Mirka Norrström är trettonbarnsmamman i sitt esse som driver en av Sveriges största föräldrarbloggar. Familjen består av Peter 52 år, Mirka 43 år, Kevin 18 år, Linnéa 16 år, Jennifer och Benny 13 år, Selina 12 år, Victor 10 år, Oliver och Alice 9 år, Thor 6 år, Nellie 5 år, Älva 4 år, Lilja 2 år och David, född i februari 2015. Dessutom tre stycken bonusbarn: Emmelie 29 år, Daniel 24 år och Mikaela 22 år. Familjen har även medverkat fem säsonger i Familjen Annorlunda :-) Följ gärna med och läs om mitt smått kaotiska liv:-) Mail: tolvbarnsmamman@hotmail.com

Näthat

 

Nu vill  jag skriva lite om näthat som tyvärr förekommer alldeles för mycket inom sociala medier.

Det är alldeles för enkelt för folk att vara anonyma bakom sina datorskärmar och en del verkar inte ha vissa spärrar alls som de flesta normala människor faktiskt har. Spärrar som får oss att förstå vad som är rätt och fel, var gränserna går och vad respekt är för någonting. En del verkar till och med njuta av att i sin anonymitet kunna näthata andra.

Jag har genom åren haft min beskärda del av dessa hatare. Några av de värsta trollen var trogna besökare hatare både hos mig och Madde under ca 4 år och en blev även konfronterad av Trolljägarna. Jag kan fortfarande inte fatta hur en okänd människa kan sjunka så lågt!? De senaste åren har det lugnat ner sig kraftigt hos mig vilket är jätteskönt. Ändå var det egentligen rätt ”lindrigt” hos mig jämfört med andra bloggare jag känner. En väninna fick sin identitet kapad vilket måste vara jäkligt tufft. Känner de som till och med blivit mordhotade. Det finns inget utrymme för näthat och skall motarbetas.

näthat1

För några dagar sedan kom det förslag på ny lagstiftning mot näthat som jag hoppas ska gå igenom! De som regelbundet kränker och hatar andra skall också kunna straffas. De ska inte kunna känna sig säkra bakom sin skärm!

Många ursäktar sitt beteende med fraserna:

Alla har rätt till sin åsikt

eller kanske

Vi har yttrandefrihet i landet

Och ja, så är det ju. Båda fraserna stämmer absolut. MEN när man blir en renrasig asshole vars enda mål är att med ord skada någon annan, ja då har man gått över gränserna och kastat bort både respekt och empati för sin nästa!

Även i bloggvärlden är det mycket behind the scenes drama – backstabbing – vuxenmobbing och hat. Så sjukt!

Jag har själv hållit mig undan sånt skit men har sett och hört om andras fall. Jag förstår inte varför man inte kan hjälpa varandra istället för att göra allt för att stjälpa?? Vad gör det om den och den bloggaren har ett par 100-1000 fler läsare än dig? Är det så jobbigt att du måste ” gå över lik ” för att bli större? Tyvärr så är det så för en hel del :-( Det tjatas om länkhjälp hit och dit med ges inget tillbaka. Ge och ta – vad hände med det liksom? Det sprids rykten och snackas dynga bakom ryggarna. Sen kommer de falska leendena fram. Sånt gör mig spyfärdig!

Det är verkligen hög tid för att skrida mera nätkärlek!  Vi måste börja höja varandra istället för att sänka. Om de flesta jobbar mera mot kärlek och vänlighet jämtemot andra så tror jag att man tillsammans kan komma långt och skapa en vänligare ton inom de sociala medier.

näthat2

Kärlek till er alla ♥

14 thoughts on “Näthat

 1. Ja det behövs mer kärlek på nätet. Hoppas lagen går igenom :-) Jag har tack och lov bara haft några få näthatare, särskilt när jag skrivit om feminism så har känslorna blommat upp och hatet har inte haft några gränser. Jag modererar alla inlägg innan de publiceras och hatkommentarer får aldrig en plats på bloggen.

 2. Jag håller helt med. Jag kan ärligt inte fatta att folk sysslar med näthat. Inte så vardagligt om man säger. Jag tänkte att det mest var i särskilda fall vissa blev näthatade, typ de som har väldigt tydliga åsikter.

  men oj, blev din väns identitet kapad, hur då!?!

  1. Jo om någon tar upp ett hett ämne blir det nog lätt diskussioner som spårar ur…en del ämnen är ju känsligare än andra. Jag tycker att diskussioner är intressanta, men utan påhopp, hårda ord och sådant. Alla kan tyvärr inte uttrycka sig så bra och många gånger tror jag det låter värre än de egentligen menar…

 3. Har Linnea klarat sig från näthat? Det är ännu värre för unga människor som inte är så starka, lätt att ta åt sig, tycker jag. Som vuxen är det nog lättare att bara skaka av sig det, liksom. Hur gör man för att skydda sina barn från näthat? Har inga som bloggar, men det finns ju andra sätt. Ibland tycker jag även att det är lite lätt hos en del att kalla någon för ”nättroll” för att man kritiserar något eller har en annan åsikt. Sådant tycker jag är OK, men när det blir hot, rena påhopp som att säga att någon är fet/ful o s v, stalking och sådant, då är det verkligen inte OK!!!

 4. Instämmer helt och fullt, Mirka!
  Visst är det så att alla har rätt till en åsikt men man behöver inte alltid uttrycka den. Ibland är det bättre att behålla sin åsikt för sig själv.
  Många kommer nog med kommentarer på nätet som dom aldrig skulle uttrycka öga mot öga.
  Jag brukar oftast tänka att har man inget snällt att säga så kan man lika gärna vara tyst :-).
  Kram

 5. Håller med dig fullständigt! Det behövs mer kärlek på nätet. Varför inte lyfta varandra istället fö att säka varandra? Och diskussion och hat är två helt olika saker.
  Jag försöker påminna våra barn om att aldrig skriva något till någon som de inte skulle säga ”irl”.

 6. Håller med dig! Vill bara säga att det är roligt att följa din blogg. Du verkar så jordnära och ärlig och det är helt enkelt kul att följa, och med en bra blandning.
  //Berith

 7. Men gör som tex. Gabriella Joss, hon släpper inte ens igenom sådana elaka kommentarer, utan raderar dom så dom publiceras inte ens..
  Tror det är en bra väg att gå, för do får ju ”trollen” ingen uppmärksamhet.. 😉
  Och då slutar dom väl antagligen att skriva för dom är ju ute efter att skapa drama och få uppmärksamhet..

 8. Instämmer helt tror att de här människorna som ägnar sig åt näthat gör det på många bloggares sidor tyvärr de verkar inte ha något liv alls??? Bra att det uppmärksammas och kanske? en lag där polisen måste ta anmälningar på allvar?? kan hjälpa till.

 9. Håller helt med dig Mirka! Fattar inte att människor orkar lägga ner energi och kraft på att skriva en massa skit! Det finns en bok som jag tycker alla borde läsa (särskilt kvinnor, då jag tycker att det oftast faktiskt är de som snackar skit och stjälper varandra!) som heter ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” av Lotta Snickars och Liza Marklund. Apropå det här med att hjälpa och stötta varandra istället för tvärtom!
  All kärlek till dig och din familj. Jag tycker att ni är modiga! :) <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *