VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

PÅ TAL OM FAMILJER OCH SKAM

 

 

Jag måste säga att Elaine är modig. Igår skrev hon det  här inlägget om familjeskam och det väcker starka känslor hos de flesta. Jag har ingen skam att prata om direkt. Min  pappa och mamma träffades ju i Bryssel när hon var där för att jobba som au pair. Och nej. Det var inget engångsligg utan kärlek ett bra tag som resulterade i en gravid mage och en enkelbiljett hem till Sverige för mamma. Min pappa kom aldrig efter. Han skickade några tummade svart/vita bilder på sig själv stående i smal kostym, lutandes mot en bil. Och det pratades aldrig om honom direkt. När han sedermera, efter 12 år tog sig tiden och modet att söka upp mig i Sverige var det försent förstås. Att bli kallad pappa är något man förjänar tycker jag.  Det är klart att våra kulturella skillnader är diametrala. Min gud. Så olika vi är. Och jag har varit arg på honom. Arg för han bara kom och rörde till i mitt naiva tonårsliv med sin dåliga engelska med fransk brytning och illa dolda uppmaningar att minsann vara en god dotter. Sedan kan jag förstås se var jag har fått mina sidor ifrån. Min extrema uthållighet när det kommer till att hantera saker på mitt sätt. Funderandet. Besattheten när jag blir intresserad av något specifikt.

 

Däremot känns det sorgligt att han aldrig har fått leva nära sitt barn med allt vad det innebär. Men det gick ingen nöd på mig. Jag var cool med min bonuspappa. Att han faktisk köpte mig en alldeles egen häst vid den ringa åldern av 12 år var både dumdristigt och bra. Oj vad jag lärde mig ta ansvar av det. Allting är ju i proportion till något annat. Familjeskammen i hederskulturen är ett stort problem vi har. Flickor på T-banan med traditionsenliga sjalar nogsamt knutna över håret men med tunga lager av mascara och rouge. Som hålls kort, kort hemma och får lära sig att de är smutsiga om de så mycket som tittar åt en pojke men som ändå ska bo och leva här under svenska omständigheter.

 

Ikväll är jag värd i vår sista podcast Joller. Jag träffar Gunnar vars blogg jag läst länge. Vi möts i samtal om det livet som inte riktigt blev som man tänkt sig. Förra gången jag länkade till vår podcast Joller hörde jag inte ett smack ifrån er. Undrar lite om ni inte lyssnade, om det var dåligt och om jag helt enkelt ska lägga ner planerna på att småprata i radio. Jag är öppen för alla förslag men det är liksom lite ni som måste vara de som avgör.


Kommentarer


 1. susanne 2 maj, 2013 on 10:57 Svara

  Jag lyssnade på avsnittet om barns utveckling och samsovning och tyckte det var jättebra. Våran yngsta dotter är 10 år och först nu har hon börjat sova hela nätterna i sin säng. Hennes bror var likadan. Han sov inne hos oss tills hans andra lillasyster kom och han inte fick plats längre. Våran äldsta dotter ville sova i egen säng från första början. Jag tror att barnen känner själva när det är dags att sova själva.
  Det där med att lämna ut sitt familjeliv det känner jag igen. Jag får många ibland väldigt elaka kommentarer på hur jag lever mitt liv och att det är synd om mina barn för att vi köper begagnade kläder, att jag bara jobbar 47% och inte mer och en massa annat.
  Jag har valt att inte ha ett öppet kommentarsfält utan har valt att godkänna kommentarerna innan jag publicerar dom. Mest för mina barns skull. Dom två äldsta läser min blogg och jag vill inte att dom ska se dom elaka kommentarerna.

 2. susanne 2 maj, 2013 on 10:57 Svara

  Jag lyssnade på avsnittet om barns utveckling och samsovning och tyckte det var jättebra. Våran yngsta dotter är 10 år och först nu har hon börjat sova hela nätterna i sin säng. Hennes bror var likadan. Han sov inne hos oss tills hans andra lillasyster kom och han inte fick plats längre. Våran äldsta dotter ville sova i egen säng från första början. Jag tror att barnen känner själva när det är dags att sova själva.
  Det där med att lämna ut sitt familjeliv det känner jag igen. Jag får många ibland väldigt elaka kommentarer på hur jag lever mitt liv och att det är synd om mina barn för att vi köper begagnade kläder, att jag bara jobbar 47% och inte mer och en massa annat.
  Jag har valt att inte ha ett öppet kommentarsfält utan har valt att godkänna kommentarerna innan jag publicerar dom. Mest för mina barns skull. Dom två äldsta läser min blogg och jag vill inte att dom ska se dom elaka kommentarerna.

 3. cinam 2 maj, 2013 on 11:23 Svara

  Lyssnar inte på podradio, finns viktigare saker här i livet

 4. cinam 2 maj, 2013 on 11:23 Svara

  Lyssnar inte på podradio, finns viktigare saker här i livet

  • gör du bara sånt som är viktigt? Eller var det bara ett diskretare (not so much) sätt att liksom trycka till Lotta lite lite grann?

  • Mia - bloggkommentatorerna 3 maj, 2013 on 11:26 Svara

   Det räcker inte med att något är viktigt? Det måste vara det allra viktigaste man ägnar sig åt eller?
   Allvarligt talat cinam, jag tänkte innan jag testade att det skulle vara tidskrävande att lyssna på podcasts, men jag har insett att det går fint att ha på som radio i bakgrunden. Är det ointressant så lyssnar man inte så noga, men när det tänder till så höjer jag volymen.

 5. Kari 2 maj, 2013 on 13:04 Svara

  Lyssnade inte. Inte riktigt min grej med podcasts….

 6. Kari 2 maj, 2013 on 13:04 Svara

  Lyssnade inte. Inte riktigt min grej med podcasts….

 7. Carina 2 maj, 2013 on 13:28 Svara

  Jag lyssnade inte. Tog mig inte tid till det, eftersom det här med småbarnstiden är över för min del.
  Carina

 8. Carina 2 maj, 2013 on 13:28 Svara

  Jag lyssnade inte. Tog mig inte tid till det, eftersom det här med småbarnstiden är över för min del.
  Carina

 9. Linda 2 maj, 2013 on 15:41 Svara

  Jag lyssnar bara på P3 Dokumentär. Proffsigt, medryckande och intressant!

 10. Linda 2 maj, 2013 on 15:41 Svara

  Jag lyssnar bara på P3 Dokumentär. Proffsigt, medryckande och intressant!

  • Sofia 3 maj, 2013 on 09:21 Svara

   Varför bara just det? Finns ju väldigt många fler som är bättre. Tex p1 dokumentär, tendens i p1, verkligheten i p3, kaliber osv.

   • Linda 3 maj, 2013 on 18:38 Svara

    Tidsbrist. Men jag ska prova att lyssna på det du rekommenderar.

 11. Anette 2 maj, 2013 on 21:58 Svara

  Måste erkänna att jag inte lyssnat.Och bli inte ledsen nu men du och din fd cancer är på inget vis unikt,det är nya folksjukdommen och vi är massvis som drabbats(inklusive mig).Alla vi som drabbats får en tankeställare och visdom som vi förhoppningsvis drar lärdom av.Däremot håller jag med dig i frånvaron av förälder,att vara förälder är något man inte bara är ,det är något man förtjänar.Biologisk eller inte spelar ingen roll,närvaro,tillit mm är det som betyder något.

 12. Anette 2 maj, 2013 on 21:58 Svara

  Måste erkänna att jag inte lyssnat.Och bli inte ledsen nu men du och din fd cancer är på inget vis unikt,det är nya folksjukdommen och vi är massvis som drabbats(inklusive mig).Alla vi som drabbats får en tankeställare och visdom som vi förhoppningsvis drar lärdom av.Däremot håller jag med dig i frånvaron av förälder,att vara förälder är något man inte bara är ,det är något man förtjänar.Biologisk eller inte spelar ingen roll,närvaro,tillit mm är det som betyder något.

 13. biggan 2 maj, 2013 on 23:30 Svara

  Söta föräldrar du har!
  Ang podcasts: Jag har aldrig någonsin lyssnat på en sådan. Man måste ha speciella program för det, Spotify eller nåt, och jag undviker att ladda ner en massa nya program. Kanske är jag för gammal… Fattar inte varför podcasts inte kan spelas upp på samma sätt som när man lyssnar på vanlig radio…

 14. biggan 2 maj, 2013 on 23:30 Svara

  Söta föräldrar du har!
  Ang podcasts: Jag har aldrig någonsin lyssnat på en sådan. Man måste ha speciella program för det, Spotify eller nåt, och jag undviker att ladda ner en massa nya program. Kanske är jag för gammal… Fattar inte varför podcasts inte kan spelas upp på samma sätt som när man lyssnar på vanlig radio…

  • Sofia 3 maj, 2013 on 09:19 Svara

   Du behöver ju bara skaffa itunes. Kostar inget, går snabbt att skaffa. Sen kan du lyssna på alla podcasts som finns. Eller alla radioprogram som finns har alla avsnitt sparade där. Du kommer upptäcka en ny värld.

   Har du en iphone kan du ju också lyssna var du än är.

   • Linda 3 maj, 2013 on 18:33 Svara

    Ja det är nog mest tiden. Men jag ska prova det du rekommenderar.

    • Linda 3 maj, 2013 on 18:36 Svara

     Oj det svaret hamnade fel. Pillrigt på IPhone :)

 15. Kristin 3 maj, 2013 on 07:14 Svara

  Oj vad trista svar! Jag har lyssnat på både samsovning och mammakroppen. Men det var för att lofsan länkade, jag hade inte sett din blogg innan. Jag tycker det var väldigt intressant. Jag delar inte din och lofsans syn på samsovning riktigt, men vad gör det?! Klart man ska göra som man själv känner och vill. Tror det blir fina barn oavsett, så länge de är uppfostrade med kärlek! Hade dock varit lite mer intressant om ni inte tyckte så lika. Lite mer dynamik i samtalet. Fortsätt sänd, det är intressant. Jag tror inte kommentarerna här visar rättvisa för responsen.
  //Kristin

 16. Kristin 3 maj, 2013 on 07:14 Svara

  Oj vad trista svar! Jag har lyssnat på både samsovning och mammakroppen. Men det var för att lofsan länkade, jag hade inte sett din blogg innan. Jag tycker det var väldigt intressant. Jag delar inte din och lofsans syn på samsovning riktigt, men vad gör det?! Klart man ska göra som man själv känner och vill. Tror det blir fina barn oavsett, så länge de är uppfostrade med kärlek! Hade dock varit lite mer intressant om ni inte tyckte så lika. Lite mer dynamik i samtalet. Fortsätt sänd, det är intressant. Jag tror inte kommentarerna här visar rättvisa för responsen.
  //Kristin

 17. Isabelle 3 maj, 2013 on 09:07 Svara

  Jag läste inte din blogg innan, men jag gör det nu efter podden. Jag tyckte det hela var superbra och hade gärna lyssnat på dig igen, i ett sådant sammanhang. Tyckte mediet passade dig utmärkt.

 18. Isabelle 3 maj, 2013 on 09:07 Svara

  Jag läste inte din blogg innan, men jag gör det nu efter podden. Jag tyckte det hela var superbra och hade gärna lyssnat på dig igen, i ett sådant sammanhang. Tyckte mediet passade dig utmärkt.

 19. Malinka 3 maj, 2013 on 09:22 Svara

  Oj oj! Vilka tråkiga kommentarer. Det är verkligen helt obegripligt att så många tycker det är okej att kommentera bara för att dissa – jag hade inte tänkt att kommentera, men efter den inledande raddan neggon var jag bara tvungen.

  Vi är många som har haft komplicerade relationer med våra föräldrar, det är en sak som är säker. Min pappa är ytterligare en som lämnat sitt barn och sedan inte riktigt förstått vad det innebär för relationen. Det är en lång historia med bl.a. en ny fru som inte mådde så bra psykiskt och därför direkt motarbetade vår relation, handfallna övriga vuxna som inte stod upp för barnet och en massa jobbigheter. Men till slut och med ett stort kors i taket, hittade vi fram till en fungerande nivå för vår relation när jag fick barn. Det tog 35 år, men bättre sent än aldrig.

  Men gladast är jag nog för att jag inte bara kan umgås med mina halvsyskon, utan att vi har väldigt kul ihop. (Och jag har slutat säga ”halv-”. Numera är de syskon, punkt slut.)

 20. Malinka 3 maj, 2013 on 09:22 Svara

  Oj oj! Vilka tråkiga kommentarer. Det är verkligen helt obegripligt att så många tycker det är okej att kommentera bara för att dissa – jag hade inte tänkt att kommentera, men efter den inledande raddan neggon var jag bara tvungen.

  Vi är många som har haft komplicerade relationer med våra föräldrar, det är en sak som är säker. Min pappa är ytterligare en som lämnat sitt barn och sedan inte riktigt förstått vad det innebär för relationen. Det är en lång historia med bl.a. en ny fru som inte mådde så bra psykiskt och därför direkt motarbetade vår relation, handfallna övriga vuxna som inte stod upp för barnet och en massa jobbigheter. Men till slut och med ett stort kors i taket, hittade vi fram till en fungerande nivå för vår relation när jag fick barn. Det tog 35 år, men bättre sent än aldrig.

  Men gladast är jag nog för att jag inte bara kan umgås med mina halvsyskon, utan att vi har väldigt kul ihop. (Och jag har slutat säga ”halv-”. Numera är de syskon, punkt slut.)

  • G 3 maj, 2013 on 23:15 Svara

   Men nu bad ju Lotta om bloggläsarnas åsikt! Hon skrev: ”Förra gången jag länkade till vår podcast Joller hörde jag inte ett smack ifrån er. Undrar lite om ni inte lyssnade, om det var dåligt och om jag helt enkelt ska lägga ner planerna på att småprata i radio. Jag är öppen för alla förslag men det är liksom lite ni som måste vara de som avgör.”

   /G

 21. Anna 3 maj, 2013 on 11:17 Svara

  Hej!
  Jag har inte läst din blogg tidigare ( hittade via lady dahmer) så jag vet ju ingenting om vad du har för åsikter och så i övrigt, men jag måste säga att det var en väldigt fördomsfull och tråkig bild du har av ”flickorna på t-banan”.

 22. Anna 3 maj, 2013 on 11:17 Svara

  Hej!
  Jag har inte läst din blogg tidigare ( hittade via lady dahmer) så jag vet ju ingenting om vad du har för åsikter och så i övrigt, men jag måste säga att det var en väldigt fördomsfull och tråkig bild du har av ”flickorna på t-banan”.

 23. Cat 3 maj, 2013 on 11:43 Svara

  I mitt fall orkar jag inte ta till mig ett ”medie” till eller vad podcast nu är, det är kanske jättebra vad vet jag, men ibland måste det få ta stopp.

  Familjeskam.. hm jag har en far ifrån ett annat land som jag inte har sett sen jag var bebis. Då jag skickade ett kort på mig, min man och min nyfödda så började tiggarbreven trilla in. En helt annan kultur och för mig så finns han inte. Han är inte heller saknad då jag inte kan sakna nåt jag aldrig har haft. Skulle aldrig ställa upp i Efterlyst eller något sådant, mig totalt likgiltig, vilket folk kan ha svårt att förstå. Ingen skam heller eller familjeheder bara ett faktum.
  Däremot så finns funderingarna där kring sjukdomar i släkten, vad vet man liksom?

 24. Cat 3 maj, 2013 on 11:43 Svara

  I mitt fall orkar jag inte ta till mig ett ”medie” till eller vad podcast nu är, det är kanske jättebra vad vet jag, men ibland måste det få ta stopp.

  Familjeskam.. hm jag har en far ifrån ett annat land som jag inte har sett sen jag var bebis. Då jag skickade ett kort på mig, min man och min nyfödda så började tiggarbreven trilla in. En helt annan kultur och för mig så finns han inte. Han är inte heller saknad då jag inte kan sakna nåt jag aldrig har haft. Skulle aldrig ställa upp i Efterlyst eller något sådant, mig totalt likgiltig, vilket folk kan ha svårt att förstå. Ingen skam heller eller familjeheder bara ett faktum.
  Däremot så finns funderingarna där kring sjukdomar i släkten, vad vet man liksom?

 25. Lotta vimmelmamman Gray 3 maj, 2013 on 11:43 Svara

  Anna

  Välkommen. ”Flickorna på T-banan” har ett helvete. Att leva i en hederskultur samtifigt som man ska slå sig fri och leva här är faktisk förenat med livfara.

 26. Lotta vimmelmamman Gray 3 maj, 2013 on 11:43 Svara

  Anna

  Välkommen. ”Flickorna på T-banan” har ett helvete. Att leva i en hederskultur samtifigt som man ska slå sig fri och leva här är faktisk förenat med livfara.

 27. Erica S 3 maj, 2013 on 23:35 Svara

  Jag hittade också din blogg genom Lofsan och Lady Dahmer, lyssnade på podcasten och tyckte den var jätteintressant – och då har jag inte ens några barn än! Du var behaglig att lyssna på och du hade väldigt mycket smart och intressant att säga.

  Förstår inte vissa av kommentarerna. Man behöver ju inte ladda ned något program för att lyssna, det finns ju en webb-länk? Jag har inte använt iTunes eller något annat, bara klickat på länken och lyssnat medan jag surfat på Facebook och liknande.
  Sen förstår jag ännu mindre Anettes kommentar om att din cancer, vad tusan hade det att göra med en podcast om småbarn? Är det bara jag som tycker det var en sjukt märklig sak att nämna?

 28. Erica S 3 maj, 2013 on 23:35 Svara

  Jag hittade också din blogg genom Lofsan och Lady Dahmer, lyssnade på podcasten och tyckte den var jätteintressant – och då har jag inte ens några barn än! Du var behaglig att lyssna på och du hade väldigt mycket smart och intressant att säga.

  Förstår inte vissa av kommentarerna. Man behöver ju inte ladda ned något program för att lyssna, det finns ju en webb-länk? Jag har inte använt iTunes eller något annat, bara klickat på länken och lyssnat medan jag surfat på Facebook och liknande.
  Sen förstår jag ännu mindre Anettes kommentar om att din cancer, vad tusan hade det att göra med en podcast om småbarn? Är det bara jag som tycker det var en sjukt märklig sak att nämna?

 29. Zana 4 maj, 2013 on 10:42 Svara

  Flickor på T-banan med traditionsenliga sjalar nogsamt knutna över håret men med tunga lager av mascara och rouge. Som hålls kort, kort hemma och får lära sig att de är smutsiga om de så mycket som tittar åt en pojke men som ändå ska bo och leva här under svenska omständigheter.

  Så jävla racistiskt skrivet Lotta! Du skriver att det inte har gått nöd på dig att växa upp utan din pappa, för när jag läser det du skriver verkar det gått en hel nöd på dig. Du är rakt igenom vit medelklass trångsynt och intolerant. Att det finns andra av samma sort som dig på tbanan, somtittar på dig och ser en blatte på fel plats kan du räkna med. För ni är många, ni vita medelklass som vältrar er i er arrogans och självgodhet. Hur många kvinnor med sjal har du pratat med? Det enda du vet är baserad på det du läst och du hjälper till att föra de här vidriga generaliseringarna vidare. Om du har mod och vill lära dig mer ta kontakt Lotta ta kontakt med de här flickorna och du kommer bli förvånad över det de har och inse vilket fattigt liv ni vita medklass har många gånger i jämförelse.

 30. Zana 4 maj, 2013 on 10:42 Svara

  Flickor på T-banan med traditionsenliga sjalar nogsamt knutna över håret men med tunga lager av mascara och rouge. Som hålls kort, kort hemma och får lära sig att de är smutsiga om de så mycket som tittar åt en pojke men som ändå ska bo och leva här under svenska omständigheter.

  Så jävla racistiskt skrivet Lotta! Du skriver att det inte har gått nöd på dig att växa upp utan din pappa, för när jag läser det du skriver verkar det gått en hel nöd på dig. Du är rakt igenom vit medelklass trångsynt och intolerant. Att det finns andra av samma sort som dig på tbanan, somtittar på dig och ser en blatte på fel plats kan du räkna med. För ni är många, ni vita medelklass som vältrar er i er arrogans och självgodhet. Hur många kvinnor med sjal har du pratat med? Det enda du vet är baserad på det du läst och du hjälper till att föra de här vidriga generaliseringarna vidare. Om du har mod och vill lära dig mer ta kontakt Lotta ta kontakt med de här flickorna och du kommer bli förvånad över det de har och inse vilket fattigt liv ni vita medklass har många gånger i jämförelse.

 31. Zana 4 maj, 2013 on 10:50 Svara

  Jag såg precis din kommentar till Anna. Du vet inte vad du pratar om och att du genom det visar att du är en äkta skvaller journalist och inget annat har du bevisat. Om du vill ta reda på fakta om flickorna på tbanan så står jag till din tjänst Lotta. För om det är nån som ger dessa flickor ett helvete så är det såna som du som genom sin ignorans och trångsynthet dömer flickorna och nedvärderar deras val i livet. Om du är intresserad av de här flickorna kan du börja ta reda på fakta innan du sprider dina fördomsfulla värderingar utan att pratat med dem.

 32. Zana 4 maj, 2013 on 10:50 Svara

  Jag såg precis din kommentar till Anna. Du vet inte vad du pratar om och att du genom det visar att du är en äkta skvaller journalist och inget annat har du bevisat. Om du vill ta reda på fakta om flickorna på tbanan så står jag till din tjänst Lotta. För om det är nån som ger dessa flickor ett helvete så är det såna som du som genom sin ignorans och trångsynthet dömer flickorna och nedvärderar deras val i livet. Om du är intresserad av de här flickorna kan du börja ta reda på fakta innan du sprider dina fördomsfulla värderingar utan att pratat med dem.

 33. Lotta vimmelmamman 4 maj, 2013 on 13:08 Svara

  Zana. Vi har ett stort problem med unga kvinnor som tvingas leva i kulturer som är traditionensenliga och normbundna. Och mansdominerande. Inte alla har det så men många. Och jag är inte ett dugg rasistisk. Lyft blicken

 34. Lotta vimmelmamman 4 maj, 2013 on 13:08 Svara

  Zana. Vi har ett stort problem med unga kvinnor som tvingas leva i kulturer som är traditionensenliga och normbundna. Och mansdominerande. Inte alla har det så men många. Och jag är inte ett dugg rasistisk. Lyft blicken

  • Zana 7 maj, 2013 on 15:47 Svara

   Du menar till skillnad från Sverige där det råder jämlikhet och jämställdhet överallt? Orka spä på fördomarna mot en redan utsatt grupp. Menar du att du hjälper till att förbättra villkoren för stackars förtryckta tjejer genom att slänga ur dig fördomsfulla och generaliserande åsikter? Du svarade inte på min fråga? Hur många tjejer med sjal har du pratat med? Vad baserar du dina inskränkta värderingar på? Annat än det du läser och hör om i medierna eller via dina skvaller kollegor? Det finns nog en anledning till att du jobbar på se&hör, du har verkligen hittat hem.

   • lotta 7 maj, 2013 on 16:45 Svara

    Det finns liksom inget anledning att bli elak. Jag har en mycket nära vän som hela dagarna jobbar med just det här. Att skyddsplacera unga kvinnor, det enda hon gör är att berätta hur illa det är och hur även tjejernas egna allierade agerar som förtryckare. Du verkar uppenbarligen vara en av dem. (kunde inte låta bli)

  • Maria 22 juli, 2013 on 08:42 Svara

   Tyvärr vet jag att du Lotta har rätt!!
   Vi har ett stort problem som vi blundar för.
   Själv har jag förmånen att ha människor ifrån andra kulturer i min familj-både Asien och Afrika. Barnbarn som inte ser precis nordiska/svenska ut och som får hemska kommentarer på stan.
   Barn som växer upp i ett svenskt samhälle med vår kultur särbehandlas för att de har mörkt hår!

   Hur barn som hemma har en annan kultur har det är för mig lätt att förstå-allra helst genom mina familjemedlemmar från andra kulturer.
   Tänker också på att även vi har haft en massa familjehemligheter i vår kultur.
   Min mammas ena syster dog som 11 åring och hela livet frågade mamma och den tredje systern varför den döda systern var så mycket vackrare än de???
   Precis som hon hade en annan pappa???
   Tänk när min mormor dött så berättade mormors syster att visst det var en annan pappa.
   Min moderna ( i mina ögon) mormor kunde på 1970 talet inte berätta att hennes ena barn hade en annan pappa.
   Jag har kommit till den åldern när släktforskning är intressant för många.
   Inser nu att den mormor som min pappa trodde han hade-var mormorns syster! Den ”riktiga” mormorn dog när min farmor var 2 år och då på slutet av 1800 talet var det inte lätt att klara sig som ensam man men 6 barn-så lösningen var väl kanske den bästa!!
   Jag vet att man kan älska sin mamma eller pappa ( eller alla andra) lika mycket fast de inte är de biologiska föräldrarna-det jag tycker är tråkigt är att mina förfäder inte visste mer om sin bakgrund och att man inte pratade om det som var jobbigt!
   Mitt äldsta barnbarn är inte vår biologiska barnbarn.
   Hon har bott med oss i många år av olika skäl.
   Hon är 18 nu och älskar att hänga med sin farmor ibland.
   Jag är så lycklig för det och hon är så nära mitt hjärta som en annan viktig människa kan vara-det kan ingen ta bort, det är vårt starka band som bygger på det vi gått igenom ihop och inte gener!

 35. Zana 7 maj, 2013 on 21:35 Svara

  Varför blir jag inte förvånad över din sista kommentar? Bekräftar det jag vet redan om dig! Min fråga hur många har du personligen pratat med besvarar du med att du hört. Nej jag är definitivt inte en av dem men jag är heller inte en inskränkt medelålders kvinna som sprider fördomar och drar alla över en kam. Däremot har jag sett så mycket vidrigt som svenska flickor blir utsatta för, ja jag har flera vänner som jobbar inom socialen och de har helt andra statistik än du lättvindigt slänger upp. Och jag som lärare har haft då många trasiga flickor från medelklassen att det gör ont i hjärta och själ att tänka på. Det är vidrigt hur lite uppmärksamhet som dr flickorna får till skillnad från alla utsatt invandrar flickor får. De ska räddas till varje pris men alls andra då Lotta? Vem för deras talan? Svenska flickor och kvinnor har det inte så bra, men någonstans gör ni ert yttersta för att trösta er med att kaka men det finns dem som har det ju så mycket värre.

  Snälla sluta med du med skygglappar och börja ta reda på fakta innan du ger dig in en debatt där syfte är att fördöma. Vad gör du för att förbättra villkoren för dem? Varför inte föra en debatt om alls kvinnors rätt och alls flickors och inte bunta ihop sjal bärare till en hög förtryckta som behöver räddas av er.

 36. Zana 7 maj, 2013 on 21:35 Svara

  Varför blir jag inte förvånad över din sista kommentar? Bekräftar det jag vet redan om dig! Min fråga hur många har du personligen pratat med besvarar du med att du hört. Nej jag är definitivt inte en av dem men jag är heller inte en inskränkt medelålders kvinna som sprider fördomar och drar alla över en kam. Däremot har jag sett så mycket vidrigt som svenska flickor blir utsatta för, ja jag har flera vänner som jobbar inom socialen och de har helt andra statistik än du lättvindigt slänger upp. Och jag som lärare har haft då många trasiga flickor från medelklassen att det gör ont i hjärta och själ att tänka på. Det är vidrigt hur lite uppmärksamhet som dr flickorna får till skillnad från alla utsatt invandrar flickor får. De ska räddas till varje pris men alls andra då Lotta? Vem för deras talan? Svenska flickor och kvinnor har det inte så bra, men någonstans gör ni ert yttersta för att trösta er med att kaka men det finns dem som har det ju så mycket värre.

  Snälla sluta med du med skygglappar och börja ta reda på fakta innan du ger dig in en debatt där syfte är att fördöma. Vad gör du för att förbättra villkoren för dem? Varför inte föra en debatt om alls kvinnors rätt och alls flickors och inte bunta ihop sjal bärare till en hög förtryckta som behöver räddas av er.

 37. Sofia 3 maj, 2013 on 09:19 Svara

  Du behöver ju bara skaffa itunes. Kostar inget, går snabbt att skaffa. Sen kan du lyssna på alla podcasts som finns. Eller alla radioprogram som finns har alla avsnitt sparade där. Du kommer upptäcka en ny värld.

  Har du en iphone kan du ju också lyssna var du än är.

 38. Sofia 3 maj, 2013 on 09:21 Svara

  Varför bara just det? Finns ju väldigt många fler som är bättre. Tex p1 dokumentär, tendens i p1, verkligheten i p3, kaliber osv.

 39. Mia - bloggkommentatorerna 3 maj, 2013 on 11:26 Svara

  Det räcker inte med att något är viktigt? Det måste vara det allra viktigaste man ägnar sig åt eller?
  Allvarligt talat cinam, jag tänkte innan jag testade att det skulle vara tidskrävande att lyssna på podcasts, men jag har insett att det går fint att ha på som radio i bakgrunden. Är det ointressant så lyssnar man inte så noga, men när det tänder till så höjer jag volymen.

 40. Linda 3 maj, 2013 on 18:33 Svara

  Ja det är nog mest tiden. Men jag ska prova det du rekommenderar.

 41. Linda 3 maj, 2013 on 18:36 Svara

  Oj det svaret hamnade fel. Pillrigt på IPhone :)

 42. Linda 3 maj, 2013 on 18:38 Svara

  Tidsbrist. Men jag ska prova att lyssna på det du rekommenderar.

 43. G 3 maj, 2013 on 23:15 Svara

  Men nu bad ju Lotta om bloggläsarnas åsikt! Hon skrev: ”Förra gången jag länkade till vår podcast Joller hörde jag inte ett smack ifrån er. Undrar lite om ni inte lyssnade, om det var dåligt och om jag helt enkelt ska lägga ner planerna på att småprata i radio. Jag är öppen för alla förslag men det är liksom lite ni som måste vara de som avgör.”

  /G

 44. Zana 7 maj, 2013 on 15:47 Svara

  Du menar till skillnad från Sverige där det råder jämlikhet och jämställdhet överallt? Orka spä på fördomarna mot en redan utsatt grupp. Menar du att du hjälper till att förbättra villkoren för stackars förtryckta tjejer genom att slänga ur dig fördomsfulla och generaliserande åsikter? Du svarade inte på min fråga? Hur många tjejer med sjal har du pratat med? Vad baserar du dina inskränkta värderingar på? Annat än det du läser och hör om i medierna eller via dina skvaller kollegor? Det finns nog en anledning till att du jobbar på se&hör, du har verkligen hittat hem.

 45. Maria 22 juli, 2013 on 08:42 Svara

  Tyvärr vet jag att du Lotta har rätt!!
  Vi har ett stort problem som vi blundar för.
  Själv har jag förmånen att ha människor ifrån andra kulturer i min familj-både Asien och Afrika. Barnbarn som inte ser precis nordiska/svenska ut och som får hemska kommentarer på stan.
  Barn som växer upp i ett svenskt samhälle med vår kultur särbehandlas för att de har mörkt hår!

  Hur barn som hemma har en annan kultur har det är för mig lätt att förstå-allra helst genom mina familjemedlemmar från andra kulturer.
  Tänker också på att även vi har haft en massa familjehemligheter i vår kultur.
  Min mammas ena syster dog som 11 åring och hela livet frågade mamma och den tredje systern varför den döda systern var så mycket vackrare än de???
  Precis som hon hade en annan pappa???
  Tänk när min mormor dött så berättade mormors syster att visst det var en annan pappa.
  Min moderna ( i mina ögon) mormor kunde på 1970 talet inte berätta att hennes ena barn hade en annan pappa.
  Jag har kommit till den åldern när släktforskning är intressant för många.
  Inser nu att den mormor som min pappa trodde han hade-var mormorns syster! Den ”riktiga” mormorn dog när min farmor var 2 år och då på slutet av 1800 talet var det inte lätt att klara sig som ensam man men 6 barn-så lösningen var väl kanske den bästa!!
  Jag vet att man kan älska sin mamma eller pappa ( eller alla andra) lika mycket fast de inte är de biologiska föräldrarna-det jag tycker är tråkigt är att mina förfäder inte visste mer om sin bakgrund och att man inte pratade om det som var jobbigt!
  Mitt äldsta barnbarn är inte vår biologiska barnbarn.
  Hon har bott med oss i många år av olika skäl.
  Hon är 18 nu och älskar att hänga med sin farmor ibland.
  Jag är så lycklig för det och hon är så nära mitt hjärta som en annan viktig människa kan vara-det kan ingen ta bort, det är vårt starka band som bygger på det vi gått igenom ihop och inte gener!

 46. lotta 7 maj, 2013 on 16:45 Svara

  Det finns liksom inget anledning att bli elak. Jag har en mycket nära vän som hela dagarna jobbar med just det här. Att skyddsplacera unga kvinnor, det enda hon gör är att berätta hur illa det är och hur även tjejernas egna allierade agerar som förtryckare. Du verkar uppenbarligen vara en av dem. (kunde inte låta bli)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *