Vi kanske bara ska bygga oss ett hus?

Jag visste ju att den här dagen skulle komma.
Dagen då vi på riktigt skulle känna att vi vuxit ur vårt hem.

Jag flyttade ju hit själv med barnen 2013. Jasper var då en liten bebis och tjejerna var bara 3 och 5. Jag hade separerat 1,5 år tidigare och var redo att börja om och lämna radhuset.
Detta blev vår lilla trygga borg.
Allt här hemma var så himla perfekt för oss.
Boyta i tre plan (eller ja, två plan & ett loft) och ytor på närmare 130kvm, badkar, bastu, stort uterum osv. Skogen precis bakom, 10 minuter till sjön, 2 minuter till skolan, 5 minuter till förskolan och BARA barnfamiljer i området i stort sett.
Här har alla barnen lärt sig cykla, tappat sina första tänder, vuxit och blivit stora. Detta blev deras barndomshem.

Men nu är barnen stora och det som för nästan 8 år sedan var perfekt för oss (en vuxen och tre småbarn), är nu för litet för familjen på två vuxna, tre skolbarn och en liten Albus.
Det är lite vemodigt att erkänna att vi behöver flytta faktiskt.
Men hur hittar man ens något bättre? Vi har typ 1000 krav på läge, ytor, standard, bekvämligheter och annat som vi ändå har idag och ska vi byta boende skall det ju vara till något bättre? Annars kan vi ju lika gärna bo kvar tänker jag.
Vi vill inte bo långt från skolan och barnens vänner, gångavstånd eller cykelavstånd är ett måste för barnen (de vill egentligen inte flytta alls) , vi vill ha 5 sovrum så Albus får eget rum (vi har ”bara” 4 idag) och vill inte ha massa trädgård eller annat som ”äger” oss och vår tid som är knapp som den är, i alla fall där vi befinner oss i livet just nu.
Ett renoveringsprojekt är därför inte heller aktuellt.

Anton drömmer ju om att bygga vårt eget hus, alltså ett hus i lösvirke som vi själva ritat osv. Vilket vore ju SÅÅ KUL såklart. Han är ju snickare som ni säkert vet.
Men ett sådant projekt tar tid, och vi hade ju behövt flytta typ imorgon..? 😅😆

Så, därför överväger vi nu att bygga ett hus, ett riktigt ”fyrabarns-familjhus” med hjälp av en husleverantör och spara de andra husbygge-drömmarna tills barnen är vuxna. Leia är ju faktiskt 18 om 5 år!! (Herregud vad hände?!).
Ja, så hur som helst, har vi därför börjat ”reka” lite i  djungeln av hustillverkare, och HERREGUD så många det finns!

Vi besökte Husknuten i Göteborg och tog en promenad bland olika hus och de olika hustillverkarna. Vi har hittills spanat in Hjältevadshus, Eksjöhus, LB-hus och Smålandsvillan. På söndag har vi bokat visning i ett Movehome-hus. Det blir vårt fjärde hus vi tittar på.
Men vi har redan vår favorit faktiskt 😅.

Någon som byggt hus genom husleverantör? Vilken valde ni och varför? Är ni nöjda? Och om ni fick göra om det, hade ni tänkt annorlunda?
Skriv gärna i kommentarsfältet 🙏🏼
(Min inkorg för privata meddelanden på instagram är helt överfull och även om jag önskade att jag kunde svara på allt och alla så skulle jag få ägna extremt mycket tid på det, som jag hellre vill ge till mina barn. Tack för överseende ❤️)

51026ADE-358F-4E7B-B1FB-C0B892D5565E D667948F-4630-45E5-8A54-9EB8B84CFCEA 0566F9CA-CDEF-4BC7-BE68-3B17CA46132C

33 thoughts on “Vi kanske bara ska bygga oss ett hus?

 1. Vi bor i ett Smålandsvillan och är supernöjda! Visst, man kan inte välja att ändra i planlösningen eller liknande. Man är styrd till de planlösningar de tagit fram. Men överlag är vi supernöjda, vi hittade huset vi behövde och valde bort vissa moment att göra själva och sparade på det väldigt mkt pengar!
  Så jag kan bara varmt rekommendera SMV, sen var vi inte helt nöjda med Borås-kontoret men är ju inte superlänge du behöver ha kontakt med dem. Vi behövde tjata och ligga på väldigt mkt för att saker skulle ske som vi bad om. Kan ju tipsa om deras större hur Eksjö, Nybro eller Emmaboda👌🏻 så fina, och du kan bestämma din ovanvåning själv. Sen vet jag att det kommit lite fler varianter sen vi byggde för 4 år sen. Vi har en enplansvilla men vi är också bara 2 vuxna och 2 barn 😄

 2. Hej!
  Vi byggde 2015 med smålandsvillan. En villa Eksjö, färdig bottenvåning men byggde övervåningen helt själva. Vilket varit så kul att få bestämma allt själva!
  Säljaren var hemsk men smålandsvillan har varit fantastiska.
  Fortfarande så nöjda! I maj blir det utbyggnad på framsidan för bättre hall.

  Mina råd såhär i efterhand är syna planlösningarna noga. Bra hall och förvaring är så viktigt när man är många i familjen.

  Lycka till!

  1. Precis som vi känt! Hall & tvättstuga blev mina viktigaste rum! Smålandsvillan har tagit fram en ny planlösning där trappen är i vardagsrummet för att få mer utrymme i hallen och det känns ju optimalt! Vi behöver verkligen varje vrå för förvaring 🙏🏼

    1. Jag och min familj på 4 barn bor i en Smålandsvillan, vi har inte byggt själva utan köpte 4 år gammalt. Vi trivs jättebra men skulle jag bygga ett hus och få välja från grunden hade jag nog inte valt Smålandsvillan! Hade valt ett hus med mycket större hall och tvättstuga!! Med 4 barn så får man hänga tvätt i hela huset och ytterkläderna får typ inte plats någonstans!

 3. Kan varmt rekommendera Mjöbäcksvillan, värderat många villor därifrån och de överraskar verkligen i kvalitet och planlösning. Är ni på jakt i Borås ta även kontakt med Husarvid som har många kontakter om kommande tomter i Borås trakten. Lycka till med letandet 🤩👏🏻

 4. Vad kul att ni vill bygga hus! Titta igenom olika husleverantörer och jämför! Vi hittade det perfekta huset för oss hos LB HUS (optimal 133) vi är jätte nöjda med alla val! Stort lycka till! Spännande att se vad det blir! Förstår att ni behöver större!

 5. Rekommenderar INTE Smålandsvillan, tillägg på allt och pengen blev tillslut som de dyrare husen som hade liknande tillval som standard. Ångrar oss.

  1. Jag kan även tillägga där att jag som tidigare bodde i en smålandsvilla, skulle aldrig välja det då jag också har fyra barn, det är bara enkel gips väggar utan isolering, skit jobbigt att sätta upp saker när det inte är osb-skivor bakom, och ljudet herregud!!!! Kommer vara ljuskänslig för resten av livet! Det är som att bo i en bongotrumma!
   Mycket viktigt att tänka på!

 6. Vi byggde en Smålandsvilla för ett par år sedan och allt har hållit fint och vi är fortfarande nöjda men önskar verkligen en större och smartare hall. Idag hade jag tänkt mer på hallutrymmet.

 7. Vi är nöjda med Trivselhus men har ju inget att jämföra med såklart. Alla är ju säkert nöjda med det de själva investerat i tänker jag. Så lätt att säga så.

 8. Hej. Byggde Smålandsvillan villa Ljungby 2018 i borås(!!). Ni får gärna komma och kika (maila mig bara).. är även mäklare i stan 😀 vi är nöjda men det tar ju sin tid att bygga klart övervåningen .. vi har idag 5 sovrum, med 3 barn plus gästrum! Så sätt, supernöjda. Lyxade till den i övrigt standard-villan med tillval och sen successivt byggt altan, extra förråd m m. Positivt med Smålandsvillan är att kalkylen stämde från start till slut! 👍

 9. Åh så delade känslor detta säkert innebär för er! Så sugen själva på större hus – jag var ju så ung och inga barn, nu 13 år senare med 3 barn hr jag helt andra preferenser.
  Men vi köpte ett färdigt från lb-hus, kom in mitt i processen så har inte valt allt själva. Men tänk stor hall, ordentlig bänkyta, stor tvättstuga för plats att torka allt samt att det sällan finns någon bra förvaring i nya hus. Framförallt för förvaring av sådant som är sällangrejer, såsom julpynt, kläder som ska sparas till nästa barn växt i osv. Vi fick tjatat till oss en vindslucka inifrån för att sedan själva lägga lite golv där.
  Försök tänka långsiktigt med val, mer värt att lägga extra pengar på saker som badrum och kök med kakel/klinkers än exempelvis tapeter som kanske kan vara enklare att göra om själva efter något år.
  Lycka till och hoppas ni hittar något bra till er ❤️

 10. Jag och sambon har byggt tillsammans med eksjöhus. Största anledningen är att sambon är snickare för eksjöhus, så valet var lätt!

  Älskar allt tillsammans med eksjöhus de har mycket valmöjligheter på hus man kan ”rita” om huset.. vi är inne och spånar på att bygga ytterligare ett hus nu men letar bara efter den perfekta tomten först! Nu vill vi mer ut på landet men också ha nära!

  1. Måste även tillägga att sambon byggde allt helt själv förutom el kakel och målandet inomhus annars är allt gjort av oss två :)

 11. Vi byggde när barnen var små. Ett eget rotat hus men som kom som byggsats. Men liknar ett Smålandsvillan i 1 1/2 plan. Vi har 2 sovrum nere & 3 uppe. Tv-rum & toalett uppe så där har våra tre barn bott. Nu ska vi öppna upp kök mot vardagsrum nere för att få mer sociala ytor. Jag skulle säga att det är lika mycket jobb att bygga nytt som att renovera ett gammalt. Men visst det blir nytt & fräscht. Men på ett gammalt hus finns en uppvuxen trädgård, plattor, häck, murar etc som tar minst lika mycket tid att få till som huset. Så mitt tips är att hitta ett läge som ni gillar & utgå från vad som finns där! Att bygga i 6 månader eller renovera under samma tid spelar mindre roll. Resultatet kan bli ungefär detsamma. Vill man inte göra något själv så kan man ju anlita snickare till vilket som. Lycka till!

 12. Kan också tipsa om Intressanta hus, de gör kvadratsmarta hus som känns verkligen arkitektritat! Sedan är willa nordic trevliga också! Vi bygger helt själva arkitektritat hus i Bollebygd med en bebis påväg😊

 13. Vi byggde med Myresjöhus (Borås) en tomt i Sparsör. Köpte tomten genom Borås stads tomtkö, tips att ställa er i den! Vi fick tag på tomten efter något år i kön. Supernöjda med samarbetet med Myresjöhus även om det är väldigt mycket val som ska göras och man får ändra hur mycket man vill på planlösningen. Kika gärna in på mitt instakonto Smart168_sparsor för att se bilder och planlösning osv. Tror de flesta husleverantörer har en serie med ”billigare” hus såsom Myresjöhus vars hus som heter något med Smart är ett sådana. Men som sagt kunde vi själva göra om planlösningen och tycker det är hög standard på allt. Har bott i huset knappt ett år och trivs superbra!

 14. Bor i ett Lb hus ( deras största, tror det heter optimal 198) sedan 2017 och vi är nöjda med huset. Vi har 5 sovrum, går att ha 6 sovrum om man vill, bra med plats då vi med är en familj med både tonårsbarn och småbarn. Det jag kan sakna är ett skafferi, men har för mig att de har lagt till det nu på det huset.
  Gillar att det är 2 våningar alltså full höjd på alla rum upp med.
  Det jag skulle gjort annorlunda om vi byggt idag är att valt att ha vattenburen golvvärme uppe med istället för element, då jag stör mig nåt enormt på elementen.

 15. Vi bygger med Ahus
  Bra att känna till är att allt kostar extra så ha en rejäl budget över om ni vill ha mer möjligheter i kök, badrum (kakel, inredning).
  Samt väggfärger och microlit på väggar brukar var ett tillägg på.

 16. Vi byggde nytt hus i Landvetter för 2 år sedan, med Borohus – samma koncern som Västkustvillan och Mjöbäcksvillan. Kan varmt rekommendera och fantastisk kvalitet och kan ändra i planlösning hur ni vill! Mitt bästa tips är att jämföra standard i de olika husen. LB-hus som du nämnde har lägre standard så det blev dyrare för tillval för att komma upp i samma standard som många andra husföretag. Sedan skulle jag ju först och främst kolla tomt. Finns det lediga tomter på Hestra? Min syster bor där och är väldigt fint område, skulle själv kunna tänk mig att bo där. Lycka till!

 17. Hej. Byggde smålansvillan på 200 kvm för 10 år sen. Oinredd vind, så bottenplanet var 120 och där bodde vi 7 st innan övervåningen var klar. Vi valde att bygga övervåningen själva. Det var ett slit, så det skulle jag nog ha tagit offert på.
  Det är trist nog för lite förvaring i huset!! Men annars är vi nöjda med vårt hus. Bra prisläge.

 18. Kan varmt rekommendera Fiskarhedenvillan.
  Vi letade efter husleverantör med stor frihet och många valmöjligheter. Då var dom helt klart bästa valet för oss. Firar 4 år i huset nu och är supernöjda!

 19. Vi byggde med fiskarhedenvillan för 10 år sedan. Vi valde det för att det var enda husleverantören som levererade ett hus i färdig byggsats. Typ som Ikea byggsats..enkelt för oss att sätta ihop då min man är snickare i botten. Sparade MYCKET pengar på detta. Hållbarare stommar på detta hus med.. Mycket nöjda.

 20. Vi har precis byggt med Eksjöhus ett prio 165! Otroligt hög standard om du jämför med alla andra leverantörer. Du slipper göra massa dyra tillval och får ett hus med mycket hög kvalitet. Vi valde prio 165 pga. All förvaring , stora härliga sällskapsytor och bra med plats i sovrummen som ger möjlighet till lek och häng med alla kompisar för barnen. Gå in och kika på vårt huskonto på insta, prio_165. Lycka till med husplanerna 🤗🍀

 21. Vi har precis flyttat in i våran villa Nybro med smålandsvillan, super nöjda 🙌🏻 Vi valde att byta kök och byta golv själva men själva huset är super 😁👌🏻
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *