VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

SYDAFRIKA-GIVE A CHILD A FAMILY

 

Give a child a family. Ett av Läkarmissionens fantastiska projekt. Det blåser när vi landar. Kontraster. Kåkstäder blandas med vitputsade lyxvillor längs Indiska Oceanen som ligger som ett pärlband längst den slingrande kustvägen. Brusar och frustrar. Är oerhört vacker i all sin vildhet. Vågorna är enorma och dånet bedövande när vi kommer närmare. Vi äter lunch längst vägen till turistorten Margret. Vi ska besöka svenskättade Monica Woodhouse helt fantastiska projekt ”Give a child   family”.

 

 

Det är annorlunda här mot Uganda. Fem timmar senare och det finns en struktur. Rena, prydliga gator. Välordnade radhuslängor. Africa light. Vi checkar in på ett litet men pittoreskt guestgouse och har hämtar upp Läkarmissionens andra ambassadörer Andreas Lundstedt och Doreen Månsson. Och så somnar vi efter att ha beställt pizza.

 

 

Torsdag 9:00. Vi rullar in mot barncentret. Blir välkomnade av Monica. Får skriva in oss i receptionen. Här måste man hålla noga koll. Ingen kan komma in här och plocka med sig ett barn tillbaka. Här jobbar man med de sociala myndigheterna. När de får in ett larm om ett barn som far illa hamnar barnet här. Det stannar mellan 6-9 månader. Det här är inget barnhem. Barnhem är aldrig bra för barn. De ska växa upp i en familj med familjestrukturer. Ett barnhem får aldrig bli ett hem. Därför vill man så snabbt som möjligt hitta antingen en fosterfamilj eller jobba med familjestärkande program med den biologiska familjen så att barnet kan återvända hem.

 

 

De här barnen som kommer in är mellan nyfödda upp till cirka 15 år. Den minsta har varit en åtta timmar gammal bebis som föddes av en 13-årig mamma som blivit våldtagen och som slängde barnet i en latrin. Bebisen hade fortfarande navelsträngen kvar när hon kom till Give a child a family. Här hamnar barn som blivit slagna, utsatta för sexuellt våld hemma eller av andra, levt med psykiskt sjuka eller alkoholiserade föräldrar och inte fått sina grundläggande tillgodosedda som mat, skydd, kärlek. Barn som farit så illa att socialen måste gå in och plocka bort det från dess vårdnadshavare. Och de är små. Avdelningen för 1-3 åringar är full.

 

 

Monica gör ett helt otroligt jobb. Vill du stöta det och bli skyddsängel så är hon och barnen dig evigt tacksam. Utan givare finns det ingen möjlighet för henne att fortsätta bedriva den här unika verksamheten.

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *