VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Om Oss

Khalid och jag i Kairo

Den blivande familjen består av mig (30 år), Khalid (34 år) och Bönan i magen. Jag och Khalid träffades i Khartoum, Sudan, 2005 där jag arbetade som konsulent på en dansk minröjningsorganisation där Khalid arbetade med logistik. Enligt egen utsago var det kärlek vid första ögonkastet för honom, men med mig tog det lite längre tid innan jag vågade mig in i ett förhållande med en man från en annan kultur och religion. Efter mycket tumult, många politiska och diplomatiska problem kom Khalid till Sverige några månader senare.

Khalid åkte till Egypten sommaren 2010 och jag kom efter i januari 2011. Tanken var att vi skulle gifta oss i Kairo för att sedan bege oss till någon liten ort vid Röda Havet, där vi hade tänkt bo på obestämd tid. Men så hände den Egyptiska revolutionen och vi var mitt uppe i all kalabalik mitt i Kairo. Utanför fönstret låg tårgasen tjock, kulor från automatvapen ven och gatorna både plundrades och försvarades. Det mesta finns dokumenterat på min andra blogg (på engelska), komplett med videor och foton inifrån Tahrir Square och personliga berättelser och ögonvittnesskildringar.

Efter tre veckor i Kairo lyckades vi till slut ta oss ut ur staden och satte oss på en buss till Hurghada. Vi gick till en advokat med två vittnen och gifte oss ganska odramatiskt på muslimskt vis. Vi hann inte registrera och legalisera äktenskapskontraktet så det är inte giltigt hos någon myndighet, vare sig här i Sverige, i Sudan eller Egypten, men för oss och för hans familj så räcker det gott och väl att vi har avlagt våra löften inför advokat och vittnen, åtminstone fram tills vi kan gifta oss formellt i Sverige. En månad senare får jag reda på att jag är gravid och eftersom alla jobb försvann med turisterna bestämde vi oss för att ta oss tillbaks till Sverige. Jag åkte tillbaks till en orolig familj och Khalid fick återvända till Sudan för att återigen ansöka om uppehållstillstånd i Sverige.

I skrivandets stund har vi väntat i fem månader på att Khalid ska få komma till ambassaden i Khartoum och lämna in sin ansökan. Landet har nyligen splittrats och ambassaden har fått ta över alla ärenden från Juba i Södra Sudan. Faktum kvarstår dock att jag är gravid och vi ansöker om förtur. Beräknad födsel är den 22:a november 2011.

Eftersom ingen av oss kan veta exakt när Khalid kan komma hit, så har jag fått ordna det för mig och bebisen så gott jag kan på egen hand. Den 1:a oktober flyttar jag in i en etta på 48 kvadrat. Jag kommer få lägsta föräldrapenningen eftersom jag har studerat och inte hunnit arbeta de 6 månaderna i Sverige som krävs för att få det förhöjt. Ekonomin kommer därför inte vara den bästa och här på bloggen kommer jag skriva om hur jag får det mesta att gå ihop. Allt går med rätt motivation!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna