Albus rutiner 13 månader

Vid min frågestund på instagram i veckan så fick jag massvis med frågor, över 300 (!!) -Superkul!

Men vanligast var frågor kring Albus rutiner, sovstunder, mat osv. Så jag tänkte jag ska skriva lite om det för alla som undrar, det kan ju lätt bli lite tjatigt på instagram för alla dem som inte lever med 1-åringar tänker jag.

Så här kommer frivillig läsning för den nyfikne 🥰❤️

Albus blir 13 månader nu här på måndag och just nu är vi lite i övergångsperiod mellan att ha två vilor på dagen, till att bara ha en. Därför försöker jag hålla honom vaken liiite längre på förmiddagen, få honom att sova så länge som möjligt vid vilan och sedan hålla honom vaken till 18:30 i alla fall och då funkar det. Men det räcker ju att man är i väg i stort sett eller gör annat som rubbar så blir det två vilor i alla fall och läggningen blir vid 20:00 istället. Eller om tänder är på väg. Rutinen ändras fort och det är okej.
Men just nu är den generella rutinen:

07:00 Albus vaknar
07:30 Gröt till frukost
10:00 Mellanmål; lite frukt/smörgåsrån
11:00-13:00 Vila
13:00 Lunch (barnmatsburk eller vår mat)
15:00 Mellanmål; Smörgås/smoothie
17:00 Middag
18:30 Välling & läggdags

Jag fick också många frågor kring om han äter om natten och det är både Ja och Nej.
Tänder på väg? JA, då kan han vakna orolig och somnar då om med flaska, ofta vid 00 och vid 05 ungefär.
Men har rutinen suttit fint och han är nöjd generellt så sover han gott mellan 19-07 med lite hjälp att hitta nappen ibland och lite omstoppning.

Väldigt många var också nyfikna på HUR jag får min 1-åring att sova och vill ha tips och råd. Tyvärr finns det ju inget framgångsrecept som fungerar på alla 1-åringar och jag har fått lägga alla mina barn på olika sätt och haft olika läggningsrutiner för dem alla.
Men jag tror att jag genomgående alltid tänkt att aldrig förstora upp läggningen och inte ”ladda den”. Inte starta en läggning innan barnet är trött, varit vaken minst 3-4h och alltid göra samma sak i samma ordning. Pyjamas, tandborstning, hämta snutten, vällingen, nappen, säga godnatt osv.
Albus blir lugn av musik och vi har en visa vi alltid sjungit för honom.

Har man en nyfödd, eller väntar en, så är mitt bästa tips att förbereda för trygga läggningar genom att börja sjunga en visa, ha ett och samma gosedjur/snutte, skapa trygghet kring detta. Det är SÅÅ HJÄLPSAMT när man har ett oroligt och lite större barn vid ex. tandsprickning eller annat. Albus blir som ”förtrollad” av sin drake och sin visa.

-Lycka till!

796E598C-5A84-4A03-89F1-DDA93BF6C0C6

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *