VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sunda och goda godsaker till jul….

Det känns tidigt att börja tänka på jul tycker jag men när vi landade i Sverige i går från en alldeles underbar semester i Thailand så var det typ snökaos….! Jag bor i en villa i Sollentuna och när vi kom hem var det snövallar på tomten – redan i början av november????

Hur som helst så tänkte jag redan nu dela med mig av några trevliga, lättbakade och framförallt relativt nyttiga godsaker som ni kan baka till advent, lucia och decembermyset! Här får ni recept på Pepparkaksmuffins och en god Citronmoussetårta med granatäpplekärnor – Glutenfritt och sockerfritt!

C9298010-7ECB-444F-B047-ED21451AF325

Citronmoussetårta – 6 portioner

2 dl mandelmjöl

8 urkärnade torkade dadlar

1 msk kokosfett

1 msk vatten

saft från en ½ citron

Mousse

2 gelatinblad

1 dl grädde

½ dl sukrin

skalet av ½ citron

250 g mascarpone

Dekoration: Skalet av ½ citron + ½ dl granatäpplekärnor

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet. Fördela smeten i en pajform med avtagbar botten, ca 20 cm i diameter. Ställ in i kylen. Blötlägg gelatinblad 5 minuter i lite vatten. Koka upp grädde och sukrin i en kastrull. Dra av från värmen och blanda ner citronskal och gelatinblad. Låt kallna. Lägg mascarpone och gräddbladningen i en matberedare och mixa till en jämn smet. Fördela smeten i formen och ställ in i kylen 3-4 timmar. Dekorera med citronskal och granatäpplekärnor.

29305051-1D7A-4E47-9C3E-E51BFC37296F

Pepparkaksmuffins – 6 stora muffins

100 g rumsvarmt smör

1 dl sukrin

3 ägg

2 ½ dl hasselnötsmjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

½ tsk malen nejlika

½ tsk malen ingefära

Topping

50 g mascarpone

½ dl sukrin melis

1 apelsin

1 tsk malen kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och sukrin luftigt i en bunke. Vispa ner ägget ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner i smörblandningen. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna helt på ett galler. Vispa mascarponeost och sukrin till en fluffig frosting. Riv skalet från apelsinen och dela sedan apelsinen på hälften. Pressa ut saften ur den ena halvan och vänd ner tillsammans med apelsinskal och kanel i frostingen. Spritsa ut frosting på varje muffins. Skala och skär klyftor av den andra apelsinhalvan. Toppa muffinsarna med klyftorna och dofta eventuellt över lite kanel.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna