Nyckelpigor och potträning

Idag har tanten gått i ett par shorts! Då är det varmt 😀 Jag är inte den som klär av mig så fort solen tittar fram, jag är frusen av mig och vill liksom vara säker på att det ska vara tillräckligt varmt hela dagen innan shortsen åker på. Idag har jag dessutom gått utan strumpor på fötterna! Helt galet när det är bara maj 😀 

Barnen springer helst runt i sina underkläder men jag vill att de har nåt mer än så på sig utomhus. Ytterdörren har fått stå vidöppen hela dagen och David njuter av att få gå in och ut som han vill. Eller ut och ut…till farstukvisten sen kommer trappen och där har vi satt stopp så att David inte ramlar ner 😉 Ute på tomten är han när nån av oss vuxna är med annars får han nöja sig med farstukvisten och det duger åt honom bra också :-)

Nellie, Thor, Alice, Älva och Lilja har varit på nyckelpige-jakt idagVäldigt roande tyckte de :-)

Jag tänkte fixa lite annorlunda middag idag dvs linssoppa som Linnea har önskat sig. Hon och jag tyckte att det blev jättegott. Selina och Peter tyckte det var okej. Resten typ ratade soppan. 


Den ser kanske inte så aptitlig ut men var god så det så 😉 Jag ger inte upp, testar ett annat recept nästa gång …

Jag får ofta frågor ang potträning och hur vi har gjort :

Med första barnet var det hur ett måste att skaffa en potta när ungen var kring 2 år. Man vågade inte annat ! Tror ni att Kevin ville sitta i pottan? Nä, skulle inte tro det. Försökte med alla världens knep som var helt lönlösa. Så körde jag/vi till och från i ett års tid. Det fanns inte ett gnutta med intresse hos Kevin. Hade även skaffat en sån där toaring för barn. Den var läskig enligt barnet så bort med den. Hux flux när Kevin fyllt 4 år började han kissa i toan helt själv! O där stog man och bara jaha, det gick ju smidigt nu då 😀

Därefter har jag inte stressat upp mig på pottträningar osv. Vi har alltid haft en potta framme och vi frågar då och då lite apropå om barnet i fråga vill testa att kissa i pottan. 95% av gångerna med hittills 11 barn har svaret blivit nej. Våra barn har inte varit ”pott-barn” och de har inte heller gått att stressa. De har visat ganska så tydligt när de har varit mogna för att bli blöjfria och då har det gått riktigt fort. Ena dagen har de haft blöja och andra dagen varit helt fria. De har varit runt 4 år gamla då, någon lite tidigare och någon lite senare. 

Lilja blir 3 år om drygt 3 mån och har inte ett minsta intresse för pottan. Hon kommer att få göra precis som hennes syskon har fått göra – när hon är mogen att bli blöjfri så tar vi itu med det då :-) 

Jag förstår inte riktigt varför man måste stressa och pressa fram saker och ting…? Men alla gör som de vill, det här sättet funkar bra för oss :-)

Imorgon är skolbarnen lediga men Nellie och Älva vill till förskolan ändå. Selina ska skjutsas till skolan då de ska på klassresa :-) Och då passar jag på att hämta hem Olivers kompis för lite lek hos oss. Så ingen sovmorgon här inte. 

Kram ❤️

11 thoughts on “Nyckelpigor och potträning

 1. Ja de där me potträning är olika ser på 4:an nu å de säger att vi har blöjor långt upp i åldrarna i Sverige. Invandrare har sina barn blöjfria vid 6 mån- 1 år. Ja har en kompis vars första barn var blöjfri vid 1, 1/2 år å andra barnet 6 mån. Hur gör dom hysteriskt. I Peru så tar de bort blöjan vid 1 års ålder så får de bara lära sej. Vet inte vilket som är bäst men lite intressant hur folk i andra länder gör.

 2. Hej! Hur brukar du göra när du ska skjutsa nåt av barnen eller liksom bara handla nåt snabbt tar du med allihop i bilen ?

 3. Åh vilken hälsosam inställning! Blir så ledsen när folk stressar med pottan och barnen allt för ofta kissar i byxorna.
  Tack!

 4. Hej Mirka! Har en pojk på fyra, han kissar i toan på dagen men i blöja på natten. Blev dina torra på natten i samband med att de slutade på dagen?

 5. Mina 6 barn har alla blivit blöjfria vid 2 år. Såklart är det lite pyssel att få dom att förstå första gångerna men sen är det väl jätteskönt både för barnet och de vuxna. Tycker inte att lite nerkissade byxor är hela världen heller. Klart man inte ska göra en stor grej av det!

 6. Mitt gudbarns son är ett år och blöjfri :-). Föräldrarna har haft rutiner och förekommit barnet genom att såtta honom på toa (potta på toastolen) så fort han lörde sig sitta upp. Nu går han till toaletten vid behov. Ett starkt motiv till att få barnen lör sig tidigt är väl kanske de växande blöjbergen som inte är bra för miljön. Mina barn är vuxna nu och jag gjorde som du men idag skulle jag ha betingat dem tidigt!

 7. Vi har gjort/gör precis som ni. Vår äldsta Oliwer hade vi en potta till. Han var inte heller ett dugg intresserad av den. Han blev ändå blöjfria vid 2 år. Men använde aldrig pottan. Till våra andra 9 barn har vi aldrig haft någon potta. Vi har liksom som ni tagit det i barnens takt och dom har blivit blöjfria vid 3-4 års åldern. Dock var ett barn lite senare än så. Blöjfria på nattetid har tagit lite längre tid. Vi väntar tills barnet är moget för att sluta med blöjan och då brukar det gå otroligt smidigt och av sig självt. Ett par av barnen har dock velat bajsa i blöjan ett tag till trotts att dom är torra med kisseriet.

 8. Märks tydligt på somliga kommentarer vilka som själva inte har barn…

  Jag håller med dig Mirka. Vi har heller aldrig stressat ungarna med att bli blöjfria. Men jag tycker samhället är så överhuvudtaget. Ungarna ska stressas fram, göra resultat, prestera, allt för att föräldrarna ska kunna stå där och glänsa och klappa sig själva på axeln. Alla mina barn har ratat pottan och istället gått direkt på toan när de varit redo, runt 4-årsåldern. Bara jobbigt att se dem besvikna och ledsna med nedkissade byxor. Och att tvätta en massa är väl heller inte så bra för miljön??

 9. Jag har både barn och barnbarn, och det vore ju otänkbart att gå med blöja fram till 4 års ålder, de vill ju inte ens ha blöja då, så obekvämt och ofräscht. Den minsta som är 1 1/2 går redan både på potta eller toa men såklart det händer olyckor och ingen har dessutom tvingat nån av barnen. Jag tror det bara beror på lathet från föräldrarna. Barn är smarta och förstår mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mirka Norrström är trettonbarnsmamman i sitt esse som driver en av Sveriges största föräldrarbloggar. Familjen består av Peter 52 år, Mirka 43 år, Kevin 18 år, Linnéa 16 år, Jennifer och Benny 13 år, Selina 12 år, Victor 10 år, Oliver och Alice 9 år, Thor 6 år, Nellie 5 år, Älva 4 år, Lilja 2 år och David, född i februari 2015. Dessutom tre stycken bonusbarn: Emmelie 29 år, Daniel 24 år och Mikaela 22 år. Familjen har även medverkat fem säsonger i Familjen Annorlunda :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-) Mail: tolvbarnsmamman@hotmail.com