VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DET HÄR MED DET NAKNA

 

Jag tänkte kolla med er hur ni tänker kring nakenhet och barn. Jag menar att sova nakna, att bada och dusha tillsamans. Har det något bäst före datum? I andra kulturer är det ju liksom inte så ultravanligt. Där visar man sig inte naken för sina barn på samma sätt. Vi sover nakna förutom Lennox som har pyjamas för han kastar av sig täcket. Och eftersom han kommer in till oss vareviga natt i stort sett så.

 

Sedan när han har kompisar som sover över klär vi på oss förstås. Och kissar med stängd dörr. Sedan försöker jag att berätta för Lennox att man oftast är naken med sin familj, inte med andra. Och nu kanske det låter som om vi går runt som Gud skapades oss hela tiden. Nej. Men vi försöker inte göra någon grej av det hela.

 

Hur tänker ni kring det här?

Obs gammal bild.


Kommentarer


  1. C 18 mars, 2014 on 10:50 Svara

    Jag har alltid sovit naken men har känt mig obekväm då barnen kröp ner, då drog jag gärna på mig ett linne. Nakenheten har avtagit på ett naturligt sätt, jag har inte sett mina två döttrar nakna på år och dar. Nakenheten i sig är inte naturligt för mig, jag har alltid haft svårt för badhus och spainrättningar där man förväntas tvaga sig tillsammans. Visar mig hellre naken för det motsatta könet än för mitt eget.

  2. Margit Snickars 18 mars, 2014 on 11:51 Svara

    Lotta, visst kan man vara naken, men inte i alla samanhang, med mina barn helt naturlikt, även mina barnbarn, badkaret, vår egen strand, badrummet .
    Även mina barnbarnbarn oxå i naturliga samanhang, viktigt att sätta spår, visa sig naken även när kroppen blir gammal.
    Allt blir enlare då även för de mina, vi har ju inget fult att dölja.
    Nakenhet i all ära
    Undvik att göra sak av det

    carpe diem Gammelmormor Margit

  3. cinam 18 mars, 2014 on 11:52 Svara

    Är fotot gammalt eller använder han napp ännu?? Vill inte tro det för de flesta barn slutar ju i 3 årsåldern.
    Jag vill gärna dölja lite när barnen kommer i skolåldern. Larvigt kanske men för mig kändes det bäst så.

    • pia 18 mars, 2014 on 12:19 Svara

      Lotta har skrivit: OBS gammal bild.

      • cinam 18 mars, 2014 on 13:38 Svara

        F´låt, missad det. Tack!

  4. Rebecca 18 mars, 2014 on 11:58 Svara

    Vi har alltid varit nakna hemma titt som tätt när jag var liten. Sen när jag blev äldre avtog det väl men jag har aldrig haft problem att duscha och så när mina föräldrar är på badrummet. Skulle fortfarande kunna göra det utan problem och är 25 år fyllda. Hade ju i te gått omkring näck med mina päron men att gå förbi mamma eller pappa naken skulle jag inte se som konstigt, herregud de är ju mina föräldrar!
    Hemma går jag naken lite då och då efter dusch och gör mig typ alltid iordning naken, kommer inte sluta med det när vi får barn. Nakenhet är naturligt och det är alldeles för mycket hysch hysch med nakna kroppar idag om du frågar mig.

    • Rebecca 18 mars, 2014 on 12:00 Svara

      Tilläggas ska väl att jag såklart flyttat hemifrån och bara näckar runt för sambon hemma. Men som sagt, när jag sover över hos mamma och pappa duschar jag när jag känner för det även om de är i badrummet.
      Vi kissar med öppen dörr men stänger dörren när vi bajsar.

  5. Karina 18 mars, 2014 on 13:29 Svara

    Vi kör på det som känns naturligt för oss, inom vår borg….sover nakna, både vi och vår 9-åring. Han är väldigt noggrann när han sover borta att inte göra det, utan att vi lärt honom det…det har tett sig naturligt i hans utveckling. Han kan komma in när jag står i duschen och gå på toaletten, men har också utvecklad en naturlig distans att han helst vill göra stora A för sig själv och det gör vi vuxna också.
    Vi gör helt enkelt ingen grej utav det. Skojar mkt runt tuttar och ibland busar pappan till och gör en helikopter=)

  6. pia 18 mars, 2014 on 13:44 Svara

    Vi gör som ni, sonen är 4 år 🙂

  7. Kiara 18 mars, 2014 on 15:16 Svara

    När barnen blir äldre och mer medvetna om sina och andras kroppar, strax innan puberteten, tycker jag att man som förälder bör respektera barnets behov av att slippa se. Man märker ganska tydligt när ens barn tycker att det blir obekvämt att möta sina nakna föräldrar. När barnet tycker att det känns för intimt och påtvingat när man är naken tycker jag att det är respektlöst gentemot barnet att fortsätta för att det är ”naturligt”.

    Nakenhet i sammanhang där den uppstår till följd av klädbyte, dusch, bad tycker jag är odramatiskt och så ska vara i hemmet under småbarnsåren, men högre upp i åldrarna får man vara observant och känna av vad som passar inte bara en själv utan ens barn. Man behöver ju inte stå naken i köket och sätta på kaffekokaren bara för att ”man inte ska skämmas för sin kropp”. Omvänt så behöver man inte likt en akrobat under en badhandduk åla sig in i en baddräkt av rädsla för att en bit hud skulle skymta fram. Känselspröt på och sunt förnuft så kommer man långt.

    • Ika 19 mars, 2014 on 16:05 Svara

      Håller med!!!

  8. Nettan 18 mars, 2014 on 16:02 Svara

    Vår 10-åring frågade mig i helgen varför vi, hans mamma och pappa, sover nakna och han i pyjamas. Jag svarade att vi tycker det är skönt att sova nakna och om han vill kan han välja att göra det också, eller i kalsonger om han föredrar det. Numer kommer han sällan in till oss men det är inga problem ändå, nakenhet är naturligt och vi kan ligga under samma täcke han och jag.
    Inom vår familj är det helt ok att ”springa runt” naken, det är skönt så länge det funkar men om sonen skulle börja bli obekväm så får vi naturligtvis fundera på att ändra vårt beteende.

  9. Anette 18 mars, 2014 on 16:18 Svara

    Jag sover naken, maken i kallingarna…..yngsta är 12 och om hon kommer någon gång och kryper ner hos oss så är det ingen stor grej (hon vill sova i pyjamas)……Tonårssonen slutade visa sig näck omkring 12, tror jag det var. Den lilla visar sig inte längre för pappa, men mamma går bra. Tror att det där kommer naturligt att inte näckar inför varandra…….Tilläggas kan att vi ibland bastar är svärmor är på besök och då är ju maken näck…..det är ju bara morsan säger han!!

  10. Margrethe 18 mars, 2014 on 16:41 Svara

    Vi gjør som dere! Vår sønn er 10, men datteren vår på 12 vil nå bare vise seg naken for meg – forståelig nok 🙂

    Mvh Margrethe

  11. Titti Jahn 18 mars, 2014 on 18:14 Svara

    Jättegullig bild Lotta, men den skulle jag behålla för mig själv och mina absolut närmaste… Det där med nakenhet hemma, i sängen, i badrummet, i bastun, i den privata badviken osv blir bara så naturlig och odramatisk som man gör det…

    • Lärare 18 mars, 2014 on 18:55 Svara

      håller med Titti

  12. Monica 18 mars, 2014 on 19:02 Svara

    Det ger sig, är min uppfattning. Man upptäcker om och när ”nakeriet” blir besvärande för barnet. Det är heller inte säkert att alla barn i en familj tycker lika. Hur andra gör och ser på saken är för mig ointressant, såvitt inte ett främmande barn är på besök i min familj. Då blir det baddräkt/pyjamas/handduk, dels av hänsyn men också för att man – i synnerhet som man – kan bli mistänkliggjord om man exponerar sig alltför frikostigt.

    /M

  13. Madde 18 mars, 2014 on 19:27 Svara

    Hej,
    vuxna barn nu. Nakenhet har alltid varit naturligt hemma hos oss. Försök tänka tillbaka till din egen barndom. När ville du helt plötsligt inte se dina föräldrar nakna? Gå, som jag alltid rekommenderar, på din magkänsla…man brukar känna själv när det kan bli pinsamt för sina egna ungar att se en själv och pappa nakna.
    Kram Madde

  14. Lars 18 mars, 2014 on 20:46 Svara

    Jag är uppvuxen med blyghet i min familj.
    Men som vuxen hos oss på somrarna badade alla nakna, goda gamla vänner lika som nya.
    Med ett undantag, barnen var blyga.

    Magkänsla skriver Madde, och det är bra. Men det leder inte alltid rätt. Hos två syskonfamiljer – jag rakar mig, det blöder och jag behöver plåster, kommer in till familjen och det fixar sig.
    Men den ena familjen reagerar mycket negativt på min nakenhet medan den andra tycker att det var väl OK.

    Anette skriver om maken i kallingarna. Det reagerar jag mycket negativt inför.
    Antingen nakenhet eller pyamas eller nattlinne men ALDRIG underkläder. Det känns så äckligt för mig. Om man har kläder när man sover så skall de dessutom sitta lätt, aldrig åtsittande som underkläder gör.

    Titti Jahn, jag förstår dig inte alls. Den bilden är väl skön. Det finns inget negativt med den. Jag förstår dig inte.

    .

  15. marie 18 mars, 2014 on 23:01 Svara

    jag tycker nakenhet är väldigt privat, och skulle inte visa upp mig för mina barn, den pappan som gör helikoptern är ju rent makabert, stackars barn! man kan gulla mysa mm med sina barn ,men med kläder……

    • Lars 19 mars, 2014 on 07:36 Svara

      ”göra helikoptern” vad är det?

      • Anette 19 mars, 2014 on 08:54 Svara

        Rullar med höfterna så ”paketet” snurrar……du får använda fantasin och visualisera 😉

  16. tiptip 19 mars, 2014 on 11:32 Svara

    jag sover naken och mannen sover naken. något annat helt otänkbart. hela poängen med hud nära går ju förlorad annars. dessutom varmt och äckligt med pyjamas. vem kom på den idén liksom?
    vi har större barn och jag drar alltid på mig en sunkig lång t-shirt när jag går upp och sonen har sagt: lite anständighet om jag får be när den var lite väl trasig men han sa det med humor.
    man märker när ungar inte uppskattar nakna föräldrar och själva drar på sig kallingar mm och då är det bara så. alltså då envisas jag inte med att gå naken hemma men när vi är ensamma är jag ju gärna naken. har inga problem med att vara naken inför människor men jag är ju inte det ständigt precis. jobbar inte som strippa men skulle vara kul. Lite poledancing på förmiddagen. visa att alla inte måsta vara unga och trådsmala i branschen.

  17. Tina 19 mars, 2014 on 23:20 Svara

    Tror att har man den minsta känsla för vibbar så känner man när barnet inte längre tycker det är OK att själva visa sig nakna, och då vill de inte heller se sina föräldrar nakna. Och det ska man respektera. Simple as that.

  18. Tvåbarnsmamman 20 mars, 2014 on 21:35 Svara

    Jag är frusen av mig och (f)ryser bara vid tanken att sova utan pyjamas. Varma sommarnätter blir det trosor och linne åtminstone. Men det har inget med att göra någon åsikt om nakenhet. Jag tycker bara det är skönast. Maken är ännu mer frusen, våra barn däremot är varma av sig, sover i underbyxorna bara, fast en av dom är täckavsparkare, brrr…
    Att det skulle vara äckligt med underkläder i sängen som någon skriver håller jag inte alls med om. Det är ju det plagg man byter oftast och vanliga underkläder i skön bomull känns inget som kroppen behöver pausa ifrån varje natt, alltså – alla får ju göra som dom vill :-), men så känner jag.
    Vi är inte så nakna av oss men det är heller inte tabu, jag går genom hemmet från duschen till garderoben naken och jag tror ingen i familjen känner behov av att skyla sig direkt, men nu bor vi också i lägenhet med viss insyn det bidrar ju till viss försiktighet kring nakenhet :-).
    Någon helikopter däremot skulle ingen komma på tanken att göra hemma hos oss, haha.
    Lite fingertoppskänsla för vad som passar, både en själv och dom runtomkring, lite äldre barn, eller andra är väl alltid bra. Det har aldrig varit några problem tycker jag. Jag skulle aldrig gå runt naken hemma hos någon annan tex om man sover över hos någon, då skulle jag linda in mig i badlakanet, men på badhus och sådant har jag inga problem att duscha tillsammans.

    • Justin 23 mars, 2015 on 04:43 Svara

      Såg min mamma sist naken när jag var i förskoleåldern men hon såg mig till mycket högre ålder. Tyckte det var pinsamt redan vid 9-10 och blev lättad när hon sa att jag skulle börja skyla mig. Grabbar anses vara senare utvecklade än flickor men nog är en 10-åring fullt medveten om att mamma är av motsatt kön och kan störas både av att se mamma naken och att behöva visa sig naken för henne men kan tro att han liksom måste det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *