VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

INGEN VANLIG MIDDAG

 

Restaurang Kho Pangan. Informellt. En man med enorm pondus. Nominerad till FN:s fredpris flera gånger. Troligtvis  världens främste expert på sexuellt våld och har ibland opererat  upp till 10 kvinnor om dagen under 19 timmars långa arbetsdagar. Den yngsta var 18 månader. Har varit utsatt för flera mordförsök och lever under ständigt hot. Det senaste 25 oktober  2012 när fyra män  bröt sig in i hans hem, tog hans dotter som gisslan medan de väntade på Mukwege. De sköt hans vakt till döds i tron att det var han. Men Mukwege fortsätter oförtrutet att berätta. Varför? Därför att han har opererat tusentals kvinnor.  Hur de ibland är skjutna i underlivet efter att ha blivit våldtagna av rebellerna. Hur de på Panzissjukhuset  försöker att ge dem tillbaka någon form av liv efter att deras makar förskjutit dem. När jag i torsdags var på hans seminarium i Riksdagen berättade han från talarstolen.

 

Vad ska vi säga till den kvinna som kommer till oss och har blivit våldtagen och är gravid, när hon vägrar att ta hand om sitt barn som är ett resultat av övergreppet? När hela hennes familj blivit dödad av samma rebellgrupp. När hon inte vill se åt det nyfödda barn som hon skyller allt på trots att vi, genom många samtal försöker förklara att barnet inte har någon skuld. Vad ska vi säga när hon till slut accepterar sitt barn och börjar bygga upp sitt liv? Och när hon fem år senare kommer tillbaka till oss, våldtagen igen och även hennes lilla dotter. Vad säger vi då?”


Våldtäkterna i krigets Kongo måste upp på FN:prioriteringslista. Inför sanktioner, demobilisering av vapen, främst lösa orsaken till kriget förstås som i stort handlar om landets enorma tillgångar som koppar, diamanter och främst coltan som vi alla har i våra mobiler och surfplattor. Dr Mukwege ser till att vi aldrig kan säga ”vi visste inte”. Han för kvinnornas talan och säger till mig. ”Nu får det vara nog! Världen måste få veta hur många kvinnor och barn som under dessa tjugo år fått sina liv förstörda”.

 

Det pratar vi om medan vi äter och jag tar med mig frågan från er. Vad ni kan göra? Hans svar är att vi alla i världen måste förstå att vi  är en del av samma värld och att vi inte länge kan se oss själva  om som enskilda individer utan att vi har ett ansvar för varandra. Att vi måste berätta om Kongo, som världsamfundet lämnat åt sitt öde. En klok man. Jag känner mig otroligt hedrar att få tillbringa ett par timmar i hans sällskap. Och att jag förstås måste komma till Panzi vilket står högt upp på min drömlista att beta av.

 

En modig man. På alla sätt och vis.

 

 Kommentarer


 1. Jenny 9 december, 2013 on 14:59 Svara

  Hej!
  Jag har läst din blogg i många år men sällan kommenterat. Nu måste jag göra det.
  Jag vill tacka dig för dina inlägg som handlar om hur vi tillsammans och på vårt eget sätt kan hjälpa varandra här i världen. Jag tycker att det är så inspirerande att läsa om hur du undan för undan hittar DIN väg och ser hur din uppgift kan utformas. Att våga göra en förändring, både i det inre och det yttre kräver mod. Att våga se att vi alla bär omsorg om varandra och att vi faktiskt kan hjälpa varandra på olika sätt, det är något du har hjälpt mig med. Alla kan , som det heter, inte göra allt men alla kan faktiskt göra något. Det gäller att öppna ögonen och framförallt sitt hjärta och känna efter var man behövs just nu. Ibland är det enbart i den egna familjen men ibland räcker krafterna för att kunna se utanför sitt eget och när man gör det brukar man ofta känna var ens insatser behövs. Vi brinner alla för olika saker, precis som det skall vara. men så härligt det är att läsa om de som brinner! De som vågar brinna för en sak. Som försöker göra skillnad och faktiskt gör det! Tack för det!
  /Jenny

 2. Jenny 9 december, 2013 on 14:59 Svara

  Hej!
  Jag har läst din blogg i många år men sällan kommenterat. Nu måste jag göra det.
  Jag vill tacka dig för dina inlägg som handlar om hur vi tillsammans och på vårt eget sätt kan hjälpa varandra här i världen. Jag tycker att det är så inspirerande att läsa om hur du undan för undan hittar DIN väg och ser hur din uppgift kan utformas. Att våga göra en förändring, både i det inre och det yttre kräver mod. Att våga se att vi alla bär omsorg om varandra och att vi faktiskt kan hjälpa varandra på olika sätt, det är något du har hjälpt mig med. Alla kan , som det heter, inte göra allt men alla kan faktiskt göra något. Det gäller att öppna ögonen och framförallt sitt hjärta och känna efter var man behövs just nu. Ibland är det enbart i den egna familjen men ibland räcker krafterna för att kunna se utanför sitt eget och när man gör det brukar man ofta känna var ens insatser behövs. Vi brinner alla för olika saker, precis som det skall vara. men så härligt det är att läsa om de som brinner! De som vågar brinna för en sak. Som försöker göra skillnad och faktiskt gör det! Tack för det!
  /Jenny

 3. Lotta 9 december, 2013 on 15:44 Svara

  Tusen tack Jenny. Du förvandlas precis en trolig eftermiddag till en glittrande stund. Kram Lotta

 4. Lotta 9 december, 2013 on 15:44 Svara

  Tusen tack Jenny. Du förvandlas precis en trolig eftermiddag till en glittrande stund. Kram Lotta

 5. Marlene 9 december, 2013 on 16:04 Svara

  Det är så fruktansvärt, ofattbart och vidrigt att man knappt orkar ta in det. Lotta! Du gör skillnad!!!

 6. Marlene 9 december, 2013 on 16:04 Svara

  Det är så fruktansvärt, ofattbart och vidrigt att man knappt orkar ta in det. Lotta! Du gör skillnad!!!

 7. Amanda 9 december, 2013 on 22:05 Svara

  Under förra veckan anordnade läkarstudenter i Umeå en välgörenhetsmiddag där intäkterna gick till Denis Mukweges sjukhus – 20’150kr blev det totalt! han är hedersdoktor på Umeå Universitet och har föreläst här ikväll!

 8. Amanda 9 december, 2013 on 22:05 Svara

  Under förra veckan anordnade läkarstudenter i Umeå en välgörenhetsmiddag där intäkterna gick till Denis Mukweges sjukhus – 20’150kr blev det totalt! han är hedersdoktor på Umeå Universitet och har föreläst här ikväll!

 9. Malin 10 december, 2013 on 08:23 Svara

  Hej Lotta, och tack för att öppnar våra ögon! Mitt julklappstips: Köp Dr Mukweges bok och slå in den i fint papper. Skänk valfri summa pengar tills hans Panzisjukhus via Läkarmissionen WebAid och fäst gåvobeviset på paketet. Klart! Världens bästa julklapp. Hjälper sjukhuset SAMT sprider Mugweges egna ord.
  God Jul!

 10. Malin 10 december, 2013 on 08:23 Svara

  Hej Lotta, och tack för att öppnar våra ögon! Mitt julklappstips: Köp Dr Mukweges bok och slå in den i fint papper. Skänk valfri summa pengar tills hans Panzisjukhus via Läkarmissionen WebAid och fäst gåvobeviset på paketet. Klart! Världens bästa julklapp. Hjälper sjukhuset SAMT sprider Mugweges egna ord.
  God Jul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *