VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Mer information gällande ”Farliga nappflaskor”

För ett tag sen så blev det stora rubriker i kvällstidningarna gällande en ny studie som visade sig att flertal nappflaskor innehöll farliga ämnen, jag har bloggat om det tidigare och ni kan läsa inlägget här.

Nu har jag fått mer information gällande det här ärendet. Vår branschorganisation BARN OCH BABY har varit i kontakt med toxikolog Kettil Svensson på Livsmedelsverket angående den rapport som media hänvisade till förra veckan. Livsmedelsverket har läst och tagit del av rapporten som är gjord på beställning av eu-kommissionen. Han bekräftar att de uppmätta halterna är låga och ligger under gränsvärdena – man har även hittat vissa ämnen som över huvud taget inte ska finnas i dessa produkter och hur dom har kommit dit vet man inte – kanske beroende på själva testerna.

Kettil Svensson säger också att resultatet av studien baseras på de först uppmätta halterna som är de högsta. Därefter sjunker värdena då en ny flaska ”läcker” mer än använda flaskor. Han påpekade det som dom flesta har gjort att testerna är tuffa – dom liknar inte vanlig användning då testet har bland annat gjorts i 70grader och i 2 timmar, ingen värmer vätska i en flaska på det sättet.

Det man kan säga om det här är att det är inte så farligt som man har trott – hade det varit det så hade Livsmedelsverken redan agerat. MEN det är viktigt att poängtera att värdena successivt minskar och att man följer upp denna studie.

DN har haft en artikel i ärenden läs den här

Jag tycker det är riktigt bra att både EU och Livsmedelsverket har koll på det här så vi föräldrar inte behöver inte oroliga att använda nappflaskor i plast till våra barn. Men det jag skulle vilja veta är vilka flaskor/märken hade de farliga ämnena, varför är det så svårt att få fram?! Vi får se om det kommer att redogöras i framtiden – då får ni absolut reda på det här i min blogg!

Vi har fyllt på vårt sortiment av nappflaskor i glas i shoppen från NUK så ni som vill handla plastfria nappflaskor till era barn kan göra det – men se upp att dom inte tappar flaskorna så dom går sönder.

Nappflaska i glas från NUK First Choise 95kr

Ulrika



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna