VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Decembercupen en nybörjartävling?

Efter helgens lilla roadtrip till Karlstad snurrar huvudet med tankar. Vi åkte dit för att titta på SM i Athletic fitness och det var grymt spännande. Dels för att jag själv ska tävla i AF i Decembercupen, men framförallt för att jag aldrig sett en AF-tävling ”live” någon gång. Jag blev ännu mer säker på att det var just AF jag vill tävla i, men samtidigt började jag tänka mycket på min egna prestation. Hur långt kommer den att ta mig?

sm karlstad athletic fitnessJag med Linnea, förmodligen den snyggaste coachen in the room!

För min egen del går det åt rätt håll. Formen visar sig mer och mer och chinsen har lättat. Dieten går bra och jag är motiverad, MEN tänk om min axel inte håller?… Tänk om jag står där hård, stark och ”redo” på dagen och sedan säger det bara stopp i axeln när jag ska köra dips. För det kan ju hända… för så är det när man har en gammal skada som spökar.

athletic fitness karlstad 2014På tal om dips… Grymma Atleten Amanda Almroth tog sig till en första plats med enbart 24 dips!

Jag minglade och pratade fitness med mycket människor, väldigt intressant och i detta inlägg vill jag bara belysa en liten reflektion av alla samtal.

Vi pratade tävling och inställningen att man aldrig hade gått upp på scen om man inte är helt 100% redo. Visst, jag är med på det resonemanget, för man ska givetvis känna sig redo för tävling… MEN när är man egentligen 100% redo? Vem/vad avgör det? Kan man vara redo om man har en skada? Hur många atleter tävlar inte med skador?

Jag känner några personer som bedömer sig själva överdrivet självkritiskt och även fast dom verkligen är duktiga på chins och dips och har bra form och VILL tävla kan de inte komma över den där redo-spärren. Sedan finns det såklart människor med noll självinsikt, som ställer upp på tävlingar utan att vara i närheten av vad som krävs för sporten. Just därför är det bra att ha nybörjartävlingar! Tävlingar där nybörjare (inom sporten) får mäta sig mot andra nybörjare! Där man får testa sin ”redo-status”, ”håller-axeln-status”, ”är-detta-min-grej-status”, ”hur-fungerar-jag-på-en-tävling-status”… osv.

athletic fitness karlstadSM i Athletic fitness är ingen nybörjartävling, men trots detta var det en atlet som bara gjorde 4 chins (tror jag det var?)… dålig dag eller bara inte redo?

Med nybörjare menar jag INTE folk som hobby-tränat i några månader. Jag talar snarare om atleter som kanske kommer från andra träningsbakgrunder. Atleter som kanske har tävlat förut men inte i AF.
Själv är jag absolut ingen nybörjare. Jag har en lång träningsbakgrund, men jag har aldrig tävlat i AF. Som nybörjare vill jag mäta vingarna mot andra grymma nybörjare.

Att ha ett mål att tävla har gett min träning ett fantastiskt fokus och mycket insikter om mig själv och erfarenheter jag aldrig skulle kunna få annars. Det har även gett mig mycket i rollen som PT och inspiratör. Jag absolut älskar tanken av att jag ska få mäta mig mot andra.
sm athletic fitnessInga AF killar där inte, men grymma poosers!

Snackade med en person som ansåg att det var väldigt bra att atleter som tävlat i andra stora AF/rep power tävlingar kunde ställa upp på Decembercupen för då får man direkt mäta sig mot dem bästa! Detta håller jag inte med om då det ställer helt andra krav på nybörjaren.
Jag vill gärna göra min första tävling i en nybörjartävling, för att sedan själv ta steget att tävla i SM mot eliten när jag är redo. Att vara redo att ta steget mot en nybörjartävling är enligt mig inte riktigt samma sak som att vara redo för SM, EM, VM.

En nybörjartävling ska ge mig tävlingserfarenhet och en ärlig chans att vinna. Att eliten kommer och tävlar i en nybörjartävling påvisar bara att det kanske finns för få AF tävlingar? Om man nu har en önskan av att direkt mäta sig med sveriges top of the notch, så finns det ju andra tävlingar för det.
Amanda almrothPå Decembercupen får man inte får tävla om man har nått en topp3 placering på ett Svenskt mästerskap. Denna regel är bra tycker jag.

Vad tycker ni, när är man redo? Ska DC ha samma ”line-up” som SM?


Kommentarer


 1. samira 08/09/2014 on 13:01 Svara

  Hej , Har precis hittat din blogg och gillar den skarpt!
  Tänkte fråga om du kunde ge lite tips och råd.. Är gravid i vecka 20 och är helt otränad sen innan , Skulle vilja ha lite tips på övningar jag kan göra nu för att underlätta graviditeten och ev göra så det blir lättare att gå ner efter , Finns det något jag kan köra nu fast ja är otränad sen innan ?

  Svar uppskattas !
  Tack på för hand
  Mvh
  Samira

  • danijelahodges 11/09/2014 on 20:23 Svara

   Hej Samira
   Det är svår och ge personliga råd när jag inte vet något om dig. Det finns massor av övningar som är bra att göra under graviditeten även fast man är nybörjare. Jag råder dig att boka in et timme med en PT för att få ett skräddarsytt gravid-basprogram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna