VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

PRINSEN MED DET STORA LEENDET

 

Mitt hjärta går i tusen bitar. Prince blev lämnad på det barnhem i Ghana som drivs av svenska Susanna Benckert. Hans mamma lämnade honom med en lapp. Prince har svårt deformerade fötter. Han kan gå och stå  men sig fram på ett mycket märkligt sätt. Ändå är han en solstråle trots det enorma, enorma svek han fått uppleva.  Jag har försökt hjälpa Susanna med kontakter med svenska ortopeder. Mailat.  Och nu har hon varit hos läkaren i Ghana och fått nya röntgen plåtar och ett go på tt det går att operera. Men hon står inför ett svårt dilemma. Det är en omfattande operation i fyra steg. Många månaders rehabilitering och med tanke på de hygieniska omständighetena , värmen och svårt att hålla rent så måste man fundera flera varv på detta. Svår smärta. Han får vara sängliggande i månader. Men i tankt med att Prince blir äldre och tyngre blir det också en stor belasting att hasa sig fram såhär. Medan vi här hemma brottas med frågor som ”vilken jacka ska jag ta till jobbet?” har hon helt andra saker att oroa sig över. Jag tänkte vi skulle hjälpa henne här.

Känner du någon duktig specialist? Jag har mailat plåtarna till två läkare men desto fler som kan bolla med Susanna, desto bättre. Kontakta henne gärna i så fall så snart som möjligt.

 

”Prince är en 7-årig pojke med deformerade fötter, som är föräldralös och bor på det barnhem som jag har byggt upp och sedan dess driver i Ghana (se konversation nedan). Jag har sedan dess kämpat hårt för att ta ärendet vidare på plats i Ghana för att kunna få ett utlåtande. Jag har nu fått till både vanlig röntgen och magnetröntgen på vår pojke Prince och kommit i kontakt med en lektor i barnortopedi i Ghana. Av honom har jag sedan fått ett utlåtande kring en operation och rehabilitering som han anser att vi kan utföra.

Detta utlåtande har jag fått från ortopeden i Ghana:

Barnortopeden sägs kunna operera Prince högra fot som är både upp och ner och fram och bak. En process som skulle bestå av 4 steg. Det första steget skulle innebära en operation då man kapar några centimeter av skelettet vid vristen för att sedan vrida foten rätt så att Prince kan gå på rätt sida av foten.  I dagsläget går han på ovansidan då foten är upp och ner. En vecka efter operationen beräknas han kunna åka hem och då väntar 6 veckor med gips i sängläge.


I steg 2 så tar man bort gipset och låter muskulation och blodcirkulation komma igång. Om såret har läkt som det ska, börjar man med nästa steg inom tre veckor.


I steg 3 ska man förlänga benet. Anledningen till detta är att Prince ben på grund av missbildningen har slutat växa. Förlänger man inte benet så kommer Prince som fullvuxen vara så snedställd att han inte kommer att kunna gå. Förmodligen kommer han även ha fått stora problem med höft och knän under åren fram tills dess, då det blir fel belastat när han går. Under detta steg så kommer vi att vara på sjukhuset ungefär en vecka, för att lära oss hur förlängningen går till. Därefter är det tänkt att vi ska åka hem, för att själva fortsätta utföra detta i hemmet. Med hjälp av skruvar och ställning kring benet ska benet förlängas med 1 mm per gång och totalt förlängas med 5-6 cm. En process som kommer att pågå i 4-5 månader. Man förlänger så pass mycket att benen när Prince är fullvuxen har hunnit i kapp varandra (till dess kommer han att behöva ha skoinlägg för att jämna ut benens längd).


I det fjärde och sista steget är det rehabilitation som gäller. Under 2 månaders tid behöver vi åka in till sjukhuset 2 gånger i veckan, för att träna på rörelse och att stärka hans muskler. Däremellan är det träning i hemmet som gäller med hjälp av hemuppgifter.


Jag känner mig oerhört frustrerad och handfallen inför detta beslut. Operationer innebär alltid vissa risker inte minst i Ghana där omständigheterna inte direkt hjälper läkningen på traven. Att förlänga ett ben är vad jag har förstått något av det mest smärtsamma man kan utsättas för. Förutom en smärtsam process så är det en oerhört lång och utdragen sådan. Samtidigt finns det ingen garanti för att operationen och ingreppen lyckas. Tänk om det blir värre. Om vi istället inte gör någonting, så tror ortopeden att Prince inte kommer att kunna gå i framtiden. Hur ont han kommer ha fram tills dess, går det inte att svara på.


Åter igen, jag skulle verkligen uppskatta av hela mitt hjärta om du hade möjlighet att kommentera detta/ge mig ditt utlåtande. Jag är oerhört tacksam för all hjälp jag kan få.


Stort tack på förhand,

Susanna Benckert

susanna.benckert@hotmail.com

www.susannaighana.se
facebook.com/projektghana


Kommentarer


 1. DeMarkey - Liveyourdreams! 4 april, 2014 on 14:01 Svara

  OMG jag dör, Det är nästan så att jag själv skulle vilja utbilda mig och operera. Jag dör inombords, jag krossas av att som du säger, veta att vi här dividerar om skitsaker som att man ville ha den där jackan också även om jag redan har 5 jackor hemma… (nu är inte jag sån då jag knappt ens äger kläder av andra anledningar) men det är ju så. Mina två vänner som ska skilja sig bråkar om en jädrana bil som inte ens har värde i sig och dom grå back om dom säljer, men det har blivit en principsak, en hämnd.. med andra barn sitter utan föräldrar, utan hem, utan trygghet, utan vänner, familj, kärlek och dessutom i stora behov av att opereras för att funka normalt.. JAG MÅR ILLA !!

  JAg kan inte hjälpa dig på något sätt, har ingen att erbjuda alls, mer än min empati och en del av mitt hjärta till alla dessa behövande barnen.

  Tack för att du gör så mycket!
  /Diana

 2. Lasseiskogen 4 april, 2014 on 15:51 Svara

  Tips: Ta kontakt med läkare utan gränser och hör med dem.

 3. Marlene 4 april, 2014 on 18:04 Svara

  Men vilken solstråle! Jag har inte mycket att komma mer än Läkare utan gränser som redan är föreslaget. Det är väl bara att hoppas att någon läser detta inlägg och tar frågan vidare.
  Sluta aldrig att engagera dej Lotta, DU gör skillnad!

 4. Susanna Benckert 4 april, 2014 on 18:11 Svara

  Du är underbar. Jag hoppas verkligen att dina läsare är lika godhjärtade som du och att någon sitter inne på och vill dela med sig av kontakter som hjälper mig att i sin tur hjälpa älskade Prince!

  <3
  /Susanna

 5. Ann 4 april, 2014 on 21:56 Svara

  Håll oss uppdaterade om det ska samlas pengar, då vill iaf jag gärna hjälpa till.

 6. Agneta 4 april, 2014 on 22:10 Svara

  Stort TACK Lotta för att för vidare Susannas problem, jag följer hennes FB och blogg varje dag, jag är också månadsgivare och supportar med extrapengar ibland när det behövs. Hon är en otrolig tjej som själv har byggt upp sitt barnhem med alla 23 barnen.

 7. Amanda 5 april, 2014 on 19:58 Svara

  Känns ju som om det bästa för honom skulle vara att få bli opererad på något specialistsjukhus i en annan del av världen. Känns ju som om de skickligaste läkarna skulle få ta sig an honom för bästa resultat.

 8. Majjen 7 april, 2014 on 08:38 Svara

  Vore en rullstol ett alternativ? Det behövs ju även om han opereras i rehabiliteringsfasen, menar jag. Det finns ju ingen som kan bära runt honom med gips och ställningar. En rullstol kan ju faktiskt innebära frihet och självständighet om man har svårt att gå.

 9. Helena 7 april, 2014 on 08:39 Svara

  Gör mig så ont att se denna pojke :(

  Har ett namn, vet inte om det hjälper. Vi har en Carl-Axel Ekman i Borås som håller på med hjälpsändningar och sådant, vet inte om han kanske känner någon som kan hjälpa?

  http://www.garissa.se/

 10. Kristin 23 april, 2014 on 22:59 Svara

  Jag rekommenderar starkt biolight-behandling efter ev operation. Jag vet av egen erfarenhet vilken fantastisk förmåga den har att hjälpa till vid läkning och behandling av infektioner.

  Mer hjälp än så kan jag inte ge, har inga bra kontakter inom ortopedi tyvärr.
  Hoppas Prince får möjlighet till operationer som kan hjälpa honom i framtiden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *