I går var det luciamys hemma med både saffransbullar och luciatåg! Här kommer ett gott recept på mina lussebullar. Tänk på att lägg bullarna tätt på plåten – då blir de extra saftiga! De ska gärna jäsa ihop så att man bryter isär dem…
Saffransbröd med kesella – 30 stycken
50 g jäst
100 g smör
250 g kesella mager
2 kuvert saffran, 1 g
1 ½ dl råsocker
½ tsk salt
ca 17 dl dinkelsikt
Pensling och garnering: 1 ägg och ½ dl russin + mandelspån
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 °C. Häll blandningen över jästen och rör till den löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa i 1 tim. Knåda degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Baka ut degen till bullar i önskad form och lägg på en plåt. Låt jäsa i 30 min under en bakduk. Sätt ugnen på 225 °C. Pensla bröden med uppvispat ägg och dekorera med russin och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 5–8 min.
Hej receptet som r här…alltså saffransbullar…jag undrar. kan man äta de när man går på lchf dieten? Tänkte mer på råsocker. Tack för svar!
Hej Norma, Nej du ska inte äta Saffransbullarna om du satsar på viktminskning! Hälsningar Ulrika
Hej!
Jag skulle helst inte vilja ha raffinerat socker alls. Har någon testat att söta med ex banan, dadlar eller liknande? Håller bullarna ihop då eller behövs sockret för att bullarna ska bli just bullar?
Vad har du för mjölk till detta? Hur mycket? tack för en GRYM blogg