VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Nya Frukostvanor

Att frukosten är dagens viktigaste mål är ingen myt och det är där vi får den energi vi behöver för att må bra, men också för att orka med och vara koncentrerade under förmiddagens arbete och slippa vara hungriga och känna kurr i magen.

Tyvärr går alltför många barn och tonåringar till skolan utan att ha ätit frukost eller med en frukost i magen som gör att blodsockernivån på förmiddagen blir så låg att man inte kan koncentrera sig.

Vi är alla olika och vissa av oss vaknar hungriga och är sugna på frukost, medan andra känner tvärtom. Som kostrådgivare har jag jobbat med flera familjer och i samtliga fall har jag lyckats att förändra ett beteende. Jag är övertygad om att kroppen frågar efter det som den är van att få! Äter man inte frukost har kroppen för länge sedan gett upp och signalerar inte längre behovet… den får vackert genomlida förmiddagen.

Har kroppen fått en morgondos socker i form av sötad yoghurt och sockrade flingor vill den fortsätta ha det. Denna ovana går dock att ändra på och jag tänkte i detta blogginlägg inspirera hur ni kan göra i familjen.

Glutenfria frukostar

 

Müsli med vanilj och kardemumma – 1 sats (145 kcal per 1/2 dl müsli)
4 dl havregryn
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
1 msk mald kardemumma
1 msk vaniljpulver
2 dl kokosflingor
1 dl grovt hackade cashewnötter
1 dl grov hackade valnötter
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
1 dl pumpafrön
2 msk vatten
2 msk kokosfett
1 msk flytande honung

 Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosfett i en kastrull. Blanda havregryn, frön, nötter och kryddor i en skål. Häll i vatten, kokosfett och blanda om. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt och ringla lite honung över. Rosta i ugnen ca 25 minuter. Rör om flera gånger under tiden så att inte müslin bränns. Låt müslin svalna och förvara i en burk med lock.

Musli

Nyponfrallor med dadlar

12 frallor

8 torkade dadlar

25 g jäst

8 dl kallt vatten

8 dl havremjöl

2 ½ dl bovetemjöl

1 dl nyponskalsmjöl

1 dl psylliumhusk

1 ½ msk flytande honung

1 ½ tsk salt

1 1/2 dl hackade valnötter

½ dl glutenfria havregryn +  ½ dl hackade valnötter att strö på frallorna

nyponbröd

  1. Skiva de urkärnade dadlarna och blötlägg i ½ deciliter ljummet vatten i 5 min.

 

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, dadlarna och blötläggningsvattnet och alla övriga ingredienser. Blanda ihop till en deg runt och låt stå i några minuter.

 

  1. Forma degen till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa bullarna med havregryn och valnötter. Låt jäsa under bakduk i minst i 1 ½ timme. Sätt ugnen på 175 grader 30 minuter innan gräddning så hinner den bli varm.

 

  1. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter och låt sedan svalna på galler under bakduk.

  

Tips

  • Bestäm er för att denna vecka ska alla i familjen äta frukost. Var och en får själv välja vad de är sugna på och gillar. Är man inte en van frukostätare så rekommenderar jag att göra en smoothie. Det är lättare att dricka än att äta sin frukost till en början.
  • Satsa på att göra egen müsli. Den blir garanterat godare än den färdigköpta och nedan får du ett bra recept som jag ofta gör hemma! Ät müslin tillsammans med naturell yoghurt eller vaniljyoghurt om det går lättare. Det är också gott med bär och frukt till.
  • Prova att äta ägg som mättar bra till frukost. Koka äggen kvällen innan och lägg i kylen (bra för den som har bråttom eller vill ta med ägget som mellanmål). Eller gör en stor äggröra och ställ på frukostbordet så alla kan smaka och ta till exempel skinka eller grönsaker till. En omelett är också ett bra alternativ.

Bra val

Istället för sockrade flingor:

  • Gör en egen nötblandning som du rostar i en torr panna.
  • Gör en egen fröblandning av sesamfrön, pumpafrön, linfrön och solrosfrön.
  • Med egen müsli undviker ni mycket socker.
  • Vill du ha gröt väljer du fiberhavregryn och kokar den med linfrön, solrosfrön och kanel. Smaksätt gärna med lite torkade och hackade aprikoser eller rivet äpple.

Istället för vitt bröd:

  • Välj hårt bröd av råg – gärna FinnCrisp, Ryvita eller Wasa Sport.
  • Satsa på surdeg som har ett lägre GI eller välj grovt bröd med hela korn, råg, frön och nötter.
  • Det hembakta brödet är det bästa – då har du koll på ingredienserna!

 

Vi Hörs! Ulrika


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna