VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Magövningar efter förlossning

Många nyförlösta tror att bara de sätter  igång och plankar så kommer de inre magmusklerna att aktiveras och att de således kommer att få en platt mage.

Detta är inte sant! En planka är en komplex muskelövning och kommer i första hand att aktivera de yttre magmusklerna då de inre magmusklerna varit ”sovande” under en längre tid.

Direkt efter förlossning måste man börja mycket smått. Att försöka få kontakt med de inre magmusklerna kan vara nog svårt i sig.

Att göra en planka är en mycket krävande övning för en nyförlöst kvinna och man bör vänta med den övningen.

Nedan demonstrerar jag två magövningar som jag anser vara perfekta för att hitta de inre magmusklerna och att få kontakt med magen igen! De ser inte mycket ut för världen men det är precis i sådan liten skala man bör börja innan man går vidare till sina plankor.

1. Knyt en tröja eller sjal runt magen och dra ihop ”maghalvorna”.
2. Sug in magen och lyft näsan mot taket.

1. Sug in magen så mycket du kan och håll ett par sekunder.
2. Fokusera på att hitta kontakt till din uttöjda mage. Detta är svårare än vad det ser ut och själv kunde jag inte utföra en stomach vacuum direkt efter förlossning.


Kommentarer


 1. Åsa 22/07/2013 on 20:04 Svara

  Hej! Att sit-ups inte är någon höjdare efter graviditeten är jag med på. Det är nu 7 månader sen jag fick barn och jag har inte fått delade magmuskler. (Får nästan ett finger mellan, inte mer). Jag har börjat med de övningar du tipsat om och de känns bra. Men hur tänker jag med it-ups? Ska jag undvika den övningen för alltid? Kan den skada mina magmuskler som ännu inte är uppbyggda? Tack på förhand!

 2. Ulrika 23/07/2013 on 06:34 Svara

  Hej!
  STORT TACK för detta inlägg med videoklipp! Jag är höggravid och älskar att träna och har funderingar kring hur jag ska få tillbaka den platta magen efter förlossningen. Alla möjliga bloggar jag hamnat på visar nyförlösta mammor som kämpar med situps och plankan ett par veckor efter förlossning, men vad jag hört av en vän som är idrottslärare så är just detta inte att rekommendera. Dina övningar kommer jag ha stor glädje av! Tack för att du bloggar!

  /Ulrika

  • danijelahodges 04/08/2013 on 11:30 Svara

   Hej, jag är glad att att jag kan dela med mig av mina träningstips :) Lycka till med gravidioteten!

 3. anna 27/12/2015 on 22:33 Svara

  Hej!
  För tre månader sedan förlöstes jag med kjejsarsnitt och nu tänkte jag börja att stärka mina inre magmuskler med dina två övningar som du visar här. Min fråga är hur många inhållningar jag ska göra? Ska jag repetera?
  Hälsningar Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna