VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

DET HADE KUNNAT VARA ETT ANNAT SVAR

Foto. Micael Engström

 

Det hade kunnat vara annorlunda. Ett helt annan tillvaro från och med det. Och jag hade nästan glömt det. Beskedet från mammografin. Man kan ju tycka att jag fått min beskärda del av cancer. Och det är klart. Det har jag. Men jag vet också att ingen är immun mot fler olyckor. Men  jag har väldigt svårt för mig själv i de här lägena. Att jag inte blir tokig av glädje.

 

 

Jag satt på golvet och bloggade i går när jag rev upp posten. Visade den lite förstrött för Threst. Som om det vore den självklaraste sak i världen. Att vara cancerfri. Och jag tänker på hur motsatsen varit. Om svaret varit annorlunda.  Hur mycket ledsnare vi blivit än vi blir glada. Om ni förstår vad jag menar?  Och  jag tror att det där handlar om det mesta vi ska vara glada över. Det där stilla sommarregnet. Lukten av vår asfalt. Små smutsiga fötter i ens knä. De där vidriga sjukdagarna på vintern när man inte kan begripa hur timmarna ska gå med ett sjukt barn, men som sedan visar sig bli sådär härligt mysiga med täcket framför tv och oborstade tänder.

 

Eller att man bara borde vara glad över att man bara få vakna varje morgon i ett land med demokrati. Och ändå glömmer vi det där. Och det är mänskligt. Det är helt omöjligt att vara tacksam varje minut. Helt orimligt förstås. Men jag kan ändå bli förbannad på mig själv att jag inte tar små glädjeskutt och knäcker finchampagnen. För det är fan värt att fira.  Att man är frisk. Har fina bröst utan knölar och död.

 

Min facebook vän Lotta mailade mig och ville att jag skulle påminna er om detta viktiga:

 

Hej Lotta! Undrar om du via din blogg kan pusha för att alla kvinnor som gör cellprov eller  gynundersökning samtidigt ber om ett stav-ultraljud ifall det inte ingår i undersökningen. Detta för att tidigt upptäcka äggstockscancer. Som du säkert redan vet så kallas ju äggstockscancer för den tysta cancern. Den gör ju oftast inte  något väsen av sig och är därför mycket dödlig. I Spanien till exempel ingår det alltid vid cellprov. Sverige börjar ju bli bättre men långt ifrån alla utför detta automatiskt.


Så tjejer. Två saker. Gå på era mammografier när ni blir kallade och be om stav-ultraljud vid nästa gynkontroll. Det kan rädda liv.

 

Nu är jag på väg till Villa Källhagen för att göra en långintervju med en spännade person


Annons

Kommentarer


 1. Siv 5 juni, 2014 on 12:51 Svara

  Så bra skrivet. Vi/jag tar nog alltför mycket för givet. Naturligtvis är det bra besked från mammografin… finns liksom ingen annan tanke i min skalle, men som sagt, det kunde ha varit ett negativt besked. Undrar hur jag skulle ha reagerat då…
  Jag har aldrig hört talas om stav-ultraljud. Ska tänka på det nästa gång. Nu är jag ju i den åldersgruppen som inte kallas längre, MEN det är JÄTTEVIKTIGT att låtas sig undersökas i alla fall! Så lätt att glömma! Fick en påminnelse nu!

  • Pillan 5 juni, 2014 on 15:55 Svara

   Det heter väl vaginalt ultraljud ( VUL). Själv har jag heller aldrig hört det uttrycket – stavultraljud.

   Visst är det otroligt viktigt för oss kvinnor att tänka på sånt. Det är ju inget som syns eller kan palperas från utsidan.

 2. Monica 5 juni, 2014 on 15:50 Svara

  Hej och TACK för det här inlägget Lotta! Sitter just nu under altantaket och jobbar medan sommarregnet smattrar och fåglarna sjunger. Har en tung arbetsbelastning och kämpar för att hinna med det jag ska. Påminner mig själv varenda dag om att det inte är självklart att vara frisk – du formulerar det så fint! Ja, det gäller att se vad som är viktigt i livet när att-göra-listan känns oändlig….

 3. Tina 5 juni, 2014 on 23:48 Svara

  Så väldigt bra skrivet! Och då tänker jag på den första delen, om att försöka glädjas åt det vardagliga. Så svårt, men så viktigt och rätt. Det sägs ju att de som varit i din situation har lättare för det, men vi är ju alla människor och det friska är det självklara, motsatsen tänker vi alltför sällan på. Och kanske ska det vara så. Men vi behöver alla påminnas om att det hade kunnat varit annorlunda – för oss alla.

 4. emleie 6 juni, 2014 on 08:19 Svara

  åh vad jag älskar din blogg kommenterar för sällan men läser ofta. du är så inspirerande och ger så mycket livsglädje och styrka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *