VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Intervju med River och Ariel om skolan i Australien

Nu har vi bott i Australien i en månad och båda barnen börjar finna sig till rätta. Det är mycket som är annorlunda här och det tar tid att vänja sig. Även fast det är väldigt fint och skönt i solen här på Guld kusten… som att bo i ett tropiskt paradis, så kan man ändå bli tokig på att det inte finns trottoarer på många ställen och att inga bilar stannar vid övergångsställen. Det är svårt att hitta mat utan tillsatt socker, exempelvis keso och det är väldigt svårt att fylla i blanketter för här finns inga personnummer så man måste legitimera sig på massa olika sätt.

I Australien pratar dom väldigt slarvig engelska så River har istället börjat prata amerikanska. Han säger att han lärt sig det på Youtube och är glad över sin amerikanska dialekt. Ariel pratar fortfarande svengelska men börjar verkligen hitta engelska ord lättare nu.

Nedan följer först en intervju med River där han svarar på några frågor från sin klass och sedan en intervju med Ariel.

FRÅGOR TILL RIVER

Hur ser det ut i skolan?
Det är inte mycket klätterställningar, mest hus och och träd. Det finns en fotbollsplan och ett ställe där man kan hoppa hopprep. Preppisarna (typ 6-års)  har en lekplats men där jag går finns mest bara gräs och träd. Det är inte en enda stor skolgård som i Sverige utan årskurs 1-3 har sin skolgård och 4-6an har en skolgård bakom tuck shoppen, som är där man köper mat.

tuck shop

Tuck Shop – Surfers Paradise School

Surfar ni i skolan?
Nä, men  åttorna och niorna går till stranden och har surfträning. Fast vi får surfa på nätet för vi får spela efter lektionstid på skolans datorer.

Är det roligt att bo där?
Det är mest varmt och det känns lite annorlunda än i Sverige. Det känns som ett nytt liv helt enkelt.

Hur är det i skolan?
Lite konstigt för det känns inte som skolan i Sverige för det är mycket svårare. Jag går ju i 3:an här. Jag går 2 timmar om dagen i en klass så jag lär mig Engelska snabbt.

River och Ariel

På vår gata – Isle of Capri

Hur många grader är det ungefär ute?
Typ 30 grader…jämt! Fast ibland regnar det. Det blir oftast storm om det regnar fast jag har shorts varje dag.

Vad äter du till lunch?
Jag har med mig en lunchlåda. Då ska man ha med sig “brain food” som ärt typ en morot eller ett äpple. Mamma brukar packa macka med skinka. Frukt och morot. Havrekex och yoghurt. Russin och ibland pannkakor. Det finns en tuck shop där man kan köpa mat, fast jag har bara köpt där en gång för mamma tycker det är skräpmat. Jag köpte nuggets och nästa gång ska jag köpa pizza.

Lunch box

Lunch box

Hur känns det att ha simskola? Är simskolan inomhus eller utomhus? Hur varmt/kallt är vattnet?
Poolen är utomhus på skolan och vattnet är lite olika. Om det är varmt ute så är poolen varm och är vädret kallt så är vattnet kallt.

surfers paradise

surfers paradise skol pool

Det är kul att simma men det är svårt när vi ska simma baklänges och sånt. Det har nyss varit en simtävling. Det var dykning, bakåtsimning och frisim. Det var jättemånga människor där och tittade men jag kände mig lite dålig på att simma så jag ville inte vara med så jag tittade på och fick inget pris.

Vad gör du när du inte är i skolan?
Som vanligt. Man är hemma och gör sina hemläxor… jag hoppar studsmatta, fiskar nere på vår egna strand och sparkcyklar.

vår strand

Vår strand – Påskäggsjakt!

min gata

På väg till skolan

Hur långt är det till skolan?
12 meter…äh, jag vet inte. Inte långt i alla fall. Man går mest rakt fram sedan svänger man vänster och då kommer man till själva skolöppningen.

Går du hem själv?
Ja, jag har nycklar med mig och jag går hem och gör min läxa sedan kommer pappa hem med Ariel senare.

Hur långa är lektionerna?
Ungefär en halvtimme och en timme. Hela dagen är 5 timmar och vi slutar klockan 3.

Finns fritids?
Jo ett slags fritids, fast jag vill inte gå där för jag vill gå hem själv men Ariel går dit ibland. Det verkar okej.

Ariel och River surfers paradise

Ariel och River – Första dagen på Surfers Paradise State School

Vilken klass går Ariel i?
Ariel går i 6-års typ, fast här kallas det Prep school. Dom kallas preppies.

FRÅGOR TILL ARIEL:

Hur känns det att bo i Australien?
Bra, men lite tråkigt för att jag saknar mina vänner. Det är för regnigt här. Fat det är soligt här också och i Sverige är det soligt nu.

Vilken klass går du i?
Jag går i preppie (Prep school ungefär som svenska 6 års)

skolgården

Ariel och River i skolans Team tröjor på skolans lekplats

Hur är det?
Det är bra för att jag har massa vänner. Vi gör roliga saker på skolan som att måla med våra fötter och leka på gården.

 

Vad är det roligaste ni gjort?
Wild life kom på besök med massa djur. Vi fick klappa en bäbis krokodil. En fågel som sov. Fast den fick vi inte klappa. En orm som vi fick klappa. En sköldpadda som vi klappade på skalet. En mus som var en råtta.

Vad har ni för lektioner på er dag?
Först börjar vi med att skriva vårt namn på ett papper. Sedan säger vi hej i en ring till alla.  Sedan äter vi vår “brain food” (mat som är bra för hjärnan så som en frukt eller grönsak).
Sedan brukar vi jobba med de bokstäverna vi jobbar med. Mrs Simpson visar vad vi ska göra. Sedan har vi lunch och jag äter min matlåda. Sedan leker vi ute på lekparken. När “bellen” har gått sätter vi oss på ett led och sedan går vi in och lämnar hatten.

skriva namn

Ariel skriver sitt namn

Vilken är bästa lektionen?
Simskolan! Vi simmar 1 gång i veckan i skolans pool. Simläraren är snäll och vi har två stycken. Vi simmar baklänges på rygg som jag kan och sedan gör vi 5 bubblor i vattnet med munnen.

skoluniform

Skoluniform på Surfers Paradise state school

Hur är lärarna?
Dom är snälla mot mig för att jag sitter upp och räcker upp min hand, men dom skriker väldigt mycket på Kenneth. För att Kenneth gör fel saker och han lyssnar inte och tar fel saker.

Hur känns det att ha skoluniform?
Bra, den är snygg. Vi har en klänning med ränder. En ensemble tröja som är randig, en grön tröja och en blå tröja har blå och gul rand. Man måste ha hatt på sig annars får man inte vara ute i solen.

ariel på surfers

Ariel i vår trädgård

Vad gör du när du är hemma?
Jag leker, jag sparkar på min sparkcykel, hoppar studsmatta och äter. River har fiskat upp en fisk från vår beach i vår trädgård. Sedan gör jag min hemläxa också. Jag läser böcker och skriver bokstäver.

hemläxa

Hemläxa

Hur känns det att bo i hus?

Vi har inga möbler för dom har inte kommit än, men sedan när dom kommer då blir det mysigt men just nu åker våra möbler båt. Det är bra i huset för mitt rum är fint och vi har en beach vid huset.

Saknar du Sverige?
Ja, väldigt mycket. Alla mina vänner och fröknarna och jag vill säga att jag älskar dem och att dom får komma och hälsa på.

känguru

Skoj down under!


Kommentarer


 1. Louise 13/04/2016 on 13:30 Svara

  Hej,
  Ser att du har erfarenhet av graviditet och träning och har därför en fråga. Förstår dock om du kanske inte har tid eller att detta är rätt forum, men chansar då det är omöjligt att få tag på bra info om det. Jag är i nu i slutet av min graviditet 39+0. Jag har mått bra och haft en normal graviditet. Jag har tränat 3–4 gånger i veckan (ungefär som innan graviditeten, men enligt mina egna referenser med lägre intensitet), varav 2 på pass nu på slutet varit spinnignpass. Jag har då kört egna intervaller 2 min(x9) lite mer ansträngande och 2 min i lugnt tempo. I 30–60 sekunder har jag legat på 160–165 i puls, 80–84% av maxpuls (198 enligt maskinen som räkna ut). Nu när jag kollat runt på nätet så rekommenderar de flesta att man ska ligga på puls 140–150 vilket betyder att jag har legat för högt? Kan jag ha skadat min bebis. Det är inte lång tid kvar nu till förlossning, men ingen skönt känla att gå runt och oroa sig över detta.
  Tack på förhand och vad härligt med Australien!
  Louise

  • danijelahodges 14/04/2016 on 01:19 Svara

   Hej Louise
   Du har absolut inget allas att oroa dig för! Det där med pulsen är helt individuellt. Så länge du inte spyr, svimmar eller har blodsmak i munnen och är yr så har du absolut inte skadat varken dig eller bebis. Det ska mycket till att skada en bebis genom träning! Möjligtvis om du kör kickboxning och någon boxar dig i magen, men nu var det ju inte det du gjorde. STRUNTA i vad pulsklockan säger och gå på känn. Känns det bra, kan du andas, ja då är allt okej!

   KRamiz

   Ps glöm inte titta in på superset.se och läs min blogg där 😉

   • Louise 15/04/2016 on 10:22 Svara

    Tack snälla för snabbt svar!

    Ses på superset.se :)

 2. Lia 12/06/2016 on 08:19 Svara

  Både fördelar och nackdelar helt klart!, men gud vad jag saknar att bo utomlands!!

 3. Emma S 25/07/2016 on 13:05 Svara

  Men oj så modigt och spännande med flytt till Australien!! Jag surfande in för att se om du hade några roliga träningstips-hade ju lyxen att bli peppad av dig för några år sedan (du lärde mig sidoplankan, lite som att du lärt mig läsa!haha!)

  Lycka till med allt!! 😀

 4. Vincent Kafi 09/11/2016 on 08:41 Svara

  Vad kul med down under! Min familj flytta ner för 10 år sedan till grannlandet nya zealand. Var där och i Oz början av året, blir en ny visit till familjen i år över jul. Minns att det var farliga vågor i surfers så man måste vara försiktig, havet är inte o leka med där 😛

  och absolut inte träna när man är sjuk som min kompis gjorde (simma är en form av träning speciellt med dom där vågorna) :P!
  Tänkte tipsa om denna artikel http://deffa.nu/trana-nar-man-ar-sjuk/

  Ha det så bra där nere! Många kramar // V

 5. Bennie 03/11/2018 on 00:01 Svara

  The secret is always to know very well what routine
  the machine or game you’re playing is in.

 6. Oka 26/04/2020 on 18:31 Svara

  Jätte bra skrivet och intressant!

 7. Tillskott 11/07/2020 on 09:12 Svara

  Hej!

  Jag måste fråga om du har några tillskott som du rekommenderar? Tack för en bra blogg i övrigt! :)

 8. Vaje 01/09/2020 on 18:37 Svara

  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna