VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

10 st Mellanmålstips!

Många hör av sig här och undrar över fler recept och råd när det gäller mellanmål.

Jag rekommenderar att man ska äta mellanmål bara när man behöver det! Om man äter en av våra frukostalternativ så är man ofta mätt i minst 4 timmar och det gör faktiskt inget att man känner sig lite hungrig innan lunch i någon halvtimme! Däremot förstår jag om man kan bli hungrig framåt eftermiddagen vid 15-16 tiden och då kan det vara gott med ett mellis. Här kommer lite tips!

1. Kokta ägg är alltid gott. Koka några extra på morgonen och lägg ner i handväskan (klarar sig i rumstemperatur). Vill man ha majonnäs till går det bra.

2. Naturell keso med t ex 1/2 avokado eller lite tonfisk eller makrill i tomatsås

3. 50 g brieost, 10 valnötter och 5 oliver

4. Gör egna skinkrullar: fyll skinka, salami eller hamburgerkött med en god färskost t ex vitlök och rulla ihop och ät 4-5 st till mellis.

5. Gör en omelettwrap: Grädda en naturell omelett och låt kallna. Fyll den med lite sallad, ost och skinka och rulla i hop.

6. Baka muffinsar eller valnötsbrödet som jag lade upp på bloggen i går.

7. Proteinshake med frysta bär. Köp ett bra proteinpulver och mixa med vatten och hallon.

8. En näve nötter (50 g)

9. Endiveblad med färskost t ex pepparrotsmak

10. Några skivor rostbiff, mortadella, parma eller kalkonskivor


Kommentarer


  1. Anna Karin 16 januari, 2011 on 21:30 Svara

    Tack för tipsen! En liten undran. Jag är barnsligt förtjust i drickchoklad. Man kan säga att jag varit en ”Oboyoman” men har ju naturligtvis slutat. Har vant mig vid hemmagjord drickchoklad gjord på laktosfri lättmjölk och 2 tsk ren kakao. Inget socker! Hur ställer sig GI till det? Är det något jag kan dricka under någon av faserna?

    Tack på förhand!

    • Ulrika Davidsson 17 januari, 2011 on 21:23 Svara

      Anna Karin,
      Denna ovana får du sluta med! Jag förstår att det kan vara jobbigt men ta tjuren vid hornen och bli av med denna ovana – det kommer göra dig lycklig i framtiden!
      Lycka till hälsar Ulrika

  2. BT 17 januari, 2011 on 12:24 Svara

    Tack för bra mellis tips! En fråga angående de goda mellis bollarna med cashewnötter som finns i boken: Jag läste i blogg från januari 2010 att man ska undvika cashewnötter pga högt kolhydratinnehåll. Hur många bollar är ok per dag och kan man byta ut cashewnötterna mot någon bättre nöt ur kolhydratsynpunkt?
    Tack för bra och goda recept!

    • Ulrika Davidsson 17 januari, 2011 on 21:36 Svara

      Hej Birgitta,
      Det är helt rätt att just cashew innehåller mest kolhydrater. De är dock goda att använda i bollarna. Du kan byta ut till någon annan nöt som tex valnöt eller mandel för variation om du vill. Jag tycker att en boll per dag räcker gott och väl! Hälsningar Ulrika

  3. Veronica 17 januari, 2011 on 13:41 Svara

    Tack för tipsen,
    Jag har en frågan angående frukostförslagen som ni ger i boken, ni har ett exempel på pistasch- och mandelmüsli, vad ska jag äta till den? Om jag bakar frallorna hur många kan jag äta då och fungerar dessa även som mellanmål? Jag är laktosintolerant och i några recept ska man använda kesella, kan jag ersätta detta med laktosfri kvarg?

    • Ulrika Davidsson 17 januari, 2011 on 21:39 Svara

      Hej Veronica,
      Du kan äta müslin med 1 1/2 dl naturell yoghurt eller fil (minst 3% fett). Det är lagom med 1/2 dl – 3/4 dl müsli per portion.
      Brödet ska du vara lite sparsam med då de innehåller kolhydrater. Baka en sats och ät 2-3 st per vecka. Satsa hellre på mer kolhydratsnåla mellanmål för bästa resultat.
      Du kan ersätta kesella med kvarg! Hälsningar Ulrika

  4. Sofia 29 januari, 2011 on 16:14 Svara

    Hej! Jag läste ovan att du tycker att en boll per dag är rimligt, men en boll till mellanmål( klockan 15) blir jag inte mätt på. Jag åt tre idag och det tyckte jag var lagom, jag blev absolut inte proppmätt men belåten blev jag iallafall. Är tre alldeles för mycket för att jag ska lyckas gå ner i vikt?

  5. Ulrika Davidsson 3 februari, 2011 on 09:28 Svara

    Hej Sofia, Välj hellre bland de andra mellanmålsalternativen! Det är inte meningen att man ska äta sig mätta på bara bollarna 🙂 Ta ett ägg, keso mm och avsluta med en boll!
    Hälsningar Ulrika

  6. Gunilla 6 februari, 2011 on 15:23 Svara

    vad äter man mer än steken, middag vecka 1 dag 7. Det kan väl inte vara så att man bara äter det??

    • Cassandra 6 februari, 2011 on 19:22 Svara

      Gör sallad till! Så länge det är grönsaker som växer ovan jord så kan du äta vilka du vill! Lycka till!

  7. Berit 2 mars, 2011 on 11:49 Svara

    Hej! Jag sötar mitt thé o kaffe med Hermesetas varje dag, kan jag
    fortsätta med detta?

    • Ulrika Davidsson 2 mars, 2011 on 17:16 Svara

      Hej Berit, det bästa är ju förstås att du slutar med sötningsmedel….Hälsningar Ulrika

      • Anna 28 mars, 2011 on 09:04 Svara

        Hej!
        Att sluta med sötningsmedel. Är det för att hjärnan skall vänja sig av med det söta eller för att det är syntetiskt och inte bra för kroppen? Om det är det sistnämnda så undrar jag om man kan använda Stevia?
        //anna

  8. Nina 19 mars, 2011 on 11:45 Svara

    Har en fråga ang mellanmål..
    I de andra böckerna står det att man ska hålla förbränningen igång genom att äta mellanmål.. Hur kommer det sig att man nu inte ska äta det på fm mellan frukost och lunch?
    Hälsningar Nina

    • Ulrika Davidsson 21 mars, 2011 on 07:34 Svara

      Hej Nina,
      Du kan äta ett mellis på förmiddagen men min erfarenhet säger att man mest behöver det på eftermiddagen men alla är olika.
      Gör som du känner att du behöver. Hälsningar Ulrika

      • Nina 22 mars, 2011 on 12:21 Svara

        Hej Ulrika!

        Förlåt om jag är på, men..
        Jag skulle vilja veta vad som är bäst för förbränningen?

        Mvh Nina

  9. Monica E Carlberg 20 mars, 2011 on 08:27 Svara

    Jag har fortfarande en fråga om min soppa som jag har gjort!!
    Massa olika grönsaker, vatten, soja, chili, löksoppspulver, salt och peppar.
    Hade varit tacksam om jag fick ett svar, då jag har massa med sådan soppa. Synd att slänga mat tycker jag.

    • Ulrika Davidsson 21 mars, 2011 on 07:31 Svara

      Hej Monica, Jag hittar inte din fråga om soppa? Var har du lagt det inlägget? Jag svarar gärna men vet inte var frågan är…Hälsningar Ulrika

      • Monica 21 mars, 2011 on 08:29 Svara

        Jag undrar om jag kan äta följande soppa:
        mycket grönsaker (både ovanför marken och under marken)
        vatten
        soja
        peppar
        lökpulversoppa
        Så ser det ut, kan jag äta denna????
        Tacksam för svar, Monica

        • Ulrika Davidsson 21 mars, 2011 on 21:37 Svara

          Hej Monica, Nu äntligen hittade jag din fråga! Jag tycker att det ser ut som att receptet på denna soppa är bra men om det mycket rotfrukter så är det sämre då dessa har ett högt GI värde om de är kokta.

          Prova dig fram och ät soppan lite då och då. Jag tror att det funkar men som sagt kolla vågen och se vad som händer. Hälsningar Ulrika

          • Monica 22 mars, 2011 on 08:15

            Tack så hemskt mycket för ditt svar.
            Monica

  10. Monica E Carlberg 20 mars, 2011 on 09:29 Svara

    Jag undrar också om man kan ta müsli och youghurt som ett mellanmål??

    • Ulrika Davidsson 21 mars, 2011 on 07:30 Svara

      Hej Hej Monica, Du kan äta yoghurt till mellis beroende på vad du har ätit till frukost. Inte yoghurt 2 ggr per dag… Hälsningar Ulrika

  11. Monica E Carlberg 20 mars, 2011 on 22:25 Svara

    Idag gjorde jag räkpajen, den var underbart god!!

  12. Monica E Carlberg 21 mars, 2011 on 04:41 Svara

    Jag fattar ingenting. På två dagar har jag gått upp ett kilo???????? Kan någon svara mig varför det blivit så här. Jag har följt recepten till punkt och pricka????? Snälla!

    • Ulrika Davidsson 21 mars, 2011 on 07:19 Svara

      Hej Monica,
      För det första ska du inte väga dig varje dag utan ha som regel att du väger dig 1 gång per vecka samt mäter dig på 5 ställen. Det kommer att bli ett resultat men du måste ha lite tålamod… Hälsningar Ulrika

      • Monica 21 mars, 2011 on 08:31 Svara

        Tack för dina svar, nu väntar jag bara på svar ang soppan!!
        Tack, Monica

  13. Aida 28 mars, 2011 on 19:57 Svara

    hejsan!

    Jag har lite frågor och jag hoppas att ni kan svara på dem. har försökt hitta svar på nätet men inte lyckats. Jo, det är så att jag har köpt er bok och jag bara älskar alla recept. Har kört rivstart i snart 2 v. Jag har ibland lite svårt att äta exakt allt eftersom jag jobbar på förskola och får serverad mat men jag brukar alltid äta kött och sallad. Ibland tar jag med mig egna biffar, kyckling etc som inte innehåller mjöl men jag äter grönsakerna som vi får serverade på jobbet. Är detta ok? Mitt problem är att det känns som att jag inte går ner nåt. Visserligen har jag bara 3 kilo att gå ner, jag är 26 år gammal och är 165 lång och väger 55kg, jag vet att jag inte är överviktigt men mina kläder spänner så jag vill att de ska sitta bekvämt igen =o( Jag tränar 4ggr i veckan, styrka och lågintensiv träning, som Powerwalk, cykling eller crosstrainer. Vad gör jag för fel? För mkt träning eller fel sort? ska ja kanske öka styrketräningen till ett pass till i veckan? Plus att jag powerwalkar på min luch ca 40 min 4 dagar i veckan. Sen undrar jag om det är ok att ta en proteinshake efter träningen på kvällen? Jag kan ofta bli hungrig på kvällen runt 20, 20.30 är det ok om jag äter mellis på en näve nötter och lite bär eller en bit mörk choklad? Detta kan även vara kvällar då jag inte tränat. Hade varit supertacksam på svar! Snälla hjälp!

    Aida

    • Ulrika Davidsson 31 mars, 2011 on 11:49 Svara

      Hej Aida,
      Oj, vad du är duktig! Det låter som du verkligen anstränger dig och gör allt. Ibland är kroppen inte så lätt att förstå sig på och behöver tid för att det ska hända något. Allt du gör låter jättebra så mitt råd är att följa programmet, träna som du gör och fokusera på allt det andra positiva som följer med så kommer nog viktminskningen förr eller senare. Du har ju som sagt bara några kilon och det kan vara svårt att bli av med dem.
      Ha tålamod och var nöjd med dig själv. Hälsningar Ulrika

      • Aida 6 april, 2011 on 19:25 Svara

        Hej igen!

        Tack för ditt svar, jättesnällt!
        Nu undrar jag eftersom jag inte har mer än 3 kg
        Att gå ner, kan ja istället köra från fas 2 redan efter 2 v rivstart? Sen en annan fråga, igår åt ja en maträtt med äggplant, köttförs och paprika. I färsen va där lite vanligt ris, allt detta gratinerades i ugnen. Vi var bortbjudna så jag åt, d va lite svårt att peta bort riskornen 😉 så vad händer nu, måste ja börja om på nytt? Ja fick i mig Max 1/2 dl kokt ris.

        Hälsningar
        Aida

  14. [email protected] 31 mars, 2011 on 10:35 Svara

    Hej
    jag har läst boken och känner mig ”laddad” ska börja efter påsk. Lite funderingar har jag…
    1. har Granola med russin, är det ok att äta?
    2. fyra första veckorna är det ok att äta GI frallor?

    • Ulrika Davidsson 31 mars, 2011 on 11:51 Svara

      Hej Hennele,
      Bra att du är påläst! Du ska inte äta för mycket av granolamüslin som du har hemma. Bäst är om du undviker men annars kan du ta 1/2 dl till din yoghurt någon gång i veckan. Brödet som finns i boken kan du baka och äta 2-3 st i veckan. Lycka till hälsar Ulrika

  15. EmEm 3 april, 2011 on 17:14 Svara

    hej
    Jag har en fråga om frukostar. Går det bra att byta ut naturell yoghurt mot grekisk yoghurt? jag brukar ta massor blåbär och hallon, med förblandning (solros, pumpa och sesamfrö). Till det tar jag ca 2 matskedar grekisk yoghurt, går detta bra i fas 1? Får man bara äta yoghurt 1gång per dag? varför? brukar använda grekisk yoghurt även i såser till middagen. Bör man inte de i fas 1?

    MVH
    Emmy

    • Ulrika Davidsson 8 april, 2011 on 15:47 Svara

      Hej Emmy, Det går jättebra med grekisk yoghurt men du bör inte komma upp i för stor mängd (1-2 dl) för kolhydratsinnehållets skull. Hälsningar Ulrika

  16. Anna 11 april, 2011 on 09:56 Svara

    Hej!
    Jag undrar några små saker:
    Att sluta med sötningsmedel. Är det för att hjärnan skall vänja sig av med det söta eller för att det är syntetiskt och inte bra för kroppen/miljön? Om det är det sistnämnda så undrar jag om man kan använda Stevia istället?
    Sedan undrar jag var man hittar osötad granola (jag bor i Stockholms innerstad och har kollat runt lite utan resultat.)
    Slutligen undrar jag om man kan byta ut vissa rätter mot andra i boken, så länge manhåller sig till lunch mot lunch och middag mot middag?

    Vänligen,
    anna

  17. Anna 13 april, 2011 on 13:29 Svara

    Hej igen,

    Glöm lite av mina tidigare inlägg. JAg har surfat runt massor och fått svar nu – även om jag fortfarande inte har hittat Granolan.
    Dock är Steviafrågan obesvarad och den skulla jag gärna vilja ha svar på vid tid.
    Tack för en finfin bok och grymma recept!! Jag blir lika positivt överraskad varje gång.
    Jag är inne på min tredje vecka, upplever lite trötthet och mer törst, men annars mår jag toppen. Vägde och mätte mig inte innan – för det viktigaste är egentligen att må bra, men kläderna sitter lite lösare. 🙂
    Vänligen,
    anna s

    • Ulrika Davidsson 15 april, 2011 on 10:21 Svara

      Hej Anna,
      Det är en bra artikel i Expressen som du kan läsa om sötningsmedel här:
      http://www.expressen.se/1.2402262

      Du kan använda Stevia eller Sukrin när du vill baka eller använda något sött. Själv tar jag lite honung – tycker att det känns mest naturligt.
      Lycka till hälsar Ulrika

  18. Louise 20 april, 2011 on 19:48 Svara

    Hej!
    Jag undrar en sak om mellanmålen. Ett utav alternativen är en halv avokado med ex makrill i tomatsås. Hur mycket makrill ska man ta?

    MVH Louise

    • Ulrika Davidsson 20 april, 2011 on 20:01 Svara

      Hej Louise. Det är lagom med en halv -en hel burk tycker jag! Du kan egentligen äta så mycket makrill du vill för det är inget som minskar viktminskningen – snarare tvärtom! Hälsningar Ulrika

  19. jessica 29 juni, 2011 on 21:37 Svara

    undrar över era mellis rekomendationer. Jag måste äta mellis både mellan frukost -lunch och lunch-middag. Är väldigt blodsocker känslig och dippar lätt.
    För mig spelar det ingen roll om jag äter en bastant frukost eller ej. Brukar käka keso med lite hamburgerkött eller liknande, det är väl ok?

    Funderar även på kolhydrater i samband med träning. Jag tränar styrka 3 dgr i veckan och cardio minst 2 dagar i veckan, efter träning är det väl ok med snabba kolisar? Eller sabbar det hela idén ?

    Har klarat första dagen utan problem, jätte god mat! 🙂 Fetaost salladen var grym!

  20. Henrik Milles 30 juni, 2011 on 10:33 Svara

    Hej!
    Jag undrar om jag kan byta apelsinen i mellanmålet mot en halv banan?

    Henrik

    • jessica 30 juni, 2011 on 14:48 Svara

      jag kan ha fel, men mig veterligen innehåller banan snabba kolisar och det känns som tokigt att ta det till mellanmål, byt ut den mot ngn annan frukt med låg gi, ex. äpple. Men som sagt kan ha fel…

    • Ulrika Davidsson 3 juli, 2011 on 22:43 Svara

      Henrik, om du vill gå ner snabbt i vikt så ska du helst inte äta för mycket bananer då dessa innehåller mycket fruktos. Satsa på surt äpple, plommon, kiwi men ännu hellre feta mellanmål – de mättar mest! Hälsningar Ulrika

  21. Henrik Milles 30 juni, 2011 on 16:56 Svara

    hittatde en påse i frysdisken med smoothiebär (inget tillsatt, bara frukt och bär)
    I den var det jordgubbar, banan och blåbär.
    Gott! Men frågan är om andelen banan (ca 1/3) är för mycket?
    Helst utan apelsinen också.

    H. (som har helt galen sockerabstinens pga av Coca Cola brist 🙂

    • Ulrika Davidsson 3 juli, 2011 on 22:38 Svara

      Hej Henrik,
      Jag tycker visst att du kan äta av denna blandning – gärna med lite proteinpulver och vatten för den nyttigaste varianten! Hälsningar Ulrika

  22. Susanna Andersson 11 juli, 2011 on 14:19 Svara

    Hej

    Har inhandlat boken och har ett par frågor:
    Jag tränar inför tjejmilen och har precis kört menyerna 1v och är därmed i rivstarten. Känner att orken ibland tryter på löparrundorna och spinningpassen. Brukar ta en proteinshake efter passet men finns det ngt jag bör tänka på att äta innan? Bör jag klara mig utan kolhydrater eller ska jag tillsätta det ändå?? Vill inte lägga träningen på hyllan under rivstarten då konditionen tappar rejält då.

  23. Christina 16 augusti, 2011 on 16:25 Svara

    Kan jag följa recepten i boken även om jag är 68 år gammal? Eller måste jag göra mindre portioner?

    • Ulrika Davidsson 5 september, 2011 on 23:12 Svara

      Hej Christina,
      Du ska äta precis som det står och absolut inte mindre portioner! Hälsningar Ulrika

  24. Jacmine 10 september, 2012 on 14:36 Svara

    Hejsan 🙂 Jag började nyss med Gi och tar en del recept ur boken 6 kilo på 6 veckor. Jag undrar dock om det är ok att äta 2 dl yoghurt och denna musli?
    LCHF-müsli ca 1 liter
    1 dl hasselnötter
    1 dl sötmandel
    1 dl cashewnötter
    1 dl paranötter
    1 dl pumpakärnor
    1 dl solroskärnor
    1 dl hela linfrön
    1 dl sesamfrön
    1 dl ekologiska kokosflingor
    2 msk kanel
    1-2 tsk vaniljpulver
    1/2 dl flytande kokosolja
    1/2 dl vatten
    Sedan undrar jag om det är ok att äta bröd, för det står ju i boken att man får äta fullkornsbröd. Har du något förslag på något sådant bröd som innehåller jätte lite kolhydrater och som man kan köpa i butik? Jag skulle gärna vilja ha en skiva bröd till yoghurten, hård eller mjuk spelar ingen roll men kan du ge förslag på bröd som är okej att äta som finns i butiken. Tack på förhand!

  25. Birgit Jacobsson 26 maj, 2013 on 20:19 Svara

    Hej Ulrika,

    Tack för goda recept och bra tips. Du skriver att man kan dricka proteinpulver som melanmål. Kan du namnge några bra proteinpulver. Det finns ju hur många som helst att välja på.

    Tack på förhand
    Birgit

  26. Birgit Jacobsson 27 maj, 2013 on 08:57 Svara

    Hej igen Ulrika,

    Jag har en fråga till. Har börjat med LCHF för en vecka sedan. Har lite svårt med att hitta recept . Är det ok att man blandar från olika böcker. Har dina kokböcker, men även boken, Från mitt kök av ANNA J.D. Jacobsson ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna