VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

FREDAGS-FNYS

 

”Så trevligt att du har kraften att skriva ett inlägg utan cancer”

 

Ja, så låter en av kommentarerna från gårdagens inlägg. Vad ska man tänka kring det? Jag blir provocerad förstås. Så otroligt ironiserande och bittert på något vis. Jag skriver ofta inlägg utan cancer numera. Och jag skriver ofta inlägg om cancer fortfarande. Jag kommer alltid vara en cancerpatient mentalt. Det går inte att gå vidare i livet och skaka av sig det där som hände och som präglade mitt liv så mycket under några år. Och jag tycker det är viktigt att visa att man kan leva ett bra, rikt liv trots alla rädslor och tankar.  Min paroll har ju genom hela den här tiden varit  att berätta hur jag tacklat det hela. Mina strategier jag använd, vilka val jag gjort och hur de sett ut under min sjukdom. Det finns inga givna svar, enkla regler att förhålla sig till. Ingen manual hur man gör när man får veta att man har fått cancer och inte riktigt vet i viken riktning det kommer att leda.

 

Precis lika lite som kan kan ha synpunkter på vad man väljer att skriva om. Eller prata om, eller tänka kring. Man kan absolut tycka. Men då på ett resonabelt öppet intressant sätt. Jag tycker att mitt liv är ett skämt ibland. Speciellt när jag läser om den här tjejen och killen. Inte min familj och det jag skapat där men allt det andra. Det ytliga och det glossiga. Det där med skor och väskor och modemagasin och rätt kulört på glosset. Men då besinnar jag mig och klappar mig själv på kinden. Man kan inte förvägra hela sig. Alla sina sidor bara för att man varit sjuk eller någon annan är det. Man kan bara försöka vara en så helt igenom ärlig människa man kan mot sig själv och andra och man kan inte leva någon annans liv. Det har jag lärt mig under resans gång.

 

”En liten människa är inte alltid stor men en stor människa är alltid liten

 

Sun Axelsson


Kommentarer


 1. Anna 26 oktober, 2012 on 12:05 Svara

  Var och en väljer vad man vill skriva om och var och en väljer vad man vill läsa, ska det vara så svårt att förstå?! Jag gillar din blogg och jag blir oftast glad av att läsa den, den får mig att stanna upp och uppskatta livet här och nu. Den har även varit ett stöd för mig när min pappa drabbades av tjocktarmscancer för ca 1 år sedan (även för hans del ser det ut att gå bra)

 2. Ika 26 oktober, 2012 on 12:28 Svara

  Såg den fjuttiga kommentaren:( tänkte direkt en bitter människa som inte har så kul.
  Så direkt blev hon förlåten!!!
  Trevlig helg

  • Vera 26 oktober, 2012 on 23:15 Svara

   Ja precis så är det tror jag ochså. Tänker ofta på ett bra visdomsord: Döm aldrig en människa förrän du gått tio mil i hennes skor.Det är ett bra visdomsord tycker jag….:)

 3. Therese 26 oktober, 2012 on 12:45 Svara

  Jag förstår inte varför man väljer att läsa din blogg om man nu inte klarar av att läsa och stör sig så mycket på vad du skriver.
  Det är väl självklart att du alltid kommer att ha ärr av vad du har gått igenom, rädslan och oron ligger där trots att man klarar av att leva livet ändå.
  Känns väldigt onödigt att skriva sådana kommentarer. Tycker man inte om det du skriver kan man välja att låta bli att läsa.
  Tycker du har en bra blogg med varierande inlägg och är väl självklart att din sjukdomstid alltid kommer att vara en del av dig.

 4. Emma G 26 oktober, 2012 on 13:03 Svara

  Min Lotta! (Ja jag skriver ”Min Lotta”) för du är min Lotta på nätet, den blogg jag klickar in på när jag känner att jag måste tanka lite Lotta. Du är förjäkla bra! Klok och vis på ditt sätt. Det gillar jag!

  Jag har ju läst din blogg hur länge som helst och det känns som man får en relation till slut fastän man inte pratar eller ses. Jag klickar inte in varje dag. Det kan gå 1-7 dagar, ja veckor innan jag klickar in mellan varven.

  Jag gillar dig precis som du är. Du tänker på allt. Du är en förebild som jag ser upp till. Du har de där kloka i dig och de där värderingarna som slutar och utmynnar i det sunda förnuftet som är så viktigt att man har. Lite ”bond” förnuft skulle alla ha.

  Jag har skrattat med dig, gråtit med dig, kämpat med dig, förundrats med dig, ”gillat-läget” med dig.

  Men konstigt nog har jag aldrig lämnat någon kommentar. Jag har skrivit många rader till dig men för att sedan radera det lika fort. Vad konstig man är. Det ska det bli ändring på för att vi är för dåliga att skriva det där positiva i saker och ting och tar mycket för givet! Egentligen skulle jag bara skriva en rad och önska dig världens bästa helg men det blev lite mer.

  Du är en hörnsten i mitt tänkande och handlanden i livet. Någon jag ser upp till och förundras över. En dag vill jag bli lika stark som dig. Det är så bra att det finns sådana som du och som verkligen skriver och delar med dig om så mycket. Tycker det är tokigt att många tar det för givet. Du skulle lika gärna kunna skita i att skriva.

  Tusen tack för att du är du Lotta och att vi får ta del av ditt liv på ditt sätt! Fortsätt med allt det du gör! Jag är oerhört tacksam över det!

  Hoppas du får en fin helg med din familj och vänner! Stor kram Emma G

  • Ika 26 oktober, 2012 on 13:45 Svara

   Emma, du gjorde mig så jäkla glad:) vilket fint o hjärtligt inlägg.
   Kram o ha det!!

  • Eva S 26 oktober, 2012 on 18:26 Svara

   Emma, vilket underbart inlägg! Det var länge sedan jag blev så glad av att läsa en ”kommentar”. Bara det att läsa ”Du är en hörnsten i mitt tänkande och handlande i livet” – jättefint. Tack! Tror att vår kära Vimmelprinsessa förstår att vi är många härute i cyberrymden som mår gott av att följa henne i vått och torrt! Hoppas Du och alla Ni andra får en fin helg. Varm kram från Eva i Malmö

 5. Miss Tyleborn 26 oktober, 2012 on 13:48 Svara

  Du är bäst, Lotta! KRAM

 6. Linda 26 oktober, 2012 on 15:03 Svara

  Jag tycker din blogg är super,jag håller med dom andra jag:Ha en underbar helg.

 7. tiptip 26 oktober, 2012 on 16:07 Svara

  Klart du får skriva vad du vill eller om vad du vill.
  man kan ju bara låta bli att läsa om man inte tycker om det som står.
  jag läser en del bloggar som jag verklingen inte gillar men bara för att få gosa lite med mina fördomar. En träningsblogg som är så trist så det inte är sant. hon ser inte klok ut efter all träning och allt verkar helt hysteriskt i den familjen. så jag blir glad om det är bilder från gymmet och på mat som ser grymt trist ut.
  enkla nöjen ju.

  • Charlotta 26 oktober, 2012 on 21:58 Svara

   Haha, berätta vilken träningsblogg :)

 8. Gunilla 26 oktober, 2012 on 18:44 Svara

  Hej Lotta, så bra du kommenterat. Jag är själv drabbad precis som du. 2009, med op. . Förlorade också synen på ett öga i en månad, tills ny op. då synen återkom. Jag är drabbad på många sätt, men jag är en glad positiv tjej på 65. Varit ute på en härlig golfrunda idag. Livet är så roligt. När jag inte kunde spela golf för behandling, så började jag göra smycke istället, som medicin. Se bloggen. http://www.gunillasmix.wordpress.com Det fortsätter som stort intresse.
  Jag har haft mina funderingar om insamling till forskning av tjocktarmscancer, liksom rosa bandet. Jag skänker dit i dagsläget. Kram

 9. Carina 26 oktober, 2012 on 19:50 Svara

  Du skriver ju precis vad du vill i din blogg. Såna är reglerna. Skit i det andra, de sura kommentarerna och allt det där. Vi läsare får ta ansvar för våra egna reaktioner och åsikter. Du ansvarar för ditt blogginnehåll. Punkt.
  Trevlig helg!
  Carina

 10. Mimmi 26 oktober, 2012 on 22:44 Svara

  Hej Lotta!

  Jag läste såväl inlägget som kommentaren, och sedan läste jag detta inlägg och kommentarerna till det.

  Jag blir lite förvånad. En person uttrycker att det är positivt med ett inlägg från dig som inte handlar om cancer. Du – och många av dina följare som kommenterat – uppfattar det som en negativ kommentar. Själv ser jag den som helhjärtat positiv!

  Det är alltid möjligt att tolka uttalanden, oaktat form och forum. Tyvärr verkar det finnas en grundinställning i Sverige som, lite raljerande, innebär att ”Först kränkt vinner” – alltså att första tolkningsalternativet av ett yttrande är att det på något vis är nedsättande, negativt, ironiskt, med en bitter underton eller på annat sätt att uppfatta som motsatt till sitt innehåll.

  Den person som uttryckte glädje över att du inte skrev om cancer kanske inte läser alla dina inlägg, och såg därför något nytt och positivt i det du skrev. Det kan ju också vara så, att personen ifråga läst exakt varje inlägg du skrivit, men ändå väljer att se något positivt i just det inlägg som inte nämner cancer.

  Att man, efter en positiv kommentar får din och andra läsares kritik, är för mig mycket märkligt.

  /M

  • Benita 27 oktober, 2012 on 07:59 Svara

   Samma tanke. Personen kanske var glad att Lotta kan ”glömma” cancern emellanåt.
   Behövde som sagt inte vara skrivet i negativ mening ::::

  • Anna 27 oktober, 2012 on 09:27 Svara

   Ja, tänkte också precis så, typ: ”Vad härligt att du har fått kraft till annat”. Hemskt om ett glatt tillrop tolkades som kritik och ironi…

   • Marie 27 oktober, 2012 on 10:51 Svara

    Jag uppfattade det inte heller som att någon sarkasm låg bakom. Intressant hur olika man ”väljer” att se på det.. Föroppningsvis kommer det en förklaring av kommentatorn.

  • B 27 oktober, 2012 on 18:47 Svara

   Jag är den ”bittra bitchen” som skrev kommentaren
   – och blev sågad rakt av.
   Det tog tid att hitta dig, M – och ni övriga här som läst min kommentar
   på rätt sätt. Mobben var i majoritet.

   Min kommentar var positiv och ärligt menad, ingenting annat.

   Så alla ni som anföll och slog ner mig, omedelbart och utan en antydan till att tänka först
   – dra åt pipsvängen.

   TACK till M och ni andra som fattade vad jag skrev.

   / B

   PS Kan glädja er hatare att jag också är cancerpatient.
   Känns det bättre nu?

   • Babsan 27 oktober, 2012 on 19:29 Svara

    Hej!
    Jag kollade oxå kommentaren och och förstod inte riktigt…

    Man kan ju tolka på olika sätt beroende på bakgrund.
    Det är ju en del som kommenterat väldigt trist om att Lotta bloggar mycket om sin sjukdom och då kanske Lotta och många andra reagerar negativt på stört. Förståeligt, faktiskt. Och visar oxå hur lätt det är att missuppfatta mail.

    Men jag valde att tolka din kommentar på ett positivt sätt.

    Kram!

    • Christina 27 oktober, 2012 on 20:22 Svara

     Jag tolkade också din kommentar som positiv. Men jag har märkt att Lotta tyvärr väljer att tolka sina läsare på ett negativt sätt utan att kolla upp vad som gäller. Synd. Den enda gången hon kommenterar sina läsare är när hon ”hugger”. Jättetråkigt. Annars tycker jag bloggen är bra!

     • Y 27 oktober, 2012 on 20:42

      Tolkade ocksa kommentaren som positiv och tyckte det var som ett skämt att sedan läsa alla inlägg typ klubben för inbördes beundran. Och ja, enda gangen Lotta kommenterar är när hon ”hugger”, trakig inställning. Man kan faktiskt fa läsa bloggar även om man irriterar sig pa dom (som Tiptip skrev). Jag läser Lottas blogg fast jag ofta irriterar mig pa det hon skriver, men en del tycker jag är bra.

   • Annika 27 oktober, 2012 on 21:25 Svara

    Då ber jag om ursäkt.

    I mina ögon var det en sarkastisk och elak kommentar.
    Tänk så fel det skrivna ordet kan bli.

    Och nej, det känns inte bättre att du är en cancerpatient.

    Än en gång , ursäkta

 11. Maja 27 oktober, 2012 on 21:50 Svara

  bloggägaren äger, vad vi andra än säää´ger.
  Fast den kan kännas som soffan hemma
  är betraktarens ögon ej bloggägar´ns dilemma.

  Nätet ger en falsk trygghet
  kan inte alltid skydda från betraktarens stygghet
  Bra att du påminner oss..
  att oftare lyssna än att med orden slåss…
  ha en bra kväll Lotta!

 12. Ewa 1 november, 2012 on 15:07 Svara

  Tycker hemskt mkt om din blogg. Råkade hitta den av en slump för ngt år sedan och har sedan dess följt den då och då. Intressanta berättelser om livet med en svår sjukdom, men samtidigt en massa med roliga saker och bilder. Fortsätt på samma sätt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *