VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bli din egen Hälsocoach

Vill du inspirera andra att bli mer hälsosamma ?

Under hela 2016 har jag och mina tjejer på Kickstartskontoret jobbat med att förbättra våra kurser, framförallt i vårt utbud och har idag har vi kurser i olika kostplaner som fungerar mycket bra. Anledningen till att jag arbetar med olika kostplaner är för att det finns ingen kostplan som passar alla människor och det är ju för att vi är olika och har olika behov. Det är skillnad på att vara frisk och sjuk, gammal eller ung, aktiv eller stillasittande, överviktig eller normalviktig och vi har olika behov i olika skeenden i livet.

I dag har vi ett ett stort utbud med menyplaner och recept på Ulrikas Kickstart med:

Steg 1

Steg 2

Vinter Kickstart

LCHF

Detox & Raw Food

Vegetarisk

Hälsosam familj

Hälsosam livsstil

Typ 2-Diabetes

Vill du satsa på att göra 2017 till ett Hälsoår?

15442233_1050848288370629_4065657079215424141_n

 

I det nya numret av Tara kan ni läsa om Therese från Göteborg som har gått ner 50 kg med Ulrikas Kickstart – tänk hur många hon inspirerar med denna intervju och att hon delar med sig hur hon har jobbat med sig själv de senaste 2 åren!
Helt fantastiskt tycker jag och om du också skulle vilja vara med i en intervju och dela med dig om din egen hälsoresa så vill jag gärna att du mailar mig på [email protected]

Tillsammans gör vi Sverige mer hälsosamt och vi på ”Ulrikas Kickstart”
önskar Er alla ett GOTT NYTT HÄLSOÅR 2017!

Mvh Ulrika 🙂

Kommentera

Ät rätt under din graviditet och bli piggare!

IMG_1182Nu finns det nya numret av Föräldraguiden Gravid ute där jag delar med mig om min kunskap – hur man ska äta när man är gravid – vill du läsa reportaget så kopierar jag in det här också! Dela gärna detta inlägg så att fler kvinnor mår så bra de kan under sina viktiga 9 månader!

Har ni frågor så ställ gärna dessa till mig så ska jag försöka coacha Er så mycket jag kan och inspirera till att du ska må bra!

Vill du ha min personliga hjälp med att äta rätt och hitta en sund livsstil så kan du kika in på min hemsida www.ulrikaskickstart.se och välja en kurs som startar den 16 januari för en hälsosam familj – läs mer här:

Hälsningar Ulrika

 

IMG_1184

Ät rätt under din graviditet och bli piggare!

När en kvinna blir gravid är det olika hur man känner inför sin kost och sin kropp. En del kvinnor känner helt plötsligt en lättnad att ”slippa tänka” och bara äta vad man har lust till och kanske också lite mer än man annars tillåter sig. Det är som en befrielse för att slippa tänka på dieter, metoder och att vara smal.

Andra kvinnor gör ingen förändring, äter som de gjorde innan de blev gravida och tänker inte så mycket på mängder eller innehåll. Sedan finns den oerhört medvetna kvinnan som är livrädd för att gå upp i vikt och är mycket noggrann vad hon stoppar i sig, kanske på gränsen till för strikt.

Vem är du och vilken kvinna känner du igen dig i? Oavsett vilken så har alla blivande mammor ett mål och det är att må bra under sin graviditet samt ha tillräckligt med energi och ork att klara sin vardag. Då är kosten viktig och jag ger dig 3 bra tips för att gravida och mammor ska må så bra som de kan.

Tips 1 – Laga din egen mat

Det första rådet jag vill ge är att lägga mer tid på din matlagning. Det måste du ändå börja med när du väl blir mamma och det är en bra tid innan du får barn att hitta enkla och sunda recept som du kan använda nu och sedan. Om du hittar 10-12 favoritrecept som du lär dig laga så har du vunnit mycket tid när du blir mamma och du kan känna dig van och trygg i dessa favoritrecept som du dessutom vet att du gillar. Då slipper du leta recept och tänka när du har bråttom mellan amningar och sovtid kanske.

Undvik att köp din lunch på snabbmatställen, fik och lunchrestauranger. Du sparar inte bara pengar utan när du lagar din egen mat har du 100% koll på vad innehållet blir. Du kan då påverka att du väljer naturligt protein, bra fetter, långsamma kolhydrater och så lite socker och tillsatser som möjligt i dina maträtter.

Tänk igenom hur du kan planera bättre, handla hem i god tid så att du har mat hemma och fyll din frys med rester från middagen eller om du får lust att göra storkok en dag.

Som blivande mamma känns det tryggt att ha matlådor i frysen för att vid senare tillfälle plocka upp och värma – det är guld värt!

Matlådor

Tips 2 – Fokus på naturlig mat som ger energi

Bestäm dig för att börja handla naturligt. Det innebär att när du går i affären och ska fylla din varuvagn tänker du NATURLIGT. Då blir det automatiskt en hälsosam varuvagn och du tar med dig kassar hem som ger energi och inte tar energi. Första gången du ska handla på detta vis kommer det att ta lite längre tid för du kommer att få tänka och hämta information på baksidan av förpackningar vad allt innehåller. När du väl har lärt dig så kommer det inte innebära att det är besvärligt utan blir en rutin.

Undvik råvaror och livsmedel som är: processade, upphettade, med tillsatser, för mycket socker, härdade fetter och för mycket konserverad mat samt färdiga rätter.

Ulrikaaffären___060Så här väljer du naturlig mat:

 

I grönsak- och fruktdisken:

Här kan du plocka på dig det mesta och fyll din vagn olika salladssorter, kål, lök, rotfrukter, tomater, paprika, avokado, squash, aubergine och välj gärna så mycket ekologisk mat som möjligt. Köp gärna färska citroner och ingefära och gör iordning en kanna med citron och ingefärsvatten varje dag! Potatis är naturligt men tyvärr väldigt besprutat många gånger.

 

I köttdisken

Välj nötkött, vilt eller lamm som första alternativ. Fläsk är lite sämre och bör inte ätas lika mycket. Du kan göra köttfärsbiffar, köttfärssås, köttbullar, pannbiffar, köttfärslimpa på köttfärs. Av högrev och märgpipa eller färdiga grytbitar kan du lätt göra din favoritgryta som kan stå och koka några timmar på spisen medan du vilar. Enklaste rätten är att bara köpa en entrecote eller en ryggbiff och steka snabbt i pannan och servera med rostade grönsaker och en färdig sås t ex bearnaise från Lallestedt. Ett annat tips är att köpa de färdiga råa hamburgarna eller köttbullarna om du har bråttom.

Korv med hög köttmängd är också ett bra alternativ och kan både stekas, grillas eller ugnsbakas. Kyckling är ett bra alternativ och detta ska du alltid köpa färskt för att undvika tillsatser som kan finnas i fryst kyckling. I dag finns det tunnskivad kyckling som går snabbt att tillaga. Annars välj kycklingfilé, kycklinglårfilé eller kycklingben som du kan använda i grytor, i wok eller ugnsbaka eller grilla. Kycklingköttfärs kan du göra goda köttbullar av eller biffar och hamburgare. Ett annat fågelalternativ som är bra är kalkon och det finns både i kyldisk och frysdisk.

I frysdisken finns ofta viltskav, älgskav och vildsvinsskav som du lätt gör en god gryta på. Här hittar du också lammstek, rådjursstek mm som är bra att lägga i frysen och ta upp till helgen. Hel kalkon finns och är ofta väldigt prisvärt och ibland kan du även hittar frysta kalkongrytbitar samt färsk som är väldigt gott och bra mat.

UNDVIK: färdiga köttbullar, korv med låg fetthalt, kassler, panerat kött och chicken nuggets

I fiskdisken

Satsa på att ät fisk minst 3-4 ggr per vecka och prova dig fram vilka sorter du gillar. Jag brukar köpa färsk lax, torsk och sej främst. Lax använder jag till grytor, soppor, ugnsbaka eller bara steka snabbt i pannan och servera med en hollandaisesås. Färsk torsk är gott att snabbt steka i smör och servera med hackat ägg och färska räkor eller hälla på lite grädde, dill, citron och servera med sockerärtor och morötter.

Frysta torskryggsfiléer är utmärkta att tina och lägga i en ugnsform och ugnsbaka och servera med dina favorittillbehör. I frysen brukar jag också plocka med mig rödspätta som jag kan tina och göra panerad fisk med remouladsås.

Varmrökt och kallrökt lax, rökt makrill och handskalade räkor i lag är bra alternativ när du vill göra en sallad eller en middagsrätt/matlåda snabbt. Sill kan också vara ett bra alternativ till snabbmat och välj i såfall matjes, löksill eller så rena sillsorter som möjligt.

UNDVIK: Fiskpinnar och panerad fisk i frysdisken, senapssill och andra krämiga sillar som ofta har ett högt sockerinnehåll.

I charken och ostdisken

Här kan du köpa goda sorter av rökt eller kokt skinka, pastrami, rostbiff, kalkon, salami och anda godsaker som olika sorters oliver, hårdost och delikatessostar att njuta av.

UNDVIK: lättostar, mjukostar

I mejeridisken

Satsa på naturell yoghurt eller fil med hög fetthalt, riktig vispgrädde och créme fraiche, gräddfil, naturell kvarg eller kesella, keso, fullfeta ostar som greve, herrgård, parmesan och mozzarella. Pröva gärna mejeriprodukter från get och får t ex fetaost, halloumi, chévre, manchego och peccorino. Välj riktigt smör, riktig majonnäs, aioli, bearnaise, hollandaise som fettkälla.

UNDVIK: lättprodukter som lättgrädde och lättmjölk, sötad yoghurt och fil, fruktyoghurt, risifrutti, drickyoghurt, margarin och pålägg på tub.

I kolonialhyllorna

Här ska bara välja det som är nödvändigt som te x krossade tomater, oliver, pesto, konserverad tonfisk eller makrill i tomatsås, konserverade bönor samt vissa inläggningar du gillar.

Köp gärna quinoa, råris, matvete, torkade baljväxter, sjögräsnudlar som första alternativ. Näst bäst är bulgur, pasta gjort på kikärtor, sojabönor eller quinoa samt fullkornsris.

Olivolja, rapsolja, kokosolja är bra alternativ om du väljer kallpressade varianter.

Nötter, frön och torkad frukt är oftast naturliga. Jordnötssmör eller mandelsmör är naturliga och bra alternativ att använda. De bästa mjöl- och grynsorterna att välja är bovetemjöl, boveteflingor, sojamjöl, durramjöl, jyttemjöl, rågmjöl, havremjöl, havregryn och mandelmjöl. Det näst bästa är majsmjöl, rismjöl och dinkelmjöl.

Socker bör man ju undvika så mycket man kan och här kan jag tipsa om antingen agavesirap, honung, torkad frukt eller sötströ eller sukrin.

UNDVIK: konserverade grönsaker som t ex ärtor, morötter, gröna bönor mm och välj hellre färska eller frysta alternativ, couscous, snabbmakaroner och vit pasta, vitt ris, vetemjöl, vitt socker, sötningsmedel som aspartam och sukralos, pulvermos och pulversåser.

Snacks

Här kan du välja att köpa naturella nötter och rosta i en torr stekpanna och strö på lite flingsalt och ev några droppar flytande honung – då får du ett gott snacks. Annars, botanisera bland nötutbudet och snacksa på mandel, cashew, jordnöt, paranöt, hasselnöt eller vad du gillar. Popcorn är det näst bästa alternativet och nyttigast är att köpa råa popcorn och poppa själv i lite smör eller rapsolja.

UNDVIK: chips, ostbågar och jordnötsringar.

Drycker

Här är det egentligen bara vatten som gäller och är det bästa alternativet men i dag finns det ju flera olika alternativ på smaker. Ett annat bra val är att välja LOKA Crush och när du vill lyxa till det kan du välja Apotekarens nya sortiment eller Schweppes Ginger Ale eller Tonic som inte innehåller så mycket socker.

Smoothies och färskpressade juicer är naturligt och är ett bra alternativ. Gör gärna gröna smoothies för att öka ditt järnvärde under din graviditet.

Te och kaffe som varma drycker.

UNDVIK: öl, läsk, saft, lättdrycker och sötade drinkar.

Tips 3 – Planera och ligg steget före!

När man är gravid eller har en liten bäbis så blir det inte alltid som man har tänkt sig. Därför är det skönt att ligga steget före istället för att ligga efter då det ofta blir oplanerat och dumt.

När du har ork och energi, gör i ordning en smoothie, chiafröpudding, fruktsallad, grönsakastavar eller en matig sallad och ställ i kylen. Koka några ägg och ställ i kylen eller gör iordning några kalkonrullar med färskost i så att det finns klart när du måste fylla på dina energidepåer. Detta håller sig minst i 2-3 dagar och det är himmelskt att ta till när hormonerna spökar, när energin är låg och blodsockret är i botten.

Lägg ner ”nödproviant” i din väska som t ex 1 avokado, 1 påse nötter eller frön, 1 mellanmålbar eller raw foodbar, morotstavar i en påse eller en grov macka med stekt ägg kanske?

När du lagar mat – laga alltid en extra portion och lägg i frysen!

Även om du inte använder allt du förbereder är det värt besväret (det brukar alltid finnas någon i familjen eller en väninna/kollega som gärna äter upp det) och du kommer att må bättre, vara nöjd att du väljer bra mellanmål samt vara den piggaste gravida tjejen eller nyblivna mamman på gatan där du bor!

 

Som kostrådgivare får jag ofta frågan om man ska banta när man är gravid? Svaret är definitivt NEJ. Jag råder alla gravida och ammande mammor att äta som de gjorde tidigare men tänka på att äta lagom stora portioner, välja naturlig mat och undvika snabba kolhydrater och socker.

När jag själv var gravid så var jag för okunnig hur kost påverkar graviditeten och gjorde väl egentligen allt fel… Jag åt för mycket, levde på sockerkickar med mycket choklad, bullar och desserter, åt mycket limpmackor och en hel del pizza och spagetti. Jag gick upp över 30 kg och när jag kom in på förlossningen vägde jag 102,8 kg vilket var mitt maxtak någonsin…

Jag fick kämpa och jobba hårt för att komma i form efter min graviditet och det är inget jag rekommenderar andra. Nu vet jag bättre och om jag skulle bli gravid i dag så skulle jag tänka mig mer för och på ett enkelt sätt använda mig av de 3 tipsen ovan! Inga konstigheter egentligen utan hitta din inspiration och glädje i att laga din egen mat, välj naturliga råvaror och planera bättre – svårare än så är det inte!

Vill man sedan efter sin graviditet och amning gå ner i vikt eller ändra sina kostplaner radikalt så finns det all tid i välden för det och det är aldrig för sent.

Njut av din graviditet och det fenomenala att bli mamma nu!

Hälsningar

Ulrika Davidsson

Kostrådgivare och matskribent

 

Kommentera

Glutenfri grönkålspizza med färska fikon i juletider!

FullSizeRenderI dag gör jag pizza till familjen och provar en vegetarisk variant på fyllning som blev jättegod! Jag använder mitt basrecept på pizzadeg som jag har i boken ”Baka glutenfritt med Ulrika” som är jättegott och bra. Jag bakar på rismjöl, maizena, majsmjöl och psylliumhusk och  och det blir jättebra deg och sen lägger man på en god fyllning. I dag använder jag grönkål, créme fraîche, rödlök, nötter och färska fikon – ljuvligt gott!

Andra bra glutenfria mjölsorter att baka pizza på är jättemjöl, durramjöl, bovetemjöl och mandelmjöl.

IMG_0996

Glutenfri grönkålspizza med lök, fikon och nötter – 1 stor pizza

 

10 g jäst

3 dl vatten

3 dl rismjöl

1 3/4 dl majsmjöl

½ dl maizena

2 msk psylliumhusk

1 tsk salt

Fyllning

1 liten burk creme fraiche

3 dl grönkål

1 msk olivolja

salt

1/2 rödlök

1 dl valfria nötter

2 färska fikon

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Blanda ner alla ingredienser och forma till en lös deg. Låt vila i bunken i 3 timmar med plastfolie över. Sätt ugnen på 250°C. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till en pizzabotten med hjälp av lite rismjöl. Lägg på en bakplåtklädd plåt. Bred på creme fraiche på pizzabottnen. Krama lite olivolja på grönkålen och strö på salt och lägg allt  pizzan. Skala och strimla löken och lägg över tillsammans med nötter. Skiva fikon och lägg på pizzan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.

Om du vill göra en annan variant så är ju alltid en capriccosa gott – eller hur? Använd samma botten och lägg på tomatsås,  mozzarella, skinka, champinjoner och kanske lök och njut!

8D02B0AB-515C-4D03-A4A9-5D70B4E7F67F

495010BB-0269-43D9-B10C-9F0669A7B663

3C7992FC-07E6-4909-8CC4-F00C2F54E996

 

 

Kommentera

Raw Vegan Christmas Cheesecake!

I dag har vi haft lite ”lilljulafton” med min makes bror och barn och jag tänkte att jag gör ett Hälsojulbord… Ibland uppskattas detta och det gjorde de verkligen idag. Jag upplever faktiskt att allt fler vill äta lite mer hälsosamt och ha mer grönt på julbordet och inte en massa onyttigheter.

IMG_1009

Jag gjorde en griljerad skinka med polenta (glutenfritt), coleslaw, rödbetsallad med getost, rostade valnötter, grönkål och fikon, en apelsin och avokadosallad, senapssill och jättegoda köttbullar. När jag gör julköttbullar brukar jag göra så här:

IMG_1005
IMG_0982Julköttbullar – 40 st

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk mörk sirap

1/2 tsk kryddpeppar

1 krm nejlika

1 krm muskot

1 krm vitpeppar

1/2 tsk salt

1 ägg

400 g nötfärs

300 g fläskfärs

1 dl grädde

Skala och skiva löken och lägg i en matberedare med vitlök, sirap, kryddor. Mixa några sekunder och lägg sedan ner färs, ägg och grädde och mixa till en jämn smet. Smaka av med mer kryddor och forma till små köttbullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Sätt in i ugnen (200 grader) i 15 min och servera direkt!

IMG_1015
Som efterrätt hade jag gjort en ny kaka – RAW VEGAN CHRISTMAS CHEESECAKE som blev grymt god!!! Prova detta enkla recept och bjud dina kollegor eller gör som en efterrätt på julbordet. Fräscht och sunt istället för något onyttigt. Denna kaka smakar lite som pepparkaksdeg…!

Du kan förbereda kakan flera dagar i förväg och jag lovar – alla kommer att fråga efter receptet – helt underbar! Du kan dekorera kakan med nötter, kokos, choklad, vinbär, tranbär, lingon eller vad du tycker ser snyggt ut och vad du gillar.

RAW VEGAN CHRISTMAS CHEESECAKE – 1 kaka

Botten

200 g valnötter

2 tsk malen kanel

en nypa salt

8 torkade dadlar utan kärna

Fyllning:

3/4 dl extra virgin coconutoil

300 g cashewnötter (blötlagda över natten)

400 g kokosmjölk

4 msk flytande honung

2 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen nejlika

1/2 tsk malen ingefära

Dekoration: vinbär eller lingon, nötter, riven choklad eller något annat du gillar!

Blötlägg cashewnötter under natten. Lägg valnötter, kanel, salt och dadlar i en matberedare och mixa till en jämn smet. Fördela i en bakplåtsklädd bakform med avtagbar kant, ca 24 cm. Ställ in i frysen.

Smält kokosfettet i en kastrull, låt svalna något. Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg i en mixer. Mixa hastigt och tillsätt kokosolja, honung och alla kryddor. Öppna kokosmjölken och lägg ner den tjocka massan av kokosmjölken i matberedaren (släng vattnet som blir över eller använd till något annat). Mixa allt ca 2 minuter till en jämn, fluffig smet. Bred över bottnen och ställ in in 4-5 timmar i frysen.

Ta ut kakan 20 minuter innan servering och dekorera med vinbär eller lingon, nötter, riven choklad eller något annat du gillar!

IMG_1014

 

Kommentera

Nyttig Fika

I Tisdags firade vi Lucia på kontoret och alla kollegorna fick i uppdrag att bidra med en godsak. Ja! du förstår ju säkert att vi ” Team Ulrika ” försöker leva som vi lär (vill poängtera att även vi syndar ibland:)
Mycket inspiration tog vi från en av mina böcker ” Baka Glutenfritt” Där finns goda enkla recept på hur du kan baka glutenfritt och många av recepten är utmärkta till julens gottebord 🙂
Vad sägs om exempelvis Banan Biskvier & Raaw food bollar ?

15400338_10153866845637574_25100588249487237_n

Endel av mina böcker hittar du på min hemsida www.ulrikadavidsson.se

God helg 🙂

Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna