VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

LITE SKITSNACK

Jag undrar hur många timmar jag tillbringat på toa sedan jag blev sjuk. Det går inte att räkna. När man har 80 centimeter kortare tarm blir det kortare väg för maten att ta sig ut. Samt att tjocktarmen tar upp vätska. Och eftersom jag bara har 20 centimeter kvar är det som ska komma ut som filmjölk. Jag är på toa mellan 5-9 gånger per dag. Det är som en klocka. -2-3 gånger innan 12 och sedan 2-3 gånger på kvällen. Jag klagar inte. Utan denna operation hade jag inte levt så det är ett billigt pris att betala. Det är mer att det tar så mycket tid. Jag vet inte hur det är med er andra som läser mig och har gjort samma operation. Om ni också får gå så ofta. Och om det är samma konsistens. Den här bloggen har fått sina sex priser av flera anledningar. En av dem är att den är öppen, naken och ärlig vare sig det handlar om föräldarrollen eller mens. Eller för all del form på bajset.

 

Och jag kan hålla mig. Har inga problem med det, tack gode gud. Och jag slapp påse på magen, stomi. På bilden ovan har jag opererat levern och får en spruta Fragmil i magen för att förhindra blodpropp varje kväll.  Då är det ett större problem att Lennox berättar för alla hur mycket hans mamma bajsar kan jag tycka.

 

Och jag kan äta vad jag vill . Får ofta den frågan när jag föreläser. Det enda som kommer ut helt är majs. Men det kanske det gör på alla? Innan jag fick min diagnos var jag hård i magen. Var på toa väldigt sällan och var alltid förstoppad. Det är ju precis tvärtom om nu. Vilket är så mycket bättre på ett sätt. Nej. Jag lever.

 

Lite skit får man klara.

 

 

 


Annons

Kommentarer


 1. Kathleen 18 juli, 2014 on 11:10 Svara

  Lever med ulcerös kolit, det ger lite samma effekt. Utom att när man får sin skov så kan man inte hålla sig. Finns inte på världskartan………..

 2. Carina Rahm 18 juli, 2014 on 12:42 Svara

  Hej Lotta
  Jag har lidit av Ulcerös kolit sen jag var 16år och gott på alla behandlingar som går att få bl.a. kortison i tablettform och i lavemang,cellgifter för att slå ut ”inflammationen”. Efter 13år opererade med inrådan av min medicin och kirurg läkare att ta bort hela tjocktarmen på grund av cancerrisken. Slapp stomipåse men får ta stoppande mediciner resten av mitt liv (funkar så där). Tur att jag hann få mina underbara killar nu 23 och 18 år gamla innan ingreppet för 4år sen var jag tvungen att ta bort livmodern också för att ärrvävnad som följd av det först ingreppet.
  Springer på toa upp 8-10ggr per dygn.Ingen bra nattsömn där att hämta men man får väl vara tacksam att man ändå lever ett drägligt liv.
  Men campingliv i det fria har jag lagt ner helt..vill.. MÅSTE ha en fungerande toa. Har haft oturen att få handläggare på Af som vill att jag skulle sätta viltstängsel som arbete!! Det är ju bara sätta sig i skogen och uträtta sina behov eller?? NÄÄ inte när ens skit står som en torgfontän ur röva och stänker ner ben och fötter!!
  Än finns det okunniga människor som måste upplysas inom mag och tarmsjukdomar så fortsätt med ditt ”skit”snack det gör du med bravur..TACK!

 3. Marie-Louise 18 juli, 2014 on 14:05 Svara

  Hej Lotta – du är fantastisk !!! Tack för du delar med dej …

  Jag har följt dej snart 1 år sen jag fick cancer i tjock/ändtarmen och opererade bort 25 cm. Väntar nu på röntgen för 1-års kontrollen – förstår nu den jobbiga väntan…

  Har också alltid varit hård ( kan vara större risk? ) men äter inte kött som ev kan vara en risk … så hur man än gör … har slutat funderat och lever livet som förut med en mage som är lite ”till/från” … men visst är man väldigt observant på sin kropp numera – det var jag aldrig förr.

  Du gav mej hopp när jag fick min diagnos …
  Tack än en gång för din öppenhet !
  Jag följer dej …
  Må så gott ! Kram M-L

 4. Ella 18 juli, 2014 on 14:49 Svara

  Jag får också springa på toa ofta, vilket inverkar en del på jobbet, men som du säger så är det ett pris man gärna betalar för att få (över)leva. Jag vaknade upp efter operationen och insåg att även jag slapp stomipåse, vilket de inte kunde ge besked om före operationen. Porten sitter ännu kvar, känns som att utmana ödet att ta bort den…Jag känner så väl igen mej i det du skriver, i alla tankar och funderingar.

 5. åsa 18 juli, 2014 on 15:09 Svara

  Japp, majs kommer ut hela! Även i icke-opererade magar! Svamp är också svårt för magen att bryta ner. Gillar din blogg för att du blandar alla ämnen hejvilt. Och du är mycket duktig på att beröra med dina inlägg. Önskar dej en härlig sommar! Själv sitter jag på jobbet och går på semester om….en timme o 20 minuter;) Jiiippie!!

 6. Proggtanten 18 juli, 2014 on 19:31 Svara

  Strålning efter livmoderhalscancer, och tarmluddet försvann. Tack för Dimor, utan såna skulle jag vara en sanitär olägenhet. Vi är många, bra att du tar upp det. Inte bara cancer, det finns IBS, ulcerös kolit och säkert en massa annat som jag inte känner till. Återigen, bra Lotta!

 7. kerstin carlsson 18 juli, 2014 on 20:25 Svara

  För 20 år sedan brast min tjocktarm p g a Crohns sjukdom. Jag fick ileostomi, alltså påse på magen. Tunntarmen är frisk. Sedan dess har jag mått toppen. Jag kan göra allting, leder motion. Jag blev frisk. Tömmer min påse kanske 2-3 ggr/dygn. Fina bandage finns nu. Avf. helt normal. Jag fick tillbaka livet och för mig finns inget skämmigt att ha påse på magen. Tänker inte längre på det mer än att byta bandage ibland, den har aldrig luktat och läcker sällan. Jag har haft tur, i alla fall med mage.

 8. Barbro Larsson 18 juli, 2014 on 22:13 Svara

  Jag har följt din blogg ett antal år sedan en nära anhörig drabbades av cancer i tjocktarmen. I det här fallet behövdes inte lika mycket av tarmen tas bort och stomin lades tillbaka efter ett halvår. Sedan började problemen med avföringen så som för dig. Inget hjälpte. Försökte med glutenfri kost utan någon förbättring. Därefter laktosfri kost utan någon förändring. För åtta månader sedan togs både gluten och mjölkprodukter bort samtidigt och då skedde ett”under”. Efter ca två veckor fungerade tarmen normalt och har så gjort sedan dess. Detta trots att inga prover visar på gluten- eller laktosintolerans. Fyra års lidande är nu till ända. Om detta är en tillfällighet eller kan hjälpa fler så är det i alla fall inte farligt att testa. Nu är avföringen till och med lite för hård ibland.

 9. Elina 18 juli, 2014 on 22:51 Svara

  Lotta stort tack för din blogg, som jag följt i flera år nu.
  Hoppas det är ok att jag ställer en fråga här ”hos dig”..
  Jag har alltid varit hård i magen, och går i perioder sällan på toa.
  Äter normalt, och inte för lite.
  Det känns som att jag aldrig helt kan lita på min mage, speciellt i stressiga perioder.
  Då kan det verkligen vara ett problem att jag vill men inte lyckas…!

  Min fråga är: Är detta en riskfaktor??

  Och: Vad rekommenderar du (eller ni som läser detta)??
  Kostråd??

  Kan man förebygga tjocktarmscancer..??

  Vill inte googla, blir så orolig av det.

  Tusen tack för svar!!

 10. Hope 18 juli, 2014 on 23:17 Svara

  Jag gillar det här ”skitsnacket” måste jag säga, befriande på något sätt!

 11. Liselott 20 juli, 2014 on 10:08 Svara

  Det är ju att du bjuder på baksidorna också som gör din blogg så bra! Vill bara säga att det inte är nån fara att få stomi -nån som läser bloggen kanske riskerar det… Jag fick en kolostomi när jag var 23 år pga av cancer. Nu har det gått många år sen jag var 23 och stomin är ingen stor sak alls. Av olika anledningar är det inget jag berättar att jag har (lite skämmit tycker jag det är och alla behöver inte veta allt), men den påverkar eller begränsar inte mig på något sätt i vardagen. Jobbar, äter vad som helst, åker till stranden, går på krogen, reser…Födde till och med barn förra året efter en plättlätt graviditet!
  Din blogg ger mig mycket, gillar som sagt blandningen och ditt engagemang. Önskar dig en fortsatt fin semester.

 12. Therese 20 juli, 2014 on 22:41 Svara

  Hejsan!
  Tillbringar också massor av tid på toaletten. För 15 år sedan fick jag en total sfinkterruptur när mitt barn föddes. Och jag kan inte hålla avföringen. Ett väldigt socialt handikapp och svårt att sköta många saker i livet för övrigt.
  Tack för skitpratet, det behövs!
  Hälsningar Therese

 13. miia 27 juli, 2014 on 21:18 Svara

  bara 15 cm tjockis kvar (UC op 10 år sedan). Går allt från 1 gg till 4 ggr (självklart kan jag ha en riktigt dålig dag med galna mängder toabesök…), kan definitivt ha mer som korvar :).

  Beror på hur bra jag sköter magen och vad jag äter. Följer dieter som gör att jag inte behöver medicinera. SCD , GAPS eller AIP (Paleo). lite förenklat = inga tillsatser och bara riktig mat… :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *