VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ah, nu tror jag att jag lyckats ändra till mitt namn!

  • Inlägg av:
  • Datum:
  • Kategori: Blandat

Gör ett nytt försök – om du vill skriv in din fråga om GI-metoden och vår nya bok här så svarar jag så snart jag kan!

Ha en underbar dag!


Kommentarer


  1. Anna 28 december, 2010 on 13:20 Svara

    Äter enligt LCHF nu. Har köpt er bok och skulle vilja få veta skillnaden på LCHF och det ni skirver om i boken. Eftersom Ulrika skrivit en LCHF bok blir jag lite förrvirrad. Vad är vad och är det skillnad?

    Mvh Anna

    • Ola Lauritzson 28 december, 2010 on 18:14 Svara

      Hej Anna,
      det är en bra fråga! Klassisk LCHF har som målsättning att den mesta av din dagliga energi (= kalorier) ska komma från fett. Gärna mättat fett. Målsättningen är ca 70%.

      Det strider mot GI-metoden och vad jag normalt rekommenderar. Istället föreslår jag mer protein, en övervikt av omättat fett och del kolhydrater (med lågt GI).

      • Anna 29 december, 2010 on 11:03 Svara

        Då skippar jag er bok och håller mig till LCHF efterom jag läst på om det jämfört med GI och tror mer på LCHF. Mår mycket bra när jag inte äter så mycket kolhydrater.
        Tack för svaret!

  2. Ann 28 december, 2010 on 20:04 Svara

    I boken finns recept på en musli till frukost, Jag trodde att man inte ska äta musli under de första 4 veckorna – stämmer det?
    2 dl naturell youghurt + lite musli + 1 kokt ägg + kaffe = bra frukost under de 4 första veckorna?

    • Ola Lauritzson 29 december, 2010 on 13:43 Svara

      Just den här müslin är gjord för att passa även under dessa 6 veckorna. Visst, du kan vara något försiktig med mängden de första fyra veckorna, men det är ändå ok om du är strikt i övrigt under dagen.

  3. Berit Olsson 29 december, 2010 on 13:41 Svara

    Hej!
    Har just köpt er bok och överväger att ge mig i kast med detta. Undrar dock följande:
    1. En av era 10 frukostar är ett recept på 21 bullar att baka. Det är väl knappast meningen att man äter 21 bullar som en frukost. Hur är det tänkt?
    2. Hur jag än räknar finns det bara 7 mellanmål (inkl 3 godisbullar). Det står att det skall finnas 10. Sidorna i boken stämmer (s 28-33)- Finns dessa mellanmål någon annan stans i boken?
    Mvh Berit

    • Ola Lauritzson 29 december, 2010 on 13:44 Svara

      Hej Berit,
      Nej, du ska förstås inte äta alla bullarna. Max 1 bulle per dag!

      När det gäller mellanmålen ändrade dessvärre så att en del ligger under frukostförslagen. Tack för att du uppmärksammade mig på detta – vi ska ändra till nästa omtryck!

  4. Annapanna 29 december, 2010 on 16:25 Svara

    Hej
    Tack för en fin bok, jag har en fråga: får man byta lunch mot middag och vice versa ?
    (Jag är ett litet ensamhushåll och det vore bra om man kan laga dubbel portion på kvällen så man får matlåda och slipper stå och laga 2 rätter)

    • Ola Lauritzson 29 december, 2010 on 22:15 Svara

      Absolut Annapanna – det går utmärkt att byta!

  5. Annapanna 29 december, 2010 on 16:25 Svara

    x

  6. Eva 29 december, 2010 on 23:46 Svara

    Hallå!
    Härligt med en ny kokbok proppad mer era läckra recept. Ser att min fråga redan dykt upp! Vem har ätit upp de försvunna mellanmålen? Å dessvärre, frukostarna är fortfarande bara tio till antalet.
    Mellanmålen är och förblir mitt stora problem. Vad funkar? Vore guld om ni i bloggen kunde komma med förslag på ytterligare mellanmål. Mellanmål som enkelt går att ha med i väskan, eller när man sitter framför skärmen på jobbet. Svårt med kylskåp, det får inte lukta och inte heller smula för mycket!

    • Ola Lauritzson 30 december, 2010 on 09:35 Svara

      Eva, du har så rätt! Lovar att jg och Ulrika ska ge tips på fler bra mellanmål i bloggen. Håll utkik!

  7. Sara 30 december, 2010 on 11:12 Svara

    Hej!
    Jag har köpt 2 av era böcker och har börjat så smått denna veckan för att sedan rivstarta i januari och känner mig riktigt taggad.
    Men jag har ett problem, jag tänkte göra energibars för att ha med mig till jobbet som mellanmål men kan inte finna någon osötad granola någonstans. Det enda jag hittade var en sockerfri granolamusli men dock sötad med äppeljucie och malt från Voltare. Är den ok?
    Kan man annars använda Paulins Musli som bas, den är sockerfri men innehåller dock havreflingor, veteflingor och vetekli?
    Eller har ni något recept på hur man gör egen granola eller något annat som kan fungera i energibarsen?
    Tack på förhand

    • Berit Olsson 1 januari, 2011 on 17:21 Svara

      Två frågor och några förslag:
      Fråga 1 gäller om man kan äta frukt som päron och äpple som mellanmål i obegränsad mängd och eller grönsaker som morot, blomkål och sockerärtor som ”fria” mellanmål.
      Fråga 2 gäller hur ni ser på lättmjölk i kaffe

      Förslag 1: Det vore värdefullt med en inköpslista för basvaror och vecko-inköpslistor för de sex veckorna. Många ingredienser återkommer och kan tillhöra stapelvaror. Vissa kan vara svårhittade och man kunde ev. få förslag på ersättningsalternativ.
      Förslag 2 är kanske lite mera trixigt men intressant tycker jag. Varför inte sälja 6 veckomatslådor i samarbete med någon bra matkedja. Första leveransen innehåller då de stapelvaror som kan lagras, följande lådor veckans färskvaror ev med info om vad som ev måste köpas pinfärskt. Många som intresserar sig för 6- veckors-programmet skulle nog uppskatta och vara villiga betala för sådana kit.
      Mvh Berit

      • Ola Lauritzson 2 januari, 2011 on 13:02 Svara

        Hej Berit, frukt innehåller ganska mycket socker så begränsa till en om dagen. Dina övriga förslag är bra. Var dock lite försiktig med rotfrukter som alla innehåller mycket stärkelse. Åtminstone ska du inte koka/baka dem.

        Om du begränsar mjölken i kaffet till en ”skvätt” så ok. Men inga kaffelattes – det blir för mycket (laktos).

        Tack för dina två förslag också. Väldigt bra tycker jag! Ska fundera just på det andra förslaget som är spännande!

    • Ola Lauritzson 2 januari, 2011 on 12:58 Svara

      Hej Sara, både de granolas du nämner är bland e bästa du kan hitta, så använd dem (i måttliga mängder). Vill du göra själv är rostade sojaflingor alltid en bra bas.

    • Ola Lauritzson 2 januari, 2011 on 13:03 Svara

      Sara, både de granolas du nämner är bland e bästa du kan hitta, så använd dem (i måttliga mängder). Vill du göra själv är rostade sojaflingor alltid en bra bas.

  8. Maja Witaszczyk 7 januari, 2011 on 20:50 Svara

    Hej, jag har precis börjat äta enligt er nya bok och lyckades med hjälp av ”GI dag för dag” gå ner 8 kilo. Jag har fortfarande 3-4 kilo kvar att gå ner. Mitt ”problem” är att jag står stilla på vågen nu. Min fråga är därför om jag kan köra rivstart i flera månader eller är det ohälsosamt?Skulle uppskatta svar så fort som möjligt. Tack på förhand.

  9. Ola Lauritzson 7 januari, 2011 on 22:25 Svara

    Hej Maja,
    Normalt rekommenderar jag inte rivstart alltför länge eftrsom det riskerar att bli en något ensidig kost och att jag tycker det är bra med en mindre mängd kolhydrater (med lågt GI) på lång sikt. Men det viktigaste är att du lyssnar på kroppen. Mår du bra under tiden och känner att du har tillräcklig ork så kan du fortsätta. Hittills har jag aldrig sett någon studie om att det skulle vara skadligt att följa rivstarten under en längre period.

  10. Laila 17 januari, 2011 on 19:46 Svara

    Hej jag undrar om det är okej att äta resterna ifrån gårdagens middag till lunch och sen laga ny middag på kvällen. Har matlåda med mej och det känns som det skulle vara enklare om man då kunde ta med sig gårdagens middag i den-

    • Ulrika Davidsson 17 januari, 2011 on 21:41 Svara

      Hej Laila,
      Visst kan du använda resterna från kvällens middag till matlåda nästa dag! Mycket bra – då slipper du laga så mycket mat. Hälsningar Ulrika

  11. Christina 17 januari, 2011 on 22:47 Svara

    gjorde energi bars. Min fråga skall det inte vara något smör i dom det såg så torrt ut med bara 2 ägg i, håller det ihop barsen. Såg på granola påsen ett recept med smör i. Så jag testade dom med smör i. Dom blev goda.

    • Ulrika Davidsson 19 januari, 2011 on 17:13 Svara

      Hej Christina, bättre att lägga o 4 ägg – du gjorde helt rätt-. Tryckfel i boken hälsar Ulrika

  12. Annika 26 januari, 2011 on 11:38 Svara

    Hej!

    Åter en fråga om granola. Har ni något recept på granola? Jag har bara hitta axas granola men den är inte osötat och har även gogglat runt lite men inte hittat något bra.
    Tack på förhand
    Annika

    • Ulrika Davidsson 27 januari, 2011 on 12:19 Svara

      Hej, det finns ett bra recept i boken som du kan använda!
      Om jag köper så använder jag Renee Voltaires. Hälsningar Ulrika

      • Annika 27 januari, 2011 on 12:33 Svara

        Många tack! 🙂

  13. Rebecca 20 februari, 2011 on 19:59 Svara

    Hej
    var och skulle inhandla granola för att göra energibarsen i boken men jag kan inte finna några osötade granola inga granola överhuvudtaget finns det något annat som jag kan använda istället för att göra energibarsen?

    • Annika 20 februari, 2011 on 21:48 Svara

      Hejsan!
      Jag gjorde muslin som står i boken och använde som granola. De blev jättegoda!

  14. Diedyliaike 24 februari, 2011 on 16:53 Svara

    hi, new to the site, thanks.

  15. anki 24 februari, 2011 on 22:28 Svara

    Hej Jag har en undran barsen som finns i boken som mellan mål där står man ska använda granola, kan man använda muslien som finns i frukost recepten???

    • Annika 25 februari, 2011 on 19:37 Svara

      Ja de kan du göra. De har jag gjort. De ska vara fyra ägg också inte bara två.

    • Ulrika Davidsson 27 februari, 2011 on 14:24 Svara

      Hej Anki, Det går bra tror jag – testa om du vill hälsar Ulrika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna