VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Barnsäkerhetsdagen 2012!

Den 9 maj är det barnsäkerhetsdagens dag – det är den dagen som uppmärksammar alla barns rätt att sitta rätt och säkert i bilen. Det finns massor av sätt att göra det – ett bra sätt är att man kan sätta fokus på trafiksäkerhet för barn genom roliga lekar och lärande pyssel. Det finns en bra sajt där det finns massor av inspiration och information, klicka här för att komma dit.

Det är enormt viktigt att använda ”rätt” bilstol till sitt barn, man väljer bilstol utifrån barnets storlek än ålder – vikt och längd avgör när det är dags att byta bilbarnstol.

Bilstolarna är uppdelade i Babyskydd som är för små barn mellan 0-13kg och sen har vi bakåtvända bilbarnstolar som är för barn mellan 9-25kg samt 0-25kg, vissa stolar finns även som vändbara och dom är för barn mellan 0-25/9-18/9-25kg – vikten beror på om barnet åker framåtvänt eller bakåtvänt eller i fram/baksätet. Sista gruppen är bältesstolar som är för barn mellan 15-36kg. Det som är otroligt viktigt är att låta ditt barn åka bakåtvänt så länge som det bara går upp till maxvikten för stolen då är barnet ca 4-4,5år.

Trots massor av forskning och information så är det fortfarande 29% av alla 0-4 åringar som sitter framåtvända i en bilstol. Det är alldeles för många. Expressen har skrivit en artikel som ni kan läsa om det  här.

Att låta barnen åka bakåtvänt så länge som möjligt är absolut det bästa man kan göra. Barnens huvud är större i proportion till sin kropp än vad ett vuxet huvud är, huvudet väger mycket och det tillsammans med en nacke med ej utvecklade muskler blir en stor påfrestning vid en krock.

Ca 80% av krockarna med personskador sker framifrån – frontalkrock. När barnet åker bakåtvänt skyddas huvudet av stolens stora ryggparti, som bromsar barnkroppen optimalt. Även vid dom flesta sidokrockarna så skyddar bakåtvända bilstolar bra – först för att föraren bromsar så barnet pressas in i stolen och då har barnet skydd på sidorna av bilstolen. Se själva på filmen här hur stor påfrestning det blir på barnet när dom åker framåtvänt.

Här kommer även en bra film om barnsäkerhet i trafiken.

Jag hoppas att det här är en väckarklocka för alla, låt ditt barn åka båkåtvänt så länge det bara går!

Ulrika


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna