VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ÄNGLAR UTAN VINGAR

 

 

Den här lördagen väntar minijul med Thrests syster Asynja, hennes fru Tilde samt dotter Essy. Hans mamma kommer också. Och dessutom är det avslutning på fotbollen. Jag lägger upp en krönika jag skrivit som handlar om kontaktsjuksköterskor. Dessa änglar som tyvärr inte finns på alla orter i Sverige.

 

 

”Alla som drabbats av en cancerdiagnos vet mycket väl vikten av ett bra, professionellt och empatiskt bemötande inom vården. Det är nämligen där vi måste kunna känna oss helt trygga då vi är totalt utlämnade i främmande människors händer. Jag vill på det bestämdaste även hävda att det framför allt gäller oss cancerpatienter eftersom vår diagnos och prognos är så stigmatiserad. Den svenska vården är för det mesta fantastiskt och en del av den består av kontaktsjuksköterskor. En kontaktsjuksköterska är en sjuksköterska med specialkompetens inom cancervården. Jag minns mycket väl mitt första möte med min alldeles egna ovan nämnda. Jag skulle skrivas in för att få påbörja min cellgiftsbehandling och blev ombedd att sätta mig på de ”röda stolarna” längst bort i onkologens korridorer. Hon som tog min hand presenterade sig som Elisabeth, bad mig väga mig och ta ett blodprov. Jag minns henne som lite vass. Pigga ekorr ögon, torr humor och mycket effektiv. Vi kom inte att ha så mycket kontakt Elisabeth och jag eftersom jag klarade av mina cellgifter ganska bra till skillnad mot andra som blev mycket dåliga. Jag är en ganska påläst patient och hittar lätt information via andra kanaler men jag tänker på alla dem som inte själva har tillgång till ett nätverk där man hittar snabb hjälp. Att då kunna ringa någon, i stort sett när som helst är fantastisk.

 

En kontaktsjuksköterska informerar och ger svar. Erbjuder stöd och samordning från att diagnos ställs, till behandling och eftervård är avslutad. Kort och gott en bästa kompis att ringa till där diarréerna blir för svåra och du måste ha recept utskrivet eller behöver prata av dig om något som dina närstående kanske inte kan hantera. Varje gång jag ring Elisabeth har hon hjälpt mig. Hon har jagat på läkare, hejat på mig med uppmuntrande ord, tipsat om hur jag ska skydda mina händer och fötter när de drabbats av lindriga neurologiska skador från cellgifterna och berättat att burken med Vicks Blå är bra att använda när man inte står ut med lukten av sjukhus. En sådan Elisabeth borde alla ha. Som sett det värsta och fixar det mesta.

 

Man skär ner i vården. Rationaliserar. Säger upp och slår ihop enheter och kliniker och blir därför, per automatik mindre individanpassad. Låt oss bara hoppas att dessa änglar utan vingar får fortsätta vara just det.”

 

Av Lotta Gray


Kommentarer


  1. Maja 22 december, 2012 on 13:02 Svara

    Tack för ett mycket bra och viktigt inlägg!

  2. Maria 22 december, 2012 on 15:36 Svara

    Så kloka ord-har man en långvarig sjukdom så behöver man en ”egen” syrra….. Som gift med en diabetiker/hjärtpatient har han egna syrror. Bra att få fram snabba meddelanden till dr. Lätt att nå för att få hjälp och stöd. Har man samma syrra under en massa år så brukar man få en bra kontakt och oftast har de varit otroligt kunniga och intresserade av just sitt område. För både min man och även för mig har det varit en otrolig trygghet. Men det innebär inte att vi har en bra kontakt med hans dr också. Har förmånen just nu att ha en dr som arbetat länge och vågar lyssna och testa de tankar en annan som novis kommer med-liksom Stort!!Har ibland ringt och diskuterat lite andra mediciner för min livskamrat-då lyssnar dr och ordentligt på mina tankar-kommenterar att det var en intressant tanke-den ska jag ta upp med mina kollegor och så har min man fått testa medicinen-faktum är att det tom fungerade bra….

    Så en trygghet i relationen mellan vården och den sjuke/anhöriga kan göra mer än vad man kan tro!!

    ( när det gäller mina förslag på mediciner så har det förstås inte varit så ”stora”saker utan information man samlar på sig av sina vänner och drar en slutsats att det kanske kan passa min man oxå-så jag har inga tankar om att jag är klokare än dr…….) Njut nu av en underbar julhelg!

  3. Marianne 22 december, 2012 on 19:06 Svara

    Pepparkakor var ju förbjudna ett tag, liksom stjärngossar och lussebullar. Det är bra att du visar upp dem. De har alltid tillhört våra jultraditioner! Vi ska inte ta bort en enda av våra jultraditioner för att göra PKfolket nöjda!

    • E 22 december, 2012 on 21:49 Svara

      Men VAD du svammlar!!!!! Varför skaffar du inte en EGEN blogg?

      ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

      • Marianne 23 december, 2012 on 11:51 Svara

        dra du åt helvete elaka människa!

        • E 23 december, 2012 on 13:22 Svara

          God Jul till dig också 🙂 !!

          • Lisa 23 december, 2012 on 14:02

            Men varför kommer Marianne med allt detta varje dag, håller med ”E”, skaffa en EGEN BLOGG.
            God Jul alla goa människor

          • Marianne 31 december, 2012 on 22:53

            och så har vi E igen, bara E, som man inte vet är en människa ens??????

    • Catarina 22 december, 2012 on 22:00 Svara

      Har detta varit förbjudet, förstår inte alls? Jag har ätit detta om jag vill, varje år jag kan minnas.

      Vad som alltid har tillhört våra traditioner kan nog diskuteras….. det mesta som vi har som våra traditioner har kommit hit på det ena eller det andra sättet.

      Hur svenskt är Lucia? Hur svenskt är jul? Innan kristna kortståget på 1100- talet var det väl ingen som visste vem Jesubarnet är i Sverige? Hur svenskt är julgran?

      Inga av våra traditioner har funnits alltid. Människor har i alla tider rört på sig. Det är nog oerhört få saker som är svenskt…..

      • Emma 22 december, 2012 on 22:40 Svara

        Catarina håller verkligen med dig.

        Marianne, du påstår massa saker, som i förra inlägget, men när man frågar var du hämtat dina idéer, eller ställer dig mot väggen, så svarar du inte. Eller börjar skriva om något helt annat. Jag kan då inget annat än tolka det som att du bara hittar på bl.a. dina syriensiffror och annat som att syrierna som kommer inte har någon utbildning, har många barn, ska skaffa ännu fler osv.

      • Marianne 23 december, 2012 on 11:52 Svara

        Har du verkligen inte öppnat en tidning eller sett på nyheterna den sista månaden????
        Där har debatten varit i full gång??

        • Emma 23 december, 2012 on 14:31 Svara

          Jo jag har sett nyheterna.

          Dock bör man kunna nämna sin källa då man kommer med konstiga uppgifter som att de syrier som kommer hit inte har någon utbildning, har många barn och ska skaffa många fler etc.

          Kan du bara svara på det Marianne?

          • Marianne 23 december, 2012 on 19:33

            Enligt Rädda barnens Barn­fattigdomsrapport lever i dag 242 000 barn i familjer med så små marginaler och så svag ekonomi att de kallas fattiga.
            Kan du läsa detta eller behöver du hjälp att förstå??

          • Emma 23 december, 2012 on 20:19

            Du svarar ju inte på frågan om dina konstiga påståenden!!

            Antar nu att du inte har någon källa utan bara hittade på, för du har undvikit frågan för många gånger nu. Det var det jag misstänkte, för de påståendena var helt absurda.

      • Marianne 23 december, 2012 on 11:59 Svara

        Dig önskar jag inte alls någon Jul för du tycks ju inte vara medveten att nu är det Julafton i morgon, så gonatt med dig några veckor!

  4. Jenny 22 december, 2012 on 22:29 Svara

    Hej! Har jobbat som sjuksköterska i 20 år. Vill bara lägga till att på många håll fungerar vården mycket bra,det dras inte ner överallt och det görs många bra insatser. Det behöver säkert stärkas upp på vissa ställen och vissa saker kan säkert göras bättre men det är synd att dra hela vården över en kam. God Jul !

  5. Marianne 23 december, 2012 on 11:53 Svara

    BEHÖVER HJÄLP Varje år söker tusentals familjer bidrag till julen, men det handlar inte om utsvävningar. ”Det handlar ofta om att man vill köpa vinterkläder och vinterstövlar till barnen, säger Lena Holm, generalsekreterare på barnhjälpsorganisationen Majblomman.
    Foto: LASSE ALLARD
    Det finns barn som bara vill ha en varm overall i julklapp.
    Eller ett par glasögon så de slipper ha ont i huvudet i skolan varje dag.
    ”Alla kompisar frågar vad de fått i julklapp och i år vill jag att de ska vara stolta när de berättar”, skriver en tvåbarnsmamma till organisationen Majblomman.
    Enligt Rädda barnens Barn­fattigdomsrapport lever i dag 242 000 barn i familjer med så små marginaler och så svag ekonomi att de kallas fattiga.
    Inga utsvävningar
    Det handlar inte om en kvarts miljon barn som svälter eller bor på gatan.
    Utan om barn som kanske inte alltid kan räkna med nya, varma kläder, att kunna gå på bio eller bowla med vännerna efter skolan.
    I morgon är det julafton och då brukar fattigdomen bli extra tydlig. Efter lovet jämför barnen julklappar med varandra. ”Vad fick du?”, ”Hur många köttbullar orkade du äta?”, ”Vart åkte ni någonstans?”
    Till Majblommans riksförbund, Sveriges största barnhjälpsorganisation, strömmar varje år tusentals önskningar in från föräldrar och barn som behöver bidrag till julen.
    Enligt Lena Holm, general­sekreterare på Majblomman, kommer breven dels från familjer som lever på socialbidrag, dels från dem som inte får det att gå runt varje månad. Och det handlar inte om pengar till en Ipad eller en solresa.
    – De handlar ofta om att man vill köpa vinterkläder och vinterstövlar till barnen, inte om några utsvävningar, säger hon

  6. Marianne 23 december, 2012 on 11:57 Svara

    Jag och min familj önskar dig Lotta, en riktigt fin Jul och en trevlig Födelsedag!!

    ?*./ .?* .?.*.?* *? ?*
    .?. (´• ?•)*?°*/.?.?*?.* ?_?_____. * ?*
    ..°( . • . ) ?°./• ‘? ‘ •.?*./______/~?*.
    .*(…’•’.. ) *???????°.??? ??????? .
    ¯˜”*°••°*”˜¯`´¯˜”*°••°*”˜¯` ´¯˜”*°´¯˜”*°•

  7. Marianne 23 december, 2012 on 19:37 Svara

    CARINA, HALLÅ I MORGON ÄR DET VÄLDIGT SVENSK JULAFTON, DÅ FÖRESLÅR JAG DU GÅR OCH DRAR NÅGOT MÖRKT ÖVER DIG SÅ DU SLIPPER SE VÅRA OSVENSKA JULLJUS OCH VÅRAN SVENSKA SKINKA! VI HAR SILL PÅ VÅRAT JULBORD OCKSÅ!!!!

    • Catarina 23 december, 2012 on 20:02 Svara

      Marianne, om det är mig du menar? (Catarina) så kan jag berätta att jag precis ätit Jansons frestelse, skinka och sill.

  8. Benita 23 december, 2012 on 20:39 Svara

    Jag vet inte vad det kivas här. Har försökt läsa Mariannes inlägg och inte hittat något som skulle vara värt att kivas om.
    Jag bor ju själv i Finland och de talade just idag i radion om hur det finns mycket familjer som inte har råd med julmat och julklappar. Vinterkläder till barnen osv och de familjerna blir fler och fler.
    Att familjerna i Afrika har det svårt är ju också hemskt. Men nog finns det nog om fattiga familjer i Sverige och Finland också. Här känns det kanske ännu värre att vara fattig då klyftorna är så stora mellan fattiga och rika.

    • Marianne 25 december, 2012 on 23:18 Svara

      nej det finns inget att kivas om men det finns såna som inte förstår vad Nätikett står för, de är alltså totalt obildad och läser inte ens nyheterna!

    • Louise 26 december, 2012 on 10:11 Svara

      Men herrejesus, i Sverige (och jag antar i Finland också) har man rätt till hjälp från alla möjliga håll, man har rätt till tak över huvudet, mat, fritid osv. Ingen barnfamilj lämnas utan hjälp (nu undantar jag papperslösa flyktingar som tyvärr inte har några rättigheter)
      Självklart ska man hjälpa barn i andra länder som SVÄLTER och inte har någon barnomsorg, barn- och ungdomsvård, försörjningsstöd, bostadsbidrag, fri skola och skolmat, osv osv.

  9. ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥ 24 december, 2012 on 08:26 Svara

    God Jul! Hoppas att ni får en UNDERBAR jul!! KRAM

  10. Valeska 25 december, 2012 on 14:38 Svara

    Min pappa var svårt sjuk i cancer i våras och skulle opereras akut. Det var inte ens säkert att han skulle överleva den stora operationen, men vi ville ändå vara förberedda för hans utskrivning. Hans kontaktsjuksköterska som jag ringde sa att hon egentligen inte hade befogenhet att säga det här, men om det hade varit hennes egen släkting skulle hon köpa en ställbar säng eftersom det skulle bli mer bekvämt än standardutrustningen från vården. Just de orden, ”om det hade varit min släkting”, gör att jag minns henne som en ängel, att veta att hon var personligt engagerad i min pappa både före och efter operationen. Även min mor, som skötte om min pappa hemma, hade regelbunden kontakt med henne. Det var så smidigt för hela familjen att ha någon att ringa med stora och små frågor. Exempelvis kunde vi fråga om det är lämpligt för min pappa att ta influensavaccin, och få svar från hans kirurg – via kontaktsjuksköterksan. Kontaktsjuksköterskor behövs! Det är de som gör vården mänsklig, trygg och värdig i en outhärdlig situation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *