VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

KRIGET-MOT KVINNAN

 

 

 

Nej, nej. Stanna nu. Jag måste sticka ut hakan lite. Den senaste tiden har vi kunnat läsa om de brutala våldtäkterna i Indien. Journalisten Carina Bergfeld har i flera artiklar i Aftonbladet besökt och intervjuat berörda på plats förra veckan. Gott så. Den indiska regering rapporterade 220 000 våldtäkter under 2011. Hela Världens lampor riktas mot det uppmärksammade dödsfallet där en ung kvinna våldtogs av flera män och dog av sina omfattande skador. Varenda nyhetprogram, sajt eller tidning med någon form av dignitet  rapporterade om fallet.

 

De systematiska våldtäkterna i Kongo var mellan 2006 och 2007 mer än 400 000 på kvinnor mellan 15 och 49 år enligt en undersökning publiserad i American Journal of public health. Cirka  1 100 kvinnor per dag. Kriget i  Kongo har drabbat civilbefolkningen hårt. Värst är de attacker som beväpnade grupper utfört, och fortfarande utför, mot människor och byar. Från började handlade det om stölder och kidnappningar, främst av kvinnor och flickor som utnyttjades som hushållsarbetare och sexslavar i lägren. Men överfallen blev allt brutalare och våldet kulminerade 2002-2003 när mängder av rapporter strömmade in om massvåldtäkter med allt mer bisarra inslag. Sönderskurna vaginor, uppsprättade gravida magar, brända underliv.

 

Det hör vi inte speciellt mycket om. Det är precis som om det har pågått så länge att det har blivit en normalitet. Tokarna i Afrika.

 

 

– Det är ett krig mot kvinnorna, säger doktor Denis Mukwege på Panzisjukhuset i Bukavu. När kvinnorna drabbas förstörs hela samhället. Den man som sett sin fru våldtas reser sig inte. Många män försvinner, de lämnar byn för att slippa möta människor som vet. Om kvinnan överlever, eller kommer tillbaka från en kidnappning, vägrar han ofta ta emot henne. Familjerna skingras, kvinnorna tvingas till staden där de inte kan försörja sig, barnen blir gatubarn. På det sättet vinner man kriget. Med våldtäkten som vapen., berättar han i Aftonbladet.

 

Panzissjukhuset i Bukavu, östa Kongo, är känt över hela världen för att hjälpa och operera våldtagna och skadade kvinnor. En av de få institutioner som fortfarande fungerar i ett land av total kaos. Våldtäkter är en del av den systematiska krigsföringen och ofta är det många män som våldtar en kvinna. Det är sedan svårt för henne att komma tillbaka till sin man och sitt samhälle. De sista åren  har man  satt insett hur vanligt  våldtäkterna är som en del av krigsföringen. Men fortfarande lyser Världens strålkastare med sin frånvaro. Att dessutom våldtäktsbarnen inte välkomnas är en annan problematik, ”barn av ormar” som de kallas.

 

5,4 miljoner döda, massvåldtäkter på kvinnor och barn, folkmord och hela byar som utplånats från jordens yta. Krigen i Kongo-Kinshasa har inte utan skäl kallats för Afrikas världskrig. Trots oroligheterna  har Doktor Denis Mukwege hålla verksamheten igång. Han har bland annat tilldelats Olof Palme -priset, FN:s pris för mänskliga rättigheter samt utsett till Årets afrikan. Och jag vet att han var hotad till livet nyligen och var tvungen att lämna Kongo men är nu tillbaka (vågat) för att fortsätta sitt idoga arbete på Panziz. Vill du hjälpa till att stödja arbetet kan du göra det här via Läkarmissionen, som bland annat har  hjälpt till att bygga upp Panzissjukhuset med bidrag från dem.

 

 

 


Kommentarer


 1. Åsa 4 februari, 2013 on 09:29 Svara

  PMU (www.pmu.se) har också insamlingar och gåvoshop till förmån för Panzisjukhuset.
  Detta är ingen nyhet. Tidningar , radio och TV har rapporterat om det sexuella, stympande och systematiska våldet mot kvinnorna i Afrika under många års tid. Men det är ju alltid bra att sprida det vidare genom din blogg! Undertecknad anser också att Denis Mukwege borde nomineras till Nobels fredspris men tyvärr kan väl vi vanliga dödliga inte nominera till dessa priser.

 2. Åsa 4 februari, 2013 on 09:29 Svara

  PMU (www.pmu.se) har också insamlingar och gåvoshop till förmån för Panzisjukhuset.
  Detta är ingen nyhet. Tidningar , radio och TV har rapporterat om det sexuella, stympande och systematiska våldet mot kvinnorna i Afrika under många års tid. Men det är ju alltid bra att sprida det vidare genom din blogg! Undertecknad anser också att Denis Mukwege borde nomineras till Nobels fredspris men tyvärr kan väl vi vanliga dödliga inte nominera till dessa priser.

 3. Maria 4 februari, 2013 on 12:26 Svara

  Det där stämmer väl ändå inte, det talas väl mycket om kvinnors situation i Kongo och många arbetar för det.

  UN Women, Stöd en medsyster i Kongo
  http://unwomen.se/aktuellt/vald-mot-kvinnor/stod-en-medsyster-i-kongo/

  Svenska Lottakårens kampanj Ögat:
  http://www.svenskalottakaren.se/start/projekt/ogat
  http://www.svenskalottakaren.se/start/projekt/ogat/vad-vi-har-gjort

  Etc, etc och otaliga artiklar.

  ”Tokarna i Afrika” får stå för dig. För vem menar du att det som sker där är en normalitet?

  Men mer uppmärksamhet behövs alltid. Jag ska försöka se ditt inlägg så.

 4. Maria 4 februari, 2013 on 12:26 Svara

  Det där stämmer väl ändå inte, det talas väl mycket om kvinnors situation i Kongo och många arbetar för det.

  UN Women, Stöd en medsyster i Kongo
  http://unwomen.se/aktuellt/vald-mot-kvinnor/stod-en-medsyster-i-kongo/

  Svenska Lottakårens kampanj Ögat:
  http://www.svenskalottakaren.se/start/projekt/ogat
  http://www.svenskalottakaren.se/start/projekt/ogat/vad-vi-har-gjort

  Etc, etc och otaliga artiklar.

  ”Tokarna i Afrika” får stå för dig. För vem menar du att det som sker där är en normalitet?

  Men mer uppmärksamhet behövs alltid. Jag ska försöka se ditt inlägg så.

 5. Mio 4 februari, 2013 on 12:41 Svara

  Oh,så ont det gör att läsa detta.Vilka fruktansvärda ”Odjur” dessa män är som kan
  förstöra kvinnorna på detta viset.

 6. Mio 4 februari, 2013 on 12:41 Svara

  Oh,så ont det gör att läsa detta.Vilka fruktansvärda ”Odjur” dessa män är som kan
  förstöra kvinnorna på detta viset.

 7. Kari 4 februari, 2013 on 16:38 Svara

  Även om det inte är en nyhet så anser jag att rapporteringen inte stått i proportion till våldet och antalet döda. Det var en intressant artikel i SvD häromveckan http://www.svd.se/kultur/understrecket/varldens-storsta-krig-ar-osynligt-i-medierna_7846030.svd.

 8. Kari 4 februari, 2013 on 16:38 Svara

  Även om det inte är en nyhet så anser jag att rapporteringen inte stått i proportion till våldet och antalet döda. Det var en intressant artikel i SvD häromveckan http://www.svd.se/kultur/understrecket/varldens-storsta-krig-ar-osynligt-i-medierna_7846030.svd.

 9. Christine 4 februari, 2013 on 16:42 Svara

  Bra Lotta! Nyhetsrapporteringen från det området är nästintill obefintlig. Ingen verkar vara medveten om vad som pågår…

 10. Christine 4 februari, 2013 on 16:42 Svara

  Bra Lotta! Nyhetsrapporteringen från det området är nästintill obefintlig. Ingen verkar vara medveten om vad som pågår…

 11. Monica 4 februari, 2013 on 21:22 Svara

  Även om de brutala våldtäkterna inte är en Nyhet är det precis som Lotta skriver att det är alldeles för tyst. Bra att du påminner och tipsar om kanaler för att stötta det viktiga arbetet – även om skadan då är skedd. TÄnker på Margot Wallströms viktiga uppdrag hon hade som FN-kommissionär – det finns så många plan där frågan behöver lyftas om och om igen! Att våldtäkter kommit upp på agendan i Indien är ju också bra – men det är slående hur skeva proportioner den massmediala bevakningen får. /hälsar Monica

  • Åsa 5 februari, 2013 on 08:58 Svara

   Instämmer!

 12. Monica 4 februari, 2013 on 21:22 Svara

  Även om de brutala våldtäkterna inte är en Nyhet är det precis som Lotta skriver att det är alldeles för tyst. Bra att du påminner och tipsar om kanaler för att stötta det viktiga arbetet – även om skadan då är skedd. TÄnker på Margot Wallströms viktiga uppdrag hon hade som FN-kommissionär – det finns så många plan där frågan behöver lyftas om och om igen! Att våldtäkter kommit upp på agendan i Indien är ju också bra – men det är slående hur skeva proportioner den massmediala bevakningen får. /hälsar Monica

  • Åsa 5 februari, 2013 on 08:58 Svara

   Instämmer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *