Dags för ny bil

Hela förra veckan har vi ägnat åt att ha bil-ångest.

Vi har en Hybrid-Toyota idag (som jag älskar djupt och innerligt skall tilläggas) men som egentligen är för liten för oss.
Men Anton har haft firmabil om dagarna och jag har haft Toyotan. Det har funkat bra i stort, jag har inte känt att det varit ett problem att vi alla inte fått plats i bilen eftersom barnen gått i skolan här där vi bor och jag oftast jobbat hemma, haft Albus hemma, jag gillar att promenera där vi bor, gå förbi affären på morgonpromenaden osv. Vi har liksom inte varit i större behov av bil. Vi använder bilen på helgen och det är i stort sett aldrig som alla barn gör anspråk på att följa med.

Men på 6 veckor har Anton bytt jobb och jobbar en bit utanför stan, barnen börjat ny skola nere i stan och Albus har börjat förskolan. Plötsligt skall alla hämtas och lämnas och köras överallt och plötsligt ändrades våra behov.
Vi fick dessutom veta att en ny firmabil för Anton kommer att dröja på nya jobbet (vi visste inte det) så vi insåg helt enkelt att vi behöver en ny bil till honom och en annan till mig som lämnar, hämtar och flänger (trångt med 4 barn i bilen, väskor, vagn osv).

Och då kom alla funderingar. Ska man ha en 7-sitsig bil så alla får plats? Hur ofta behöver alla få plats? Två 5-sitsiga bilar rymmer 10 personer, behöver vi verkligen platser för 12? Vad finns det för rymliga 5-sitsiga suvar exempelvis och sedan började vi jämföra, och åka till bilhandlare, och provköra och fundera och jämföra.
Så många val.

Min inkorg svämmade över på IG-storys av oombedda råd när jag visade att vi var och provkörde bilar. Jag ville inte ha massa råd men fick dem ändå.
”-Välj det här!” ”-Välj den här!” ”-Detta är det bästa!” ”-Välj inte den! och inte den och den och den och den heller!”
Jag blev tokig.
Kanske inte när jag fick reflektioner av egna erfarenheter, men när 1000 människor skriver allt jag inte skall välja och lika många skriver att just det köpet är det bästa dem gjort, så blir i alla fall jag lite trött i huvudet 😉
Jag tänker att ALLA stora biltillverkare har både supernöjda kunder och en och annan missnöjd kund. Sen tänker jag att allas behov ser olika ut.
Vi ville i alla fall själva testa, prata och jämföra, något jag verkligen tycker ALLA bör göra om man skall köpa ny bil. Inte bara köpa samma som grannen. Det var väldigt nyttigt att testa och överväga allt ett par varv innan vi bestämde oss.

Så nu har vi övervägt alla olika val och har landat i ett val och det känns SÅ HIMLA BRA (så snälla kom ingen nu och säg att detta är ett dåligt val, det är ett JÄTTEBRA val för oss).
Vi ville ha två laddbara bilar som drivs på helt eller delvis på el, vi ville helst ha en 7-sits och en mindre 5-sits men var beredda att kompromissa för att få en bra prislapp. Men framförallt ville vi ha dem så snabbt som möjligt.
Vissa bilar har ju många månaders väntetid och dem gick därför bort, eftersom vårt problem är nu.
Sen en liten parantes var att vi gärna ville ha två bilar i samma färg, men det var såklart inte en livsnödvändighet.

Vad valde vi då?
Jo, igår så beställde vi en KIA Sorento laddhybrid och en KIA e-niro som är en 100% elbil. Sorenton kan göras 7-sitsig och kommer rymma hela familjen och allas väskor och vagn och allt vi behöver, E-niro kommer Anton kunna köra helt på el till och från jobbet och den funkar även fint för oss på helg-äventyr när de stora barnen är hos sin pappa.
-VI ÄR SÅ HIMLA GLADA!

På fredag hämtar vi nya Sorenton och v. 48 kommer E-niro så vi har gott om tid på oss att sälja vår älskade Toyota.
Fällde typ en liten tår idag av lycka för våra nya bilar. Fjantigt kanske, men det känns så fint bara att inte behöva krångla mer <3

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *