VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

ROSA ÄR MÅNADENS FÄRG

 

 

Jag är  på SÖS  för att hälsa på en vän. Typiskt nog ligger hon ovanför onkologen. Onkologen, det där stället jag så väl känner till. Stolarna längst bort som man skulle sätta sig på. Sedan vägas. Och skickas upp för att ta blodprov för att se att ens värden klarar veckans behandling. Pumpa kroppen full med gifter. Tick-tack, Tick-tack. Korridoren är sig lik. Tom. Det är rätt sent och besökstiden nästan slut och jag står en stund framför den där skylten med segern knuten i näven.

 

 

Det går inte att ta miste på att det är den rosa månaden. Den har alltid stått för bröstcancer och trots att prostatacancer är vår allra vanligaste cancerform så syns den mycket. Naturligtvis ska den få plats och forskningsanslag. Och på måndag är det gala. För cancer. Jag får många mail från företag den här månaden om att skriva om just deras produkter. Och jag skulle gärna göra det hela tiden men det skulle bli en väldigt urholkad och spretig blogg om jag skrev om cancerprodukter i varje inlägg. Bullidén tycker jag är fin dock. Nu kan du skicka ett Bullogram till någon du tycker om så stödjer du samtidigt den viktiga kampen mot bröstcancer. Där kan du enkelt sms:a rosa kanelbullar som dina nära och kära kan hämta ut på närmaste Pressbyrå. För varje Bullogram som skickas i oktober, skänker du 10 kr till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

 

 

Förra året tipsade jag även om vikten av att känna sina bröst via den här nyckelringen. Tänk om jag hade fått den förmånen att kunna klämma på min tjocktarm. Tänk om jag då kunnat upptäcka min tumör i tid. Nu kunde jag inte det. Den växte i tysthet i nästan tre år innan den blev så stor att den satte sig på tvären och orsakade ett tarmvred, (tack gode gud för det) Vi kan rädda liv genom att känna på våra bröst. På mammografin ser de vad du inte känner själv. Därför vill jag att du lär dig känna igen förändringar. Nyckelringen i min hand visar på de olika storlekarna på tumörer som kan kännas och du hittar den här.

 

 

 

Det är fredag och jag ska på ett möte om mitt projekt jag håller på med senare idag. Jag är svintrött. Flugit fram och tillbaka till Sälen över gårdagen och kört hyrbil genom ett vackert höstlandskap. Men projektet, det går sakta framåt. Många goda människor ställer upp för att hjälpa till och bidra med sin kunskap. Det kommer jag vara dem evigt tacksam för. Sedan kommer kusinerna hit och vi har bokat bowling ikväll. Och i morgon. I morgon ska jag på en jädra tjejfest. En sådan där man hade förr om åren. Där man ramlar in lite hur som. Sitter lite varstans och dricker ett glas vin. Som festerna förr i tiden ni vet. Och jag har lovat mig själv att inte vara så himla präktig och ordentlig och alltid tänka på morgondagen. Nu ska jag försöka ha lite kul. Det har varit tungt och ledsamt den sista veckan och det går inte att skaka av sig på en fest.Det är en allmän känsla av hopplöshet och meningslöshet.  Men jag behöver försöka få skatta lite.


Annons

Kommentarer


 1. Eva 25 oktober, 2013 on 12:53 Svara

  Gick in på sidan och köpte två stycken med en gång. Ska ge en till min dotter och ha en själv. Tack för en bra blogg Lotta!

 2. Eva 25 oktober, 2013 on 12:53 Svara

  Gick in på sidan och köpte två stycken med en gång. Ska ge en till min dotter och ha en själv. Tack för en bra blogg Lotta!

 3. LR 25 oktober, 2013 on 19:53 Svara

  Prostatacancer är vår vanligaste cancerform med ca 10000 fall per år jämfört med ca 7000 fall av bröstcancer. Kolla cancerfondens sida så får du se. Tycker det är trist att du envisas med att sprida felaktig information i år också.

  • O. 26 oktober, 2013 on 06:55 Svara

   Men hon skrev ju just precis det.
   Att prostatacancer är vanligare.

   Läs!

   • LR 26 oktober, 2013 on 22:51 Svara

    Det stod inte så först. Hon har ändrat i texten.

 4. LR 25 oktober, 2013 on 19:53 Svara

  Prostatacancer är vår vanligaste cancerform med ca 10000 fall per år jämfört med ca 7000 fall av bröstcancer. Kolla cancerfondens sida så får du se. Tycker det är trist att du envisas med att sprida felaktig information i år också.

  • O. 26 oktober, 2013 on 06:55 Svara

   Men hon skrev ju just precis det.
   Att prostatacancer är vanligare.

   Läs!

   • LR 26 oktober, 2013 on 22:51 Svara

    Det stod inte så först. Hon har ändrat i texten.

 5. O. 26 oktober, 2013 on 06:50 Svara

  Jag blev så lycklig just igår.
  Gjorde en mammo förra veckan och fick beskedet idag.
  GUD så glad jag blev när det stod att det var lugnt. =)

 6. O. 26 oktober, 2013 on 06:50 Svara

  Jag blev så lycklig just igår.
  Gjorde en mammo förra veckan och fick beskedet idag.
  GUD så glad jag blev när det stod att det var lugnt. =)

 7. Helena 26 oktober, 2013 on 11:16 Svara

  Samla kraft och glädje så slår du hårdare mot orättbisorna sen! Kram

 8. Helena 26 oktober, 2013 on 11:16 Svara

  Samla kraft och glädje så slår du hårdare mot orättbisorna sen! Kram

 9. Sirpa 26 oktober, 2013 on 23:17 Svara

  För 3:e ggr fick brev med provkartor som man ska skicka in för tidig upptäck av tjock-och ändtarmscancer och även denna gång fick glädjande svar att allt var normalt. Men så nervöst varje gång att vänta på detta besked, jag är oändligt tacksam och glad för man vet aldrig hur länge man får vara det. Livet har ju sina överraskningar.

  Kram

 10. Sirpa 26 oktober, 2013 on 23:17 Svara

  För 3:e ggr fick brev med provkartor som man ska skicka in för tidig upptäck av tjock-och ändtarmscancer och även denna gång fick glädjande svar att allt var normalt. Men så nervöst varje gång att vänta på detta besked, jag är oändligt tacksam och glad för man vet aldrig hur länge man får vara det. Livet har ju sina överraskningar.

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *