VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

HON SOM FÖRÄNDRAR

 

Jag lyssnade på Mama London redan i tisdags. Lyssnade andäktigt och tårögd på hennes starka berättelse om förskolan hon driver i Kongo. Jag blev inbjuden av Läkarmissionen. De som möjliggör att detta dagis kan existera.

 

 

Slipade Margot Wallström. Hon har nyligen avslutat sin post som FN-sändebud, EU-kommisionär och minister. Nu förväntas hon axla rollen som projektdirektör på Postkodlotteriet och jag undrar var hon gör av allt det engagemang, minnesbilder och möten hon haft under två år med alla dessa människor som befinner sig utsatta situationer av något slag.

 

 

Dagen efter träffar jag Mama London hemma på middag hos Eva som jobbar på Läkarmissionen. Ett möte jag varit spänd och nervös över. Hon sitter i den vita soffan, klädd i traditionsenliga kläder. Hon är trött. Gäspar. Tackar mig för de afrikanska handgjorda armband jag köpt till henne från Mali. Undrar var jag kommer ifrån. Det är första gången hon är i Sverige och hon tycker det är vackert.

 

 

Sedan berättar hon om sina barn och sitt liv i det Kongo som levt under krig och konflikter de senaste 20 åren. Hon berättar att en del av krigsföringen är systematiska gruppvådtäkter  på kvinnor, unga som gamla. Väpnade miliser och rebeller som med vapen utövar den grövsta formen av sexuell våld. I byarna framför deras män och deras barn. Ett maktmedel för att tillintegöra mannen i familjen. Kvinnorna förskjuts. Tvingas leva ensamma och blir ofta gravida vid dessa övergrepp De avskärmas från samhället och blir förbannade. Väldtäkterna i Kongo är en så stor del av kriget att det numera kallas ”The rape capital of the world”.

 

 

Hon berättar om den förskola där man jobbar med mammorna som kommer från byarna. Gravida. Förskjutna. Barnet i magen är ett resultat av en eller flera våldtäkter ofta av flera män. Barnen i magen kallas orm av befolkningen eftersom rebellerna kallas det och barn till en orm är själv en orm. Kvinnorna vill inte ha dem. Försöker göra abort. Hon berättar om det psykologiska progrrammet för att få kvinnorna att berätta om det fasansfulla de varit med om och hon berättar att de just nu har 100 barn mellan 1-5 år hos sig. Mammorna går i skolan under dagarna för att kunna skapa sig ett bättre liv och barnen är hos Mama London.

 

Hon berättar om treåringen som flögs med en FN-helikopter till det kända Panzizsjukhuset i Bukavu där man opererar kvinnor som blivit helt förstörda av våldtäkt. Treåringen som är så trasig i underlivet att hela framdelen inte går att reparera.

 

”Only the back was intakt”

 

Säger Mama London och lutar huvudet i händerna. Det blir tyst runt bordet. Det är alldeles för obegripligt att ta in. Hon berättar om de starka krafter som kvinnorna har. Hur de reser sig, går vidare, skapar sig ett liv, ibland åter accepterade av sin make men att  våldtäktsbarnen aldrig blir accepterad i familjen och ofta blir dåligt behandlade. Hon berättar att antalet kvinnor som kommer ibland minskar, när konflikterna ebbar ut men att det fortfarande är en sådan personlig smärta varje gång det händer att hon blir fysisk sjuk.

 

Hon berättar när rebellgrupperna kom till hennes hus. Tvingade alla att gå ner på knä på gården och sträcka händerna mot himlen. Hur hon vägrade att låta dem dela upp barnen. Hur hon därför var tvungen att bevittna hur hennes dotter blev misshandlad med en käpp och att hon trodde att hon själv blev skjuten när de avlossade skottsalvor mot himlen.

 

Jag äter lax och lyssnar. Frågar en del men lyssnar mest. Evas treåring har gått i i vardagsrummet för att titta på barnprogram. Mama London tittar förvånat på oss.

 

”We should go in to him. He should not be alone”

 

Sedan åker jag hem och börjar okontrollerat gråta i handduken. Körsbärsblommorna är så oerhört vackra utanför vårt fönster medan världen är en fruktansvärd plats att leva på.

 

 


Kommentarer


 1. Carina 16 maj, 2013 on 12:09 Svara

  Det finns många starka, goda krafter också i rörelse, Lotta. Det måste vi komma ihåg, annars orkar man nästan inte leva… Jag blir så imponerad av dig, ditt engagemang och ditt goda hjärta. Känner att du och dina egenskaper och styrkor börjar komma till sin rätt, att du börjat hitta din väg, ditt syfte, din uppgift. Heja Lotta!
  Varm kram Carina

 2. Carina 16 maj, 2013 on 12:09 Svara

  Det finns många starka, goda krafter också i rörelse, Lotta. Det måste vi komma ihåg, annars orkar man nästan inte leva… Jag blir så imponerad av dig, ditt engagemang och ditt goda hjärta. Känner att du och dina egenskaper och styrkor börjar komma till sin rätt, att du börjat hitta din väg, ditt syfte, din uppgift. Heja Lotta!
  Varm kram Carina

 3. susanne 16 maj, 2013 on 12:24 Svara

  Ja vad ska man säga. Finner inga ord på vilka grymheter det finns i världen.

 4. susanne 16 maj, 2013 on 12:24 Svara

  Ja vad ska man säga. Finner inga ord på vilka grymheter det finns i världen.

 5. Åsa 16 maj, 2013 on 15:14 Svara

  Läkarmissionen har en gåvoshop på webben där man kan köpa en ”morsdagspresent”. Det är nog det bästa vi kan göra nu. Förlåt för reklamen men här kommer länken:
  http://www.lakarmissionen.se/portal/page/portal/lakarmissionen

 6. Åsa 16 maj, 2013 on 15:14 Svara

  Läkarmissionen har en gåvoshop på webben där man kan köpa en ”morsdagspresent”. Det är nog det bästa vi kan göra nu. Förlåt för reklamen men här kommer länken:
  http://www.lakarmissionen.se/portal/page/portal/lakarmissionen

 7. Pytt 16 maj, 2013 on 21:07 Svara

  Fortsätt arbeta för en bättre värld!! Jag är en av dom som har väldigt svårt att höra om barn som far illa, mår dåligt och tycker det är för jobbigt helt enkelt men det känns lättare när du engagerar dig och verkligen vågar möta det hemska, jobbiga. Jag gör det jag kan genom fadderbarn o div bidrag men jag gör gärna mer!

 8. Pytt 16 maj, 2013 on 21:07 Svara

  Fortsätt arbeta för en bättre värld!! Jag är en av dom som har väldigt svårt att höra om barn som far illa, mår dåligt och tycker det är för jobbigt helt enkelt men det känns lättare när du engagerar dig och verkligen vågar möta det hemska, jobbiga. Jag gör det jag kan genom fadderbarn o div bidrag men jag gör gärna mer!

 9. Sara 16 maj, 2013 on 23:31 Svara

  Hej Lotta,

  Ett gripande möte du har haft med en människa som lever och agerar i en helt obegriplig vardag – det går inte att föreställa sig.

  Men som alltid Lotta så tar du upp viktiga händelser i din blogg. Hur kan världen vara så brutal?

  Kram Sara (Glesbygdsfrun)

 10. Sara 16 maj, 2013 on 23:31 Svara

  Hej Lotta,

  Ett gripande möte du har haft med en människa som lever och agerar i en helt obegriplig vardag – det går inte att föreställa sig.

  Men som alltid Lotta så tar du upp viktiga händelser i din blogg. Hur kan världen vara så brutal?

  Kram Sara (Glesbygdsfrun)

 11. Tack för att ni delar med er av allt. Dem till dig och du till oss. Det är sådana hemska historier att det är svårt att ta in. Det är svårt att förstå att det här är verkligheten, hela tiden.

  Vi får göra vårt bästa för att sprida kärleken, resurserna och kunskaperna dit det behövs. Världen kan vara en fantastisk plats och människorna är en del i det. Tappa aldrig hoppet, <3<3

 12. Tack för att ni delar med er av allt. Dem till dig och du till oss. Det är sådana hemska historier att det är svårt att ta in. Det är svårt att förstå att det här är verkligheten, hela tiden.

  Vi får göra vårt bästa för att sprida kärleken, resurserna och kunskaperna dit det behövs. Världen kan vara en fantastisk plats och människorna är en del i det. Tappa aldrig hoppet, <3<3

 13. Johanna 17 maj, 2013 on 16:23 Svara

  Tack Lotta för ditt engagemang! Du gör en otroligt viktig insats när du förmedlar detta. Kram Johanna

 14. Johanna 17 maj, 2013 on 16:23 Svara

  Tack Lotta för ditt engagemang! Du gör en otroligt viktig insats när du förmedlar detta. Kram Johanna

 15. Lollo 17 maj, 2013 on 20:29 Svara

  Åh vad inspirerande att läsa om Mama London! Och starkt av dig Lotta att ta upp detta. Vet du om hon har någon egen hemsida där man kan läsa mer, eller skänka direkt till henne?

 16. Lollo 17 maj, 2013 on 20:29 Svara

  Åh vad inspirerande att läsa om Mama London! Och starkt av dig Lotta att ta upp detta. Vet du om hon har någon egen hemsida där man kan läsa mer, eller skänka direkt till henne?

 17. Hope 17 maj, 2013 on 22:33 Svara

  Tack Lotta!

 18. Hope 17 maj, 2013 on 22:33 Svara

  Tack Lotta!

 19. Sanna W 19 maj, 2013 on 10:01 Svara

  Det är ofattbart att det finns så onda människor som kan göra så mot små barn. Världen kan vara en så outsägligt fruktansvärd plats. Det enda som är lite bra är att det skrivs mer om det nu. Kanske ett steg i rätt riktning. Jag får anstränga mig för att inte tappa förståndet när jag läser om sånt.

 20. Sanna W 19 maj, 2013 on 10:01 Svara

  Det är ofattbart att det finns så onda människor som kan göra så mot små barn. Världen kan vara en så outsägligt fruktansvärd plats. Det enda som är lite bra är att det skrivs mer om det nu. Kanske ett steg i rätt riktning. Jag får anstränga mig för att inte tappa förståndet när jag läser om sånt.

 21. Sanna W 19 maj, 2013 on 10:03 Svara

  Lotta! Länka Läkarmissionen. Jag ville klicka där på namnet. Nu kan man ju självklart skriva in adressen istället, men ju enklare det är desto bättre.

 22. Sanna W 19 maj, 2013 on 10:03 Svara

  Lotta! Länka Läkarmissionen. Jag ville klicka där på namnet. Nu kan man ju självklart skriva in adressen istället, men ju enklare det är desto bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *