulet och att man inte prioriterar hög status utan istället väljer mindre stress och mindre pengar, det säger nog en del om hur nöjda alla egentligen är med att följa med strömmen. Kanske inte 100% nöjda alltid… eftersom man blir upprörd över något så banalt som att jag, en okänd människa i ett kommentarsfält, väljer mindre lön och mindre framtida pension (om jag lever så länge).

 4. Mickan 20 juni, 2015 on 18:45 Svara

  Skala bort onödiga moment. Ett kan t.ex. vara att kamma dig själv och inte behöva gå till frissan för att göra det varje dag. Du sparar säkert minst 1h om dagen på det.

  • Malin 20 juni, 2015 on 23:27 Svara

   Nu är nog just frissan en sak som ger avslappning och inte ökar på stressen :-)

   • Mickan 21 juni, 2015 on 03:08 Svara

    Eee Malin – har det gått så långt att man behöver avslappning genom att någon borstar ens hår…ja då bör man verkligen verkligen backa rejält!

    Allt som har med tider och passningar att göra ökar på stressen, det är vetenskapligt bevisat. Utradera de möten och aktiviteter som inte behövs i ditt liv och VIPS – har du kanske 3 timmar över per dag för att bara vara och bara njuta!

    • Malin 21 juni, 2015 on 07:19 Svara

     Nej jag tror inte att det ökar stressen att passa en tid hos en frissa eller för att träffa en vän! Roliga/sköna saker måste ju också planeras, annars kan man ju inte träffa vänner eller gå på gymklasser. Eller till frissan om man gillar det, vilket jag antar Lotta gör eftersom hon tvättar håret där. Det är nog både avslappnande och socialt.

 5. Glasflickan 21 juni, 2015 on 06:31 Svara

  Härligt med en välbehövlig semester!
  Det är du verkligen väl värd ❤️
  Kanske dags att ”dra i handbromsen” till hösten? Var rädd om dig och lyssna på kroppen om du upplever att den ”säger ifrån”
  Jag delar dina tankar och grubblerier så mycket att det ofta känns som om det är jag som skrivit det du väljer att dela med dig utav.
  Jag jobbar deltid idag och har sänkt kraven på mig själv ordentligt. Detta har resulterat i mindre pengar, mindre bostad, färre vänner och ett ”oglamorösare”liv.
  Men….jag är harmonisk och lycklig på ett annat sätt!
  Jag har nu oceaner av tid, mindre trädgård att skämmas över, mer tid med familjen, ny vänskap som känns kravlös och jag ÄR en mindre irriterad och mer närvarande mamma och livskamrat. Detta är det bästa val jag gjort. Tack, Lotta för en fantastisk blogg! Du får mig att reflektera över saker genom dina kloka tankar och frågeställningar. Du är en stor inspiratör! Jag önskar dig en fin sommar.
  Var rädd om dig ❤️

 6. Evabritt 21 juni, 2015 on 21:56 Svara

  Kram på er fr Frösön

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *