Albus 9 månader

Imorgon har Albus varit lika länge utanför magen som inuti, 9 månader och 5 dagar.
På bara den senaste månaden har han lärt sig sitta, rulla, gå från liggande till sittande, krypa och resa sig på fötterna mot dammsugaren och i spjälsängen. Han har också fått sin första tand!
Han älskar farmargryta-barnmatsburk, smörgåsrån och vatten. Men mest av allt älskar han nog sina syskon (ja, oss föräldrar med förstås, men ni med barn fattar..).
Kommer syskonen så glöms alla bekymmer i hela världen och allt blir kul.

Jag måste säga, såhär 9 månader efter hans ankomst, att få ett litet barn såhär när de andra är större är något av det häftigaste jag gjort!
De stora barnen har vuxit enormt och det är så många fina sidor hos dem som får blomma ännu mer i relation till en bebis. Hela tiden praktiserar dem sin empati, sympati och förmåga att vara lyhörd till sin lillebror på ett sätt dem kanske inte riktigt gjort mot varandra då de är i samma ålder och kom så tätt.
Hela vår familj har liksom vuxit ihop på ett så fint sätt och Jasper, som varit minst, blev plötsligt storebror och tar rollen på största allvar.
Alla funderingar från omvärlden kring att ”börja om småbarnslivet” osv. känns så himla långt borta från det jag upplever här hemma. Jag har liksom tre stora som nästan dagligen slåss lite om att få hjälpa Albus och få ta hand om honom. Småbarnlivet är inte alls lika intensivt när jag har dessa tre stora barn omkring.
Jag har alltid en famn som kan hålla om jag vill ex. gå på toaletten, ta en snabb dusch, eller underhålla under tiden jag förbereder mat osv.

Att få ett fjärde barn 8 år efter det tredje och ”börja om” småbarnslivet kan vara det bästa jag gjort!

Många frågar om Albus rutiner, hur en ”vanlig dag” ser ut osv. Så jag har lovat att skriva ner lite. Nu är alla dagar olika, men ungefär så ser Albus dag ut såhär;

6:00-6:30 Anton har gått till jobbet och Albus vaknar. En efter en vaknar de stora barnen. Leia brukar gå upp först och Corre och Jasper drar sig gärna till 7.00 innan vi äter ihop.

7.00 Frukost. Leia har på egen hand kommit fram till att hon har lite morgonhumör så hon äter före oss (oftast innan alla har vaknat) för att ha lite egentid. Sen går hon upp och fixar på rummet, läser eller annat (hon är en riktig morgonmänniska!).
Men vi andra äter ihop. Albus äter gröt, vi brukar köpa en gröt med smak av katrinplommon & äpple från Semper som han gillar. Han äter ca 1-1,5 dl.

7:45-8:15 Stora barnen går till skolan lite beroende på väder. De vill vara där tidigt och hänga med kompisar innan på skolgården om det inte regnar. Jasper brukar cykla, de andra går med vänner oftast.
Albus blir ibland ledsen när dem går, så jag får underhålla och leka lite.
Han är sällan missnöjd på golvet när han är ”fri”. Leksaker är kul, men roligast är bordsben, slevar och dammsugaren.

9:00 Förmiddagsvila.
Om vi är hemma så kan han vila allt från 1-3 timmar. Men om vi skall iväg med bilen eller promenera i vagnen så sover han sällan mer än 1 timme MAX. Jag brukar försöka låta honom sova hemma så han får sin långa vila i fred. Men ibland går ju inte det alltid. Han dricker 120 ml Babysemp 1 från Semper när han somnar. Åt han inte så mycket gröt så gör jag välling istället. Då får han 200 ml 8-månaders havrevälling från Semper.

11:00-12:00 LUNCH
Albus äter kring 0,5-1 barnmatsburk. Han är inte så förtjust i ”vanlig” mat, får i sig bättre i burk. Och det är inte mig emot. Han äter dock gärna kokta grönsaker och potatis själv med sin lilla hand och plockar.

13.30-14:30 Bästa stunden på dagen då syskonen kommer hem. Men han börjar också bli trött så då vilar han härikring. Har han sovit länge på förmiddagen så räcker oftast 30-40 min vila, men ibland sover han 2 timmar om han får vara ifred. Men ofta blir denna vila i vagnen på promenad eller i bilen påväg på ärenden.
Mellanmål brukar bli en klämmis, eller smörgåsrån, eller nån bärpuré.

17:00-18:00 MIDDAG
Samma här som vid lunch, en barnmatsburk och så får han gärna smaka på vår mat om han vill. Han sitter med oss vid bordet och dricker alltid massa vatten. Han älskar att dricka själv ur sin sugrörsmugg.

19:00-20:00 Läggdags.
En flaska välling (200 ml) och draken och snutten. Han somnar ofta väldigt fort och sover i sin säng med babynestet i.

22:00-23:00 Då går jag och Anton och lägger oss och då ger vi honom en flaska Babysemp (150 ml) när han oftast sover eller ligger lite orolig. Då sover han gott.

03:00-04:00 Vaknar lite ledsen, vill ha en flaska. Jag brukar ha en termos med vatten och en pulverdoserare i fönstret och blanda till honom snabbt så han somnar om.
Då sover han oftast tills vi går upp igen. Ibland vaknar han två gånger kanske vid 02 och 04, men somnar alltid om efter att han ätit.

EB0C5D7B-3129-43C2-8E42-AF0AF5E51F2A 25A8A13C-F909-4E84-B44D-8229740E7164

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *