VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

VISSELPIPA FÖR FRED

 

 

Lennox har sin första klassfest ikväll. Disco, fördrink, lekar (nej, inte prestationsinriktade) Glittrande kula i taket. Dj-anläggning, finskjortan och tajta jeansen. Hamburgare och saft. Lite dans kanske. Han har lovat att bjuda upp mig. Den lilla fegisen. Threst lagar hamburgare hemma och forslar dit. Andra klassföräldrar har andra uppgifter. De här omhuldade älskade och sedda barnen har det bästa liv ett barn kan ha.

 

 

Sedan finns det andra. Som är raka motsatsen.  Som är oro, rädsla, otrygghet. Fly mitt i natten, hukandes i skogen. Äta det som finns. Vara rädd, rädd, rädd. Ett litet fågelhjärta som slår innanför en mager bröstkorg. Trasiga skor, det man äger på en ihopsnickrad vagn som pappa drar, splittrade familjer som separeras i tumultet, småbarn som gråter. Och ingen som berättar med små ord så man förstår. Män med vapen och för stora ansikten, blanka ögon och stora munnar som skriker.

 

Ett av världens dödligaste konflikter utspelar sig just nu i Kongo och världen tittar bort

 

Falling whistles startades av Sean D Carasso som skulle åka till Kongo för att sätta skor på barns fötter men möttes av fem fritagna barnsoldater från de två rebelliska arméerna. Varenda en av dem hade blivit bortrövad från sina hem, skolor eller gårdar. Varenda en av dem hade blivit fastbundna, misshandlade och tvingade till att döda. Och utskickade med visselpipor för att dra till sig motståndarna. De är de första att dö. Det är genom dessa  fem pojkars berättelse som Falling Whistles föddes. Och ur deras historia föddes en symbol av protest. Visselpipan.

 

De krigar som vuxna men dör som barn

 

Falling Whistles, är en modern fredskampanj för de drabbade människorna i Kongo som använder visselpipan som en symbol för sin protest mot de övergrepp som dagligen sker. Falling whistles fungerar även som ett verktyg för att uppmuntra människor att aktivt sprida information om konflikten. Intäkterna från försäljningen av visselpipan går till fredsarbete direkt i Kongo, såväl som global informationsspridning och politiskt påverkansarbete – allt för att få ett slut på konflikten och skapa en fredlig framtid i Kongo samt att rehabilitera bansoldater.

 

Alla pengar går oavkortat till ändamålet

 

 

 

Be a whistleblower for peace

 

De är coola och snygga. Du kan beställa dem här.

 

Ta dig tid att titta på videon så att du förstår.

 


Kommentarer


  1. Siv 18 januari, 2013 on 19:38 Svara

    Jag har varit inne på Falling whistles hemsida och tittat – vilket bra initiativ. Ska kolla vidare…

    Första klassfesten! Så spännande! Låter i och för sig en aning mer avancerad än min första, minst sagt. Fördrink!? Ja, jag fattar att det är en kul grej, men känns ändå lite underligt i mina öron (obs! MINA) . De är ju fortfarande barn och jag tycker att de ska förbli barn länge till… Jag vet att jag kan upplevas som mossig. Min första klassfest (andra eller tredje klass tror jag) var en maskerad och jag hade bestämt mig för Rödluvan… men så blev jag sjuk…

    Var stolt över att han vill dansa med dig. Den första man bjuder upp är ju den man älskar- eller hur?

  2. ulla 19 januari, 2013 on 07:36 Svara

    Så dumt att servera sk fördrinkar till barn!
    Låt barn vara barn och inte små vuxna,

  3. Kia (ängeln Simons mamma) 19 januari, 2013 on 10:09 Svara

    Oj,oj,oj Lotta.Naturligtvis menar du ju att fördrinken var typ juice,cola eller annat utan alkohol men det kan man väl räkna ut utan att påpeka.men ordet FÖRDRINK väckte tydligen osmak.Ha en alldeles underbar helg.Kram Kia (OBS!!Petra finns på FORMEX i helgen)Såg det på majascottage.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *