VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bästa godisrecepten till jul!

OJ vad många som skickade in bidrag till min bästa jultävling där man kunde vinna ett Matstol från BabyBjörn + matset samt 10st presentkort i shoppen för 200kr/st. Jag bad er skicka in en bild på en liten tomtenisse eller tomtenissa, stjärngosse, tärna, ren eller något annat juligt + ert bästa recept på julgodis.

Vinnarena är dragna och alla är informerade, i morgon kommer jag att publicera alla vinnare i bloggen, då ska ni få se vilka finingar som jag har fått in kort på.

I det här inlägget tänkte jag publicera en del av alla härliga recept som jag fick in, läs och NJUT! Jag som aldrig bakar har tänkt om – det kommer att bli hembakat godis på julbordet hemma hos familjen Magnusson.

Vinnaren av alla bidrag blev Rocky Road, massor av er tycker att dom är absolut det bästa julgodiset och jag kan nog hålla med när jag läser vad det innehåller + att det verkar vara så lätt att göra:).

Rocky Road - MUMS

Och här kommer receptet till vinnarreceptet:)

Ingredienser till 12 kakor

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %

2 påsar dumlekola

2 nävar mini marshmallows

3 dl salta nötter

1 dl skalade pistagenötter

Smält choklad på låg värme i vattenbad ( i en skål över kokande vatten )

Blanda samtliga ingredienser.

Fyll smeten i en plåt, ca 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Färdigt!!! =)

Nu kommer jag att publicera flera olika recept – jag kommer inte att publicera alla, mer kommer i morgondagens inlägg, det är en hel del:). Det kommer att bli lite stökigt med både storlek och placering och det är för att jag har kopierat in alla recept i inlägget – annars hade jag suttit flera timmar och skrivit rent.

lakritskola knäck!

Ingredienser

Ca 60 stycken
33 dlvispgrädde
33 dlströsocker
11 dlsirap
11 mskkakao
0.750.75 dlturkisk peppar
22 tsksmör
200200 gmörk choklad

 Gör så här

1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

_______________________________

Mitt favorit recept är konjak marsipan med nougat. Väldigt enkelt, man köper en nougat, marsipanlängd och tar den godaste konjaken i skåpet. knådar ur marsipan och blandar i lite konjak, blandar runt en stund och kavlar sedan ut massan så att man kan lägga i kall nougat i mitten och sen rulla den som en rulltårta. Vill man lyxa till det kan man hälla smält chocklad runt och låta stelna i kylen. Skär sedan upp små bitar och servera till glögg eller julöl.

________________________________

Smält en kaka blockchoklas (mörk el. ljus) och tillsätt valfri mängd rispuffar.

Blanda därefter i den krossade polkagrisen eller krossad marianne.

Bred ut smeten på bakplåtspapper och låt svalna.

Gör sedan bitar utav dessa… underbart gott och lätt att göra! 🙂

__________________________________

Chokladtryffel med apelsin och flingsalt

 

Ingredienser för ca 40 bitar:

1 dl vispgrädde (helst Arla då den har högst fetthalt)

50 g  Smör

300 g mörk choklad, minst 50 % kakao

1 dl Kesella

rivet skal av 1/2 apelsin

1 tsk flingsalt

Gör så här:

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Tag av kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kesella och apelsinskalet.

Häll chokladen i en aluminiumform ca 15×20 cm. Strö flingsaltet över chokladen och låt den stelna i kylen minst 4 tim. Ta ur tryffeln ur formen och skär den i bitar med en vass kniv. Enjoy!

________________________________

Gräddkola
2,5 dl grädde
3 dl socker
1 msk sirap
1 msk smör
1 msk vaniljsocker

koka grädden och socker tills dess att massan börjar bli tjock. tillsätt sirap,smör och vaniljsocker. Låt sedan kolan koka sakta till den vid prov i kallt vatten är lagom hård och seg.

häll upp på väl smord plåt eller form. låt svalna och skär sedan i fyrkantiga bitar och förpacka i kolapapper 🙂

_______________________________________

Mitt enkla (och uppskattade) julrecept är på ”Pepparkaksgrottor”. Enkla att göra och verkligen supergoda!!!
Pepparkaksgrottor
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk pepparkakskrydda (finns i kryddhyllan)
250g smör i bitar
1/2 – 1dl lingonylt

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut 50 småbrödsformar i papper på plåtar.
2. Lägg alla torra ingredienser i matberedare, kör och blanda. Tillsätt smör och kör ihop till en deg eller arbeta samman en deg med fingertopparna.
3. Rulla degen till längder och skär i 50 bitar. Rulla till kulor och lägg i formarna.
4. Gör en fördjupning mitt i kakan med fingertoppen och fyll med en klick lingonsylt.
5. Grädda ca 12 min mitt i ugnen.

__________________________________

Igelkottar

100 g. margarin

4 msk sirap
2 dl socker
4 msk cacao
8 dl cornflakes

Koka upp allt utom cornflakesen. Rör hela tiden. När smeten
blivit jämn, ta av kastrullen från plattan. Rör ner flingorna.
Klicka sedan i smeten i småbrödsformar. Låt kallna.

___________________________________

ChokladKola

100 g  smör

2 dl  vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 – 150 g mörk choklad

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.

Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula.

Koktid 15 – 30 min. Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Garnera eventuellt med kokosflingor. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.

______________________________

Wienernougat


250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel

l  Rosta den flagade mandeln så att den blir gyllenbrun . Använd en torr stekpanna.
2.  Bryt nougaten i bitar och lägg ner dem i en glasskål. Ställ den i kastrull i vattenbad – eller kör i micron (OBS! Försiktigt – rör med jämna mellanrum)
3. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten.
4.  När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln.
5. Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper. När den kallnat paketera in i bakplåtspapperet. Låt stelna några timmar i kylen innan du skär wienernougaten i bitar.
Du kan göra den någon/några dagar i förväg.

 

Köp färdiga skumgodisar (sockerbitar, skumbananer eller liknande) och doppa dessa i smält god choklad.

Strö sedan kokos, hackade nötter eller strössel över. Lägg bitarna på ett smörpapper och ställ in i kylen så att chokladen och det ni har strött över stelnar.
Lägg godisbitarna i fina askar och ge bort, eller ställ fram en tallrik och njut själva! Jag lovar att de kommer att gå åt… Mums!

____________________________________

Snöbollar
Enkelt & Gott!

Ingredienser:
200 g vit chokladd
2,5 dl kokosflingorr
1,5 msk pressad citron

Garnering:
Kokosflingor eller floursocker

1. Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikrovågsugn.
2. Blanda chokladen med kokosflingorna och citronsaften. Smaka av med citronsaften så att du får den smak du vill ha.
3. Ställ smeten svalt och låt den svalna en stund – men inte så länge att smeten hinner stelna helt. Smeten ska vara lite halvfast så att man kan forma kulor av den.
4. Forma kulor, rulla med händerna. Rulla kulorna antingen i kokosflingor, strössel eller pudra med florsocker.
5. Lägg dem i en burk med lock och förvara i kylskåp.

_____________________________________

”Hokey Pokey” (roligt namn + roligt att göra = gott att äta)

2,25 dlströsocker

5 msk ljus sirap

1,25 msk bikarbonat

Smörj en form som är ca. 20×20 cm (eller klä med bakplåtspapper).

Blanda strösocker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull.

Ställ kastrullen på en medelvarm spisplatta och låt sjuda ca. 3-4 min.

Ta kastrullen av värmen när sockerlösningen har en tjock konsistens och ljusbrun färg.

Rör snabbt ner bikarbonatet. Nu kommer röran bubbla och expandera (spännande!).

Häll blandningen i den smorda formen och låt stelna.

Dela i mindre bitar, antingen med hjälp av en uppvärmd kniv eller genom att bryta sönder.

Doppa bitarna i smält choklad, ät som de är eller använda mindre bitar i Rocky Road. Smulorna kan man strö över vaniljglass….

______________________________

SAFFRANS-SKORPOR!

Hacka 125 gram sötmandel grovt.

Smält 100 gram smör och rör ner 1 gram saffran.

Tillsätt 2 ägg, 2 dl socker, 5 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver och den hackade mandeln.

Arbeta ihop till en deg!

Dela degen i 3 delar, rulla ut dem till 3 längder och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 15 min. Ta ut och skär i sneda skorpor.

Sänk värmen till 100 grader och torka skorporna i 30 min. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar, för extra knaprighet.

____________________________

Bananfudge

Ingredienser:
50 gram skumbananer, ca 10 st
50 gram smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
150 gram vitchoklad

Gör så här:
Klipp bananerna i små små bitar och blanda dem med socker, smör och grädde i en gryta. Värm på svag värme till det smält samman. Låt småkoka i 10 min under omrörning. Rör i chokladen tills du får en blan massa. Ta av grytan från plattan och rör i massan tills den blir sval och ljusnar i färgen. Häll då upp den i en form som du klätt in i plastfolie, ca 20X30 cm, och låt massan stelna exempelvis i kylen. Skär sedan den i kuber. Och låt smaka. Muma

___________________________________

CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA MED HAVSSALT

Ingredienser

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad, eller hälften ljus och hälften mörk
Ev havssalt

Beskrivning

Klä en form, ca 20×20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.

Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometen visar 117º-120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Jag kokade i ca 20 minuter.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna.

Skär kolan i önskad storlek, jag gjorde rätt så stora bitar så jag fick bara ut 28 bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö ev på lite havssalt innan chokladen har stelnat

______________________________

I år gör vi limekola, enkelt och supergott!

100 g smör eller margarin

2 dl vispgrädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 lime

Smält smöret i en vid kastrull, tillsätt alla ingredienser UTOM limen. Låt koka, rör då och testa kolan med kulprovet. Riv skalet på limen och rör i smeten. Olja en plåt och häll ut smeten. Låt svalna, klipp i bitar och gör fina paket av papper och snöre!

__________________________________

Krispig mandelnougat

ca25st

250g nougat

125g mörk choklad

1/4 dl rörsocker strö

50g flagad mandel

Rosta mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.

Smält nougaten över vattenbad. Finhacka chokladen och låt den smälta i nougatmassan. Tillsätt rörsockret och blanda väl. Blanda i mandeln.

Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll i chokladmassan. Låt den krispiga mandelnougaten stelna till dagen efter, då den skärs i bitar. Mums!

________________________

Knäck

Ingredienser:

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

1 dl hackad mandel eller

 

Utrustning du behöver:

100 st knäckformar

Utrustning som är bra att ha:

digital termometer

Gör så här:

1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

2. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.

5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.

6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

7. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

8. Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.

9. Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna. Jag brukar ställa upp pappersformarna på en upp-och-nervänd djup tallrik för att det ska bli lättare att hälla.

10. Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

11. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.

_______________________________

Julgodis:
Eftersom jag inte är så mycket för godis, det kan bli lite knäck och lite clementiner och en chokladbit så tänkte jag pröva någe annat iår. Chokladdoppad frukt.
-Skölj önskad frukt (ex:jordgubbar, äpplen physsalis, päron, clementiner, banan)
-Skär upp/skala frukten, skär i lagomt stora ”doppa-äta” bitar.
-Smält choklad (mjölkchoklad är godast tycker jag) över vattenbad eller i micro.
-Doppa fruktbitarna i chokladen och lägg de färdigdoppade på en tallrik
-(eventuellt så kan man strö över lite cocosflingor-som snöeffekt..)
-In i kylen så chokladen stelnar till
– Avnjut sedan lite nyttigare julgodis..

________________________

Mitt bästa recept på julgodis är rispuffar. Enkelt, snabbt gjort och så gott!

Smält valfri choklad i vattenbad, en stor maraboukaka tex räcker till en plåt.

När chokladen är smält blanda ner rispuffar tills puffarna är täckta med choklad.

Lägg kletet på bakplåtspapper på en plåt och bred ut till en platt kaka.

Ställ ut på balkong/uteplats eller kylskåp tills chokladen stelnat och bryt sen i önskade bitar!

____________________________________

När det gäller julgodis så ska jag erkänna att vi nästan inte äter någonting sådant, istället skickar jag med ett recept på kiwimarmelad. Förra året gjorde vi en stor sats och gav bort som julklapp i gamla barnmatsburkar som sonen fick dekorera. Barnen ÄLSKAR det och det passar lika bra till pannkaka som till scones eller på toast!

Kiwimarmelad

ca 2 kg
Ingredienser
1 kg kiwi
2 1/2 dl vatten
1 kg Syltsocker

 

1. Skala kiwin och skär den i små bitar eller kör den i mixer.
2. Blanda kiwihacket, vattnet och syltsockret i en rostfri gryta och koka i 5 minuter. Tag grytan från plattan. Skumma. Låt stå i 15 minuter, häll därefter upp på rena, varma burkar.
Förvara svalt.

Busenkelt! 😉

 

 

 

vanlig marsipan som kan formas hur som helst – fantasin sätter gränserna. Därefter doppas dom i smält ljus-, mörk- och/eller vit choklad. Speciellt barn tycker detta är kul då det är som att leka med lera och dom kan göra vad dom vill. Men passa på med den smälta chokladen – bäst att låta en vuxen göra detta eller ge barnen en pensel så kan dom pensla på deras kreationer under en vuxens uppsikt. Man kan också köpa lite färgglatt strössel och/eller karamell färg om man inte vill ha choklad på.

_____________________________________

Vit ischoklad med lime (ca 60 st)

Ett enkelt, men ack så gott julgodis. Få ingredienser och lätt att göra!
Perfekt då det är en massa saker man vill sysselsätta sig med runt jul.

Ingredienser:
200 g kokosfett
200 g vit choklad
2 st lime, saft från en och skal från två

Tillagning:
1. Smält kokosfett i vattenbad. Finhacka den vita chokladen och rör ned den i det varma kokosfettet.

2. Riv skalet från två lime och spara för att dekorera med.

3. Pressa ur saft från en av limefrukterna. Tillsätt saften i chokladsmeten.

4. Ställ ut formar och fördela smeten jämnt i formarna. Antingen med sked eller med en liten tillbringare.

5. När ischokladen börjat stelna är det dags att dekorera genom att strö över det rivna skalet.

___________________________________

Här är ett julrecept på saffrans cheesecake med pepparkaksbotten, den är gudomligt underbart god!

botten
300g pepparkakor
150g smör

fyllning
400g philadelfiaost
2pkt (1g) saffran
150g socker
1,5dl vispgrädde
200g vit choklad
1st gelantinblad

kör pepparkakorna i en matberedare till små smulor och blanda med smöret som gärna får vara lite mjukt. tryck ut degen i en springforn med löstagbar kant och ställ i kylen att vila.

lägg gelantinbladet i blöt.
Om du har en mortel, ”mortla” saffranet tillsammans med lite utav sockret, detta frigör mer smak. blanda ihop med phila-osten och resten av sockret. smält den vita chokladen försiktigt och tillsätt den långsamt till smeten. Smält nu också gelantinen och vänd ned i smeten det med. vispa tillslut grädden ganska hårt, och vänd ned i smeten.

Fyll nu formen med den goda smeten och låt det stå i kylskåpet en timme tills kakan stelnad.

Om man vill kan man garnera med någon frukt, men den är god nog som den är.

_______________________________________

Bananbollar

1 banan
3½ dl havregryn
100 g smör
2 msk standardmjölk
2 msk chokladpulver (oboy)
Strössel eller kokosflingor

Mosa bananen noga i en skål och häll i havregryn, smör, mjölk och chokladpulvret. Blanda ihop allt tills det blir en slät och fin massa. Forma till små bollar och rulla dom sedan i strössel eller kokosflingor. Förvaras svalt.

 

Gräddkola

cirka 45 stycken

Ingredienser
100 g smör eller margarin
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap

Blanda samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka tills smeten är 137°. Tillsätt ingefäran och blanda väl. Gör en form, cirka 20×20 cm, av folie. Pensla formen med olja och häll i kolasmeten. Låt stå övertäckt till nästa dag då den skärs i bitar och packas in i cellofan.
Du kan smaksätta kolan med 2 tsk riven färsk ingefära eller med skal från en vältvättad, ekologisk apelsin eller mot ett par droppar pepparmintsolja eller mot 1 msk vaniljsocker eller 1/2 tsk kanel.

 

Håll utkik efter nästa inlägg där har vi fler recept och vinnarna i tävlingen!

Ha en underbar kväll!

Ulrika

 

 


Kommentarer


  1. Andreas oktober 28, 2012 on 4:45 e m Svara

    Hej,

    Receptet på Rocky Roads är Leilas, men det kanske var hon som skickade in det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna