I går kväll och i morse var jag och föreläste för 75 banarbetare om GI och vinsten med att dra ner på kolhydrater. Jag bjöd på Ägghack i salladsblad och det gick hem! Hoppas att jag inspirerade killarna att börja laga mat och ta med matlådor istället för att äta skräpmat, dricka kaffe och läsk. Jag pratade mycket om blodsockret och målade upp min blodsockerkurva som tydligt visar hur dåligt det är med dessa berg och dalbanor vi lider oss igenom varje dag som snor all vår energi och gör oss tjocka:
Ägghack med skinka – 1 portion
2 hårdkokta ägg
1 msk majonnäs
1 msk hackad färsk gräslök eller purjolök
Salt och svartpeppar
½ paprika i 3 färger
2 skivor rökt skinka
Hacka äggen och blanda med majonnäs och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp paprikahalvor på ett fat och fördela ägghacket i. Servera med skinka.
Kommentera (1)I går var det luciamys hemma med både saffransbullar och luciatåg! Här kommer ett gott recept på mina lussebullar. Tänk på att lägg bullarna tätt på plåten – då blir de extra saftiga! De ska gärna jäsa ihop så att man bryter isär dem…
Saffransbröd med kesella – 30 stycken
50 g jäst
100 g smör
250 g kesella mager
2 kuvert saffran, 1 g
1 ½ dl råsocker
½ tsk salt
ca 17 dl dinkelsikt
Pensling och garnering: 1 ägg och ½ dl russin + mandelspån
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 °C. Häll blandningen över jästen och rör till den löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa i 1 tim. Knåda degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Baka ut degen till bullar i önskad form och lägg på en plåt. Låt jäsa i 30 min under en bakduk. Sätt ugnen på 225 °C. Pensla bröden med uppvispat ägg och dekorera med russin och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 5–8 min.
I dag har jag lagat julmat och julgodis hela dagen och gjort recept som innehåller få kolhydrater! Jag använder lite nya produkter som t ex kokosmjöl, sukrin och fiberhusk i mina pepparkakor. Här kan du kika på lite inspiration från min julbuffé hos Malous program ”Efter tio” som sändes i går:
Nyttiga pepparkakor – 25 st
2 dl mandelmjöl
100 gr smör
½ dl sukrin
2 krm mald kryddnejlika
2 krm mald kardemumma
2 krm kanel
1 msk fiber husk
¾ dl kokosmjöl
2 äggvitor
Gör pepparkaksdegen dagen före och låt den vila i kylskåpet under natten. Smält smör, sukrin och kryddor i en kastrull. Rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Låt stå en halvtimme och svälla. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner äggvitan försiktigt i kaksmeten. Tillsätt kokosmjölet och blanda om till en fast pepparkaksdeg. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och tryck ut pepparkakor med hjälp av formar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.
Kommentera (2)
Känns kul att vi kan lansera en särskild blogg med anknytning till vår nya bok – 6 kilo på 6 veckor.
På den här bloggen kommer vi kontinuerligt att komma med lite tips, recept och god råd för att du ska lyckas så bra som möjligt med din nya “regim”. Och så får du förstås möjlighet att ställa frågor till oss.
Hälsningar från Ola & Ulrika
Kommentera