Tävling – vinn BABYBJÖRN Vagga Harmony!

Äntligen dags för en tävling!

Den här gången så tävlar jag ut BabyBjörns senaste nyhet BABYBJÖRN Vagga Harmony och en Sänghimmel till vaggan – totalt värde på vinsten är 3198kr.

Vaggan är jättefin och är perfekt för den allra minsta bebisen, vaggan passar för barn mellan 0-6månader. För att ni ska förstå hur bra den är så lägger jag även upp en film här – den säger mer än tusen ord.

Ni som har läst min blogg förut och har varit med och tävlat vet om mitt upplägg – tävlingen går ut på att svara på en fråga och ge ett bra tips. Alla ni som tävlar sitter inne med sådan erfarenhet och kunskap såklart att vi ska dra nytta av det:) och alla ni som har en liten i magen får den bästa informationsbanken!

Så frågan till tävlingen är: Vad heter personen hos BabyBjörn som ligger bakom Vagga Harmony, ni finner svaret här. Sen så kommer vi till tipset….

Många av mina läsare har redan barn både stora och små eller så är det en liten prins eller prinsessa på väg -därför så får det bli ett tips som gäller den minsta bebisen och har med att sova att göra.

Det finns två saker för en nybliven mamma som gör att man får griller i huvudet (iallafall var det så för mig) och det är mat och sömn…och i mitt fall en kombination. Min dotter Karma ville INTE sova själv och ville TUTTA hela tiden – ja det var bara att gilla läget, men det tog nästan 3månader för mig att fatta att hon var den ”modellen” och det var bra att anpassa sig. Jag försökte på alla möjliga sätt få henne att sova själv men det gick inte, så fort jag la ner henne så vaknade hon på en gång.

Så tipset – ge mig ert bästa tips för bästa sömn när dom är små. Kom ni på någon revolutionerande idé eller använde ni er av en gammal beprövad metod?

Ni tävlar genom att skriva svaret på frågan och ert tips som en kommentar i det här inlägget. Tävlingen håller på till och med söndagen den 4 mars klockan 23.00.

psst….fick precis en kommentar från en som var gravid med sitt första barn och var lite ledsen för att hon inte kunde vara med och tävla SÅKLART ni också ska vara med och tävla! Ni kanske har en vän/syskon som har ett supertips eller kanske er egen mamma eller mormor har ett gammalt beprövat knep som behövs dammas av…eller varför inte komma med ett tips som är helt oprövat – vem vet det kanske är absolut det bästa någonsin!? Så kom igen och tävla alla underbara gravida och väntande föräldrar!

Hos mig får alla tävla oavsett om man är förälder, blivande förälder, kommande förälder eller inte alls – välkomna!

Lycka till!

Ulrika

Kommentarer
179 Kommentarer till “Tävling – vinn BABYBJÖRN Vagga Harmony!”
 1. isabella Ronström skriver:

  ut och köra bilen fungerar varje gång ett pluss är en grusväg

  • Eleonore skriver:

   Min son är väldigt kelig av sig, vill INTE ha napp och har svårt att somna ensam. Jag tänder en liten lampa och sätter på hans favorit låt ” The lion sleeps tonight”. Han somnar nästan direkt. Han kan behöva lyssna på repeat några gånger men ingen annan sång går så bra. Är det på dagen tar jag en lång promenad och går på alla gupp i asfalten.

  • Eleonore skriver:

   Min son är väldigt kelig av sig, vill INTE ha napp och har svårt att somna ensam. Jag tänder en liten lampa och sätter på hans favorit låt ” The lion sleeps tonight”. Han somnar nästan direkt. Han kan behöva lyssna på repeat några gånger men ingen annan sång går så bra.
   Är det på dagen tar jag en lång promenad och går på alla gupp i asfalten.

   Designern: Andreas Zandrén

 2. Carolina skriver:

  För mig hjälpte det att försöka få någon form av rutin på både matning och sov. Promenad i vagnen var oerhört sövande för vår son. Blev till en trevlig rutin som vi alla mådde bra av. Jag kom ut och rörde på mig och vår lilla son somnade gott.
  Namnet på designern: Andreas Zandrén

 3. Josefin skriver:

  Kan inte låta bli att känna mig lite utanför i en sådan här tävling :-( jag väntar mitt första barn och har ju därför ännu inte kunnat prova egna vägar och tipsa om dom…. Men hoppas nån välbehövlig själ vinner detta fantastiska pris…

  • ulrikatrendspanar skriver:

   Hej!

   Inte ska du känna dig utanför – såklart du kan vara med och tävla! Du kanske känner till någon som har ett bra tips, eller så kanske din mamma hade ett supertips på dig – eller varför inte ge ett tips som är oprövat men kanske är absolut det bästa någonsin – kom igen och svara på frågan och kom med ditt bästa tips!

   Lycka till med din graviditet!

   kram Ulrika

 4. Ewa skriver:

  Promenader i vagnen på lagom ”guppig” grusväg fungerade nästan alltid på min lilla kille som inte heller gärna lämnade den trygga famnen med maten inom räckhåll… Att sedan lägga över honom i sin säng underlättade om sängen var varm och ombonad. En liten fleecefilt eller varm vetekudde var efferktivast. Även baby björn selen fick fungera som sovplats eller insomningsplats vissa dagar, det gungade skönt och var nog likt livet i magen där man bara hänger med. Om inget av detta fungerade så fick pappan bära det lilla nyfikna knytet liggandes på magen i pappas famn upp och ner för trappan :)

  Skaparen av vaggan: Andreas Zandrén

 5. Lollo S. skriver:

  Designern: Andreas Zandrén

  Jag bodde i USA i 10 år och jobbade med små barn under den tiden, speciellt nyfödda och upp till 16 månader; det var jätte lätt och få vissa av dem att sova men en gång hade jag en gullig liten Silvia som jag började ta hand om när hon bara var 11 veckor gammal och hon hade jätte svårt att sova själv när man bara la ner henne så efter jag provade allt från att sjunga för henne, gå ut med henne i vagnen tills hon somnade etc. men inget funkade tills en gång och efter många försök och hon hade blivit övertrött så höll jag henne i mina armar och började vagga henne fram och tillbaks sakta och på bara 2 minuter så somnade hon! Jag la ner henne och hon vaknade inte förrän efter 2 timmar; jag tänkte det måste ha varit för att hon var redan så trött så nästa dag när det var dags för hennes tupplur så höll jag henne direkt och pratade lite med henne i en jätte svag röst och igen vaggade henne. Somnade också på 2 minuter så det var det som funkade bäst av allt jag hade provat. Vissa barn går och få att sova genom att gå ut i friska luften och köra dem runt i vagnen några gånger men för det mesta så kan man inte flytta på dem sen och att de fortsätter att sova. Så den bästa lösningen för ”hemma bruk” var att vagga bebisen sakta fram och tillbaks och ibland prata i en svag röst… :)

 6. Frida T skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Vi använde oss av dem klassiska vagn och bil. Jag lärde mig efter ett tag å passa in saker som jag skulle fara och göra så att han var lagom trött och nöjd för att sova i bilen. På dagarna gick jag annars ut och gick med vagnen eller om jag var för lat satte jag mig i soffan och gungade babysittern, blev det riktigt kris så kunde jag bära honom till sömns i våran Manduca-sele. På kvällarna så ammade jag honom till sömns till ca 3-månaders ålder och sedan så gick det bra att bara ligga bredvid honom tills han somnade.

  Vi har nog haft ganska tur ändå :)

  /Frida

 7. Maria skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  När barnen var riktigt små och hade svårt att sova på natten så hade vi barnvagnen inne och rullade den fram o tillbaka över tröskeln :-) Om man vill gosa till det lite extra vilket man såklart vill :-) Så är ett hett tips att värma vetekudden (som de flesta är ägare av, många brukar ju ha en sån under graviditeten) och gosa ner hos den lille :-) Även stora barn brukar tycka det är mysigt att ha en sån i sängen.

  Vetekudden kan du enkelt sy själv:-)

  Sy ihop en påse i valfri storlek. (Linnetyg eller kraftigt bomullstyg är att föredra)

  Fyll påsen med hela vetekorn (Jag köper kravodlad vete från granngården)

  Sy ihop.

  För att det skall vara mer hygieniskt så brukar jag sy som små örngott till påsen, som man bara kan ta av och tvätta :-)

  Woila! Färdigt 😀

  • Sylvia skriver:

   Var försiktig så det inte går hål på påsen och fröna kommer ut. Det räcker med ett. Skulle själv aldrig använda detta till små barn.

   Ett grannbarn dog av kvävning ( tre år gammal) då det fått en ärta i luftstrupen som satt sig fast och svällde upp. Hade massor av symptom, men man hittade inte ärtan förrän det var försent.

 8. Natalie skriver:

  Svar 1: Andreas Zandrén

  Tips: Barnvagnsprommis är ju en klassiker, men vad gör man om även mamman/ pappan behöver en paus eller göra något annat än att promenera varje gång lillsnutten ska sova?

  Ett tips är att först och främst se till att babyn är gott mätt!
  Svep in skrutten ganska hårt i en filt/ täcke så att han/hon ligger trångt (små barn gillar att ligga trångt – som de låg i magen!) Behövs ofta inte så lång stund innan de sover gott.

 9. Erika Skalman skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Jag hade ett barn med kolik och enda som hjälpte honom att somna var ”Swaddling”.
  Det är viktigt att man gör ”swaddling” korrekt och det finns bra instruktioner på nätet.
  Man helt enkelt bäddar ner bebisen i en filt. (Vi använde Lodger Wrapper)
  Jag önskar att vi hade fått tipset redan från början.
  Filten skapar samma känsla som i mammans mage vilket lugnar och inger trygghet till spädbarnet. När babyn är orolig, har kolik, svårt att somna eller gråter för ingen uppenbar anledning fungerar filten.

 10. Erika skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Ett stort problem som jag vet är att barnet somnar medan man ammar och när man sedan ska lägga ifrån sig barnet så vaknar det. Mitt bästa tips är att värma en vetekudde som du klätt in i ett plagg som du haft på dig. Lägg sedan barnet i eran säng och sido-amma barnet. Somnar då barnet försöker du smita undan lite tyst och lägger sedan dit vetekudden så att det inte blir lika tydligt för barnet att du gått därifrån. Lägg sedan filtar runt omkring så att utrymmet inte blir alldeles för stort och läskigt. Min son gillade att ha en filt att gosa med så det är också någonting jag kan tipsa om, det gjorde stor skillnad efter vi kommit på det knepet!

 11. Jenny Sjöberg skriver:

  Så roligt att även vi med bebis på väg kan vara med och tävla! :) För den här vaggan är verkligen ljuvlig och min väntade älskling skulle nog sova som en prins/prinsessa i den.

  Men sover den som jag gjorde som baby så är det kanske inte mycket att hoppas på. Jag hade väl fattat att det var roligare att vara vaken… 😉 Ett knep som mina föräldrar tog till som lugnade mig var att de ställde en gammaldags väckarklocka, en sådan där med högljutt tickande, i spjälsängen. Tickande som påminde om hjärtslag och närhet. De menar på att det fungerade. Än idag är jag ganska fascinerad av tiden och sekundvisarnas ljud så det kanske det gjorde.

  Och jag tänker testa det om det skulle bli samma sak med vår baby!

  Svar: Andreas Zandrén

 12. Amanda skriver:

  Svaret är Andreas Zandrén

  Med första barnet var det himla sjå att få henne att somna. Hur man än gjorde så gick det inte, och alla de gamla beprövade knepen fungerade inte (ut och gå med barnvagn, åka bil etc). Min räddning var bärsjalen och hudmothudkontakt. Vet inte varför men med djup urringning och Saga i grodposition i min trikåsjal så somna hon som en stock! Jag fick händerna fria till att göra andra saker och hon kunde sova timme ut och timme in där inne 😉

  Tuvalie är en liten trötter och sover bara hon får amma. Det bästa av allt med henne är att oavsett om hon vaknar 7 på morgonen eller 9 så kan man alltid få henne att somna om genom att erbjuda lite käk! 😉

 13. Åsa H skriver:

  Svar = Andreas Zandrén

  Mat, mat och mat. Se till att gullet är mätt så har man ett bra utgångsläge.

  För mej räckte det se till att lägga ifrån sig gullet i en varm säng så att skillnaden inte blev så stor mellan min famn och en annan sovposition.

  Lycka till alla andra !!

 14. Kim F skriver:

  Svar= Andreas Zandrén

  Mitt tips är att faktiskt inte lyssna på så mycket råd och tips utan att ta ditt barn som det är! Vill han/hon sova i er säng, gilla läget. Vill han hon somna på ditt bröst, låt det vara så..

  Vilket tips i en tävling om tips va?
  Nej men ärligt, jag har ett barn sen innan (och en liten i magen) och jag blev jättestressad över alla tips och råd jag fick. Så när bebisen inte somnade i bilen, när jag skumpade barnvagnen eller när jag vaggade honom i en viss takt blev jag jättestressad. Vad gjorde jag för fel? Är det nåt fel på mitt omöjliga barn?

  Så ta tips och råd med en nypa salt! (även detta) 😉

 15. Oj det finns så många saker man kan prova med. Jag själv som har en son med kolik får ofta prova med olika saker hela tiden, ena gången kanske en sak funkar, men nästa gång funkar den inte alls, men dom saker som har funkat och funkar bäst här hemma är:

  – Låta barnet ligga på sida eller mage, men man bör hålla koll på barnet då.
  – Lägga barnet i vagnen och rulla fram och tillbaka över en tröskel.
  – Vagga barnet samtidigt som man kan sjunga.
  – Lägga en snuttefilt över huvudet dock inte för tjock då det lätt blir för varmt.
  – Knäpp igång musik eller en musikmobil som barnet kan lyssna på tills det somnar.
  – Ta en promenad med vagnen
  – Ta en tur med bilen
  – Ligga ner och amma barnet tills det somnar, då är det lättare att smyga iväg utan att väcka barnet.
  – Bära barnet i bärsele.

  Som sagt det finns många saker, ibland får man kombinera flera. Det gäller att hitta det som passar en själv och barnet bäst. Elias hade jättesvårt att komma till ro, fick tipset att använda en snuttefilt och lägga över huvudet och nu är det mycket lättare att få honom att somna, han vill helst av allt sova antingen i vagnen eller vid mammas bröst.

  På tal om att sova så vakna lill killen nu.
  och jag höll nästan på glömma frågan: Andreas Zandrén :)

  Håller tummarna! :)

 16. Lotta skriver:

  Svar 1, Andreas Zandrén

  Svar 2, Jag har åtta barn och väntar mitt nionde. Min erfarenhet säger mig att så länge man slappnar av och vågar lita på sig själv så lugnar det bebisen och den somnar tryggare och snabbare var det än är.
  En stressad och uppjagad mamma/ pappa lugnar ingen bebis.
  Mitt första barn lyftes upp ur sängen vid minsta pip. Jag vågade inte annat.
  Aldrig dock att jag skulle låta mina barn somna efter att ha skrikit sig till sömns, då är inte barnet tryggt!

  Men att visa att man finns där och med léenden, pussar o kramar visa att barnet har det bra, det funkar fint för vår familj iaf.

  Eftersom vår yngsta använder spjälsängen fortfarande då vår nionde kommer i somnmar skulle denna underbara vagga sitta fint för oss =)

 17. Karin skriver:

  Hej!

  Vi har en liten 2-åring som redan från början tyckte att livet var allt för spännande för att kunna hitta sovro. Vi har kämpat och testat det mesta och vad som fungerade bäst för oss i början (0-1 år) var att se till att sovrummet var svalt och mörklagt. Sen vaggade vi vår lilla tillsammans med en filt i famnen till en skiva med ljud av porlande vatten. När hon somnade la vi ned henne i en uppvärmd vagga. Jag brukade värma upp vaggan med en plastflaska med ljummet vatten som jag la under täcket en stund innan läggdags.

  Ett annat sätt som fungerade bra för oss var bärsjal. En Trikåsjal och uppknäppt skjorta, uringad tröja så att bebisen kan känna pappans/mammans hud. Det hjälpte mig mycket i perioder då min dotter var extremt kontaktsökande och vaknade så fort jag la henne i vaggan. Med sjalen har du två händer fria och du kan laga mat, knappa på datorn, fixa hemma medan bebisen sover i sjalen. Min man har använt bärsjalen väldigt mycket och har tyckt att det har varit ett väldigt bra sätt att få lillan att somna och samtidigt skapa en nära kontakt tidigt.

  Nu väntar vi vårt andra barn och kommer säkert få använda oss av helt andra sovmetoder men jag hoppas att mina tips kan hjälpa någon annan!

  Mvh
  Karin

 18. Annelie R skriver:

  Hej!
  En sådan rolig tävling!
  Svaret är Andreas Zandren ( kan tyvärr inte göra lille pricken över e:et då jag skriver från ipoden).

  Mitt tips är att ha en snuttefilt som du själv sovit med en vecka eller två innan bebis är född. Då kommer din lukt på, den riktiga doften från sömn. Och denna skall bebis ha sedan, men när det är problem med att somna, lägg den i micron 10-15 sekunder. Den blir ljummen och bebis gosar in sig direkt, vad är mer mysigt för en nyfödd än doft av mamma, kroppsvärme genom en snutte och trygghet? :)

 19. Karin skriver:

  Oj, glömde skriva svaret på frågan vilket är Andreas Zandrén!

  /Karin

 20. E-L skriver:

  Andreas Zandrén.

  Svårt med tips då alla barn är så olika. Vi har en liten tjej som sov otroligt lite första 2 mån. Och hon ville såklart inte bli nedstoppad i sin mjuklift utan sova i knäet eller famnen för det mesta. Jag gjorde så att jag antingen sov på soffan med henne nedanför mig i mjukliften. Då tog jag bara upp henne när jag ammade och sen stoppade jag ner henne i mjukliften nere på golvet igen. De nätter som detta inte funkade så gjorde jag så att jag ”bäddade” ner mig i fåtöljen. Jag tog en kudde och sen ett täcke och satte mig tillrätta med fötterna på vardagsrumsbordet och så sov jag med dottern i famnen. På så vis fick jag några timmars sömn per natt.

  Men det finns ju så många olika sätt man kan göra: låta det sova i vagnen, i en vagga, i sin spjälsäng eller i ett ”snuggle-nest”. Eller varför inte i en bärsele på ditt bröst.

 21. Karolina skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Om man inte har en liten och fin vagga med sänghimel och vill försöka få bäbisen att sova i egen säng på natten är mitt tips att göra sängen liten och ombonad. I början kan bäbisen ligga på tvären i spjälsängen och man kan lägga en kudde för att avgränsa sovytan. Min erfarenhet är att om bäbisen känner ”ramar” känner den sig tryggare än om den kan sprattla runt med armar och ben utan avgränsning. Ett tips är också att tidigt skaffa ett gosedjur/snuttefilt, (eller flera av samma sort om man råkar tappa bort något eller behöver tvätta det ;), som kan vara en trygghet i sängen. Gungtassar på sängen är också ett tips. Att bli vaggad till söms brukar gå hem. Självklart är bäbisar olika men vi valde att ganska omgående (ca en vecka efter födselsen) lägga vår bäbis i spjälsängen och jobbade med att han skulle sova i egen säng direkt vilket inte var några större problem. Min erfarenhet av andra vänner som har barn och låtit bäbisarna sova i deras sängar längre tid för att det är mysigt, har haft svårare att få barnen att sova i egen säng senare.

 22. Gisela skriver:

  Svar: Andreas Zandrén
  Efter en månad som mamma måste jag tyvärr säga att det inte finns någon mirakelkur! Jag har nog hunnit pröva det mesta. Men vår lilla ängen gillar att man promenerar med henne och sjunger lite. Det kan nog funka för de flesta.

 23. Ulrika Jörgensen skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Tips: Jag är mamma till sju (snart 8). Det gör mig inte, på något sätt, till expert men lite har jag ”snappat upp” under åren. En liten del barn skulle man kan kunna tro var programmerade till att uppföra sig exakt så som vi vuxna önskar, men de flesta barn är faktiskt inte alls så… Jag har sju barn som alla är olika små människor, men olika önskemål och krav… Att ge ett tips som fungerar för alla är omöjligt, men en sak vet jag… och det är att alla tips man får ibland gör en förvirrad och frustrerad. Jag vet också att det känns galet skönt när ens lilla gaphals somnar i bilen efter timmar av skrikande… Dock är det inte lika kul när man kört runt kvarteret med sin lilla älskling varje kväll i veckor och man inser att det numera krävs för att barnet ska komma till ro. Så.. mitt bästa tips blir: Börja inte med en massa konstigheter.. Om barnet vänjer sig vid att somna i bilen, på en centrifugerande tvättmaskin eller med dammsugaren igång bredvid sängen så blir det ännu en (onödig) strid när man inte orkar ha det så längre. Försök behålla lugnet tillsammans med ditt barn.. Håll det nära… prata lugnande (prova också att ”humma” dovt). Lugnet skapar trygghet, och trygghet är nödvändig om barnet ska sova gott. Sen tror jag att vetskapen om att allt inte är till för att ändras på gör att man orkar och står ut. Ett litet barn ska liksom bara ha det han/hon behöver och vi ska tillgodose våra små med det. Det blir bättre.. Innan vi hinner blinka så sover en underbar liten 1-åring i sin alldeles egna säng hela natten, och vi minns den ständiga närheten med ett sting av saknad..

 24. britta bloggar skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Självklart har jag inte sanningen om små barn och sömn, all min egna erfarenhet är baserad på min lilla dotter, som nu är 2.5. Men vi tänker köra samma princip på nästa barn, som är beräknat nu i slutet av mars. För oss var det viktigt med rutiner ganska tidigt. Hon sov antingen i vagnen eller i en babykorg när hon sov på dagen och alltid i vaggan när hon sov för natten – jag tror på teorin att det är lättare för små barn att förstå skillnaden mellan dag och natt om de sover på olika ställen beroende på om det är dagsömn eller nattsömn. Vi hade ofta musik eller TVn på i rummet bredvid så att det inte skulle vara helt tyst. Vi nattade på samma sätt: amma, byta till sovpåse, amma igen och sen sjunga samma fyra vaggvisor. Sen fick hon ligga och somna själv i vaggan medan vi var i rummet bredvid. När hon blev lite större fick hon ha tre-fyra nappar i sängen som hon låg och bytte mellan. Hon somnar fortfarande på liknande sätt (även om jag slutade amma när hon var 10 mån, ett tag åt hon välling men det har hon slutat med): vi byter om till pyjamas, borstar tänderna och läser två sagor som hon får välja själv. Sen går vi ut och hon somnar själv. Det har funkat väldigt bra för oss!

 25. Veronica Andersson skriver:

  Andreas Zandrén

  Vi bor i ett större, äldre hus med breda väggar, och trösklar. Vår lille Elvin vill inte alltid somna. Men när vi lägger honom i vagnen och kör vagnen upp och ner över trösklarna så får han lugn i kroppen och somnar så otroligt skönt. Det blir en återkommande rytm som han får ro av. Ett mycket enkelt och lätt sätt att få honom till sömns!

 26. Anneli Gisselson skriver:

  Svar: Anderas Zandrén

  Vi hade en äldre lånad vagga som vi lade en ”Sleepy Head” (babynest) i som sonen kände sig inbäddad och trygg i, sedan var det bara att vagga och vagga och vagga :) Tillslut så vaggade vi även fast han inte låg i vaggan, hihi. Så till nästa barn känns en BabyBjörn vagga som den perfekta sängen!

 27. carro barro skriver:

  Designern är Andreas Zandrén, Mitt tips, med sonen var det bara att acceptera läget han ville bara sova hos mig, helst på mig och äta heeeela natten, försök sova under tiden bebisen äter. Sen sov när bebisen sover. vi sov alltid på förmidagarna, då han ville sova till 11 och ja då gjorde jag det med. Jag anpassade aktiviteterna till eftermiddagarna helt enkelt. sömn var jag tvungen att ha.
  Dottern däremot, hon sover gärna själv numera, o vill inte bli störd. Hon äter några gånger på natten men hon äter av olika jobbiga anledningar ersättning och då använder jag ett gosedjur som stöd för flaskan så jag kan få somna om utan att hålla i flaskan.
  Jag vaknar ändå tusen gånger med 2 barn som ska ha mat, napp, ligga på en…
  Så det låter klychigt men ta varje tillfälle du kan att sova om du är trött, sen om ni kan avlasta med antingen släk eller vänner eller ta varannan sovmrgon på helgen. det gör vi!

  När dottern var nyfödd hade hon kolik och då funkade att köra bil eller stå o guppa med henne i selen, då sov hon hela nätter, men bvc tvingade mig att väcka henne då hon inte ökade i vikt o då fick jag tvinga henne amma som hon inte ville, och detta gjorde mig ledsen, förtvivlad o otillrcklig, sen med komjölkprotein allergi fick hon börja med ersättning, som hon åt, men inte så hon ökade i vikt. =( Dock vaknar hon jättemycket nu o äter nästan bara på nätterna, jag är som en zombie. men vid nästa barn nu så hoppas jag få amma, sörjer det varje dag min förlorade amning. Sen hoppas jag att den lilla ökar i vikt och oavsett så tänker jag undvika att väcka barnet på natten för att mata extra så långt det är möjligt, för jag måste få sooooova, som alla mammor har rätt ill.

  De blev en novell, med tips o personliga detaljer, men ja, hoppas på en fin vagga till mitt lilla pyre att få sova gott i!!!

 28. Anna skriver:

  Mannen bakom vaggan: Andreas Zandrén

  Tips: Min vän har tre barn som alla sover fint. Hon fick en idé när hon läste psykologi. Varje gång hennes små höll på att somna lade hon en mjukiskatt bredvid dom. Den lät som en spinnande katt. Till slut vande sig barnen vid kurrandet. Så när min vän vill att småttingarna ska sova lägger hon katten bredvid dom och dom blir lugna på en gång och sover fint. Jag ska alldeles snart ha mitt första. Och kommer definitivt att testa detta efter att jag sett hur bra det funkat för henne.

 29. Linda skriver:

  Svaret är.Andreas Zandren

  Jag har en dotter på snart två år som fortfarande inte sover hela nätter. Från början, första halvåret sov hon endast i vår säng. Jag tror att man från början ska vänja dem små barnen vid egen säng, sakta men säkert. Min svägerska hade hennes son i egen säng så mycket som möjligt och han började sova hela nätter i egen säng från fyra månaders ålder. Nu väntar vi smått igen och jag kommer göra annorlunda denna Från början kan man ha dem inge i ens eget sovrum och sedan när de blir några månader flytta dem till eget rum, så de inte störs av dig/er.

  Sedan hoppas jag verkligen på vinst, en vagga skulle vara perfekt, ett komplement till att inte behöva vagga i dammen varje gång.

 30. Linda skriver:

  några små stavfel dök upp.. Dammen skulle vara famnen. skrev via mobil och den rättar orden själv.

 31. Cilla skriver:

  Designern heter Andreas Zandrén.

  Jag har just fått mitt första barn, en pojke på 17 dagar. Han gillar inte att sova, åtminstone inte på natten! Precis som många andra säger – promenader med vagnen gör att han somnar gott, men det funkar ju inte riktigt nattetid… Dessutom har han ont i magen, inte kolik, men så att han ligger och frustar och stånkar mest hela tiden…och fiser. Så sovrummet luktar sådär… Det som hjälper mest är att mata, mata, mata – och rapa emellanåt. Inga nya knep direkt, men det är det enda som funkar för vår del!

 32. Svar: Andreas Zandrén

  Tips: Jag har väl egentligen inget tips eftersom jag själv inte har fått någon erfarenhet ännu. Väntar mitt första barn i slutet av mars. Men jag tror att det kommer att hjälpa mycket om mamman och pappan turas om att gå upp på nätterna och avlasta varandra. Sen tror jag också att två olika sovplatser kan vara bra och ge barnet en känsla av vad som är dag och natt.

 33. Victoria Gahnström skriver:

  Hej!
  Vill bara först å främst berömma dej för din blogg….bästa bästa!!
  Kände att detta verkligen var en tävling man skulle älska att få vinna då vi har en liten prins (ja vi vet att det är en pojke) på väg, beräknad i Maj.
  Vi har en tösabit på 4 år redan som är eld och lågor inför sin roll som storasyster….ALLT sla hända när hon blir storasyster=)
  Vår tjejja var väldigt vaken som bebis och precis som du säger va det nått man fick lära sig och när man väl vande sej var det underbart att ha henne med och att hon va så nyfiken på livet.
  Jag tror som sagt inte man ska krångla till det heller eftersom alla är så olika, föräldrar som barn!
  Rutiner är en stor trygghet tror jag om man har möjligheten…eftersom Engla va mycket vaken under dagen så hade vi lite lättare att göra det till en mysig kvällsrutin med att varva ner, mata och sen lägga ner i vaggan som självklart hade en ombonad bäddning för extra mysfaktor.
  Hon låg i sin vagga, som har gått i arv sedan många generationer i familjen men nu sjunger på sista refrängen, brevid våran säng så jag ändå kunde vara nära.
  Hon låg och gnosade ett tag men sedan föll det sig naturligt, eftersom hon va trött efter dagen, att somna själv.
  Så har du ett vaket barn(dagtid), utnyttja det istället.
  Behöver man själv ta igen sig en stund kan man kanske bjuda hem sin mamma/pappa eller syskon/vän som säkert gärna ställer upp med glädje.
  Man måste nämligen våga be om hjälp oxå…det stärker hela familjen!
  *
  Dock ett bra tipps som funkade på henne många gånger som vi märkte efter ett tag va att när vi va ute och gick promenad eller liknande och hennes mössa åkte ner succesivt över ögonen så somnade hon direkt! Hon är född i Januari så det va givet med mössa men det fungerade även med tunn bomulsmössa inne eller på sommaren.
  *
  Hoppas någon får känna glädje och ro från mitt/mina tipps=)
  Nu till svaret på frågan: Anderas Zandrén

  Ha det toppen alla!

 34. Nathalie Eriksson skriver:

  Svar : Andreas Zandrén . Tips : Ut och gå med vagnen eller åka bil brukar funka här :)

 35. Maria P skriver:

  Andreas Zandrén

  Vårt bästa tips var att vi fördelade dagarna. På helgerna då maken var hemma så pumpade jag innan vi gick och la oss sen fick han gå upp de gånger det behövdes matas under natten så att jag fick sova ut. På så sätt gick det bättre att klara sig igenom vardagarna när jag visste att lördag-söndag får jag sova till kl12 om jag vill!

 36. Emma S skriver:

  Rätt svar är Andreas Zandrén.
  När jag var yngre jobbade jag med att avlasta en familj. Deras son hade väldiga svårigheter att sova när mamma och pappa inte var hemma så man fick vara kreativ. De mest framgångsrika sättet jag fann är ett mycket välbeprövat sett. Han fick ligga i vagnen och jag körde den fram och tillbaka över den högsta tröskeln i huset. Jag kan inte själv förstå att han kunde sova med de rycken men de funkade verkligen :-)

 37. Anja skriver:

  Anderas Zandrén

  Gå och vagga SJUNGA så barnet låtsas sova… och till slut somnar pga mammas dåliga entoniga sångröst.

 38. Veronica Matsson skriver:

  Andreas Zandrén

  Min son ville tutta minst 1 gång/timme. När jag sen vid ett tillfälle testade att pumpa ur brösten insåg jag att jag inte hade så mycket mjölk, det var alltså inte så konstigt att han ville äta precis hela tiden. Jag började med tillägg några mål om natten och ammade några gånger vilket gjorde att vi båda fick en mycket bättre sömn. Så mitt tips är: Kolla så att det verkligen finns mat så att det räcker!

 39. Amanda skriver:

  Anderas Zandrén

  Mina barn har velat ha rörelse på sängen (vagnen) då dom ska sova. Om den gungar lite lätt faller ögonen ihop väldigt snabbt. ^^
  Ett tips är också att lyssna på någon lugn låt upprepande gånger då man går gravid. Barnet finner då automatiskt den musiken lugnande även ute ur magen sen. :)

 40. Emma skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Tips: Då jag välsignades med ett barn som sov nätterna igenom från typ första dagen har jag ganska liten erfarenhet av stressen som kommer av att inte få barnet att sova. Det jag gjorde de få gånger det hände, var att låta henne sova med mig i min säng. Hon flaskmatades så hon var aldrig hungrig på konstiga tider, utan nöjde sig med att sova bredvid mig. Dagtid då hon skulle sova, gjorde hon det bara om a) vi var ute och gick och hon fick sova i vagnen, eller b) jag sov tillsammans med henne på soffan eller sängen. På så sätt fick jag extra sömn jag med, genom att ta en tupplur med lillgrodan mitt på dagen.

 41. Johanna Gustavsson skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Mitt tips är klassikern at thålla barnet i rörelse. Att köra bil är ju som många nämnt alltid succée, elelr att ut och gå med vagnen. Själv har jag lite dåliga knän och det är inte alltid man vill ut på vägarna kvällstid, så jag tar helt enkelt in vagnen och kör runt den hemma i huset! Funkr utmärkt och så är man på plats för storasyskonen med, de hjälper också gärna till att köra vagnen några meter =)

  /Johanna G
  johanna@backbone.se

 42. eriika skriver:

  Designern heter Andreas Zandrén.

  Mitt bästa tips som funkade på min dotter var att ”slå in henne” i en filt som luktade mej, som en liten taco.. eller burrito.. vad man nu föredrar :) hon kunde sova gott själv ett tag och jag kunde andas, äta och bajsa ifred (LYCKA!). Nu väntar vi på lillebroster med BF 7april och hoppas på att samma knep ska funka på h*n :)

 43. Satu skriver:

  Designern: Andreas Zandrén

  Tips:

  Jag har själv inga barn men är stora syster till en pojke som snart fyller två år. Flera nätter i rad hör jag honom skrika och jag tycker så synd om både honom och mamma så jag stiger upp för att hjälpa honom att somna om.

  Jag brukar ta ut honom på verandan och tittar på stjärnorna en stund och en kväll när det kändes omöjligt att få honom att somna om så gick jag en promenad med honom. Jag lät honom gå själv och vi gick endast runt kvarteret (vilket var bra eftersom jag bara hade pyjamas på mig). Han somnade snabbt i sängen efter promenaden.

  På sistone har jag börjat använda en ”värmenalle” som är ett uppvärmbart gosedjur. Han somnar snabbt med den i sin famn och det blir återigen tyst i huset.

  Mina tips är alltså: Frisk luft, små promenader eller varma nallar. Men framför allt vill jag betona att man ska hjälpa mamman. Mamman tar hand om barnet dygnet runt och det är extra jobbigt på nätterna!

 44. Camilla Wihlborg skriver:

  Svaret på frågan är: Andreas Zandrén.

  Mitt tips är inget särskilt, vår lilla tjej har alltid varit lite orolig med sömnen och somnat på sina villkor…
  Men förutom bröstet när jag ammade, så frisk luft!
  Att ta henne i famnen i en filt ut på balkongen och nynna små visor funkade ibland :-)

  Nu är hon två år men vi lyssnar ofta på vaggvisor på CD, mysigt sätt att komma till ro för både mig o henne :-)

 45. Johanna F skriver:

  Hej! namnet på designern är Andreas Zandrén. Sen till frågan om sömn, mitt bästa tips måste helt enkelt vara att försök känna lugnet. Många blir stressade av att barnet inte sover/sover på dagarna och inte nätterna osv. Ha tålamod. Sov när barnet sover, oavsett tid på dygn. Låt barnet sova när det är trött och inte försöka hålla han/hon vaket så han/hon ska sova länge på natten. all stress från föräldern känner barnet av. ha lite kvällsrutiner. ex. mat sen pyamas, mys en stund och sedan släcka ner och försöka söva, kanske ha på lite lugn musik. ta det bara lugnt så kommer det ordna sig!

 46. Nina skriver:

  Designern: Andreas Zandrén

  Tipset är från min mamma:

  När jag låg i magen spelade hon en och samma låt, av Bob Marley. Var dag! När jag sedan fötts, och det var sovdags, spelades låten och jag somnade ovaggad…

  //Nina

 47. Lisse-Lottie skriver:

  Svaret är Andreas Zandrén

  Väntar mitt 6e barn å det som funkat för mig är att jag har haft mina sovandes på sidan med näsan mot tex snuttefilt el vagnen om de ligger i den.
  Självklart hjälper promenader med då bukar de vakna så fort vagnen stannar å för att då mamman/pappan ska få vila en stund så kan de ju vara värt att prova att ha dem på sidan väl om stoppad, då de känner sig trygga när de är lite trångt.=)

 48. Magnus skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Sovtips:
  Lär dig tyda barnets signaler och försök utifrån de skapa rutiner som passar er alla.
  Lämna stressen utanför och känn själv lugn och ro, det smittar av sig till babyn. När detta är gjort kan ni söva på ett sätt som passar er.
  Att få vara nära ger trygghet och är man trygg är det gott att somna. Fasta rutiner vid sovdags ger också trygghet.
  Precis som med mycket annat när det gäller barn så förändras mycket och ofta nästan hela tiden. Det som fungerade förra veckan kanske inte gör det nästa vecka, pga utvecklingshopp, mycket stimuli, separation eller andra saker. Var beredd på förändringar och följ med dem.

  Sov gotti gotti och och dröm sötti sötti!

 49. Janina skriver:

  Jag har bara varit mamma i en vecka så kan inte skryta med lång erfarenhet men för oss funkar det bra att låta honom äta så ofta han vill och sen somna på bröstet. När han sen kommit till ro kan man testa att lägga ner honom. Bärselen är oxå en riktig höjdare där han gungas till ro på samma sätt som när han låg i min mage.

 50. Madeleine Alvbäcken skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Vi hade en vagga i fotändan av vår säng där dottern sov i början, vi kunde vagga den med foten om hon började gny (trots ren blöja och mätt). Sedan började vi värma upp spjälsängen med värmda vetekuddar när hon somnade i famnen, så behövde hon inte läggas ner i en kall säng. Ofta hade vi en filt lindad runt henne och den följde med ner i sängen tillsammans med henne.

 51. Awa Vik skriver:

  Designer: Andreas Zandrén

  Med min första dotter så var bästa sättet att få henne att sova ensam att lägga henne lite på sidan med stöd bakom ryggen och sen vira ihop en mjuk filt som hon fick ha armarna runt och även ha mellan benen, så de oxå kramade runt den.

 52. Jenni Andreasson skriver:

  Mitt bästa tips som fungerar jätte bra för min dotter Alinde är att lägga henne i vagnen och ut och köra. Det räcker oftast att bara lägga henne sedan sover hon väldigt gott och sedan brukar hon få lov att ligga ute i vagnen för frisk luft e väldigt sövande tror jag.

  Han som designat heter Andreas Zandrén

  Barn är olika och de e svårt egentligen att säga vad som funkar för ett barn och inte för de andra. Tyvärr så måste föräldrarna ta och lära känna sitt underbara barn och se vad som fungerar för just denna underbara individ. Barn är som vuxna Olika…..

 53. Lisa Palm skriver:

  Andreas Zandrén äe designern

  Mitt ”tips” är att ge välling på kvällen och inte tvinga barnet att sova.
  Min dotter har alltid haft lite svårt att somna på kvällen, så nu kör vi på någorlunda fasta rutiner. En rutin som alltid återkommer är att få välling precis innan hon somnar. Då håller hon sig under (nästan) hela natten.
  Jag vill däremot inte att hon ska skrika sig till sömns, så i det avseendet har vi henne i de fallen i vår säng/soffan tills hon somnar. I värsta fall får hon lägga sig när vi går och lägger oss=)

 54. penny skriver:

  Han heter: Andreas Zandrén

  Jag har tre barn och väntar nu mitt fjärde :)

  Mitt tips när det gäller sömn och små barn är att ta till dig alla råd med måtta. Det finns en uppsjö av böcker med tips och råd. Men alla barn är verkligen olika och det sätt som passar dig och ditt barn är det rätta för er. Vill du ta upp barnet så snart de börjar gråta eller vill då låta barnet gråta ut i sängen? Våga lite på din egen fantastiska moderskänsla. Det är allt för sällan mammor vågar lite på sin egen magkänsla och kunskap.

  Vi måste ge varandra mer självförtroende och klappa varandra på axeln än säga vilka fel man tycker den andra gör. Oj nu blev det långt, men Följ ditt hjärta i stället för någons främling sömn/utbildnings råd och du och ditt barn kommer så småningom att räkna ut rätt nattrutin för din familj :)

  Ha en bra dag

  Penny

 55. Pernilla Hjalmarsson skriver:

  Hej!svaret på frågan är Andreas Zandrén.
  När det gäller bra tips på sömn så har jag inte jättestor erfarenhet,och min lilla Juventus
  vill gärna tutta sig till söms. Däremot har jag börjat sjunga en Godnatt visa som jag tänkte upprepa varje gång han skall sova.det har jag hört skall va jättebra!bebisar gillar upprepning.
  Annars brukar jag ibland kunna vagga han i famnen till sömns.

 56. svar: Andreas Zandrén

  Eftersom jag inte är någon mamma än på någon månad har jag ju inget eget tips men min för min mamma brukade det funka med att gå ut och gå i vagnen, men det är väl inte alltid det roligaste om det är snöstorm eller nått liknande. Ett av mina syskon hade problem med magen och grät väldigt ofta och då brukade hon få ligga på sin pappas (mammas man) mage, tror det har en lugnande effekt om bebisen får känna hans hjärtslag och dessutom har han tung andning så det ”vaggades” väl typ! :)
  Jag för min skull ska nog till en början testa sånna där vaggfötter till sängen, har hört mycket bra om dom! :)

 57. Linn Ohlsson skriver:

  Min mamma vaggade mig till sömns i en gammal trävagga som nu tyvärr inte finns kvar, hon berättade att jag bara låg och nöjt och log när jag vaggades men att det var lite jobbigt mitt i natten för armarna. Vi har inte råd att köpa en vagga nu till vårat första barn så jag får hoppas jag vinner en, kanske kan det bli en som så småningom jag kan berätta om för mina barn och de kan göra på samma sätt. :)

 58. Marlene skriver:

  Namn på designern – Andreas Zandrén

  Mitt bästa tips inför natten är – fasta rutiner! För oss har det fungerat utmärkt med två småttingar här hemma. Vi har redan från början visat bebisen att det är kväll genom att göra samma procedur dag ut och dag in. Pyjamas, amningsmys och sedan lagt bebisen i sin säng. När de närmat sig halvåret har vi tagit till 5 minuters metoden och jag måste säga att den funkar toppen! Efter 2-3 nätter har de lärt sig att somna själva så efter 6 månader har båda våra barn sovit hela nätter. Möjligtvis vaknat och fått välling någon gång men inte mer än så.

  För oss har detta funkat superbra och om någon frågar mig om tips och råd så är detta mitt svar. Men även – Gör det som funkar för ER och ERT barn. Alla föräldrar och alla barn fungerar olika och det gäller att hitta sin egen väg med sina barn. Alla tips och råd är underbara när man är nybliven förälder och varken vet in eller ut, men i slutändan så gäller det att hitta vad som fungerar för just ER! :)

 59. Maria Lind skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Jag har en dotter och väntar nu mitt andra barn.
  Dottern har fortfarande svårt att somna själv, men när hon var lite sov hon bredvid oss i vår säng.
  Hon blev ammad,när hon somnat så la vi henne mellan oss och då sov hon vidare.
  Så gjorde vi tills hon var ca 4-5 månader, jag tyckte det var skönt på nätterna när hon ville ha mat
  så behövde jag inte upp ur sängen varje gång och hämta henne.
  Kommer nog vara lite bättre på att ”öva” på att få bebisen att sova i spjälsängen från början..

  Så mitt bästa tips är lyssna på dig själv och testa dig fram. Du kommer hitta en lösning =)

 60. Sandra Lagestrå skriver:

  Svar på frågan: Andreas Zandrén

  Gravid med första har jag tyvärr ingen erfarenhet av spädbarn men efter flera år med jobb på förskola fungerar det i 80% av fallen att dra försiktigt med fingret från pannan ner över näsrygge flera gånger tills barnet somnar. Då bli ögonlocken extra tunga och efter en liten stund sussar barnet sött!

 61. Maria skriver:

  Svar 1: Andreas Zandrén

  Svar 2: Med barn ett funkade det bara att bära, bära o bära! Dottern hade kolik och vi bar och sjöng hela natten! Babybjörn active och vår elastiska bärsjal användes mer eller mindre dygnet runt. Vi överlevde, men det var en oerhört tuff pers!
  Med barn 2 har det gått mycket lättare. Vi gjorde sängen mysig och ombinad som ett litet fågelbo från allra första stund, och för henna har det aldrig varit svårt att möta john blund! Vi dämpar belysningen och stannar så hon känner sig trygg, men hon somnar oftast helt av sig självt. Trygg i sitt lilla näste. Babymonitorn gör att vi känner oss trygga med att höra om något är på tok!
  Barn 3 är ett oskrivet blad… där får vi se hur det blir!

 62. joi skriver:

  Andreas Zandén

  Det som hjälpte för vår Olivia var att hänga henne på armen (underarmen) samtidgt som vi gick omkring i rummet. På detta sätt kände hon vårt hjärta i ryggen dock samtidigt som magen blev masserad på underarmen (då hon hade magknip) och hon blev vaggad till sömns.

  Fungerade kanon.

 63. Ann-Charlotte skriver:

  Svaret på frågan är Andreas Zandrén.

  Våran lilla prins har verkligen velat ha närhet hela tiden så i början fick han ligga på oss på nätterna för det var det enda som fungerade. Han fick även sova i sin vagn inne, som vi körde över en tröskel. Det kan tillägas att många nätter spenderades i soffan i början.
  Jag var väldigt trött under denna period men när jag tänker tillbaka på det så var det härligt att få ha honom så nära. Det gäller att ta tillvara på de stunderna för nu vill han absolut inte mysa utan ska bara gå hela tiden!

 64. Anna Edman skriver:

  Svar på fråga 1: Andreas Zandrén

  Tips som nr 2:
  Åh, det beror ju helt på barnet! Vårt första barn ville bara sova i sin egen säng från första början, inga krusiduller där inte. Andra barnet sov också väldigt bra i sin egen säng i eget rum, mörkt och hyfsat tyst. Tredje trollungen däremot ville sova PÅ mej hela första halvåret och även fortfarande nära nära. Ska han sova i eget rum så är det nattlampa och en liten speldosa som gäller.

  Om jag vann skulle jag ge vaggan till min lillasyster som väntar sitt första barn på påskafton!

  Kram Anna

 65. Anna W skriver:

  Namnet på den som tagit fram vaggan är: Andreas Zandrén (chef för produktutvecklingen på BabyBjörn)

  Nu har ju vi haft sån tur att båda våra barn sovit hela nätter, utan problem alls. Hoppas bebis i magen är lika snäll:D

  Mitt bästa tips är att gå efter barnets behov/vilja. Vill bebisen sova intill mamma så är nog det det bästa. Rutiner hinner man få senare. Passa på att sova samtidigt som bebisen, fast det nu skulle bli att vara vaken mitt i natten och sen sova på dagen.

 66. Camilla skriver:

  Andreas zandren är svaret på frågan .
  Med min första son så var första tiden att anpassa sig och acceptera hans behov av närhet och tutte hela tiden.
  Jag passade alltid på att vila när han sov . Första tiden hos många med bebisar är tuffa men hos alla går det över .
  Med min andra son var det tvärtom .
  Han somnar enbart själv i sin säng . Kunde inte ammas . och sover 19-08
  Alla barn är olika som vi alla vuxna oxå är :)
  Det är bara att njuta och acceptera alla situationer .

 67. Marilen skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Mitt bästa råd är det du redan kommit fram till. Lyssna på bebisen och anpassa dig efter bebisens behov för bebisen kommer inte anpassa sig efter dina önskemål 😉
  Givetvis får man testa sig fram men hittar man ett sätt som bebis gillar och somnar till, grattis! Finns ingen anledning att försöka ändra metod då!

 68. Karolina skriver:

  Hej! Vi gick emot bvc’s rekommendationer och allt man läser och lät vår dotter sova i vår säng direkt! Då sov hon bäst och vi också! Jag kunde amma (sittande i början pga onda sår..) i sängen då och det blev smidigast för oss helt enkelt. Hon sov dessutom bäst på sidan vilket är lite ”förbjudet” enl vissa. Man får helt enkelt känna efter lite själv vad som känns bäst för just din nya lilla familj!! Lyssna på råd och erfarenhet, men sortera ut vad som du tycker känns rimligast för Dig och Ditt barn! Du kommer även om det låter som en klyscha att lära känna Ditt barns behov snabbare än vad Du tror! Lycka till!

  Rätt svar: Andreas Zandrén

 69. Susanne skriver:

  Svar: Andreas Zandrén
  Tips: Rutiner redan tidigt! När vår son var nyfödd och min man satt på BB-rummet med honom på bröstet (jag snittades och låg på uppvaket) så sjöng han en och samma visa för sonen hela tiden och smekte honom på kinden. Detta fungerar än i dag för att få honom att komma till ro om John Blund dröjer och nu är han tre år gammal. Sov du lilla videung och mjuk smekning på kinden får honom att slappna av och så somnar han gott.

 70. Tarja skriver:

  Svar: Andreas Zandren

  Har 4 prinsessor här hemma,med första var allt väldigt svårt och jobbigt,lillen ville inte sova bara grät och grät. Men när jag fick mitt andra barn fick jag tipset att prova den så kallade” kolik gungan” Ficher price babysitter gungan,gungan har många olika hastigheter,musik och så gungar den från sida till sida eller framåt.Den är dyr,men helt klart värd pengarna.Har använt den till mina andra tre barn och den rek jag verkligen..där mår dom bra och sover sött.Så har iallafall jag sluppit gråtande barn.
  Nu har jag gungan i köket så jag ,skulle verkligen vilja vinna denna vagga så jag kan ha en nere i sovrummet till lilla Nowalie.

 71. Zarah skriver:

  Svar på frågan: Andreas Zandrén

  Vi har en dotter på snart 15 månader och väntar på syskon som kommer i juni. Jag har lärt mig att alla barn är olika och de rutiner och tips som fungerar på andra kanske inte alls fungerar på ditt barn. Det tar ett tag innan du lärt känna ditt barn och dig själv i den nya situationen du befinner dig i. Vissa barn sover bra nära mamma/pappa medan andra vill bli stoppad i egen säng efter amning/matning, och jag märkte att jag alltid hittade det som fungerade för mig och min familj. LITA PÅ ATT DU KAN!
  När det gäller dagtid så tror jag att barn sover bättre ute i friska luften. Det gjorde vår dotter, och gör fortfarande. Frisk luft mår både stor och liten bra av!

 72. Emma skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Vår Ellie var knölig dom 2 första veckorna, vi var ute och körde vagnen på kullerstenar och över trösklar.. Vi köpte Minifom efter vi fick det rådet av en vän. När vi började med det var det som vi fick en ny bebis, hon var helt plötsligt en supernöjd bebis. Sen så vi mycket på magkänslan, ingen känner ditt barn så bra som föräldrarna gör så vi lusläste aldrig böcker utan gick på magkänsla eller om det var något så frågade vi ssk eller barnmorkan. Vi använde oss mycket av det, och hade nästan bestämda mattider från tidig ålder, det fick gå 2-3 timmar mellan varje matning och om hon gnällde i mellan så var det något annat, för mat fick hon då i sig eftersom hon låg HÖGT över kurvan. Så sprang vi inte in så fort hon gnällde i sängen utan om jag satt på toaletten så gjorde jag klart det jag höll på med, hon sov bra i vagn, bil och SIN säng. Hon har aldrig sovit mellan oss! Vi delade upp allt också. T fick ta badet med henne tex så dom två fick något tillsammans och han fick likaså lägga henne lika mycket som jag så hon inte skulle koppla mitt bröst och mig med sömn utan att båda skulle kunna lägga henne utan några problem. Så det har helt ärligt vart skönt att hon har vart sån från början och tycker att båda ”duger”.
  Sen när hon var 5 månader införde vi sovrutiner, så idag har vi en dotter som går efter klockan, kan bli någon halvtimme hit och dit ibland men oftast så följer hon klockan :)
  Nummer två är på gång här nu, jag har gått över 5 dagar och denna gång är det en liten gosse i magen. Men han är ett oskrivet kapitel än så länge så vi får se vad vi får för en liten bebis denna gång. VILD är han i alla fall och vi kommer nog köra samma race med honom och sen om de fungerar.. Det är bara att vänta och se :)

 73. Hiba Kozeh skriver:

  Designern heter Andreas zandrén.

  Min lilla tös blir en månad gammal imorgon….:-D
  Vi har haft en tuff start då hon föddes 12 veckor för tidigt. Men det bilr bättre för varje dag som går.
  Det jag har lärt mig av min vistelse på sjukhuset är att alla barn är olika och behöver olika saker tex det som hjälpt min tös att komma till ro när hon är orolig och inte kan somna är att hålla om henne kanske sjunga eller prata lite med låg röst.

  Så mitt råd är lär känna ditt barn, börja tidigt med rutiner innan läggdags som gör att barnet varvar ner och vet att det är dags att gå och lägga sig. Kanske läsa en bok eller sjung en visa. Ja det beror på vad barnet gillar.

 74. Michan skriver:

  Designern: Andreas Zandren

  Vi har alltid haft en CD med havsljud på repeat i sovrummet och det fungerar jättebra! Barnen vet att det är dags för nattsömn när de hör skivan och vaknar de till på natten och hör havet så vet de att de ska sova vidare. Väldigt avslappnande ljud (alltså ingen bakgrundsmusik, utan bara rena vågor som bryter mot stranden)! Sen är jag en stark anhängare av att sova nära varandra (om barnen vill så klart!). I samma säng eller varför inte placera barnets säng bredvid er egen? Här har alltså ”receptet” varit vågskvalp och närhet – har funkat jättebra!

 75. Lisa skriver:

  Namnet på designern: Andreas Zandrén

  Jag har en dotter som är en månad och detta känns fortfarande nytt och lite svårt men som många andra skriver så är det nog viktigt att lyssna på sitt barn och hitta vad som passar dem.
  Vår lilla tjej är inte så förtjust i att vara själv utan vill ha närheten från mig eller min sambo, tyvärr funkar bara jag när hon gråter som värst.
  Hon har sedan början sovit på mitt bröst, tyvärr får jag väldigt ont i svanken/ryggen av detta så nu det sista så välter jag över med henne och lägger oss båda på sida med magen mot varandra. Hennes kropp ligger på en liten kudde vid min sida och huvudet vilar på min arm.
  När vi sover så tillsammans sover hon som bäst.
  Hon gillar inte alls att sova på rygg! Vet att alla barnmorskor rekommenderar detta men det går inte med vår tjej, mage eller sida är det bästa. På dagen funkar babybjörnen super!

 76. Negin Ranaei skriver:

  Min väninna har en underbar liten dotter som är 2 månader ! Hon ÖR såå gullig ! Min väninna har inte så fin säng åt henne… Hon har haft det lite svårt och mycket svårt med ekonomin, hon skulle behöva denna vagga till henne, dotter jag älskar heter Nelly<3 Jag skulle bli jätteglad och tacksam om jag vann ! Min väninna skulle bli överlycklig ! Jag vill hjälpa henne o såå… :0) Hon ÖR ju så vänlig och är nu arbetslös. Hon får knappt pengar :( Varför hon ska ha priset är för hon har ju inte ens råd att köpa en ny till henne :) Så jag håller tummarna så hårt att det svider !!! jag vill vinna !!

  Kram Negin Ranaei

  • Negin Ranaei skriver:

   Min väninna har en underbar liten dotter som är 2 månader ! Hon är såå gullig ! Min väninna har inte så fin säng åt henne… Hon har haft det lite svårt och mycket svårt med ekonomin, hon skulle behöva denna vagga till henne, dotter jag älskar heter Nelly<3 Jag skulle bli jätteglad och tacksam om jag vann ! Min väninna skulle bli överlycklig ! Jag vill hjälpa henne o såå… :0) Hon är ju så vänlig och är nu arbetslös. Hon får knappt pengar :( Varför hon ska ha priset är för hon har ju inte ens råd att köpa en ny till henne :) Så jag håller tummarna så hårt att det svider !!! jag vill vinna !!

   Kram Negin Ranaei

 77. Svar: Andreas Zandrén.

  Tips: Våran dotter somnar alltid bäst när hon får ligga på pappas/mammas mage/bröst när vi ligger ner i sängen, samtidigt lätt ”gungar” fram och tillbaka. När hon somnat, kan vi försiktigt lägga henne i egen säng där hon sover hela natten sedan.

 78. Åsa Pivard skriver:

  Då varje barn är unikt är det bara stressande att som nybliven mamma få råd från ”bättre vetande mammor” vars barn sovit hela natten sedan de var bara några månader. Det enda som funkade på min son var att amma, amma, amma. Vi körde med amning, sedan bad och pyjamas och efter det fick han amma sig till sömns och då lade jag honom försiktigt, försiktigt i sängen där han förhoppningsvis sov vidare. Ett par timmar senare var det dags för mat igen, men för min egen skull fick han då ligga kvar i vår säng då så att jag kunde somna om så fort han ammat klart.

 79. Sara skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Sova i egen säng. Om den inte kan sova, klia på ryggen, håll handen på magen.
  om det inte funkar
  Ta upp lägg i famnen med magen mot din mage, vyssa och ev sjung.

  En liten nattlampa kan vara bra för mörkrädda att ha.

 80. Charlotte Durling skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Detta kan tolkas antingen som bästa sömn för föräldern (vilket jag satsar på) eller bästa sömn för barnet, det är dock inte alltid som bra sömn för barnet = bra sömn för förälder. Eftersom barnet kommer sova den mängd han/hon behöver oavsett när det blir av, så satsar jag på tips för bra sömn för föräldern. Först och främst, acceptera att sömnen kommer vara störd under den relativt korta tid då barnet är som minst (och även av och till tills barnet flyttar hemifrån..). Klarar man av att acceptera detta rätt så kända fakta så minskar irritationen vilket oftast leder till att man snabbare somnar om.

  Sen är ju varje barn olika. En del vill vara nära, andra vill genast till eget rum. Där måste föräldern vara villig att experimentera lite. Min lilla pojke ville hela tiden ligga tryckt intill mig även när han slutade amma. På det sättet kan man även relativt lätt komma åt att mjukt kittla på ryggen vilket kan upplevas som väldigt avslappnande. Om man har ett barn som vill tutta mycket slipper man som förälder kliva upp hela tiden om man har barnet nära. Vill man inte ha barnet i sin egen säng finns det små ”halvmåneformade” spädbarnssängar som man ställer intill förälderns säng och då kan man sedan försiktigt dra barnet till sig när det vaknar och sedan flytta tillbaka barnet när det somnat om. :)

 81. Sabina Pannwitz skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Tips: Jag brukar sjunga för mina barn när de ska sova, tycker att det funkar jätte bra. De somnar så harmoniskt då. :)

 82. Cecilia skriver:

  Designern: Anders Zandrén
  Min son ville INTE somna dagtid och blev såklart jättegrinig på kvällarna. Enda sättet att få honom någorlunda lugn var att lägga honom över axeln så han fick kika runt, och sen gå runt runt i huset. Blev ganska jobbigt efter några timmar. Då provade min man att lägga honom i mjukliften från vagnen och gunga den fram och tillbaka. Fungrade perfekt och är nu standardsättet att få honom att somna när han blivit övertrött!

 83. Cecilia skriver:

  Menar såklart Andreas Zandrén. Dumma autocorrect.

 84. Cecilia Larsson skriver:

  Andreas Zandrén heter han…

  Vi har en nalle i vår säng nu innan ”grodan” föds (om några veckor) och som ska vara med till BB.
  Den luktar då som oss och ger trygghet på det sättet, hoppas vi, även om vi inte är precis i nyheten.
  Det vet jag har fungerat för andra också 😉

 85. Madeleine skriver:

  Designern är Andreas Zandrén.

  Jag väntar själv mitt första barn, men har ändå en stor erfarenhet då jag har 5 yngre bröder. Min mamma var väldigt sjuk när min yngsta bror var nyfödd så jag fick ofta gå över till henne och hjälpa till. Min bror var svårsövd då han har astma, men jag märkte att han sov bra i upprätt läge. Så jag gick omkring i lägenheten med lillebror på axeln ett par timmar varje kväll och han sov helt underbart. Ibland vaknade han och då gav jag han bröstmjölk som mamma hade pumpat ur under dagen, och runt midnatt så brukade han kunna läggas i sin säng och sova en del av natten. Jag tror att känslan av närhet (även fast jag bara är hans syster) var A och O i sövandet, och är något jag definitivt kommer göra med min lilla parvel också.

 86. anna Burström skriver:

  Mitt tips är något snuttegosigt tex dinglisar. Vår son somnade och började sova hela natten när han fick en dinglissnutte av en vän till mig. Då lade jag honom på sidan så han kunde krama och hålla om snutten, innan hade han fått ha den mellan sig och min kropp och då försvann inte tryggheten. Och för att inte tala om ljudet från en vanlig fläkt. Mina barn sover som stockar när vi tvingas ha fläkten på om det är för varmt inne.

  Designerns namn är Andreas Zandren.

 87. Maria skriver:

  Antligen gravid med mitt forsta barn, efter flera ars forsok!! Yeay!!!
  Har dock inga tips mer an att man gor sa gott man kan och vad magkanslan sager.

  Designern: Andreas Zandrén

 88. Elin Johansson skriver:

  Designern heter Andreas Zandrén.

  Vi använde oss av det gamla klassiska knepet mörkt i rummet, inga lampor tända på natten, inte mycket prat ”i onödan” och så upprepade vi samma ramsa när lillfröken skulle sova. (Tror det var sov gott lilla knott) Snart kommer bebis nr 2 och vi kommer göra på samma sätt då :)

 89. Linda- skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Min första son hade kolik och enda sättet att få honom att sova dagtid var att bära honom i en bärsele, köpte en Ergo Babycarrier som han bodde i sina första månader, på natten samsov vi. Ett tips är att göra sängen mer ombonad, lägga extra täcke runt sängen eller kuddar så att den inte känns så stor och förvärma sängen med en vetekudde. Istället för täcke så är sovpåse bra, då slipper man vara rädd att de sparkar av sig täcket eller får det över ansiktet.

 90. Malin Jageteg skriver:

  Designerns namn är Andreas Zandrén

  Mitt tips är att inte lyssna så mkt på alla tips! Mkt till tips, men det jag har lärt mig efter två barn och ett tredje på väg är att för att jag ska må bra som människa så måste jag våga släppa på det krav jag känner från omvärlden att saker ska vara på ett visst sätt. Vi prövade olika metoder med vår första, men fattade efter ett tag att det som fungerade för honom var att bli gungad i famnen och snuttefilt. Så när vi gjorde så och slutade lyssna på kommentarer från folk så flöt vårt liv på bättre. Den lilla hon var väldigt tydlig med hur hon ville ha det, ville inte bli gungad i famnen utan mer somna själv. Lyssna på barnet och er själva och försök hitta ert sätt, jag vet jätte lätt, men för mig var det mindre stressande när jag kom på detta. Nu är barnen 4,5 och 3 och det som fungerar nu är att vi sitter kvar hos dem efter sagan och sjunger tills de somnat.

 91. Josefina Hein skriver:

  Andreas Zandrén heter mannen som skapat denna ljuvliga vagga!

  Mitt tips, som har fungerat på båda mina barn (vet ej om det kommer fungera på tredje…) är att låta de sova emellan oss vuxna, med all den närhet och värme som det innebär, när de är som minst. Sen när det känns okej med alla har de flyttat in till eget rum med egen säng. Detta har fungerat väldigt bra med vissa återfall såklart. Återfallen kan dessutom drabba både föräldrar och bebisar… 😉 Bebismys är ju väldigt mysigt…

 92. Caroline skriver:

  Namn på designern:Andreas Zandren….Jag har en son som inte alls velat sova dem första sju månaderna..de resulterde i mkt bilkörning eller vaggning i famnen,men till slut så börja jag med att lägga hans gossefiltar i min säng några nätter så dem fick min lukt och på natten la jag dem brevid min son Johannes och han sov som en stock..Även vyssan luss tassarna som man kan sätta på spjälsängens ben är toppen så man kan vagga han i sängen..Många pluss+++

 93. Elenore skriver:

  Hej,

  Jag har ännu inte barn själv men väntar ett. Om jag ser till hur bebisen i magen lever- håller sig lugn när jag rör mig och vaknar när jag lägger mej, ser jag framför mig promenader med vagnen i tid och otid- tur för mig att jag föder på försommaren, då vill man ju inget hellre än att vara ute!
  Design- Andreas Zandrén.

 94. Martina skriver:

  Min bebis ligger fortfarande i magen men mitt tips är att man spelar någon lugn musik varje gång man ska sova på så sätt så lär sig bebisen att när musiken starar så ska man sova. Så när bebisen är här så kommer vi att spela samma sov musik så ska de hjälpa den att somna. Har hört att de ska fungera men nu är de bara att vänta och se.

  Svar på frågan: Andreas Zandrén

 95. Jash skriver:

  Jag väntar mitt första barn om några veckor och kommer att testa ett Babynest, för den kan man ställa in så att det blir lite trångt åt barnet och den är flyttbar, så man kan börja med att ha barnet bredvid sig i sängen i denna och sedan flytta över den till spjälsängen utan att man behöver flytta barnet från en varm plats till en kall plats. Man kan även ha med den när man ska åka bort, så barnet känner sig trygg över att få sova/vila i en välkänd miljö. Man ska även kunna amma i den på natten, vilket låter smidigt då vi kommer att ha den i vår säng den första tiden.

  Han som ligger bakom vaggan heter: Andreas Zandrén.

 96. Anett Olsen skriver:

  Hej Ulrika!

  Designaren heter Andreas Zandrèn.

  Sedan ett litet och enkelt tips; (trots Babybjörns fina vagga…..)

  När vår datter var liten, så hade vi henne i en korg över våran säng! En ganska vanlig, modell större och billig bastkorg som vi kledde invändig med mjukt, skönt tyg och madrass.
  Sedan monterade vi en krog i taket och stabila band i korgen, och efter varje amning kunde jag snabbt och nära lägga vår dotter i korgen, och putta lite fart på denna med handen. Gnydde hon sedan till, så kunde jag bara lura foten fram från täcket och skuta lite fart på korgen, så gungades hon snabbt till sömn igjen. Höjden får man justera så att man enkelt kan lägga ned, plocka upp den lilla ur korgen.

  För oss fungerade det toppenbra, så nu när lillasyster eller lillabror kommer i april, ja då kommer korgen fram igen :-)

 97. svaret är Andreas Zandrén

  jag har en bebis på 1 mån hemma som har varit rätt svår att få att somna själv. Men för någon dag sedan så började jag att bonka lite lätt i rumpan på henne när hon låg i våran säng. Och då somnade hon som en stock och sov 6 timmar :) så bonka i rumpan har jag gjort sen dess..

 98. Svar: Andreas Zandrén.
  Jadu, om man hade kommit på något revolutionerande tips hade man kunnat skratta sig lycklig. Nej, men skämt och sido.. min dotter sov rätt bra när hon var nyfödd, men vände ett tag på dygnen, och sov hela dagarna och var vaken hela nätterna. Jag tror inte man ska hålla på och ”mixtra” med sömnen första månaderna, vill dom sova så får dom det, och vill dom vara vakna så får dom det, så kommer dom in i en bra dygnsrytm av sig själva. :) När dottern inte ville ligga själv låg vi helt enkelt med henne på brösten i t.ex. soffan framför TV’n, hur mysigt som helst, och en bra ursäkt till att slippa laga mat och städa, eller hur? 😉

  anjahakanson@hotmail.com

 99. Linda Lundberg skriver:

  Designern: Andreas Zandrén

  Vi har börjat med tydliga rutiner vid läggdags. Vår son flaskmatas och sista målet intas uppe i sovrummet, vid mys i gungstolen. Ljuset är dämpat, enbart sonens sänglampa tänd. Där sitter vi tills han ätit färdigt och somnat i famnen. Vi har gjort utrymmet i sängen mindre stort och otryggt genom en virad filt som ligger runt om sonen. När han somnat lägger vi ner honom i sängen och virar in honom i en gosig filt. På så vis väcker han inte sig själv med sina reflexrörelser. Allt detta har fungerat över förväntan.

 100. Bella skriver:

  Hejs

  1.Andreas Zandrén.

  2.Mina tre barn har alla somant ganska lätt,(fyran är i agen :)) men det kommer alltid dagar och nätter då inget går som vanligt eller inte blir som det är tänkt. Har man matat och bytt blöja så man vet att det är det som inte är ”felet”. Då har jag lagt mig i vår fåtölj i vardagsrummet, med bebis på mage och bröst, sätt på lugn musik och tippat ryggastödet bakåt och ”guppat” på rumapan, och nynnat mä.. funkar varje gång! Tips är att man har en skön fåtölj som går att sova i ett par tre timmar :)

 101. Beatrice skriver:

  Hej Ulrika. Jag fick ett tips av min älskade mormor som jag använt till båda mina flickor. När de har haft svårt att komma till ro och somna har jag och min man lagt dem i ett lakan eller en filt och tagit tag i kortändarna och vaggat dem mellan oss. De har lugnat dem och smidigt sen när de somnat att de kan ligga kvar i samma filt/lakan och då vaknar de inte lika lätt när man lägger ned dem. Min mormor gick bort för ett år sedan i skelettcancer och detta sätt att söva småbarn bär jag alltid med mig som ett minne av henne…

 102. vicki skriver:

  Min metod är att sätta på mig BabyBjörns bärsele stoppa in lilla babyn där och gör det du brukar göra på dagarna, den gungar när du går, somnar ungen så lyfter du den försiktigt ut ur bärselen och lägger den underbara sovande babyn på sin plats. Fungerade för mina barn som aldrig sover normalt :) Och nu kommer min trea får se hur det kommer och gå:)

 103. Marie skriver:

  Designern: Andreas Zandrén

  Jag har alltid en mysig bomullsfilt runt mina små då jag ammar innan läggdags, då de ammat klart och börjar somna in lägger jag ner dem i vaggan med filten runt. Då har de värmen och doften av mamma kvar då de somnar in djupare.

 104. Designern: Andreas Zandrén

  När min son var liten så somnade han nästan överallt, men om han mot all förmodan inte ville somna så slog aldrig bilbarnstolen fel. Han somnade nästan han såg stolen och har alltid sovit i bilen. Dottern är likadan.

  Så jag ger tummen upp för att köra en liten sväng med bilen för att få barnen att somna om inget annat funkar.

 105. Linda Källström skriver:

  svar: Andreas Zandrén

  Ofta är spjälsängar alldeles för stora för små nykläckta bebisar så min son sov i insatsen (vagnens) den första månaden. Vi ställde insatsen mellan oss i sängen, då hade han nära till oss och tvärtom och vi behövde inte vara oroliga att rulla på honom i sängen..

 106. Cecilia skriver:

  Mitt bästa råd är att bara vara lugn och njuta av baby tiden. Visst är det jobbigt med barn som inte sover som man önskar men det är så kort period. Behåller man bara lugnet och försöker anpassa sig efter babyn och samtidigt långsamt få babyn att anpassa sig efter de rutiner som passar dig så kommer allt ordna sig. Jag tror att den frustration och stress man känner när babyn inte sover är den största boven. Dina egna känslor förs över till babyn och allt blir bara till en enda ond cirkel. Ditt barn kommer att , tro det eller ej, få sov rutiner. Jag har nu två tonårs barn varav den äldsta alltid krävt mindre sömn än jag men det var bara att gilla läget och då blev det mycket lättare. Nu har jag en ny liten parvel i magen och med åldern tror jag att jag funnit ett större lugn och dessutom vet jag att baby tiden är en så underbar tid som är alldeles för kort för att stressa sig igenom.

  Designer: Andreas Zandrén

 107. Michelle Öhrström skriver:

  SVAR: Designern heter Andreas Zandrén.
  Jag är äntligen gravid efter 5 års kamp med IVF försök men är sedan tidigare välsignad med två underbara bonusbarn en dotter på 5 år och son på 8 år. När min bonusdotter var baby och inte kunde sova nattetid var det bästa vi gjort att få in konsekventa kvällsrutiner, samma rutiner varje kväll…mätt och torr bebis…i sin egen säng i mörkt rum med en snuttefilt och gosedjur som endast användes nattetid i sängen…tror det är viktigt att göra allt man kan för att barnet skall förstå skillnaden mellan natt och dag och hålla isär rutiner kring sömn dagtid…med rutiner nattetid. Självklart får man ge det ett par dagar innan rutinerna fastnar…men med lite tålamod är det så värt besväret! Egen säng från början har också varit superviktigt för oss! Detta för att främja hela familjens nattsömn. Närheten kan man få dagtid. Mitt bästa tips är dock att hitta knep och rutiner som passar er och ert barn då alla är unika individer, råden och metoderna är många men allt passar inte alla. Ge det tid och lär känna ditt barn! <3

 108. Nathalie skriver:

  Andreas Zandrén,

  för att sängen inte ska vara så kall så kan man bädda med en fleecefilt som ”lakan” har funkat kanon på min son och han sover som en stock nu efter vi gjort det :) även att bada innan nattning funkar här, har provat någon ” bedtime oil ” som ska få bebis avslappnad och den luktar gott också :)

 109. Jorunn skriver:

  Svar: Andreas Zandrén.

  Mitt tips till ett barn som inte gärna sover ensamt är att rulla ihop en stor handduk eller filt och lägga runt bebisen. Då känns det mer som om den fortfarande ligger tryggt i livmodern och världen är inte så ensam och stor som säkert kan skrämma en väldigt liten person. Fungerar inte det och du själv har svårt att sova med ditt barn bredvid dig, kanske din partner tycker att det är lättare? Ställ sängen mot väggen och lägg bebisen bredvid partnern istället för i mitten av sängen.

 110. catharina cederlund skriver:

  Andreas zande’n heter designern. Mitt bästa tips är att sticka in handen i sängen och försilktigt stryka på bäbisen

 111. catharina cederlund skriver:

  Zandren ska det stå :)

 112. Jenny ekholm skriver:

  Svaret är Andreas zanden.

  Det som funkat för oss är att se till att den lille är mätt. I början fick vi tilläggsmata båda barnen efter amning. Det som sen varit viktigt hos oss är att de fått rapa. Sen har vi burit barnen i ”kolikgrepp”, alltså liggandes på mage på armen. Efter det har det oftast inte varit något problem. Våra barn har också alltid haft en snuttefilt, som luktar mig, vid ansiktet. Även att söva dem med en hand på huvudet har fungerat. Detta tillsammans med klapp i rumpan, vagna eller vaggning på spjälsäng har gjort att båda sovit hela nätter från ca 3 månader.

 113. Carolina Klintefelt skriver:

  Hej.

  Andreas Zandrén heter designern.

  Det som har funkat bäst för våra barn (två små och den tredje på väg!) har varit närhet. Bära i bärsjal har varit utmärkt, då fick de närhet samtidigt som man kunde ha händerna fria och ryggen fick avlastning. När nr 2 var riktigt liten, första månaderna, sov hon allra bäst mitt emellan oss föräldrar. Jag sydde ett enkelt ”babynest” som fick plats mellan våra huvudkuddar. Då låg hon när, det var enkelt att trösta, hålla en hand om henne och ge närhet så, samtidigt som hon låg skyddat och säkert. När de blivit lite äldre, från ca 6 mån, har vi infört nattningsrutiner, med aftonbön och vaggvisa i famnen och sedan ner i egen säng. Det har gått alldeles utmärkt. Vissa perioder av svårare att somna har ju kommit ändå, men rutinen har hjälpt mycket. Så, mycket närhet, mycket gosande, mycket prat och sång har skapat trygghet för våra två små – och jag hoppas för den lilla som kommer också!

 114. Lina skriver:

  Hej! Min lille 2 månaders kille somnar väldigt lätt genom att bara hålla handen en liten stund, men min flicka som nu är 2 år hade lite svårare för att somna. Hon föddes med ett hjärtfel och kände därför obehag av att ligga ner och somna ”själv”. Vi bor på 2:a våning och har ingen möjlighet att få med oss vagnen upp, var av detta så satt jag varje kväll med henne i famnen, sjöng ”mors lille Olle” och studsade på en pilatesboll. Funkade kanon 😉 och man fick starka ben!

 115. Jane skriver:

  Hej!
  Svaret är Andreas Zandrén.

  Tips:
  vad jag lärt mig sen jag blev mamma är att alla barn är olika och vissa knep funkar och vissa andra inte på ens barn. Tycker det är kanon med att få tips av alla så får man pröva sig fram. Hoppas mina tips på vad som funkar på mina lilla dotter kan hjälpa.

  – Att i vagnen eller spjälsängen ha en tröja eller linne som luktar mamma eller pappa, då känner bebisen närhet och doften från sin mamm/pappaa. Om man ammar kan man ta lite bröstmjölk på en snuttefilt och lägga nära barnets ansikte så känner de närhet som de vill ha.
  -Varva ner innan läggdags. Kan va ett varmt bad ibland sen följt av att byta till pyjamas, sen kanske lite sång för de mindre och när de är lite större läsa någon pekbok.
  – På natten när man byter blöja så försök ha det så mörkt som möjligt så barnet lär sig skillnad på dag och natt samt försök va tråkig och inte gulla och lek med de. Även om det är svårt ibland när de tittar på en så man bara smälter. Förhoppningsvis somnar de fort om när ni bytt blöja då de är mörkt och man inte uppmanar till lek.
  Lite små tips som fungerat på vår lilla tjej.

 116. Jeanna skriver:

  Hej

  Andreas Zandrén har designat den fina vaggan.

  När det var svårt att lägga ner sonen i den lite kalla sängen från en varm och god famn brukade jag värma vetekudden i miccron lite och sen förvärma hans lilla säng med denna. Då blev avsaknaden av värmen från mig inte lika stor och han fortsatte lungt att sova vidare. Ibland om det var extra svårt så kunde jag lägga vetekudden brevid honom inlindad i en handuk för att han skulle fortsätta att käna värmen stråla.
  Men kän efter ordentligt innan så att vetekudden inte blivit för varm.

  MVH
  Jeanna

 117. Mikaela skriver:

  Andreas Zandrén är designern.
  Vi fick tips att ge ersättning alt någon gröt på kvällen/natten. Samt bädda ner bebisen så att den känner trygghet (inbäddad/livmoder).

 118. Caroline skriver:

  Produktutvecklaren av vaggan heter Andreas Zandrén!

  Tyvärr kommer inte jag med någon revolutionerande lösning på detta med sömnen. Utan mer ett befriande konstaterande.

  Vårt första barn är 2 år och i min mage väntar nu ett syskon – en midsommarbebis!

  Med vår dotter var jag alldeles för beslutsam i att ALLT skulle vara perfekt. Tiden rusade oss förbi och jag fortsatte att vänta på den ”perfekta” tiden. Och för mig var det då allt bara skulle flyta på. Besvikelsen idag är att jag inte förstod då att varje dag, timma och minut var just den perfekta tiden. För det fanns ingen annan lösning än att vår tös skulle sova i min famn. Och så kom det att förbli under en väldigt lång tid.
  Det var jobbigt då men när jag ser tillbaka på det så är det under så himla kort tid – så varför inte njuta av den istället.

  Med den nya bebisen så ska jag istället lägga ner min tid på att läsa av vad just den lilla krabaten har för önskemål – istället för att tvinga in oss i någon form av metod eller lösning som jag själv har.

  <3 <3 <3

 119. Angélica skriver:

  Designer: Andreas Zandrén

  Vi hade bestämt oss redan från början om att vänja vår son vid att sova själv, även om det var helt underbart att få ha honom jämte oss.
  Vi skapade tidigt rutiner vid läggdags, en mysstund hos mama eller pappa med pyjamas på, äta sig mätt sen krypa ner i sängen med snuttekaninen. En liten godnattramsa: Upp till månen och ner igen, runt hela jorden och hem igen – så mycket älskar vi dig.
  En puss på pannan, skruva upp den gamla speldosan från min barndom och sedan smyga ut ur rummet.
  Vår son har aldrig haft problem med att sova, varken hemma eller borta för att vi alltid gör samma sak :) om han vaknar på natten får han givetvis sova hos oss, det viktiga för oss är att han kan somna själv.

 120. Katharina skriver:

  Har haft oroliga barn nära mig i sängen, både egna och andras. Tror på närhet och värme. Och givetvis lugn musik, behöver inte vara några specialbeställda band. Det går alldeles utmärkt att nynna lite själv.
  Barn gillar att höra föräldrarnas lugna stämma.

 121. Lina Johansson skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Mitt absolut bästa tips är RUTINER.
  Samma läggnings & sov rutin räddade nog oss enormt.
  Och har fortfarande samma efter 1 år.
  Sen är ju givetvis alla bebisar olika men det är ju ingen hemlighet att alla mår bäst av rutiner.
  Tex varva ner med ett bad, sänk belysning & ljud, torr blöja & pyjamas.
  Sen amma/ersättning/välling, sen är det natten, bara en liten lampa är tänd i sovrummet.
  God natt, sov så gott, jag älskar dej. Speldosan över sängen spelar enbart när det är läggning för natten.
  Detta har funkat toppen för oss och gör fortfarande.

 122. Celia skriver:

  Min 6v. gamla flicka somnar endast gungandes på min axel. När jag lägger ner henne i barnvagnen vaknar hon nästan direkt. MEN när hon somnat på min axel tar jag fram bebis-lakan sydda av min svärmor och lägger på hennes rygg. Efter en liten stund kan jag lägga ner henne med lakanet utan att hon vaknar. Varför? Det är ju kallt i vagnen hon sover i och därför vaknar hon. När hon får lakanet på sig värms den upp och hon behåller värmen.

  Designern heter: Andreas Zandrén

 123. Martina Smedberg skriver:

  Andreas Zandrén

  Bästa tipset för att få dem till sömns/lugna är att sitta med dem i famnen vaggande på en pilatesboll. Lugnande för barnet och lite träning för mamman ;). För pricken över i´et är givetvis att nynna eller sjunga på en vaggvisa.

 124. J skriver:

  Designern heter Andreas Zandén

  Min dotter är 3v och sover som en stock så länge hon får ligga på bröstet på mamma eller pappa, när hon sover tillräckligt djupt kan man lägga ned henne (tyvärr vet man inte när ‘tillräckligt’ har infunnit sig så man får chansa). Eftersom det bara gått 3v jobbar jag fortfarande på att försöka få henne att sova själv. Hon somnar tyvärr inte enkelt i barnvagnen, men dagens promenad på kullersten funkade faktiskt ganska bra.

 125. Therese skriver:

  Svar: Andreas zandren

  Att lägga barnet på mage på sin arm och vagga/gunga/gå. Det verkar ha bäst effekt på barn med lite magtrassel då det verkar fungera även för barn med kolik!

 126. Tereza Hellström skriver:

  Skaparen heter: Andreas Zandrén.

  Med första barnet var allt kaos. Nu när andra lillen kommit är både maken och jag lugnare. Den lille är nu 4 veckor och denna gång har vi gjort lite annorlunda mot första. Jag ammar så mycket det går på kvällen. En mätt bebis sover bättre. Sen har jag en tunn mjuk fleecefilt under när jag ammar, så när han somnat efter maten lyfter jag honom med filten runt och lägger honom med filten i barnvagnsinsatsen. Han gillar inte sin spälsäng än, trots att jag försökt göra det mysigt där. Hårdliften är jättebra och det är lätt att flytta honom från rum till rum utan att väcka lillen. Jag vill gärna ha lite koll på han och då är det kanon med insatsen!

 127. Tesse skriver:

  Hej!

  Svaret torde vara Andreas Zandrén.

  Min lille son gillade att snutta sig till sömns i våra sängar. Han låg på ett gosigt fårskinn och en mjuk liten kudde och när han somnat lyfte jag över hela skinnet med barn och allt direkt i spjälsängen. Sonen vaknade inte av att det blev förändring i temperatur (från varmt och gosigt underlag till kall säng) och fårskinnet höll honom varm när det var kallt och tvärt om när det var varmt!

  Kram från Tesse

 128. Charlotta skriver:

  Andreas Zandrén
  Mammas munktröja fick våran dotter att sova i sin säng.
  Trodde i början att jag fått ett barn som inte vill sova eftersom hon vägrade att sova i sin säng. Tills jag kom på att hon vill sova med mamma – näsa mot näsa. Inte världens lättaste att sova så själv…. Dessutom så kunde jag inte slappna av utan att han sov i sin säng pga att jag vill att hon sov med andningslarm. Några vakna nätter när man testat det mesta, så sov duktiga hon (och tänk så duktig mamma var då!) i sin säng. Sitt lilla huvud i mammas munkjackas luva och dragkedjan hade jag dragit igen och lindrat jackan runt henne att hon log i den son en larv. Den både luktade mamma och hon fick känna sig ombonad och dessutom så log hon stadigt på rygg. Hon vill gärn andas mot något när hon sover, så luvan uppfyllde det syfftet jätte fint och efter att jag lindrat resten av jackan på ett bra sätt runt henne, var luvan såpass tajt att hon kunde inte vrida sig i sömnen och få den på amsiktet utan bara vända ansiktet mot sidan och andas ”mamma” i den. I början lät jag henne somna i jackan i min famn och sedan kunde jag flytta hela knutet i spjällsängen.

 129. Maria skriver:

  Namnet på designern: Andreas Zandrén

  När min son var spädis och skulle somna ville han alltid somna vid bröstet, så jag brukade amma sista gången inför natten liggandes i min säng. Eftersom jag inte kunde sova så bra själv om han låg brevid så blev förflyttningen mellan min och hans säng, utan att han skulle vakna, den stora utmaningen. Jag brukade därför låta honom ligga på en filt när han ammade och sedan lyfta över honom liggandes på filten och låta honom sova vidare på den. Då blev det ingen större skillnad för honom vilken säng han låg i och inga kalla lakan mot kroppen! Han brukade oftast sova vidare!

 130. Klara skriver:

  Personen som designat vaggan är Andreas Zandrén.

  Min lilla tjej var inte nappintresserad ,
  och det var svårt att få henne att sova i sin egen säng.
  Jag försökte på alla möjliga vis, men var gång jag la ner henne så vaknade hon,
  och grät förtvivlat, om inte samma minut som hon nuddade madrassen så 5minuter senare.
  MEN efter jag la en av mina använda tshirtar om hennes kudde så sov hon fint!
  Jag har två likadana filtar till henne, så när den ena tvättas så har den andra ”sovit” med mig i någon natt så den inte luktar främmande och det fungerar jättebra!

 131. Jennie skriver:

  Svar: Andreas Zandrén…

  Mitt bästa tips är att vänja barnet tidigt med ljud i sovrummet.
  På så vis slipper man gå på tå så fort barnet ska sova.
  Även en magisk sprayflaska med vatten med glitter i, kan funka
  Som drömfångare när man sprayar och ta bort alla onda drömmar.
  Låt gärna någon utifrån ge barnet detta och betätta en historia
  Hur han/hon kom över sprayen. Spraya innan barnet somnar och vid
  mardrömmarna.
  Lycka till!
  Jennie, mor till två!

 132. Maddo Kvist skriver:

  Designern är; Andreas Zandrén

  När kompisens son inte ville sova och bara skrek tog jag med honom till toaletten där jag satte på kranen och vaggade honom i mörkret. Han somnade då inom några sekunder så troligtvis var ljudet avkopplande.

  När jag arbetat med barn (inom barnomsorgen) som ska sova har jag upptäckt att alla barn är olika när det kommer till sovandet, vissa vill ha en nära, vissa vill ha ljus, andra tystnad. Några vill ha beröring och så vidare. Det gäller att hitta sitt barns egna trygghet.

 133. Sandra Wetterlöv skriver:

  Min dotter Nea 7 veckor vill tutta heeela tiden och vägrar oftast sova själv! När det gäller amning så ligg ner i sängen och amma! Du får minst nån timma mer sömn på natten på detta sätt! Lägg dig bekvämt och lägg henne till bröstet, för mig tar det inte många minuter innan jag slumrar till! När det gäller att lägga dem i egen säng så låt barnet somna i famnen och lägg sedan försiktigt ner barnet, lägg direkt en hand på huvudet och den andra någonstans på kroppen, när du märker att barnet är lungt och sover någorlunda hårt börja med att ta bort ena handen och sedan den andra! Förhoppningsvis får du lite vila och barnet sover själv en stund! Bulla upp kring barnet så den ligger rätt trångt!

 134. Erica skriver:

  Namn på designern: Andreas Zandrén

  Jag väntar mitt första barn så jag har mycket att se framemot och inte så många beprövade tips men många tipsar om att köra en sväng i bilen, eller i vagnen men jag tror det är väldigt individuellt och det bästa är nog att testa sig fram – förhoppningsvis hittar man till slut sin bebis ”grej”.

 135. Elin Roth skriver:

  Designern: Andreas Zandrén
  Min lilla flicka har jättesvårt att sova inomhus, så fort jag går ut med henne i vagnen somnar hon så stora delar av dagen sover hon ute. Om jag vill få henne att somna inne har jag kommit på vad som funkar rätt bra. Så fort jag ser en liten gäsp eller en gnuggning i ögat lägger jag henne som jag har henne när hon ammar, fast med nappen i munnen istället. Hon somnar då ganska lätt och det är ju såå mysigt att ha en sovande bebis i famnen. Mitt tips är alltså att söva barnet innan hon eller han blir för trött, eller övertrött, för då är det jättesvårt.

 136. Caroline Thor skriver:

  hej!
  svar: Andreas Zandren
  tips:
  Jag kanske är rätt tråkigt av mig för jag har inget ”lätt” tips. Men med mitt andra barn skulle det bli annorlunda tänkte jag.
  Jag gick inför att han skulle SOMNA själv i sin egen säng ( liggdelen till vagnen som var lagom stor). Villkoret var att han aldrig fick bli ledsen och skrika sig till sömns för sånt är inte min grej, det ska vara mysigt att sova!
  Så jag satt och gungade honom i liggdelen från att han var jätte liten och ett par månader, sen bara vände han sig om och somnade. Gör man det exakt samma tid varje kväll så funkar det. Jätte trist, för jag gjorde aldrig uppehåll för semester eller nått utan körde 18.30 varje kväll.
  Sen så vaknade han såklart och ville ha mat och närhet, men bara att de kan lära sig att somna själva gör det lättare senare för dem att somna om tror jag.
  kort och gott RUTINER. och inte alldeles för nyäten så det är massa spöken i magen;)
  vet någon som det funkat med att lägga en vetekudde i sängen för värmens skull.
  Med första barnet körde vi mycket med vyssanlull-block från brio, som man sätter under spjälsängen så det blir gungfunktion. funkade perfekt om barnet somnar hos en och när man lägger ner barnet så gungar man lite lätt och den somnar om.

 137. Johanna Nilsson skriver:

  Svar på desingern: Andreas Zandrén

  Min lilla tjej älskar det vaggande gunget som kommer ifrån både vagnen och bilen. Då kan hon inte hålla ögonen öppna. Men när vi är hemma och ska sövas så är det alltid närkontakt som gäller. Jag har henne i famnen och gungar samtidigt fram och tillbaka och sjunger vaggvisor. Det gjorde jag även när hon låg i magen om kvällarna, favoriten är vargsången. Men jag måste se till att hon somnat ordentligt innan jag lägger ner henne för annars vaknar hon igen. Det bästa är att sätta sig i gungstolen :)

 138. Eva Göransson skriver:

  Svar på desingern: Andreas Zandrén

  Jag har själv en liten kille på väg, som planerar att komma ut i mitten på juli. Mina egna erfarenheter kommer i från då min syster fick barn redan i trean på gymnasiet och jag själv gick i tvåan. För att hon skulle hinna med skolan samtidigt som hon hade barn hjälptes vi tillsammans åt för att få det att fungera. Vi bodde båda två hemifrån i lägenheterna bredvid varandra (man flyttar hemifrån tidigt om man bor långt ut på landet). Vi hjälptes åt så mycket så att från i början kallade han oss båda för mamma. (En parentes är att hon och hennes fästman fortfarande är ett par och har nu två barn totalt och renoverar sitt hus för fullt, så den sagan verkar sluta lyckligt). Det som har fungerat bäst med både syrrans första son och andra är att de är badade och rena + ny bytt blöja så klart. Sedan att ha dem nära hjärtat vaggades så att de hör hjärtat och känner närheten. Om man som jag inte kunde amma så fick de sin bröstmjölk i nappflaska samtidigt. Sedan började de gny och leva om, men då visste man att det var ett tecken på att de snart skulle somna riktigt. Då de somnat gå med dem ett tag, gärna med samma täcke som de har i sin spjälsäng runt dem, för att sedan lägga ner dem i sängen, med det redan uppvärma täcken och se till att man lägger nallar och formar täcket runt dem så att de känns som att de fortfarande vilar i någons armar. Sedan sover de tryggt.. Summa summarum, rena, ny bytta, mätta och fyllda med närhet och värme. Detta har fungerat för mig, och förhoppningsvis fungerar det även till sommaren.

 139. Josefin skriver:

  Hej!
  Tack för en bra blogg!
  Nu till den fina vinsten som är värd att tävla lite för :-)

  Mannen bakom vaggan heter Andreas Zandrén.
  Mitt bästa tips är att inte stressa upp sig i insomningsskedet eller om barnet inte somnar med en gång. Jag vet att det kan vara svårt (med tanke på gråt och den tidspress som ibland uppstår) men en stressad och spänd mamma/pappa/barnvakt ger inte barnet den ro det behöver (tror jag) och barnet blir själv spänd och stressad. Sen kan själva teknikerna skilja sig åt men jag tror att detta hjälper oavsett om det är vaggning i vagnen mitt på dagen eller nära i famnen till natten! Det är mitt bästa tips, lycka till med nattningen och i tävlingen!

  Mvh, Josefin (som håller tummarna för att den fina vinsten så småningom landar i nya huset till första bebisen)

 140. Emilia Kemppainen skriver:

  Hej! Jag väntar mitt första barn och har inte så hemskt mycket egna erfarenheter på området. Jag har däremot läst rätt så mycket om det är med sömn för att jag tycker det känns viktigt… och dessutom ganska svårt! Det finns ju verkligen lika många sömntips som det finns barn! Men jag har kommit fram till att jag tänker testa att föra en sömnlogg. Skriva ner när och hur bebisen somnar själv, och utifrån det försöka utforma rutiner som passar hela familjen. Så kan man förhoppningsvis ändra på läggrutinen lite åt gången tills man känner sig nöjd. Dessutom tycker jag att det verkar smart att göra märkbar skillnad mellan dag och natt. När det är dag är det ljus, ljud och rörelse även om barnet sover, men om natten är det mörkt och tyst.

  Designer: Andreas Zandrén

 141. Yvonne Nilsson skriver:

  Hej
  Svaret på första frågan är Andreas Zandrén

  Jag är mamma till två små härliga killar och snart kommer nr 3 ut vet dock inte om det är en liten tös eller åter en liten kille men ett nytt litet liv att vagga är snart hos oss och vore då underbart att få testa denna fina vagga om turen står oss bi.

  Som så många andra föräldrar som skrivit så finns det inget optimalt svar på hur man får en liten att komma till ro, MINA småttingar har som spädisar alltid mått gott av att somna in i vår famn, på bröstkorgen där de känner tryggheten, värmen och hjärtljuden vår minsting William sov gärna på mig innan han kom ordentligt till ro och ville ligga i sin säng,

  Jack vår äldsta som är 2½ nu somnade gärna i vår famn men även i sin säng då vi även höll hans hand och sjöng samma vaggvisor gång på gång, varje nattning och det funkade klockrent han somnade in efter 2 sången och sov gott fram till när det var dags för nattmål.

  Hur nr 3 kommer att somna bäst är svårt att veta men allt ordnar sig till det bästa om man har lugnet inom sig och att hon/han känner tryggheten i vår famn/närhet och får allt som det så väl behöver såsom torr blöja, mat, lugnt och skönt omkring sig.

  Lycka till önskar jag alla nyblivna och ”gamla” mammor/pappor vi är alla värda god sömn och vet hur välbehövligt det är för vår ”sinnesfrid” och harmoni, ta vara på er och glöm inte bort varandra och framför allt inte era barn även de behöver ro och trygghet för att bli bra individer, så mycket hemskheter som händer SÅ innan besinningen tappas och barn kommer till skada på ett eller annat vis. SÖK HJÄLP hos nära och kära, vänner och bekanta Era barn är värda allt!

 142. Roheen skriver:

  Hej

  Han heter Andreas Zandrén.

  Att vagga funkar jättebra! Nu har ju inte jag den här därför vaggar jag genom att hålla Zaqi i min famn. Bäst tycker han om att jag står upp och rejäla tag ska det vara. Upp och ner, som att man tränar armarna och svinga på sidan ska man göra också. Han somnar direkt då. Och har inte jag möjlighet utan pappa är i närheten då funkar det bäst att sova på pappas bröst. Underbart :)

  MVH
  Roheen

 143. Johanna Ladic skriver:

  Hej!

  Andreas Zandrén heter personen hos BabyBjörn som ligger bakom Vagga Harmony.

  Mitt tips är fot och benmassage,med eller utan olja. Det fick min dotter slappna av redan på BB, redan några timmar gammal. Hon blev alldeles stilla och man såg på hennes ögon att hon blev alldeles rofylld. Det värmde mammahjärtat! Sedan la jag grynet intill mig och puttade på rumpan så det skumpade lite. Å hon somnade så gott.

  Sov så gott alla barn ute i världen! Med eller utan fantastisk vacker vagga.
  Kärlek/Johanna

 144. Emma skriver:

  Designer:Andreas Zandrén

  När min dotter var liten kämpade vi riktigt mycket med just sömnen. Kändes som att hon aldrig kunde komma till ro riktigt. När sen sonen föddes så la jag ner honom i sängen på kvällarna och sen fick han helt enkelt ligga där en stund medan jag nattade dottern, å rätt va det var hade han somnat på egen hand. Nu när han är 1 år somnar han nästan alltid själv… antar att jag var lite väl snabb med att lyfta upp dottern så fort hon började låta, eller hade jag helt enkelt bättre tur med andra barnet! Så mitt tips får väl bli att ge barnet en chans att lugna sig själv innan man tar upp dem. Funkar ju inte alltid förstås men… väntar nu tredje barnet i augusti å hoppas på samna tur som förra gången!

 145. Alexandra skriver:

  Designern: Andreas Zandrén

  Min dotter (1 månad gammal) ville verkligen inte sova själv i början knappt nu iheller men för mig hjälper det att bära henne i bärselen man blir trött i både ben och rygg men det lönar sig för hon somnar, efter det lägger jag över henne i vagnen och kör med den lite för att vara riktigt säker på att hon sover.. Hoppas mitt tips fungerar för någon iaf.

  Kramar / Alexandra och Alice

 146. Viktoria skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Då vår Kotte får sköta sin sömn bäst den vill inne i magen just nu så får jag berätta hur min sambo blev sövd.
  En vagn, med dålig fjädring, fick dras fram och tillbaka över den största tröskeln som kunde hittas. Utomhus fick det bli nedfallna träd som skumpade, och nästintill slog sönder vagnen, honom till sömn.
  Inte konstigt att han gillar offroadkörning nu?
  Somnade gjorde han i vart fall.
  Tyvärr så tas fler och fler trösklar bort, vi har inga i vår lägenhet.
  Att bostäder handikappanpassas allteftersom är jättebra men jag hoppas innerligt att vår lilla Kotte inte kräver mer än smekningar på ögonbrynet som sin mamma.

 147. Tina skriver:

  Andreas Zandrén :)

  Tips hittar vi här och där om vad vi kan göra för barnen men jag tycker
  att ibland glömmer vi bort hur vi själva är…

  Vi nattning bör Föräldern :
  *vara ”mätt” (vi blir oxå griniga när vi är hungrig 😉
  *ha varvat ner tillsammans med barnet (våra kännslor smittar av sig)
  *”Lärt” sig när barnet somnar bäst (tar tid men kan löna sig)
  (om det gick ca 10 min över den vanliga rutinen
  kunde de vara vaken mycket längre än jag tycker är ok)

  Min yngsta son ville ha rörelse och hatade verkligen sin spjälsäng (sov aldrig där)
  om han inte fick närkontakt ville han vaggas till sömns…
  vi hade en ”bebis gunga som barnet sitt/ligger i och gungas fram o tillbaka
  den sov han som en prins i men på natten då… eller när det blev längre stunder…
  då vaknade han… undra om pyret i magen blir lika…. 😮
  har inte tänkt på tanken tills nu att det kan bli så.
  han har skrikit på nätterna tills han blev över 4 och då var det fortfarande
  den vaggande rörelsen som fick han lugn igen.
  Men kunde skrika upptill 3 timmar varje natt…

  så jag säger närhet trygghet och rörelse :)

 148. Lina skriver:

  Andreas Zandrén är vaggdesignern .

  Mitt tips, och det funkade kanonbra för oss när vi var hemma, är ett ”sleep sheep”. Ett gulligt lamm som har en ljudspelare i sig med naturens ljud, ex. hjärtslag, vågbrus, regn och valsång. Vågbruset var den knapp som vi nötte på mest!

  När vi var borta letade vi efter kanter/trösklar att dra vagnen över, ju skarpare kant desto bättre! Helst mycket oljud runt omkring samtidigt…

 149. Sara skriver:

  Jag har haft samma ”problem” som du med en snuttande liten kille på nätterna och det problemet hoppas jag nästa gång löses av en vagga;) skämt å sido men mitt bästa sömntips som har funkat på flera bebisar är att lägga dom nära i famnen, gunga lite lätt och hålla handen över nappen och fingrarna på kinden. Det är oslagbart! Sen kan det bli problem att lägga ner dom när de väl somnat. HN bärsele kan dock lösa det problemet. Hoppas på att någon får nytta av mitt tips!

 150. Linda Filmberg skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  För att vår lilla tjej ska sova krävs det att det är kallt. Vi tar helt enkelt och öppnar fönstret på vid gavel. Sen tar vi på henne pyjamas, mössa och lindar in henne i en filt och bäddar sen ner henne i hennes säng med ett skönt täcke. Då sover hon hela natten och det ska tilläggas att hon bara är 6 veckor. Det är en bonus att vi vuxna också sover gott när det är svalt i sovrummet.

 151. Linda Beldt skriver:

  Hej!

  Roligt med lite tävling :)

  Svaret på frågan är: Andreas Zandrén

  Mitt tips för bra sömn hos det lilla knyttet är att använda sig av lugn musik som barnet känner igen. Bra att skapa rutiner! Sen ska man tänka på att ha en lite rundad huvudända. Då barnet är van miljön i livmoder så vill den inte ha för stort runtomnkring sig utan kommer känna sig tryggare om man har ”boat” till dett uppe runt huvudet.

  Tack för mig/Linda

 152. Annica skriver:

  Andreas Zandren

  Bärsjalen har varit vår räddare i alla lägen i den har de somnat gott med närheten, värmen trångt och mysigt och vaggningen när man går.
  Vill jag sen lägga ner i sängen har jag värmt upp sängen med vetevärmare som jag även lämnar kvar i sängen i form av mjukdjur. Lägger ner den lilla omsvept i bärsjalen som är varm och go och luktar mamma och pappa.
  För våra har det varit viktigt för dem att ligga med något som luktar mamma och pappa för att kunna sova bra.

 153. Sanna Westeson skriver:

  Hej, jag är jättegärna med & tävlar :)

  Skaparen/Designern av vaggan heter: Andreas Zandrén
  Jag har inte själv barn, men min syster har en dotter som Tindra. Vi umgås mycket, och ibland känns hon som om hon vore min egen. Bästa tips med sömn är att ha det mörkt i rummet. När Tindra blir trött, syns det i hennes ögon. Vi ser då till att hon har Napp, sin nussefilt och att hon sitter bekvämt hos en, till exempel i soffan. Se gärna till att där finns musik (lugnande musik, på låg volym exempel vaggvisor). Och vagga henne lite. Det hjälper alltid om hon känner ens hjärtslag. Hon blir då lugn, och kan slappna av lättare. Sen ibland när hon kämpar emot, och att hon inte vill somna – då brukar vi lägga henne i vagnen och köra vagnen över en tröskel så det blir lite guppigt. Hon brukar även då somna, och sussa sött. Nu håller vi tummarna, och jag hoppas du fick lite hjälp av tipsen! :)

  Med vänlig hälsning
  Sanna Westeson, Moster till Tindra.

 154. Carola L skriver:

  Svar: Andreas Zandrén

  Att barn är olika är uppenbart! Första barnet sov så gärna i vagnen ute på dagarna – bara lägga ner och ställa ut.
  Yngsta sov i bärsjal hela dagarna – när hon blev större gick det att lägga ner henne invirad i sjalen så fortsatte hon att sova.
  Mittersta skulle inte sova någonstans – vi kom inte på nått bra med henne alls. På nätterna har vi samsovit för att det varit den enklaste i vår familj – de har flyttat över till sina rum när de velat göra det.
  Efter ett tag så ammar man sovande och nattsömnen störs inte speciellt mycket.

 155. care69 skriver:

  Jag är gärna med!
  Svar: Andreas Zandrén
  Mina barn har alltid sovit bra i en rullande vagnen men det fungerar ju sisådär bra på nätterna. Mitt yngsta barn har alltid haft en radio på lite tyst i rummet, som bakgrundssorl, och det har fungerat lugnande och rogivande för honom.

  Har tipsat:
  http://care69.blogspot.com/2012/03/4-mars-vinn-babybjorn-vagga-harmony.html

 156. Kristina K skriver:

  Skaparen av vaggan: Andreas Zandrén

  Försök att inte ha några förutfattade meningar om hur sömnen ska se ut för din lilla. Som småbarnsförälder kommer du rätt omgående märka vad just din bebis finner rogivande och sövande.
  Fortsätt sedan i den riktningen är mitt tips! Att hålla på och variera- och testa sovövningar skapar bara otrygghet och att rutiner rubbas, det är min erfarenhet. Alla barn är individer men jag tror att alla små gillar rutiner. Sov gott!

 157. rita skriver:

  Hej, jag väntar m första barn nu i början av april. När jag har suttit barnvakt o nattat mina syskonbarn så har det alltid hjäpt att vara lugn o inte stressa upp sig. Andas lungt, känna sig trygg o bekväm, våra känslor o tillstånd smittar av sig till barnet. Att håll barnet nära hjärtat har också hjälpt.
  Lätt för mig att ge råd då jag endast suttit barnvakt, vi får se hur det blir i april när min bebis kommer… :-)

  Andreas Zanden, har skapat vaggan.

 158. maja kristiansson skriver:

  han heter Andreas Zandrén.
  jag vill ha denna för att jag inte har så mycket pengar ocg mitt barn kommer snart! behöver verkligen allt jag kan få!

 159. Simone Hanna skriver:

  Svaret på din fråga är :Andreas Zandrén
  Jag kommer ihåg då ja fick min förstfödda,åh vilka misstag man har gjort,men de kanske är bra i vissa fall och mindre på vissa,som t.ex ska man inte amma barnet på sängen,för stor risk att man somnar och barnet kan ramla.tur att vår säng var låg och att ja hade kuddar på golvet,men ändå.
  Barn är snabbare än du så tro inte att du kan titta bort även om de e några sekunder.
  Vad jag vill ha sagt är att man ska alltid titta på sitt barn,oavsett för dem är så snabba och växer snabbt och är busiga.
  Sömnteknik var att vagga,de enda som funka.armvärk a då tar man barnvagnen och drar fram och tillbaks,nu finns de ju massa dyra saker men när man har tajt ekonomi så får man ta de man kan,går även bra med en kudde på fötterna och vagga så,blir träning för mamman dessutom.
  ja brukade sjunga vaggvisor och då sonen hörde min röst och hjärtats slå då ja bärde han så blev han automatisk lugn,mammas touch är rogivande för barnet speciellt då de är så små.
  skulle va otroligt om man skulle vinna,för som alla mammor vill man sitt barns bästa och god sömn är a och o.
  Hoppas,hoppas

 160. Sylvia skriver:

  Svar:Andreas Zandrén
  Eftersom jag klagat på andra får jag berätta hur jag gjort.

  I barnens sovrum var det alltid roligt att va. I taket fanns en fantasirik, rörlig mobil att titta på. På spjälskydden fanns intressanta bilder som jag bytte med jämna mellanrum. Speldosa med lågmäld vaggsång som en en signal för sömn.Första mjukisnallen från BB alltid i sängen.Kudden följde med om vi skulle sova borta. Hade ofta radio på, så huset var aldrig tyst. Band med barnvisor och sagor att lyssna på tills de kunde dem utantill .( Det är ungefär som vi vuxna lyssnar på avslappningsband eller e-böcker när vi har sömnproblem nu förtiden.)Barnen VILLE va i sin säng .

  Barnen har fått väldigt bra bildminne , nytta av både i skola och som ev. vittnen. ( kanske beror det på barndomen). Mina barn tittade inte mycket på TV, stimulans från bilderböcker och högläsning ur böcker. Är rädd för att TV och hela mediabruset idag är orsak till oroliga barn, som har svårt att komma till ro och sova.

  Har man kolikbarn krävs nog andra åtgärder. Mina sov förr FÖR mkt och hittades medvetslösa i sängen av olika anledningar.
  Dottern skulle behöva vaggan nu!

 161. Nennnna skriver:

  Svaret är Andreas Zandrén :)

  Våra barn ska föddas i april så har jag inte tipsar redan :) Men gillar att läsa alla tipsar här!

 162. bitte skriver:

  Svaret är Andreas Zandrén
  Tyvärr har jag inget svar på andra frågan då jag väntar mitt första barn och har noll erfarenheter sen tidigare med barn. Men jag kommer läsa alla andras underbara tips för att sedan se hur min bäbis är.

  Skulle vilja vinna denna för det är det sötaste jag sett och har länge letat efter en säng till lilltjejen. Idenna hade hon sovit som en riktig liten prinsessa

 163. Pernilla Engelholm skriver:

  Båda våra barn har haft ett enormt närhetsbehov och alltid velat äta ofta. Vår bästa investering var en bärsjal så att jag ständigt kunde ha bebisen hos mig vilket både jag och barnen har älskat:-) Närhet och värme från mamma och pappa är det som alla små bebisar helst vill ha! Dessutom är den amningsvänlig…

  /Pernilla.

 164. Svaret är Andreas Zandrén :)

  Vi la ner Robin i vagnen och körde den över gupp, vilket gupp som var närmast just då. Ibland la vi ut något på golvet (och körde fram och tillbaka på den) så att det skumpade i vagnen 😀 Jag kommer ihåg en gång när han var övertrött och vi stod och gungade den där jäkla vagnen, det var när vagnen gungade som mest som han somnade…
  Jag tror att vi skulle behöva den där vaggan om x antal månader :)

  KRAM

 165. Elin Jonsson skriver:

  Hej hej klart att man är med och tävlar!

  Svar: Andreas Zandrén

  Mitt bästa tips är RUTINER. Rutiner gör att barnen känner sig tryggt och aldrig behöver känna oro vad som ska hända här näst. Ett varmt bad tillsammans m mamma eller pappa innan läggdax är också lugnande! =)

  KRAM

 166. Annica skriver:

  Han heter Andreas Zandrén :)

  När min dotter var liten så gick jag och bar på henne och sjöng låtar efter Astrid Lindgrens låtar och då somna hon direkt och ibland behövde det bara att hon fick sova bredvid mig i sängen.

 167. Karin Sundh skriver:

  Hej!

  Mitt första besök på din fina blogg och hittar denna underbara tävling!
  Är själv gravid i v. 21 och längtar så till att den lilla ska komma men först ska vi flytta om lite mindre än 2 månader. Planerar för fullt möblering och vad man ska ha för första babysäng så denna fina vagga skulle ju passa perfekt!
  Svaret är Andreas Zandrén och mitt tips får nog grunda sig på de erfarenheter som snappats upp från vänner och släkt då vi fortfarande väntar på vår lilla. Tipset blir att hitta en sovstil som passar den egna lila familjen och prova sig fram till vad som fungerar bäst. Alltså att inte ta det som ett nederlag om det inte fungerar som man tänkt sig och att försöka ignorera alla det pekpinnar som vänligt menande vänner/släkt kommer med. Samsovning passar för en del och andra inte, inget är mer rätt än det andra!
  Hoppas det känns likadant när man själv är där om några månader;)
  Många kramar, håller alla tummar och tår för att jag och det lilla livet i magen vinner!

 168. Camilla Sandmark skriver:

  Hej!
  1. Andreas Zandrén.
  2. En lite okonventionell metod kanske,men hemma hos oss var det katten som fixade nattsömnen!!
  Katter hade vi sen tidigare och när barnet kom var man ju såklart orolig för hur det skulle gå. Många var de som berättade skräckhistorier…
  Första tiden var lite spänd och man gick och var orolig. Nätterna var istort sett sömnlösa,då barnet inte ville sova och speciellt inte ensamt..
  En kväll när maken var borta och jag nattat och mest gick och väntade på att höra protesterna medan jag gick omkring och pysslad, så hände det oväntade!
  Ifrån barnkammaren var det tyst. Ovanligt tyst,så jag smög dit och såg att vår ena katt hade hoppat upp i barnsängen och låg där och kurrade och spann. Först blev jag lite rädd,men den såg ut att trivas så bra och babyn sov ju..Det där blev till en vana och slutet på många sömnlösa nätter för oss,så en varm,mjuk,snäll,spinnande och surrande katt är att rekommendera!

 169. Hejsan, jag är gärna med och tävlar! :)

  1. Andreas Zandrén

  2. Mitt bästa tips är väl att försöka hitta något som just det barnet behöver. En del vill ha det tyst omkring sig, en del vill ha liv. Vår förstfödda dotter hade kolik så det var väldigt svårt att få henne till ro så det bästa vi fick göra var att lägga henne i vagnen och köra över golvlisten, mattkanten eller var ute och gå på en grusväg. Då blev hon tyst och somnade gott.

  Min mamma har berättat för mig hur det var när min storebror föddes. Han kunde verkligen inte somna om det var tyst så på den tiden (80-talet) hade de en liten transistorradio som de hängde fast på spjälsängen och då somnade han på några minuter. Han somnade även till ljudet av dammsugaren. Jag själv, när jag var lite alltså ville alltid sova på mage och att någon skulle dutta mig i rumpan, då somnade jag som bäst.

  /Sandra

 170. VS - Anna skriver:

  1 – Andreas Zanden,

  2 – Revolutionerande vet jag inte men när det var som tuffast med vår första bebis så satte vi igång hårfönen. Inte för att torka håret eller överrösta hennes gråt 😉 utan hon blev lugn av det monotona ljudet.

  Vi fick dock fortsätta bära henne till sömns men ljudet från fönen vad guld värt då en bebis som slappnar av självklart somnar lättare.

  Önskar dig en fin vecka!
  //Anna

 171. Lottisen skriver:

  Hejsan! Jag är gärna med o tävlar! Den här vore toppen till mitt minsta barnbarn! Mammas o Pappas sovrum ligger en bra bit från hans sovrum. Så dels skulle det underlätta just på natten o dels skulle min dotter känna sig tryggare och kanske sova lite bätte att ha dn lille intill sig. Så nu håller jag tummarna på att den hamnar hos oss! Många kramar från en mycket lycklig Mormor till 2 ifrån Skåne!

Lämna en kommentar

annonser