Ingrediender:
1 1/2 kg nöttkött (går bra att blanda som jag idag lite oxbitar med annat )
3 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl vatten
1 kvist färsk timjan
1 lagerblad
2 krossade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
75 cl kraftig rödvin (1 flaska)
2 dl köttbuljong av tärning
1 msk tomatpuré
200 g strimlad bacon
25 smålökar
200 g färska champinjoner
1 msk smör
bladpersilja
Till servering:
rostat bröd i trekanter
Bryn kötet väl runt om i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra. Flytta över köttet i en gryta, vispa ur stekpannan med vatten och sila ner skyn i grytan. Tillsätt kryddor och vitlök, pudra över vetemjöl och rör om ordentligt. Häll på rödvin och buljong så att det knappt täcker köttet. Vispa i tomatpuré.
Låt grytan koka sakta under lock på svag värme tills köttet är mört, det tar cirka 1 1/2 timme.
Stek bacon knaprig och stek lökar och små champinjoner i smör. Lägg bacon, lök och svamp i grytan och koka ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med kokt eller pressad potatis och rostat bröd i trekanter :)