VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

DET RIKTIGA INSTAGRAM

img_9355

Jag måste omge mig med verklighet. Jag skulle gå sönder om jag inte fick ta del av den värld som inte tillhör mig. Vi tenderar att bli alltmer världsfrånvända. Vi orkar inte. Vill inte. Har varken förmågan eller intresse att ta in eländet som pågår utanför vår egen farstu.

Några av de konton jag följer på instagram. Livsviktiga. Förankrar mig. Töjer mig  med sina bojor och sin sanning och påminner mig om att det här rosa fluffet jag lever i inte är  en verkligheten för de allra flesta.

Ovan People of. Just här berättelsen om albanismen i Malawi. Där man dödar och äter människor som är albinos. Roda, 6, vägrar att låta något stoppa henne och trots att hon utsätts för Östafrikas obarmhärtiga sol och grymma isolering så går hon till skolan varje dag.

img_9349

Och Läkarmissionen förstås. Här har vi samlat ihop ett gäng tjejer och bett dem skicka lite pepp när Eva skulle till Kenya för att träffa unga kvinnor som genomgått könstympning.

Hon tog med sig den här bilden för att visa att vi är många som tänker på dem.

img_9354

PMU berättar om Haidar, 12, som förlorade sin pappa och sina två bröder när deras hus brann ner till grunden i Irak.

img_9352

Tresor är energisk och har vigt sitt liv åt att kämpa för folket i Kingshasa. Han startade i Stockholm, som enskild privatperson, detta instakonto och samlar ihop pengar för att regelbundet resa ner och bygga skolor.

Jag vaknar ofta med att läsa hans långa uppdateringar som han gör tidigt på morgonen. Bästa peppen!

img_9351

 

 

Blankspot Projekt.  Medborgarfinasierad journalistik som bevakar just de blanka ställen på jorden där vanliga journalistik inte täcker.

 

Åtminstone inte tillräckligt länge för att skapa en ordentlig bild och ta del av samhället och problematiken på  djupet.

 

img_9348-1

Human Rights Watch. Viktigt konto. Global organisation med drygt 400 personer som bevakar mänskliga rättigheterna. Det här är Rashida, 25, som är Rohingya från Burma.

För tre veckor sedan gjorde den burmesiska militären en attack i hennes by. Kvinnorna och barnen  hölls tillfånga vid stranden medan man systematisk slaktade alla männen.

Sedan delades de in i små grupper. Rasida och fyra kvinnor tog till ett hus där en av soldaterna grep hennes 28 dagar gamla bebis och krossade den till döds.  De andra kvinnornas  tre månaders gamla barn dödades på samma sätt.

Sedan började de döda de fem kvinnorna med machetes och knivar. Rasida blev knivhuggen och fick sin strupe sönderskuren.

När de var färdiga satte soldaterna eld på stället och hon vaknade upp i det brinnande huset och lyckades fly. Hon var den enda överlevande.

 

img_9350

Kvinna till kvinna är en  svensk organisation som arbetar för kvinnors rättigheter i 20 länder.

img_9353

Och så UNHCR, FN:s flyktingorgan som jag alltid gillat, Konkreta, hands on och snabbt på plats i katastrofområden för att hjälpa till med det mest elementära som mat och skydd för framför allt flyktingar.

 

Det var några. Följ dem gärna. För mig är de en smärtsam påminnelse om att jag ska vara djupt, djupt tacksam.

Kommentera

Annons

OCH EN ÄNNU LUGARE SÖNDAG

Foto: Olympus

Vi somnade 4 i natt, Herregud, jag fattar inte. Vi lade oss vid 24 och så låg vi och pratade, Lennox och jag. om allt mellan himmel och jord, och skattade. Och i de lägena är det viktigare med förtroendet än sömnen tycker jag faktisk.

När det händer måste man ta vara på de där ögonblicken. Så fint att han berättar om saker för mig för han vet att jag aldrig skulle berätta det vidare. En viktig deal.

Och det är mycket läxa, matte, spanska, engelska och historia. Vi har köttat igenom oss en del. Och varit och klippt håret på Lennox i Farsta centrum.

Och lagat spagetti  och köttfärssås. Det har varit en väldigt lugn helg. Men som som jag sagt tidigare, Lennox verkar behöva det. Det här lugna tempot.

 

Nu ska vi snart lägga oss. Skola och jobb i morgon som väntar.

Kommentera (2)

Annons

EN LUGN LÖRDAG

Vi sover till 10:30. Lennox är trött och jag tycker det är bra att en gång i veckan får sova ut, utan att bli väckt. De går upp så tidigt till skolan hela veckan så en dag får man sova för att hämta hem.

Omelett med ost, skinka och tomat för mig, Lennox ville ha en macka med tomat och oboy till. Sedan var vi hemma. Gjorde läxor, jag åkte till Jonathans lägenhet för att vattna blommor. Han är i Miami, hos sin kusin.  Och sedan gick vi på bio klockan 18.

Den här helgen står ingenting på schemat. Jag märker att han gillar att ta det lugn.

Att det inte är intryckt middagar hela tiden eller att vi sak göra saker. Lennox verkar ha ett behov av att bara få vara. Att det inte finns så mycket planerat.

Och nu tittar vi på tv innan det är dags att sova. En mysig dag helt enkelt.

Kommentera (2)

Annons

GÖR OM-GÖR RÄTT

Josse_matplats

Josephine Bornebusch fantastiska våning

När jag flyttade in i den här lägenheten för snart två år sedan hade jag bråttom. Bråttom att landa i mitt eget, att börja bygga mitt eget liv på mitt eget sätt och efter att ha bott i någon annans lägenhet, kontra varannan vecka i huset till att börja med, var jag besatt av att boa in mig. Och det fort!

 

Josse_vardagsrum03

Och jag handlade mycket på Blocket, IKEA. Ville bara att det skulle vara klart, klart så jag kunde börja leva. Jag lade ingen kärlek på att hitta det där jag egentligen ville ha. In med något bara. Lite så jobbade jag. Och inreda ett hem tar tid.  Att leta och hitta. Inget som görs i en handvändning.

roomview-new-classic-livingroom

Och jag är väldigt svag för den här stilen. Många skulle kalla den själlös kanske. Som ett väntrum som någon sa. Men det enkla, rena tidlösa och klassiska. Det är något som alltid tilltalat mig. Och eftersom det är jag som ska bo här så bestämmer jag precis vad jag vill! Fiffigt va? (nej Lennox rum styr han över

img_9143

De här sidoborden och den stora glaslampan. Så fint. Hemma hos bekantingen Carola.

Så nu har jag börjat om. I ett lugnare tempo nu när jag kan andas ordentligt och inte med hjärtat i halsen hela tiden. En ny soffa är beställd efter att ha letat igenom alla sajter och ställen som finns. Och en ny matta. Färgen… ja, ni kommer bli förvånade.

Men det tar ju runt 6-8 veckor innan soffan kommer så bara att vänta. Under tiden letar jag efter de här klassiska IKEA stolarna som inte görs längre.

EKENASET-fatolj-1

Fredag. Lennox är här allt är bra.

Kommentera (2)

Annons

BOOKS&DREAMS

img_9270.jpg

Min förläggare Carina Nunstedt håller ju i Books & Dreams-kvällar i landet.Dit bjuder man in författare, en pratstund på 15 minuter på scenen, lite boksignering i pausen. Och i tisdags var det dags på Oscarsteatern.

img_9262

Jag var i gott sällskap. Emelie Schepp, Tomas Ledin, Per Hagman, Åsa Hellberg Katrin Sundberg, Ebba von Sydow och Emilia de Poret. Alla fick en stund på scenen. Olika böcker, olika tänk.

Jag var inte i mitt esse. Kände mig så trött och hade inte varit hemma sedan i måndags morse. Men några kom fram i pausen och ville köpa bok. Tack, kändes fint.

img_9271.jpg

Och Eva från Läkarmissionen var på plats och pratade från scenen om problemen i världens yngsta nation, Sydsudan där det sedan 2013 varit oroligt men nu trappats upp rejält.

img_9274.jpg

Eva och jag som varit i Burundi och Rwanda tillsammans.  Den här kvällen kunde gästerna få bli Skyddsängel. Det betyder att man för bara 100 kronor i månaden hjälper särskilt utsatta barn. Skyddsängel har många råd med. Inte alla. Men många och jag tror det var flera som var framme i deras monter.

Jag pratade även en del om Läkarmissionen från scenen. Vill lyfta deras arbete förstås och som deras ambassadör är det viktigt när man väl får chansen att prata om dem.

img_9264

Och här är kvällens författare och konferencierer. I morgon kommer Lennox. Längtar.

Här finns länk att klicka på för att läsa mer om du vill bli Skyddsängel.

Till LM

Kommentera