VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Farliga nappflaskor?!

Som ni alla har kunnat läsa så har vår dagspress även denna gång slagit på stor-trumman när det gäller produkter och små barn.

Det är inte första gången man drar upp STORA rubriker i tidningarna på det som ligger oss allra närmast om hjärtat – nämligen våra barn.

Det som är på tapeten nu är nappflaskor och dess innehåll. Det här har varit uppe för diskussion flera gånger och det är super – det har gjort att vi har fått bort farliga ämnen från våra nappflaskor. Men att göra det på det här sättet är inte ok tycker jag. Det dom har gjort nu är att dom har informerat oss att ett test har gjorts och på marknaden finns det nappflaskor som kan släppa ifrån sig farliga gifter som sen våra barn får i sig. Dom har inte skrivit vilka flaskor eller märken det avser och vi i branschen får ingen som helst information. Det gör att vi får massor av oroliga föräldrar och ännu fler frustrerande butiksanställda, leverantörer, agenturer, tillverkare som kommer att få frågor idag från alla oss oroliga föräldrar och dom har inget svar att ge….

Det är inte första gången det här sker, jag har bloggat om det tidigare, då gällde det vagnar, läs här.

Här kommer information om vad som har hänt och vad som står i tidningarna.

Bisfenol A är ett ämne som kan ge hormonstörande effekter på våra barn. Därför valde EU att år 2011 införa ett förbud mot detta ämne i alla nappflaskor inom hela EU. Dom flaskorna som finns på marknaden nu (av betydande märken) är utan Bisfenol A.

Det som har hänt nu är att en ny vetenskaplig studie visar att även de nya nappflaskorna KAN läcka farliga ämnen.

I studien analyserades 277 plastnappflaskor avsedda för små barn, från 26 länder i EU samt från Schweiz, Kanada och USA. Man tittade på vad som kan flyttas över från plasten till innehållet i flaskan (det görs framförallt vid uppvärmning med vätska i flaskan). Av de 11 flaskor som köptes i Sverige  släppte 6 stycken farliga ämnen, men av vilka märken framgår inte.

Tydligen så skriver forskarna att flaskorna i testet generellt släppt ifrån sig små mängder av de farliga ämnena när de under två timmar var upphettade till 70 grader. Men om användning av flaskorna till ersättning eller välling är ohälsosam för små barn är oklart.Svenska Naturskyddsföreningen manar därför till försiktighet.

Jag tycker att det här är jättebra att dom kontinuerligt testar produkter som skall användas till barn, det gör att vi kontinuerligt får bättre och bättre produkter till våra barn. Vi kan lugnt köpa och använda produkter till våra barn utan att vara oroliga.

Det jag inte tycker om är när olika tidningar lyfter upp det här som en stor nyhet, skriver om det men som konsument får man ingen information utan man blir bara OROLIG…

Än så länge vet vi inte vilka flaskor/märken det rör sig om, vi vet inte vad som har läckt ut i flaskorna och i vilka mängder. Att värma en vätska i en flaska i 70grader i två timmar – ja bra att testet görs så men vem värmer välling/ersättning så länge och i den hettan?

Jag skulle vilja veta – blir det samma reslutat om man testar flaskorna som vi (dom flesta) använder dom till, värmer innehållet till ca 37grader i några sekunder….

Som ni vet så sitter jag i styrelsen i Branschorganisationen BARN OCH BABY – inte ens vi har fått någon mer information än ni. Vi fick själv läsa om det i dagstidningarna igår kväll. Än så länge har dom inte lämnat någon information till varken oss, leverantörer, agenturer eller tillverkare. Så ingen kan svara på vilka flaskor och märken det gäller.

Ni kan läsa om det här hos Epressen här, hos Aftonbladet här och hos Naturskyddsföreningen här.

Så fort jag vet något mer så skriver jag ett nytt inlägg i min blogg. Tills vidare till er som är oroliga så gäller fortfarande de vanliga skötselråden för nappflaskorna:

– Värm gärna innehållet separat och sen lägg i det i flaskan

– Byt ut flaskan så fort den blir missfärgad eller repig

– Diska den för hand eller koka – ej i diskmaskin för att minska ökat slitage på flaskan.

– För att vara 100% säker, använd flaskor av glas eller något annat material som inte innehåller plast. Undvik aluminium för även dessa kan ha en plastfilm av hormonstörande BPA på insidan.

Undrar ni något så lämna gärna en kommentar/fråga så ska jag försöka svara så gott det går på den.

Ha en fortsatt bra dag!

Ulrika

 


Kommentarer


  1. Malin mars 9, 2012 on 9:52 f m Svara

    det finns nätbutiker med nappflaskor i metall och glas!! som har latexnappar.

    att koka flaskan måste vara lika illa som att diska den i diskmaskin?!
    kanske t.o.m ännu värre efter det inte är lika varmt vatten i diskmaskinen som det är i kokande vatten…. (100*C) ..de giftiga ämnena frigörs ju när plasten upphettas för högt….

    jag tycker oron är befogad, MEN det verkar inte vara många som tänker på att man i regel har plastbestick,tallrikar,glas osv till barnen också… och för att inte tala om alla tusentals PLASTleksaker? eller alla flamskyddsbehandlade gosedjur? eller varför inte alla leksaker med färg som innehåller bly???

    det var kanske bättre på den tiden då barnen lekte med kottar 😉

    /M

    • ulrikatrendspanar mars 9, 2012 on 10:23 f m Svara

      Jag håller med dig – kottar måste vara bäst för alla:)

      Man ska inte diska några barnprodukter i plast i diskmaskin och det är inte pga av värmen utan mer diskmaskinsmedlet kombination med värmen, det kan skada produkten. Visst så kan det frigöra giftiga ämnen när man upphettar plasten men om man kokar den så är det i vatten som man sen kastar, inte som man ska mata barnet med.

      Något att tänka på även när man värmer mat – värm maten/dryck eller vad det kan vara på annat material än plast. Sen när maten är varm så lägg det på tallriken och då även om den är tillverkad av plast.

      Ulrika

  2. susan mars 9, 2012 on 10:15 f m Svara

    Mycket välskriven och informativ. Vi får hoppas att mer (konkret, hjälpsam) info släpps snart.

  3. ulrikatrendspanar mars 9, 2012 on 10:52 f m Svara

    Hej igen!

    Nu har studien kommit ut för er som är intresserade – klicka på länken här: http://www.projetnesting.fr/pdf/SlJDIEJQQSBTdWJzdGl0dXRlcyBzdHVkeSBGZWJyIDIwMTIucGRm.pdf

    Än har vi inte fått reda på vilka flaskor det gäller:(

    Ulrika

  4. Elle mars 12, 2012 on 1:46 e m Svara

    Fy , hade ingen aning om detta. Och att man inte skall diska dem i maskin visste jag inte heller.
    Tack för att du kan! Inte lätt när man inte är så insatt.

  5. sara mars 12, 2012 on 3:59 e m Svara

    När ska du dråa en vinnare???

    • ulrikatrendspanar mars 12, 2012 on 5:45 e m Svara

      Hej!

      Jag kommer att meddela vinnaren i morgon då jag tyvärr inte är på jobbet idag pga att jag är hemma och tar hand om en liten sjuk tös.

      Ulrika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna