VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

LINDA

 

Linda Carlgren. Född -77- Fyra barn varav tre egna. Vi är många som följer kämpande Linda. En resa som är kantad av hejjarop och cyberkärlek. Linda har en aggressiv bröstcancer som har spridits sig till både hjärna, skelett och lever  på kort tid. Hon har även lilla Erik, 15 månader och William 2, 5 som vill och behöver ha sin mamma kvar i livet. Adam 11, 5 är den som förstår mest av sin mammas outhärdliga resa. Jag  har ju skrivit om Linda förut. Hon vann  tidningen mamas  hjälte-mama tävling och jag har varit och besökt henne i Habo. Nu har läget försämrats för henne. De senaste dagarna har buken behövs tappas på vätska och hon har svårt med andning och smärtor. Hon tillbringar just nu tiden under sin gula landstingsfilt på Ryhov med en helt obegriplig verklighet att ta in.  Men hon bloggar från den verkligheten och hur befängt det än kan tyckas i detta tillstånd så betyder det oerhört mycket  för andra. Den vittnesbörden är viktig för många av oss eftersom den obönhörligen sätter vi egen realitet på tydlig pränt. Vad fantastisk det skulle vara om vi kunde bära varandras smärta. Pytsa ut den på oss andra, den fysiska smärtan. Men den mentala biten då. Hur ska den rädslan och ångesten kunna axlas av någon annan? Hur ska man någonsin kunna begripa hur det måste känns att förmodligen behöva lämna alla sina barn.

 

Jag får ofta frågan hur man vill bli bemött som cancerpatient. Och jag har bara ett svar på det. Våga prata om det svåra. Stå kvar. Väj inte för de stora frågorna. Döden, hur kommer det att bli? Bjud in till  det Samtalet. För mig är det så skönt med någon som möter mig med respekt i detta i stället för att alltid säga. ”Nejmen inte ska du dö inte” eller ”Sluta larva dig  nu”.  För det är jobbigt att prata om och det kanske betyder att man måste konfronteras med sina egna rädslor inför döden. Jag pratar utifrån mig själv endast och jag tänker att om vi inte ens kan vara ärliga i självaste sluttampen på livet, när ska vi då vara det? Nu kanske jag inte ska prata om döden i samma andetag jag nämner Linda. Eller så ska jag det. Annars är vi ju där igen. Och jag vet att för Linda är döden ingen främmande tanke. Den lever hon med sedan sitt besked i november 2009. Vill du läsa henne eller bara smyga in och ge henne en virtuell kram så finns hon här. Linda

 

Videoklipp med Linda 

 

 

 


Kommentarer


 1. tiptip 27 mars, 2011 on 11:51 Svara

  bra skrivet och jag håller helt med om att hejarop som inte ska du väl dö eller nej men han är väl inte sen i utvecklingen faktiskt bara är jobbigt. För att det handlar ju bara om att den andra absolut inte vill engagera sig i problemet och tycker att det här är ett positivt och smidigt sätt att komma undan.
  och Linda är en sann hjälte.

 2. tiptip 27 mars, 2011 on 11:51 Svara

  bra skrivet och jag håller helt med om att hejarop som inte ska du väl dö eller nej men han är väl inte sen i utvecklingen faktiskt bara är jobbigt. För att det handlar ju bara om att den andra absolut inte vill engagera sig i problemet och tycker att det här är ett positivt och smidigt sätt att komma undan.
  och Linda är en sann hjälte.

 3. Lollo 27 mars, 2011 on 15:15 Svara

  Läser både din och Lindas bogg sen ett bra tag tillbaka och förstår verkligen att man vill bli mött med den respekten. Min dotter på 4år är nyss färdigbehandlad av cancer hon med och vi fick många gånger höra att inte ska hon dö och inte ska hon lämna er. Men JO det kan faktiskt vara så att hon ska det. Något jag valt att prata öppet om för min och min familjs skull… Kram på er båda!! All styrka till Linda som kämpar på just nu och lycka till med dina nästkommande prov resultat!

 4. Lollo 27 mars, 2011 on 15:15 Svara

  Läser både din och Lindas bogg sen ett bra tag tillbaka och förstår verkligen att man vill bli mött med den respekten. Min dotter på 4år är nyss färdigbehandlad av cancer hon med och vi fick många gånger höra att inte ska hon dö och inte ska hon lämna er. Men JO det kan faktiskt vara så att hon ska det. Något jag valt att prata öppet om för min och min familjs skull… Kram på er båda!! All styrka till Linda som kämpar på just nu och lycka till med dina nästkommande prov resultat!

 5. Åsa 27 mars, 2011 on 16:00 Svara

  _Hej Lotta!
  Det du skriver om döden, att vi måste våga prata om det är så sant. Min man gick bort i lungcancer 07, och för honom var det tabu han ville inte kännas vid det alls vi kunde inte prata om döden, så den dagen han försvann från oss visste jag inte något hur han ville ha det, vad jag skulle göra med hans firma, allt var bara ett stort kaos. Även vänner försvann och hörde inte av sig. Då önskade jag att vännerna hade hört av sig nu efteråt känns det bra att ha kunnat sålla ut de som jag trodde var vänner.
  Häls. Åsa

 6. Åsa 27 mars, 2011 on 16:00 Svara

  _Hej Lotta!
  Det du skriver om döden, att vi måste våga prata om det är så sant. Min man gick bort i lungcancer 07, och för honom var det tabu han ville inte kännas vid det alls vi kunde inte prata om döden, så den dagen han försvann från oss visste jag inte något hur han ville ha det, vad jag skulle göra med hans firma, allt var bara ett stort kaos. Även vänner försvann och hörde inte av sig. Då önskade jag att vännerna hade hört av sig nu efteråt känns det bra att ha kunnat sålla ut de som jag trodde var vänner.
  Häls. Åsa

 7. MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:20 Svara

  Hej ! Vad fint skrivit av dig om Vår underbara vän Linda. Jag är grundaren av Facebookgruppen. hejalinda. Jag fann Linda via min bästa vänninnas sida Elin hejdenberg (www.elinhejdenberg.blogg.se) som precis som Linda fick den svåra sorten inflamatoriskbröstcancer . Jag och min bästa vänninna fick våra liv förkortade genom ett samtal och en diagnos jag okt 09 en vecka efter min mamma gick bort. Jag skall dö. Jag kommer inte bli 35 ens . Elin fick i dec 09 sammA som Linda . Jag höll hennes hans när hon berättade för mig och världen brast för oss båda. Hon hade precis som Linda precis blivit mamma till sin lilla Ludde och hon hade Maja på 2 sedan innan och nu detta.. Elin orkade inte kämpa lika länge .:( cancern var snabb ,Elak och brutal. Elin blev 28 år och lämnade sin nygifta make och två små barn varav lillkillen inte aldrig fick lära känna sin mamma. Och jag är kvar än , med extrema smärtor och vetskapen av att brusten aorta, hjärtinfarkt , orda för lödning eller stroke kommer ta mitt liv snart. Jag är extremt skör. Med en jävulskt sjukdom vid namn EDS( Ehlers Danlos syndrom) vaskulär typ/klass. Smärtan är så outhärligt att jag överlever endast på höga och starka preparat och det i sig gör kroppen ännu skörare. Jag bloggar oxå min ventil när jag orkar och kan. Jag hittade dig i min facebook grupp du hade lagt in länk. Och jag måste bara berömma för det fina inlägget om Linda. Och som avslut Heja Linda , Heja Oss som är sjuka med döden runt hörnet. Vi vill bli sedda och höra som de levande vi är just nu och även kunna prata om det som väntar oss. Döden.

  Titta gärna in hos mig.
  Mvh
  Maria Malmgren

  • MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:24 Svara

   Orda för lödning : eller förblödning – autocorrect failure

   • MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:24 Svara

    Elin gick bort fredagen den 3 September 2010

    • MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:25 Svara

     Jag har både hypermobilitetstypen och vaskulär klassificering.

 8. MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:20 Svara

  Hej ! Vad fint skrivit av dig om Vår underbara vän Linda. Jag är grundaren av Facebookgruppen. hejalinda. Jag fann Linda via min bästa vänninnas sida Elin hejdenberg (www.elinhejdenberg.blogg.se) som precis som Linda fick den svåra sorten inflamatoriskbröstcancer . Jag och min bästa vänninna fick våra liv förkortade genom ett samtal och en diagnos jag okt 09 en vecka efter min mamma gick bort. Jag skall dö. Jag kommer inte bli 35 ens . Elin fick i dec 09 sammA som Linda . Jag höll hennes hans när hon berättade för mig och världen brast för oss båda. Hon hade precis som Linda precis blivit mamma till sin lilla Ludde och hon hade Maja på 2 sedan innan och nu detta.. Elin orkade inte kämpa lika länge .:( cancern var snabb ,Elak och brutal. Elin blev 28 år och lämnade sin nygifta make och två små barn varav lillkillen inte aldrig fick lära känna sin mamma. Och jag är kvar än , med extrema smärtor och vetskapen av att brusten aorta, hjärtinfarkt , orda för lödning eller stroke kommer ta mitt liv snart. Jag är extremt skör. Med en jävulskt sjukdom vid namn EDS( Ehlers Danlos syndrom) vaskulär typ/klass. Smärtan är så outhärligt att jag överlever endast på höga och starka preparat och det i sig gör kroppen ännu skörare. Jag bloggar oxå min ventil när jag orkar och kan. Jag hittade dig i min facebook grupp du hade lagt in länk. Och jag måste bara berömma för det fina inlägget om Linda. Och som avslut Heja Linda , Heja Oss som är sjuka med döden runt hörnet. Vi vill bli sedda och höra som de levande vi är just nu och även kunna prata om det som väntar oss. Döden.

  Titta gärna in hos mig.
  Mvh
  Maria Malmgren

  • MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:24 Svara

   Orda för lödning : eller förblödning – autocorrect failure

   • MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:24 Svara

    Elin gick bort fredagen den 3 September 2010

    • MariaMalmgren 28 mars, 2011 on 02:25 Svara

     Jag har både hypermobilitetstypen och vaskulär klassificering.

 9. Annelie 28 mars, 2011 on 09:00 Svara

  Åhhhh det är så tragiskt, men du skriver så bra om bemötandet. Våga prata om det verkliga och inte vad alla önskar sig (att det ska gå bra).
  Men idag får man acceptera att människor inte vågar ta ordet ”döden” i sin mun och då blir det kanske inte så att man vågar gå in på djupet.
  Linda har kämpat och det har även du och alla andra med cancer. Jag kan säga att jag beundrar Er alla att ni orkar kämpa!! Ni är mina hjältar.

  Från/ En mamma med cancersjukt barn och dotter till en cancersjuk mamma/

 10. Annelie 28 mars, 2011 on 09:00 Svara

  Åhhhh det är så tragiskt, men du skriver så bra om bemötandet. Våga prata om det verkliga och inte vad alla önskar sig (att det ska gå bra).
  Men idag får man acceptera att människor inte vågar ta ordet ”döden” i sin mun och då blir det kanske inte så att man vågar gå in på djupet.
  Linda har kämpat och det har även du och alla andra med cancer. Jag kan säga att jag beundrar Er alla att ni orkar kämpa!! Ni är mina hjältar.

  Från/ En mamma med cancersjukt barn och dotter till en cancersjuk mamma/

 11. marianne 28 mars, 2011 on 09:52 Svara

  Linda är den mest beundransvärda kvinna jag vet. Underbara maka och mor till fyra bar, kärleksfull, trevligt hem och underbar matte till djur. Hon driver även upp mainecoonkatter, en härlig ras…
  Alltid positiv trots den svåra smärta hon genomlider psykiskt och fysiskt. Tyvärr har en del damer pratat illa om Lars hennes man! Men de förstår nog inte hur svår HANS ångest är!!! Försök sätta er in i hans situation innan ni fördömer…

  Men nu stundar slutet för Linda, nu, när den härliga våren anländer. Och ja, det finns inga ord…….

 12. marianne 28 mars, 2011 on 09:52 Svara

  Linda är den mest beundransvärda kvinna jag vet. Underbara maka och mor till fyra bar, kärleksfull, trevligt hem och underbar matte till djur. Hon driver även upp mainecoonkatter, en härlig ras…
  Alltid positiv trots den svåra smärta hon genomlider psykiskt och fysiskt. Tyvärr har en del damer pratat illa om Lars hennes man! Men de förstår nog inte hur svår HANS ångest är!!! Försök sätta er in i hans situation innan ni fördömer…

  Men nu stundar slutet för Linda, nu, när den härliga våren anländer. Och ja, det finns inga ord…….

 13. Malin 28 mars, 2011 on 11:30 Svara

  Hej! Jag har följt din blogg ett tag och ville tala om för dig att du är en kämpe och en inspiration. Man vet aldrig vem i livet man berör och påverkar. Du har berört mig och gett mig kraft när jag behövt det och nu hoppas jag att det finns vänner runt dig och din familj för att ge er kraft och kärlek. Tänker på dig och de dina. Styrkekramar Malin

 14. Malin 28 mars, 2011 on 11:30 Svara

  Hej! Jag har följt din blogg ett tag och ville tala om för dig att du är en kämpe och en inspiration. Man vet aldrig vem i livet man berör och påverkar. Du har berört mig och gett mig kraft när jag behövt det och nu hoppas jag att det finns vänner runt dig och din familj för att ge er kraft och kärlek. Tänker på dig och de dina. Styrkekramar Malin

 15. Rebecka 28 mars, 2011 on 16:52 Svara

  Jag vill bara tala om hur mycket jag uppskattar din blogg. Jag är i slutet av min läkarutbildning och din blogg berör mig oerhört mycket. Jag vill tacka dig för att du hjäpler mig en liten bit på vägen i att förstå livet ur patientens perspektiv.

  Jag hoppas och håller alla tummar och tår för att ditt besked blir lyckligt!

 16. Rebecka 28 mars, 2011 on 16:52 Svara

  Jag vill bara tala om hur mycket jag uppskattar din blogg. Jag är i slutet av min läkarutbildning och din blogg berör mig oerhört mycket. Jag vill tacka dig för att du hjäpler mig en liten bit på vägen i att förstå livet ur patientens perspektiv.

  Jag hoppas och håller alla tummar och tår för att ditt besked blir lyckligt!

 17. […] Jag har bland annat skrivit om Linda här… och här… Lindas blogg är här… Vimmelmamman har skrivit bland annat här… […]

 18. […] Jag har bland annat skrivit om Linda här… och här… Lindas blogg är här… Vimmelmamman har skrivit bland annat här… […]

 19. Lilitha 29 mars, 2011 on 20:17 Svara

  Å, tack för det underbara videoklippet. Att få se Linda på riktigt var så himla förlösande på nåt vis. Hon blev så verklig fast hon inte längre finns bland oss. Tänk att det skulle gå så här…

  Jag tänder ett ljus för Linda ikväll, å för alla andra som lämnat jordelivet denna dag…

  Kram Lilitha

 20. Lilitha 29 mars, 2011 on 20:17 Svara

  Å, tack för det underbara videoklippet. Att få se Linda på riktigt var så himla förlösande på nåt vis. Hon blev så verklig fast hon inte längre finns bland oss. Tänk att det skulle gå så här…

  Jag tänder ett ljus för Linda ikväll, å för alla andra som lämnat jordelivet denna dag…

  Kram Lilitha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *